Fredagsbloggen cover Elione.jpg

Niclas Cronberg bloggar bland annat om Elione Chaves som blir championjockey i Sverige i år.

Fredagsbloggen: Fyra jockeychampions och en nyinköpt Grupp 2-vinnare

3 december 2021 20:35

Det skrivs jockeyhistoria på Bro Park, Epsom Derby-trean kommer till Sverige och vi får en ny jockeylärling nästa år. Om detta och mycket annat kan du läsa i den här upplagan av fredagsbloggen, där galoppexperten Niclas Cronberg skriver om de senaste händelserna inom galoppsporten.

Elione Chaves svensk champion

Säsongen går mot sitt slut och jockeychampionaten är avgjorda.

Bland våra professionella ryttare så tar Elione Chaves hem det svenska jockeychampionatet. Det är den sjätte gången han blir champion i Sverige. Det mest intressanta är väl att han blev champion utan att vinna championatet varken på Jägersro, Bro Park eller Göteborg. Planen var att han skulle till Oaklawn Park i vinter, men det ser pandemin ut att stoppa. Här kan ni läsa lite mer: Elione Chaves siktar utomlands men pandemin kan sätta stopp.

En historisk champion på Bro Park

Ulrika Holmqvist skriver historia. Hon blir (med all sannolikhet) den första kvinnliga ryttaren att ta hem championatet på Bro Park. Ulrika blev uttagen till ATG talang 2020 som är ett projekt där deltagarna från galoppen och travet får stöttning och utbildning. Hon blev även sportens riddare 2020. Personligen har jag haft en hel del kontakt med Ulrika de senaste åren och jag upplever henne verkligen som en person som sätter höga mål, men samtidigt gör allt för att nå dessa mål. Målet för i år var att bli topp fem, ha en segerprocent på minst 12 och att rida in mer än tre miljoner. Resultatet blev fyra i Sverige, segerprocent på 12 och 3,2 miljoner inridet. När jag hörde henne i en intervju häromdagen säga att målet för 2022 är att bli nationell champion, då vet jag att Ulrika verkligen kommer att göra allt i sin makt för att det målet också ska gå i uppfyllelse.

Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
Patrick Wahl, Ulrika Holmquist, Elione Chaves DSC_6723.jpg

Elione Chaves och Ulrika Holmquist tillsammans med tränare Patrick Wahl som kommer att bli tränarchampion på Bro Park.

Tredje Jägersrochampionatet för Jacob Johansen

Jacob Johansen tog ytterligare ett jockeychampionat på Jägersro. Han har i år vunnit mer än var fjärde start på Jägersro, otroliga siffror. Det här är hans tredje, de tidigare har han tagit 2002 och 2016 på Jägersro. Nästa år fyller han 50 år och nog finns möjligheterna att han tar hem ett nytt championat då med. I år var han tvåa i jakten på det svenska championatet bakom Elione Chaves, men Jacob har vunnit den titeln tidigare (år 2011). Jacob och Lennart Reuterskiöld Jr har haft ett fantastiskt samarbete genom åren. Jag läste att de vunnit över 80 storlopp ihop, vilket är enormt imponerande siffror så klart.

JacobJohansen.jpg

Jacob Johansen blev ryttarchampion på Jägersro Galopp för tredje gången

Outstanding champion i Göteborg

Anna Pilroth tog hem jockeychampionatet på Göteborg. Anna som slutade tia i Sverige var helt outstanding på Göteborg. Hon vann 8 av 24 ritter, det till säga seger i var tredje start. Anna hade för övrigt också en väldigt bra säsong i Norge där hon slutade femma. Troligen lär vi se Anna ännu högre upp i Sverigestatistiken nästa år. Hon och Tobias Hellgren satsar hårt. De bytte träningskvarter inför året och flyttade sin verksamhet så detta var mest ett år på vägen mot vad som komma skall.

Här kan ni se ett reportage med Anna Pilroth och Tobias Hellgren:

Tränarparet Tobias Hellgren och Anna Pilroth siktar högt!

En av Sveriges yngsta professionella galopptränare håller till i Skara. Vi pratar givetvis om Tobias Hellgren som vi tror är mer än nöjd med året som gått. Tillsammans med sin sambo Anna Pilroth bedriver de träning av gårdens 18 (enl. träningslistan) engelska fullblod. Anna är dessutom stallets förstejockey. Teamwork makes the dream work? ❤ Se gärna det intressanta inslaget nedan där de berättar om stallets stjärna Quebello, hur de på bästa sätt tar till vara på varje vaken minut och hur en typisk vardag ser ut på gården här nedan.

