Fredagsbloggen Swinging.jpg

Niclas Cronberg bloggar bland annat om Swinging Of Venice som tog sin 8:e seger i helgen.

Fredagsbloggen: Norska klassiker, svenska framgångar och ett speciellt band

24 juni 2022 08:05

Svenska framgångar på kontinenten, Swinging Of Venice fortsätter att vinna, en speciell GN-seger och fina lopp på Övrevoll. Det är några av ämnena i veckans fredagsblogg, där Niclas Cronberg skriver om aktuella händelser på galoppbanan.

Ett speciellt band mellan ryttare och häst

Väl medveten om all annan stor galopp som varit på sistone, väljer jag ändå att inleda bloggen med Annika Sjökvist-tränade Swinging Of Venice. Femåringen tog i söndags sin 8:e seger - på bara 16 starter. Gemensamt för alla de 8 vinsterna är jockeyn Ulrika Holmqvist. Swinging Of Venice och Ulrika har gjort 10 starter ihop och det har alltså blivit 8 segrar.

Jag blev så klart nyfiken på vilken känsla det är man har och hur samspelet kan fungera så bra mellan dem.

– Swinging Of Venice är en häst jag klickar extremt bra med. Det är en lugn häst och jag känner verkligen att han gillar mig och att han lyssnar på mina instruktioner i loppen. I vår sport handlar det mycket om att hästen ska känna sig bekväm med dig som ryttare. Jag är stolt när jag får rida på honom i lopp och han är som min kollega. Det betyder så klart extra mycket att få rida honom, berättar Ulrika Holmqvist.

– Jag har aldrig vunnit mer än fem lopp på någon häst så att vinna åtta på Swinging Of Venice är stort. Jag rider faktiskt inte honom alls i jobb utan det gör andra i stallet och gör ett väldigt bra jobb på att ha honom i ordning när det är dags för tävling,

Ulrika Holmqvist ligger just nu femma i den svenska jockeyligan. På Bro Park, där hon blev champion förra året, är hon trea bara två segrar efter ledande Per-Anders Gråberg.

Swinging of Venice TOP

Ulrika Holmquist och Swining of Venice är ett sammansvetsat par. 8 segrar har det blivit tillsammans!

Her Him vann Svenskt Grand National

Det blev tjeckisk seger i Svenskt Grand National på Strömsholm i lördags. Henrik Engblom som satt i sadeln gjorde verkligen skäl för ridpengen då han fick jobba från start till mål på Ivana Porkatova-tränade Her Him. Det märktes att det var en speciell seger för vår hinderchampion Engblom och inte enbart för att Kungen var på plats.

Henrik berättade i intervjun efteråt att det var speciellt stort att det var just Ivana och framförallt hennes man Greg Wroblewski som han vann loppet för. Wroblewski var nämligen en av de som verkligen gav hans start på hinderkarriären en extra skjuts.

I Svenskt Champion Hurdle blev det svensk seger. En mer perfekt ritt än den Christopher Roberts gav Sigyn Dysell-tränade Monsieur Vic får man leta efter. Roberts avvaktade länge allra längst bak och lät konkurrenterna göra sina misstag i loppet. När sedan Monsieur Vic fick order att avancera var loppet över. Det här var Christopher Roberts tredje seger i loppet.

I tävlingsreferatet kan du läsa mer om dagen.

Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
Her Him DSC_1800.jpeg

Her Him med Henrik Engblom, Greg Wroblewski och Ivana Porkatova.

Stallformen på topp

Dina Danekilde gjorde resan till Tyskland förra veckan och det kunde inte slutat bättre. Buddy Bob vann ett listedlopp över 1300 meter väl riden av Thore Hammer-Hansen.

– Tyskland var en upplevelse som så klart ger mersmak inte enbart för segern, men även för allt runtomkring. Det kommer att bli fler starter i Tyskland framöver för Buddy Bob, meddelade Dina Danekilde för mig.

Dina Danekilde har verkligen formen på topp i stallet. Hon har just nu sex hästar på träningslistan, varav fem har startat. I och med Zamson Zaids seger i onsdags på Jägersro så har nu alla starthästarna vunnit lopp under den senaste månaden. Stallet har en segerprocent på 38 vilket så klart är väldigt imponerande.

Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
Buddy Bob DSC_0081.jpeg

Dina Danekilde med Bubby Bob och Elione Chaves efter en seger på Bro Park.

Fler svenska framgångar

Amatörryttaren Evelina Rönnlund red ett lopp i amatörernas världscupserie Fegentri i Chantilly i söndags. Det slutade med en enkel seger efter att den unga amatören levererat en perfekt ritt på Oser. Att svenska amatörer levererar bra insatser utomlands är inget nytt och så sent som förra året blev det seger i just det här loppet för Sofia Presits.

Läs mer i nyheten Evelina Rönnlund övertygade i sadeln vid seger på Chantillys storloppsdag.

Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
EvelinaRönnlund.jpeg

Evelina Rönnlund är en av Sveriges representanter i Fegentriserien i år.

Chaves tillbaka i Skandinavien

Elione Chaves vann flest lopp i Skandinavien förra året. Vid ett kort gästspel i maj så vann han bland annat Pramms Memorial (L) på Duca Di Como. Från och med tisdag så är han tillbaka i Sverige och Skandinavien.

