Green Backspin TOP

Tävlingsreferat: Green Backspin bärgade andra årssegern med nos

2 augusti 2022 20:41

Patricia Gordin-tränade Green Backspin har verkligen hittat formen. I tisdagskvällens Guldhandicap på Bro Park lade irlandsimporten beslag på den översta pallplaceringen efter en hård målfotostrid med Wildfire. Framgångarna fortsätter för Tobias Hellgren och Anna Pilroth. Två fina segrar med Quentino och formstarke Malandro blev aftonens facit.

För blotta ögat var det svårt att avgöra om det var Green Backspin eller Wildfire som var först över linjen i kvällens Guldhandicap på Bro Park. Efter att målfotot studerats tilldelades Green Backspin segern i den 1 600 meter långa uppgörelsen. Patricia Gordin tränar irlandsimporten och lärlingen Angelika Berg satt i segersadeln.

Green Backspin laddade från start och kunde tämligen enkelt ta hand om ledningen före Sir Gnet och Callmebymyname. Ytterligare någon längd ner i fältet låg Wildfire perfekt placerad som fyra.

Både Sir Gnet och Wildfire såg ut att kunna ge ledaren en rejäl match med 200 meter kvar. Men Green Backspin bet ifrån sig riktigt bra och lyckades avvisa Wildfire med blott en nos.

- Green Backspin startar vanligtvis över lite kortare distanser. Han var pigg från start, men jag ville inte bråka med honom för mycket. Över upploppet var jag osäker på om det skulle hålla hela vägen, men det gick ju bra, sade Angelika Berg.

Detta var Excel And Exceed-sonens andra årsseger i åttonde starten.

- Green Backspin har verkligen kommit i toppform. Nu siktar vi på en Guldhandicap över 1 200 meter nästa fredag, meddelade tränaren.

Green Backspin

Andra segern i fjärde starten

Köhästarna gjorde sig inte besväret i en Silverhandicap. För Quentino och El Camino dominerade de 1 400 meterna från start till mål. Den förstnämnde höll farten bäst tillsammans med Anna Pilroth. Tobias Hellgrens fyraåring tog därmed sin andra seger i blott fjärde starten.

Quentino öppnade friskt från start och tog resolut hand om taktpinnen. Ganska snart fick Sea The Moon-sonen utvändigt sällskap av El Camino och vid upploppets början hade de båda hästarna skaffat sig ett par längders ledning till det resterande fältet.

För en kort stund stod det och vägde mellan de båda hästarna. Quentino var dock starkast över de sista 150 meterna och säkrade segern med en längd.

- Jag tycker att Quentino slappnade av ganska bra idag, så jag är nöjd, sade Anna Pilroth.

Precis som stallkompisen Quebello äger Tobias Hellgren Quentino tillsammans med Stall Quebello.

Quentino

Malandro för tredje gången i år

Anna Pilroth och Tobias Hellgren tog ytterligare en seger med formstarke Malandro i en Järnhandicap över fullvuxna 2 400 meterna. När irlandsimporten väl övertog ledningen var han obeveklig och säkrade årets tredje seger i övertygande stil.

- Det är svårt att inte gilla den här hästen. Han har lika mycket personlighet som dagen är lång, sade Anna Pilroth.

I sällskap med The Skimmer tog Malandro över ledningen från Electroman genom den inledande kurvan. De båda hästarna låg sida vid sida fram till slutet av bortre lång då Literato-sonen skruvade upp farten ytterligare ett snäpp.

Vid upploppets början tackade Malandro för sällskapet och innan grållen nådde mållinjen hade segermarginalen drygats ut till fem längder före gott avslutande Double Rock.

Så sent som i onsdags var Malandro tvåa på Göteborg Galopp.

- Motståndet var lite enklare idag, så han löpte i stort sett upp till samma form som senast. Dessutom hade han några kilo i hand. En häst som verkar vara inne på rätt bana och som lär sig för varje start, sade Tobias Hellgren om fyraåringen som ägs av Stall Nautilus.

Malandro

Chamori tog andra raka

Stayerbetonade 2 100 meter och hög vikt visade sig inte vara några problem för Caroline Malmborg-tränade Chamori. Med Per-Anders Gråberg vid tyglarna visade Exceed And Excel-dottern fin styrka över de sista 300 meterna och bärgade sin andra raka viktoria.

