Fredagsbloggen Eternity Tree.jpg

Niclas Cronberg bloggar bland annat om Eternity Tree, en av fyra svensktränade starthästar i The Macallan Dansk Derby på söndag. Förra året vann hon bland annat Dansk Kriterium. Fotograf är Burt Seeger.

Fredagsbloggen: Mer klassiskt, ett lopp för Calvados och intervjun du inte får missa

5 augusti 2022 08:00

Susanne Berneklints första klassiker som tränare, Good Eye strålande på Goodwood, Calvados får ett eget lopp, ett öppet Dansk Derby, Astron ett förvandlingsnummer och en helt underbar segerintervju. Det är några av ämnena i veckans fredagsblogg, där Niclas Cronberg skriver om aktuella händelser på galoppbanan.

Susanne Berneklints första klassiska seger som tränare

Vilken dag Susanne Berneklint hade i söndags på Jägersro. Först vann Steinar Hurricanelöpning överlägset sedan följde stallkamraten Scarlett upp med att överraska i Svenskt Oaks. Susanne Berneklint har vunnit klassiska lopp tidigare, men segern med Scarlett var hennes första som tränare.

– Scarlett visste jag hade kapacitet och jag är inte överraskad att hon var långt framme i Oaks, men hade inte förväntat mig vinst. Hon har bra kapacitet, men måste slappna av i loppen och det fick hon nu. Martin red ett perfekt lopp på henne. Hon är anmäld i alla breeders. Vi sneglar lite på att starta i Norge. Steinar har tagit loppet bra. Han är född för att springa på sanden så vi stannar på den i år. Blir det en start till så blir det i Skånska Fältrittklubbens. Jag har ett väldigt bra team och det är tillsammans vi får det här att lyckas. Oscar är otroligt bra att ha vid sin sida, Manuel, Sofie och Martin som ridit Steinar i träning i 14 dagar är oerhört viktiga. Man ska inte glömma att det är tillsammans vi når framgångarna.

Utöver att hon har ridit en del vinnare i klassiska lopp så minns jag framförallt när Susanne vann i sadeln på Mr Eubanks i Stockholm Cup 1994, närmast slagen var bland annat en viss Lester Piggott.

– Att vinna båda loppen i söndags var stort. När jag vann i sadeln på Mr Eubanks var det så klart stort det med, men segern med I Kirk i Dubai tror jag slår allt. Känslan att se honom vinna på samma sätt som han gjort på hemmaplan nere i Dubai var fantastisk. Självklart saknar jag att se honom i tävlingslistan när det är stora sprinterlopp, men han är här i stallet så jag ser ju honom varje dag, berättade Susanne Berneklint för mig

I sammanhanget ska man också tänka på att Susanne bara har 6 hästar på träningslistan, då förstår man vilken dag hon hade.

Martin Rodriguez var dagens jockey utöver de två vinnarna Scarlett och Steinar som nämnts ovan så vann han även på Lennart Reuterskiöld Jr-tränade Crystal Keys som gick ner i distans.

– Steinar är en otrolig häst, han är verkligen fantastisk, det blev enkelt till slut. Scarlett kändes fin hela vägen. När ingen annan verkade intresserad av att gå, så gick vi. Hon var verkligen fin idag, sa Martin Rodriguez till mig efter segern med Scarlett i Svenskt Oaks.

Här finns tävlingsreferatet: Tävlingsreferat: Storloppsdubbel till Susanne och Martin

Scarlett TOP

Segerduon Susanne Berneklint och Martin Rodriguez med Oaks-vinnaren Scarlett.

Fyra svensktränade i Dansk Derby

Redan på söndag är det dags för nästa skandinaviska klassiker. Då rids Dansk Derby på Klampenborg och det ser väldigt öppet ut. Från svenskt håll så sadlar Jessica Long ut Amanda medan Fredrik Reuterskiöld har Seattle Blossom och Nina Lensvik ansvarar för duon Eternity Tree och Tiny Dancer.

Brian Wilson-tränade Charming Knight har varit den tidiga derbyfavoriten. Han var nedsatt av infektion i sin senaste start och tränaren var trots allt uppåt inför söndagens lopp när jag bytte några ord med honom i söndags. Lars Kelp-tränade Titannia är ett annat tidigt bud. Stoet har verkligen gjort allt rätt och distansen ska inte vara några problem. Ridande Andreas Tapia Dalbark var också väldigt förhoppningsfull när jag talade med honom för en vecka sedan. Jag hann också byta några ord med Niels Petersen om Hear The Drums i söndags och precis som de övriga jag nämnt lät han förhoppningsfull inför loppet. Man ska nog inte glömma bort Bettina Andersen-tränade Giant Fortune som ser ut att gå framåt för varje start och verkar väldigt stark.