– Det har varit en bra erfarenhet att vara iväg och jag har fått bra chanser av Rafael (Schistl). Jag ville tillbaka nu när storloppen kommer i Skandinavien och kommer att stanna här hela säsongen ut. Efter det får vi se vad som händer i framtiden, berättade Elione Chaves för mig häromdagen.

Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
DucaDiComo_ElioneChaves.jpg

Elione Chaves och Duca Di Como har vunnit åtskilliga storlopp tillsammans.

Härlig intervju med Kungen

Att Kungen besökte Strömsholm har väl knappast undgått någon. Det är så klart väldigt roligt för hela galoppsporten och jag har flera bekanta som inte har något galoppintresse alls som noterade att han varit på Strömsholm.

Matteus Lillieborg intervjuade Kungen under tävlingarna och det är en hjärtlig intervju där Kungen delar med sig om familjens hästintresse. Lillieborg bjuder gärna på sig själv och får många leenden och skratt från de som intervjuas. Kungen var inget undantag!

Hans Majestät Konungen besökte Svenskt Grand National

Den 18 juni närvarade Kungen vid galopptävlingarna Svenskt Grand National på Österängarna vid Strömsholm slott. Besöket var mycket uppskattat av både publik, de aktiva, samt av Kungen själv som stannade kvar under hela tävlingsdagen.

Posted by Svensk Galopp on Tuesday, June 21, 2022

Bra sport på Övrevoll i helgen

I imorgon (lördag) avgörs flera storlopp i Övrevoll. I Norsk 1000 Guineas ska det bli väldigt spännande att se Wido Neuroth-tränade Mystery Night som nu gör sin första start efter segern i Voterlöpning på Jägersro. Som vanligt sitter Jan-Erik Neuroth i sadeln och nog finns det en bra möjlighet för Mystery Night att ta hem segern. Bland motståndarna i loppet finns bland annat Ylva Brandt-tränade Semesther som nu står framför sin tuffaste uppgift så här långt.

I Norsk 2000 Guineas startar Annette Stjernstrand duon Thunderboy och House Doctor, Caroline Malmborg startar Princeton Graduate och Henrik Engblom sadlar ut Dear Bear. Loppet ser väldigt spännande ut på förhand med motståndare som Hotline Bling, Downtown Leo och Tuwaiq framförallt.

Även listedloppet Oslo Cup rids den här dagen. Det finns två svensktränade deltagare i det nio hästar stora fältet: Lennart Reuterskiöld Jr-tränade Auenfürst och Tobias Hellgren-tränade Quebello. Båda två känns som de ska räknas tidigt i loppet.

Semesther

Semesther startar i Norsk 1000 Guineas i morgon.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Quebello_S3I7774 vinner Oslo Cup på Övrevoll 25 juni.jpg Quebello_S3I7774 vinner Oslo Cup på Övrevoll 25 juni.jpg

Han har inte mycket rutin och kom i gång ganska sent för att vara galopphäst, men utvecklingen har varit explosionsartad sedan Quebello började tränas av Tobias Hellgren. Hur är det då för en relativt ny proffstränare att få en riktig reklamhäst i stallet? Läs mer

Det har inte varit något höjdarväder i Oslo under veckan, men dirttrackbanan, som alla lopp reds på denna dag före den stora dagen, var i ett fint skick och klassades som god. Det blev också två svenska segrar.

Dragonfly (e. Appel Au Maitre) reds av Anna Pilroth till en klar seger över 2500 meter. Ekipaget kom för ovanlighetens skull bakifrån och var bara starkast till slut när de andra ridit klart över en krävande distans. En fin insats. Tobias Hellgren tränar och Stalltrollet äger. Hon är uppfödd av C Söderberg, Kraftkonsult, D Wirenstål.

Marie Lustig-tränade Penny Lane (e. Helsinki) segrade i sista loppet över 1600 meter under Emelie Gustafsson som deläger ihop med Grytåsa Ridcenter. Scanstar Farm AB är uppfödare. Stoet har en lysande säsong och tog fjärde årssegern, varav tredje på Övrevoll.

–Hon är en jättebra häst. Jag tänkte att det här kommer att bli en kanonhäst, men så blev hon påriden i Göteborg och föll och det tog nästan ett år att få tillbaka hennes självförtroende. Vi tar ett lopp i taget, vi tar det sakta, berättade en glad Marie Lustig i vinnarcirkeln.

Läs mer: Resultat, nyheter, referat och kommande tävlingsdagar på Ovrevoll.no

Foto: ©hesteguiden.com
Dragonfly_S8I9908 i vinnarcirkeln Övrevoll 18 augusti.jpg
Hard one to please fredagsblogg.jpg Hard one to please fredagsblogg.jpg

Norsk Derby på söndag, svenskt i England och Tyskland under helgen, fina resultat utomlands, Tobias Hellgren tränar travare, Fiftyshadesfreed vann Göteborgs Stora Pris och Baaeed är i en klass för sig. Det är några av ämnena i veckans fredagsblogg, där Niclas Cronberg skriver om aktuella händelser på galoppbanan. Läs mer