fredagsblogg1021.png

Niclas Cronberg bloggar bland annat om Havana Red som i söndags tog sin första Black Type seger.

Fredagsbloggen: Fina prestationer och bra sport på Bro Park

22 oktober 2021 10:38

Galoppexperten Niclas Cronberg bloggar på fredagar om de senaste händelserna inom galoppsporten och den kommande veckans tävlingar. I den här veckans blogg kan du bland annat läsa om en dansk derbyvinnare, Nina Lindberg Lensviks första klassiska vinnare, en dansk derbyfavorit och skandinaviska inköp.

Stroxx Carlras avslutade säsongen på bästa sätt

Det var väldigt bra sport och fina prestationer på Bro Park i söndags. Derbyvinnaren Rikke Rohbach Bonde-tränade Stroxx Carlras såg helt bländande ut i Nicolaj Stotts händer vid segern i Mischa Khans minneslöpning i söndags på Bro Park. Det här handlar verkligen om en undantagshäst. Han har inte bara en enorm utstrålning han kan springa fort också utan att det ser jobbigt ut. Man kan också uttrycka sig som Rikke Rohbach Bonde gjorde till mig efter loppet. ”Det är en vanvettig häst.” Jag förstår helt vad hon menar och det ska bli otroligt spännande att följa Stroxx Carlras nästa säsong på tävlingsbanan.

Här på Galopsport kan ni läsa mer Stroxx Carlras tog storløbs-hattrick i Mischa Kahns minneslöpning

Stroxx Carlras

Stroxx Carlras segrar i Mischa Kahns Minneslöpning med Nicolaj Stott i sadeln.

Stor dag för Maria Sandh

Maria Sandh hade en underbar dag på Bro Park i söndags. Maria som tidigare jobbat hos bland annat Aidan O´Brien på Irland tog en härlig dubbel i Jockeyklubbens Auktionslöpning. Saigon med Martin Rodriguez i sadeln besegrade stallkamraten Mahalia. Marias stall består på träningslistan av 13 hästar varav 7 av dem är 2-åringar.

Läs mer om Marias tankar efter vinsten på Jockeyklubbens sida ”Auktionslöpningen känns störst just nu.”

Foto: Elina Björklund
DSC_2418 copy.jpg

Saigon, Martin Rodriguez och Gustavo Solis efter segern i Jockeyklubbens Auktionslöpning.

Havana Red vann listedlöpning

Lennart Reuterskiöld Jr- tränade Havana Red har verkligen haft ett bra år den här säsongen. Det blev en väldigt enkel seger i Appel Au Maitre Stockholm Fillies & Mares Stakes (L). Det här var stoets fjärde årsseger och som oftast satt Jacob Johansen i sadeln. Över upploppet fanns det inga hot även om överraskningen, Roger Osberg-tränade Blue Gem gjorde ett bra lopp som tvåa.

Det står mer om detta här Første Listed-triumf

Foto: Elina Björklund
DSC_2698 copy.jpg

Havana Red och Jacob Johansen vinner Appel Au Maitre Stockholm Fillies & Mares Stakes (L)

Nina Lindberg Lensviks första klassiska vinnare

Det var lopp på Klampenborg i lördags bland annat red man Danskt St Leger. Segern gick till Nina Lindberg Lensvik-tränade Suspicious Boy med Per-Anders Gråberg på ryggen. Per-Anders fick verkligen jobba för segern och nog kan jag ana att man sällan är så trött som när man ridit Suspicious Boy men slutar det med vinst i St Leger så spelar det säkert ingen roll. Det här var för övrigt Nina Lindberg Lensviks första klassiska vinnare.

Läs mer här Seger i Danskt St Leger

Foto: Burt Seeger
SUSPICIOUS BOY_S2_0666.jpg

Suspicious Boy och Per-Anders Gråberg efter segern i Danskt St Leger

Brian Wilsons tvååring övertygade stort

En tvååring som imponerat är Brian Wilson- tränade Charming Knight. I lördags red Oliver Wilson Charming Knight till vinst i Danska vinterfavoriternas. Segern blev väldigt enkel och nu får man väl påstå att Charming Knight är favorit till Danskt Derby nästa år.

Europatitel till Pamills Lipse

Jag nåddes precis av beskedet att Maria Hagman-Erikssontränade Pamils Lipse vann i Belgien i sadeln satt Sara Vermeersch. Det här var fjärde Europatiteln Pamills Lipse vann och den här gången vann man överlägset. De andra två svensktränade blev fyra (LS Armani Diamond) och sexa (Prins Sham).

Foto: Elina Björklund
Pamills Lipse 181010.jpg

Arkivbild från när Pamills Lipse segrade på Bro Park 10 oktober 2018.