- Chamori tycks passa på distanser från 1 600 meter och uppåt. Trots att hon åkte upp rejält i handicap efter förra segern och bar på en massa vikt gjorde hon det riktigt bra, sade Gråberg.

Strax efter start parkerade Per-Anders Gråberg Chamori som trea strax bakom tätduon Philadelfia och High Peak. Den sistnämnde försökte rycka över bortre lång, men redan vid upploppets början hade konkurrenterna hämtat in försprånget.

I det läget hade Chamori en extra spurtpollett sparad. Segergreppet kopplades redan med 200 meter kvar, men Cooperess och storspurtande Chilterns såg till att hålla spänningen uppe hela vägen fram till linjen.

Det fyraåriga stoet höjdes med hela tio kilo efter segern den 12 juli.

- Chamori tog det senaste loppet så bra att vi valde att starta henne i detta loppet. Det är inte omöjligt att vi testar henne i ett lite större lopp senare i höst. Närmast tittar vi dock på en handicap på den norska Derbydagen, sade Caroline Malmborg om irlandsimporten som ägs av Stall Kaffe.

Chamori

Dear Bear fortsätter att överraska

Henrik Engblom-tränade Dear Bear befäste sin fina form genom att bärga andra raka segern i en 2 100 meter lång treårslöpning. Under Elione Chaves fick irlandsimporten emellertid jobba rejält för att betvinga en tapper Douze Point i slutvinjetten.

- Dear Bear kändes lite seg i början av loppet och tempot var inte speciellt högt. Han är fortfarande en stor baby, som gärna stannar när han blir ensam i ledningen. Hästen kan mer än vad han visade idag, sade Elione Chaves.

Med facit i hand handlade loppet egentligen bara om två hästar. Både Dear Bear och Douze Points var snabba ut ur boxarna och öppnade inledningsvis upp en lucka till huvudklungan, där Vila Nova anförde före Farhh Out.

Vid upploppets början var fältet mer samlat. Douze Points gjorde ett sista försök att rycka och såg för en kort stund ut att kunna gå i land med uppgiften. Dear Bear hade dock lite krafter sparade och över de sista 150 meterna lyckades han så klorna i sin konkurrent.

- Dear Bear har bara startat fem gånger och överraskar mig hela tiden. Tyvärr är det lite svårt att hitta lämpliga uppgifter eftersom han inte är anmäld till något större lopp för de treåriga hästarna. Distans verkar inte vara några problem, så jag funderar på att testa honom mot äldre hästar, sade Henrik Engblom om Kodi Bear-sonen.

Dear Bear

Maxmartin levererade i slutvinjetten

Chantal spårade länge i kvällens tvåårslöpning. Kort före mål fick hon dock sträcka vapen mot Maxmartin, som levererade en frisk slutrökare under Jacob Johansen. Maria Andersson tränar Barocci-sonen, som var en av hela sju Rävdansen-uppfödningar i fältet.

Det blev bra tempo från start när Chantal avancerade fram och tog hand om spetspositionen före Gordy och Whoopiloo. Därefter låg Maxmartin fint placerad som fyra.

Chantal försökte rycka när Whoopiloo närmade sig vid upploppets början och såg för en kort stund ut att ha skaffat sig ett vinnande grepp. Maxmartins avslutning var emellertid av modell större och segernollan spräcktes med en hals.

- Jag satt länge och väntade, för jag ville inte komma upp i front för tidigt. Jag vill påstå att Maxmartin vann väldigt lätt idag. Den här hästen har kapacitet, sade Jacob Johansen.

Maria Andersson äger själv sin adept.

- Maxmartin har varit ett riktigt proffs sedan dagen vi började rida in honom, sade Maria.

Maxmartin

Hade äntligen marginalerna på sin sida

Huddle var ytterst nära att bärga sin fjärde raka viktoria i kvällens inledande Bronshandicap. Men i det allra sista galoppsprånget fick hon se sig besegrad av Ruby Dream, som efter flertalet fina placeringar tidigare i år äntligen hade marginalerna på sin sida. Willa Synöve Schou ersatte ägare Nathalie Mortensen i sadeln.