Utöver derbyt har man fått ihop ett väldigt fint tävlingsprogram med många svensktränade hästar som gör resan över sundet. Flera av Skandinaviens bästa hästar är anmälda under dagen och jag ser verkligen fram emot att vara på plats och uppleva den härliga stämningen som Klampenborg har.

Seattle Blossom

Fredrik Reuterskiöld-tränade Seattle Blossom är en av fyra svenska starthästar i söndagens Dansk Derby.

Ett häcklopp till Calvados minne

Läste ett härligt inlägg på Facebook av Stefan Ratell, en hästägare som haft många hästar genom åren. I inlägget så berättade han att häckloppet på Bro Park den 17 augusti har fått namnet Calvados Memorial. Loppet är så klart en hyllning till hans hinderhäst Calvados som under sin hinderkarriär tränades av Dennis Persson. Calvados gjorde 24 besök i vinnarcirkeln under sin fenomenala karriär. Stefan delar ut ett vandringspris och vill med det nyinstiftade priset även hylla dem som var med på Calvados resa och som gjorde honom så bra.

Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp
Calvados 6834.jpeg

Ägare Stefan Ratell tar emot Calvados och Tobias Hellgren efter segern i 2014 års Champion Hurdle på Strömsholm.

Good Eye fyra på Goodwood

Vilket fantastiskt bra lopp av Jessica Long-tränade Good Eye i Stewards Cup på Goodwood i lördags. Good Eye fick en bra start och kämpade tappert hela vägen efter att ha legat i ledningen. Till slut blev det en fjärdeplats för det stora fältets minst spelade deltagare. Bara för mig som följde loppet via datorn var det en upplevelse, men för de ägare och övriga involverade som var på plats måste det ha varit helt fantastiskt att se Good Eye göra en sådan prestation. Jag har sagt det tidigare och håller fast vid det att det är otroligt roligt att ägare och tränare vågar ge sig ut på de här äventyren. Det är riktigt roligt att se att våra hästar kan vara med. Så stort tack för spänningen alla involverade och grattis till en mycket bra prestation.

Loppreprisen kan du se här nedan, Good Eye är närmat publiken i röd och gul dress.

Vilken vecka för Emelie Gustafsson

Jag noterade att amatören Emelie Gustafsson tog en dubbel förra veckan, först med Marie Lustig-tränade Penny Lane på Göteborg Galopp och därefter med likaledes Marie Lustig-tränade Rintintin på Jägersro i söndags.

Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp
Rintintin 6526.jpeg

Astron ett nytt förvandlingsnummer

Ibland tycker jag att vissa får för lite uppmärksamhet för det de åstadkommer. Mor och dotter Anette Stjernstrand/Nathalie Mortensen är ett bra exempel på det. De startar överallt i Skandinavien och jag vågar inte fundera över hur mycket tid de lägger på att bara resa med sina hästar.

Varje år kommer det minst ett nytt förvandlingsnummer från dem. Backcountry som nu har 90 i formtal är ett exempel. Valence som har 92 i formtal är en annan häst som utvecklats och verkligen verkar trivas med livet hos duon. Det senaste förvandlingsnumret är Astron som i år vunnit 5 segrar på nio starter. På 14 dagar blev det tre raka segrar och sedan Astron införskaffades för ett år sedan så har den fyraåriga valacken höjts från 68 till dagens 89 i formtal. Man kan inte låta bli att imponeras.

Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
Astron DSC_5035.jpeg

Astron med sin ägare/jockey Nathalie Mortensen efter segern i Stewards Cup på Bro Park häromveckan.

Vilken underbar segerintervju

Måste dela med mig den härliga intervjun med tränaren Patrick Owens efter att han vunnit två lopp på Yarmouth. Man blir verkligen rörd när man ser sådana här intervjuer. Du kan se intervjun på Attheraces Facebooksida eller i klippet här nedan:

Emotive interview with Pat Owens at Yarmouth!