Tripplar på Jägersro

Lennart Reuterskiöld Jr dominerar i svensk galopp och har gjort så ett bra tag. På onsdagen var det inget undantag han sadlade ut tre vinnare på Jägersro. En vinnare var Archimedes Face som för övrigt fötts upp av travtränaren Lutfi Kolgjini, En annan var Tin Win en fin tvååring som nu i sitt livs andra start tog hem en övertygande seger båda de första reds till seger av Jacob Johansen. Slutligen vann debutanten Trust Me med Martin Rodriguez före stallkamraten Una Matina. Lägger man då till att Lennart Reuterskiöld Jr också tränar obesegrade tvååringen Zunzina så förstår man att han står väl rustad inför 2022 med sina unghästar. Det blev för övrigt tripplar den här tävlingsdagen även för jockeyerna Jacob Johansen och Carlos Lopez.

Här finns tävlingsreferatet: Tävlingsreferat: Trippelt Junior, Johansen och Lopez

Foto: Stefan Olsson
Trust Me 1676.jpg

Trust Me med Martin Rodriguez i sadeln, tog den första av tre segrar för tränare Lennart Reuterskiöld Jr under onsdagens tävlingar.

Cathrine Erichsen jubilerade

Stort grattis säger jag till Cathrine Erichsen som på torsdagen sadlade ut sin 400:e vinnare på Övrevoll, med det så är hon överlägset den främsta kvinnliga tränaren genom tiderna i Norge.

Pjerrot jagar andra raka på söndag

På söndag är det tävlingar på Jägersro. Det ska bli intressant att se treåriga Pjerrot som Bent Olsen tränar. Pjerrot vann ju övertygande på en klart bra tid när han senast gästade Jägersro. Bent började redan då tala om Svenskt Derby 2022. Nu utmanas han bland annat av Fredrik Reuterskiöld-tränade Fast Forward som övertygade stort vid sin debutseger.

Skandinaviska köp i Deauville

Det är auktion och spännande dagar i Deauville. Bland annat har Dorcias första avkomma sålts på Arqana October sales. Morten Buskop ropade in avkomman som kostade 60 000 euro. Det har varit fler skandinaviska köp. Bland annat har Finn Blichfeldt handlat in en häst som ska i träning hos Lennart Reuterskiöld Jr. och Stefan 'Tarzan' Melander verkar ha fastnat för galoppen då han ropade in en hingståring efter Seahenge.

Här finns några artiklar om det på Galopsport.dk
Buskop købte Dorcias første afkom
Søn af den tredobbelte Gruppe-1-vinder Almanzor til Reuterskiöld J:r
Charm Spirit-hoppe til Reuterskiöld J:r
Stefan Melander köpte hingståring efter Scat Daddy-sonen Seahenge

Söndagsutflykt till Hannover för Jessica Long

På söndag ger sig Jessica Long i väg till Tyskland igen. Den här gången är det till Hannover och hela tre hästar som är anmälda.

My Motivate Girl (Shane Karlsson i sadeln) går ut i lopp 5 över 1600 meter. Good Eye (Shane Karlsson) och Sarookh (Eduardo Pedroza) i lopp 8 över 1400 meter.

Good Eye

Good Eye i vinnarcirkeln efter segern i SM Sprinters i slutet av augusti. Nu väntar resa med två stallkamrater till Tyskland, Hannover.

Kort om England

Det engelska Jockeychampionatet blev en jämn kamp mellan Oisin Murphy och William Buick hela vägen till Ascots Champions Day. Till slut blev det klart att Oisin Murphy för tredje året i rad tog hem championatet.

Här kan ni läsa om det 'I'm over the moon' - Oisin Murphy crowned champion for third successive year.

Kul också att läsa när tidigare Premier League fotbollsspelare i England provar på Charity Race på Wincanton. Sådant här gör förstås att det blir mer skriverier och större intresse för sporten

På Racing Post står några rader om det Ex-Premier League midfielder Jay Tabb to debut in the saddle on Sunday.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

imageU1EB081V på Jägersro.jpg imageU1EB081V på Jägersro.jpg

Efter flera dagar med regn, snö och kalla temperaturer togs idag beslutet att ställa in galopptävlingarna på Jägersro den 5 och 11 december. Banan är inte i tävlingsmässigt skick. Läs mer

DucaDiComo_ElioneChaves.jpg DucaDiComo_ElioneChaves.jpg

Elione Chaves är en av de främsta jockeyerna i Skandinavien – och dessutom känd för att gärna testa sina vingar utomlands. Säsongen i Sverige lider mot sitt slut och i vanlig ordning är brasilianaren redo för nya utmaningar. Men nu ser pandemin ut att sätta stopp för planerna. Läs mer

AngelikaBerg.jpg AngelikaBerg.jpg

Hade det inte varit för en liten ponny som inte alls ville hoppa över hinder utan mest skenade omkring kanske Angelika Berg suttit på kontor idag. "Hemska tanke, det är ju jockey jag vill bli", säger hon och skrattar. Läs mer