Posted by Svensk Galopp on Thursday, November 18, 2021

Ponnyryttarna är framtiden

Det är kanske inte alltid våra ponnyryttare uppmärksammas i min blogg, men jag måste nämna att jag är imponerad av dem. De kämpar på inför varje tävling och gör sina hästar så fina som möjligt. Det är de som är framtiden och kanske gömmer det sig en blivande jockeychampion i någon av dessa kämpa?. Det är också otroligt viktigt att det satsas på de här barnen och ungdomarna som brinner för hästarna och vår sport.

Här kan ni läsa lite om de som blivit ponnychampions: Champions i ponnygalopp 2021

Ny lärling nästa år

Det har nått mina öron att amatörryttaren Kate Alvesparr planerar att bli lärling hos Ricardo Ramallo nästa år. Kate gjorde comeback i år efter att ha varit borta från tävlingsridandet i nästan fyra år efter att ha fått barn. 2021 har varit ett succéår för henne med 6 segrar.

Walvis Bay

Kate Alvesparr vid en seger tillsammans med Walvis Bay som tränas och ägs av Karin och Michael Tedesund.

Två skandinaviska ryttare till Pisa

På söndag ska två skandinaviska amatörryttare rida i ett Fegentrilopp i Pisa i Italien. Från Danmark är Lucas Olsen inbjudan och från Sverige reser Giovanni Neri. Självklart håller vi tummarna för bra prestationer för de våra.

Startlistan hittar ni här

Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
Giovanni Neri 9336.jpg

Giovanni Neri rider i Fegentriloppet i sitt forna hemland Italien på söndag.

Pia Brandt inför 2022

Förresten, ni har väl inte missat Robert Okpus intervju med Frankrikes ledande kvinnliga tränare på jockeyklubben.se? Det handlar förstås om svenska Pia Brandt. Jag har nämnt Pia och Joakim Brandt några gånger i bloggen tidigare och när man tänker på deras resultat i Frankrike så är det, som Robert nämner i sin intervju, snudd på makalöst. På Jockeyklubbens hemsida kan ni läsa mer.

Foto: Scoopdyga
Policy of truth 00189823-003-scoopdyga 2.jpg

Pia och Joakim Brandt med hästen Policy of Truth.

Inför nästa års Danskt Derby

Det kan ju vara att det är lite tidigt, men Filip Zwicky har som vanligt dykt ner i vilka som kvarstår till Danskt Derby 2022 och hur det ser ut nu. På Galopsport.dk hittar du analysen.

Epsom Derby-trean till Sverige

Sist men inte minst - Bro Park-tränaren Kahlil de Burca har förstärkt stallet med Amhran Na Bhfiann som slutade trea i Epsom Derby förra året. Han har dessutom vunnit Grupp 2 på Irland. Självklart blir det ett enormt spännande tillskott i skandinaviska eliten nästa år. På Jockeyklubben.se kan ni läsa mer om det och här nedan kan ni se videon från 2020 års Epsom Derby:

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Fyra jockeys.jpg Fyra jockeys.jpg

Emma Nordin, Per-Anders Gråberg, Malin Holmberg och Ulrika Holmquist är i elden den här veckan – på två av världens mest berömda galoppbanor. Emma Nordin tog en tredjeplats i sin debut på Gulfstream Park igår och Gråberg, Holmberg och Holmquist tävlar på Meydan under helgen. Läs mer

SUSPICIOUS MIND (DEN)-2877.JPG SUSPICIOUS MIND (DEN)-2877.JPG

Vilken härlig fredagseftermiddag vi fick förra veckan när ”karnevalen” invigdes. På fredag är det dags igen och den här gången är det hela sju skandinavisktränade hästar i listorna som ska förgylla vår helguppladdning. Läs mer

Silent Night på Meydan 2022.png Silent Night på Meydan 2022.png

Ett stort gäng skandinaviska hästar, tränare och ryttare övervintrar i Dubai för att tävla under Dubai World Cup Carnival mellan januari och mars. Instagram, Facebook och Twitter fylls av bilder och videoklipp från träningen på mornarna, simpassen på eftermiddagarna och andra härliga ögonblick. Här har vi valt ut några av inläggen från den senaste månaden. Läs mer