"I can't even believe I'm training racechorses!" A tearful Pat Owens trained just his second and third winners of the year at Yarmouth yesterday, and told us what it means to him in this emotional interview 👏

Posted by At The Races on Wednesday, July 27, 2022

Unikt tvåårslopp reds i tisdags

Vet förresten inte hur många gånger det hänt, men nog måste det vara bra unikt att en uppfödare har 7 av 8 hästar i ett lopp och att då ha det i ett 2-års lopp känns ännu mer unikt. I tisdags på Bro Park hände det i alla fall. Rävdansens stuteri hade fött upp sju av de åtta startande. Det blev seger för en av uppfödningarna, Maria Andersson-tränade Maxmartin som reds förtjänstfullt av Jacob Johansen. Tvååringen imponerade verkligen och blir mycket spännande att följa Maxmartin framöver.

Spännande var det också att se lovande Quentino vinna på Bro Park. Det handlar om en nära släkting till Quebello som vi tidigare i år sett vinna Oslo Cup. Det här var Quentinos fjärde start och andra seger. Precis som Quebello så tränas Quentino av Tobias Hellgren och Anna Pilroth satt i sadeln.

Här finns referatet från tisdagens tävlingar på Bro: Tävlingsreferat: Green Backspin bärgade andra årssegern med nos

Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
Maxmartin.jpeg

Maxmartin och Jacob Johansen (närmast kameran) vinner före Chantal. Båda hästarna är uppfödda av Rävdansens stuteri.

Missa inte dokumentären på Dubai Racing Channel

Skandinavien fick besök av Laura King från Dubai Racing Channel i samband med Svenskt Derby. Det resulterade i en dokumentär som du kan se och läsa mer om här: Dokumentärfilm om svensk galoppsport på Dubai Racing Channel

Svenskt i Pardubice

Lars-Åke Enström har startanmält Three is Company till en steeplechaselöpning i Pardubice i Tjeckien i morgon (lördag). Ryttare är Kim Stern. Loppet är ett triallopp inför den världskända hinderlöpningen Velka Pardubicka som avgörs i oktober. Startlistan hittar du här (Three Is Companys startar i lopp 5).

Det brukar gå att se lopprepriserna på Dostihy Pardubices Youtube-kanal, så håll utkik där!

Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
Three Is Company DSC_0695.jpeg

Three Is Company och Kim Stern efter segern i H.M. Konungens Pris på Bro Park förra året.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Quebello_S3I7774 vinner Oslo Cup på Övrevoll 25 juni.jpg Quebello_S3I7774 vinner Oslo Cup på Övrevoll 25 juni.jpg

Han har inte mycket rutin och kom i gång ganska sent för att vara galopphäst, men utvecklingen har varit explosionsartad sedan Quebello började tränas av Tobias Hellgren. Hur är det då för en relativt ny proffstränare att få en riktig reklamhäst i stallet? Läs mer

Det har inte varit något höjdarväder i Oslo under veckan, men dirttrackbanan, som alla lopp reds på denna dag före den stora dagen, var i ett fint skick och klassades som god. Det blev också två svenska segrar.

Dragonfly (e. Appel Au Maitre) reds av Anna Pilroth till en klar seger över 2500 meter. Ekipaget kom för ovanlighetens skull bakifrån och var bara starkast till slut när de andra ridit klart över en krävande distans. En fin insats. Tobias Hellgren tränar och Stalltrollet äger. Hon är uppfödd av C Söderberg, Kraftkonsult, D Wirenstål.

Marie Lustig-tränade Penny Lane (e. Helsinki) segrade i sista loppet över 1600 meter under Emelie Gustafsson som deläger ihop med Grytåsa Ridcenter. Scanstar Farm AB är uppfödare. Stoet har en lysande säsong och tog fjärde årssegern, varav tredje på Övrevoll.

–Hon är en jättebra häst. Jag tänkte att det här kommer att bli en kanonhäst, men så blev hon påriden i Göteborg och föll och det tog nästan ett år att få tillbaka hennes självförtroende. Vi tar ett lopp i taget, vi tar det sakta, berättade en glad Marie Lustig i vinnarcirkeln.

Läs mer: Resultat, nyheter, referat och kommande tävlingsdagar på Ovrevoll.no

Foto: ©hesteguiden.com
Dragonfly_S8I9908 i vinnarcirkeln Övrevoll 18 augusti.jpg
Hard one to please fredagsblogg.jpg Hard one to please fredagsblogg.jpg

Norsk Derby på söndag, svenskt i England och Tyskland under helgen, fina resultat utomlands, Tobias Hellgren tränar travare, Fiftyshadesfreed vann Göteborgs Stora Pris och Baaeed är i en klass för sig. Det är några av ämnena i veckans fredagsblogg, där Niclas Cronberg skriver om aktuella händelser på galoppbanan. Läs mer