
Louise Romeike på sin stjärna Caspian. Caspians morfar är fullblodet Heraldik som verkat framgångsrikt inom ridhästaveln.
Från ponnygalopp till OS i fälttävlan – Louise Romeikes fartfyllda resa
23 maj 2025 08:43
PONNYGALOPPENS HALL OF FAME. Det var farten som lockade, även om det kanske inte började så bra. Familjen tog sig till Jägersro för att prova ponnygalopp. Äventyret slutade i backen, men det avskräckte inte Louise Romeike som sommaren 2024 red OS i fälttävlan på den spektakulära banan i Versailles.
Louise är född i en hästfamilj. När hon tävlade i Sverige hette hon Jähde–Svensson och det var under det namnet som hon också blev framgångsrik ponnyryttare.
– Ska jag vara ärlig var det farten som lockade.
Tanken var att hon skulle bli jockey. Mamma Ann–Louise körde Louise och hennes bror till Jägersro för att de skulle få testa galopp på bana. Nu var ponnyn lite pigg så Louise bytte häst med sin bror, men det bar sig inte bättre än att hon gick i backen. Det blev en lindrig hjärnskakning och en omtumlad liten flicka. Men den hindrade henne inte från att fortsätta ponnykarriären.
Och det blev framgångar:
2001
- 3:a i SM på A-ponnyn Sally
- 5:a i SM på C-ponnyn Sonic
2002
- 3:a i SM på A-ponnyn Sally
- 5:a i SM på C-ponnyn Isac
Kanske var det Big Ben som var den mest framgångsrika av dem alla. Louise mötte Tobias Hellgren och Maria Sandh som båda idag är framgångsrika inom galoppsporten. Hon tävlade i SM i ponnygalopp på Strömsholm tillsammans med Adrian Kolgjini som idag är en framgångsrik travtränare.
– Jag kommer ihåg att vi åkte bil tillsammans upp och hade jätteroligt. Hälsa Adrian från mig.
Erfarenheter från ponnytiden?
– Det var en fantastiskt rolig och lärorik tid. Att tävla i ponnygalopp gav mig massor med erfarenhet och kunskap.
Hade det inte varit för mamma Ann–Louise så hade kanske Louise fortsatt som ponnyryttare och blivit jockey. Men in i livet kom en ponny som hette Lady Vanessa och med henne kunde mamma, som varit framgångsrik fälttävlansryttare hon också, styra in Louise.
– Jag har ju alltid ridit, berättar Louise. När jag var liten hade jag inställningen ”ju mer ridning, desto bättre”. Och när jag började tävla, tyckte jag att träningen blev roligare ju svårare och seriösare det blev, dressyren också. Så då bestämde jag mig för att satsa.
Fälttävlan tog över mer och mer. Hon flyttade till Tyskland och började jobba, träffade sin man Carl–Hermann Romeike och är nu etablerad landslagsryttare som ridit två OS och tävlar på den allra högsta nivån.
Och grunden - den tog hon med sig från ponnygaloppen.