Ruby Dream hittade snabbt en bra position som fyra några längder bakom en tättrio bestående av Legosoldat, Gazelle och Huddle.

En bit in på upploppsrakan fick Huddle marschorder och skaffade sig ett litet grepp. Bakifrån närmade sig emellertid både Gift of Youth och Jungle Dream. Men bäst spurt av alla hade Ruby Dream, som knep årets första och karriärens andra triumf med ett huvud.

- Ruby Dream gav mig en bra känsla idag. Jag ville inte stressa upp honom för mycket från start. Upploppet är långt så det gällde att disponera krafterna, sade Willa Synöve Schou om Oasis Dram-sonen, som tränas av Annette Stjernstrand.

Ruby Dream

Trivdes med en amatör på ryggen

Rutinerade Elin Ahlin drog det längsta strået i sadeln på Movere i aftonens avslutande Järnhandicap för amatörryttare. Därmed spräckte den Maria Sandh-tränade treåringen segernollan i nionde försöket.

Movere skuggade ledaren House Deposit genom svängen. Den sistnämnde höll riktigt bra över upploppet, men fick till slut ge sig för Movere, som sträckte på sig och knep segern före starkt spurtande Gin.

- Jag hade inte mycket speed kvar på upploppet. Men Movere gillade nog att få en amatörryttare på ryggen och kämpade bra. Det var starkt gjort av en ganska orutinerad treåring, sade Elin Ahlin.

Tränare Maria Sandh äger Appel Au Maitre-sonen tillsammans med Tomas Lostrand. Uppfödare är Jacqueline och Lennart Henriksson.

Movere

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Quebello_S3I7774 vinner Oslo Cup på Övrevoll 25 juni.jpg Quebello_S3I7774 vinner Oslo Cup på Övrevoll 25 juni.jpg

Han har inte mycket rutin och kom i gång ganska sent för att vara galopphäst, men utvecklingen har varit explosionsartad sedan Quebello började tränas av Tobias Hellgren. Hur är det då för en relativt ny proffstränare att få en riktig reklamhäst i stallet? Läs mer

Carl_XVI_Gustaf_Drottning_Silvia_Foto_Peter_Knutson_Kungahuset.se (1).jpg Carl_XVI_Gustaf_Drottning_Silvia_Foto_Peter_Knutson_Kungahuset.se (1).jpg

19 augusti 2022 | Nyhet

Kungaparet besöker Bro Park

Om en månad får galoppbanan Bro Park kungligt besök. DD.MM. Konungen och Drottningen närvarar vid de stora galopptävlingarna i Bro den 18 september. Läs mer

Det har inte varit något höjdarväder i Oslo under veckan, men dirttrackbanan, som alla lopp reds på denna dag före den stora dagen, var i ett fint skick och klassades som god. Det blev också två svenska segrar.

Dragonfly (e. Appel Au Maitre) reds av Anna Pilroth till en klar seger över 2500 meter. Ekipaget kom för ovanlighetens skull bakifrån och var bara starkast till slut när de andra ridit klart över en krävande distans. En fin insats. Tobias Hellgren tränar och Stalltrollet äger. Hon är uppfödd av C Söderberg, Kraftkonsult, D Wirenstål.

Marie Lustig-tränade Penny Lane (e. Helsinki) segrade i sista loppet över 1600 meter under Emelie Gustafsson som deläger ihop med Grytåsa Ridcenter. Scanstar Farm AB är uppfödare. Stoet har en lysande säsong och tog fjärde årssegern, varav tredje på Övrevoll.

–Hon är en jättebra häst. Jag tänkte att det här kommer att bli en kanonhäst, men så blev hon påriden i Göteborg och föll och det tog nästan ett år att få tillbaka hennes självförtroende. Vi tar ett lopp i taget, vi tar det sakta, berättade en glad Marie Lustig i vinnarcirkeln.

Läs mer: Resultat, nyheter, referat och kommande tävlingsdagar på Ovrevoll.no

Foto: ©hesteguiden.com
Dragonfly_S8I9908 i vinnarcirkeln Övrevoll 18 augusti.jpg