Den här sidan är arkiverad och kan innehålla inaktuell information.

Framtidens ryttare och tränare skolas i ponnygaloppen

4 juli 2019

Förra veckan red tre ponnyryttare upp för att få licens att rida ”riktiga” lopp; Michelle Rosenqvist, Evelina Rönnlund och Hanna Nimåker. - De som kommer från ponnygaloppen har en bra grund, säger Svensk Galopps jockeycoach Fredrik Johansson

Uppridning på JägersroMichelle Rosenqvist på Sir Walter tillsammans med Evelina Rönnlund på Checikoutcharlie följer Jacob Johansen som var Master vid uppridningen.

Det är i ponnygaloppen som framtiden finns. Där skolas framtidens ryttare och tränare.

– De som kommer från ponnygaloppen har en bra grund och det ser vi när de ska gå över till stor häst, säger Fredrik Johansson, Sveriges främste jockey genom tiderna och idag jockeycoach för Svensk Galopp.

Förra veckan red tre ryttare upp för att få licens att rida ”riktiga” lopp; Michelle Rosenqvist, Evelina Rönnlund och Hanna Nimåker. Jacob Johansen, championjockeyn med Jägersro som bas, var Master och sa efter uppridningen.

– En av de allra bästa uppridningar som jag har varit med om.

Gemensam nämnare för de tre unga ryttartalangerna; de har tävlat och tränat ponnygalopp. De har fått lära sig hästhantering, tävlingsmomentet och inte minst respekten för hästen från grunden.

Michelle Rosenqvist och Evelina RönnlundMichelle Rosenqvist på Kitford Ruby och Evelina Rönnlund på Kahirs Ellenor i en upploppsduell på Göteborg Galopp förra året. Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp

– Jag började med ponnygalopp när jag var 11, nu är jag 15, berättar Michelle Rosenqvist som tillsammans med bästa kompisen Evelina Rönnlund har Göteborg som bas (Hanna Nimåker håller till på Jägersro).

Michelle har det bra förspänt, familjen driver Ale Racing Stables och mamma Susanne är tränare vid Göteborg Galopp så hästarna (både galopp och banhoppning) har alltid funnits till hands. Där finns också både Sir Walter och Eddy Shoestring, två fullblod som kan bli Michelles kompis i det första riktiga loppet.

– Vi har inte bestämt var det blir, men jag längtar.

Galopp är en snabb och tuff sport, Michelle erkänner också att det är farten och adrenalinkicken som lockar. Därför har också Svensk Galopp och Ung Galopp ett genomarbetat utbildningsprogram för unga ryttare.

– Jag håller själv en del kurser, berättar Fredrik Johansson. De får lära sig reglementet och allt kring tävling. De går igenom ett fystest och får rida upp för att visa att de har alla färdigheter.

För Michelle kommer hästarna och galoppsporten alltid att finnas där. Hon ser sin framtid i Ale Racing Stables och även på hästryggen.

– Det kan nog bli så att jag blir hinderryttare, jag tror att det skulle passa mig.

Fler nyheter, artiklar och annonser

vinnarbild
vinnarbild

Vi hade finbesök från Norge denna söndag i Göteborg och kanske var det därför de utlovade regnmängderna uteblev och gav en riktigt fin tävlingsdag. Det var väldigt roligt att våra grannar i väst tog turen över till oss och ni är mycket välkomna tillbaka. Läs mer

WhatsApp Bild 2025-06-30 kl. 17.38.22_69bc70ac
WhatsApp Bild 2025-06-30 kl. 17.38.22_69bc70ac

Moa Fägerhall, 14 år, bor i Vallentuna och lever för hästarna. Varje lördag – och nu på sommarlovet ännu oftare – hittar man henne i stallet hos tränaren Patrick Wahl på Bro Park. Moa har två egna ponnyer, den ena ponnyn har Moa tävlat i både fälttävlan och ponnygalopp och den andra ponnyn tävlar hon sedan april i ponnygalopp. Fälttävlan har varit hennes stora intresse fram tills i höstas då galoppen blev hennes stora passion. I den här bilartikeln får ni följa Moa en dag i stallet på Bro Park och läsa om hur det gick till när hon fastnade för galoppsporten – på riktigt. Läs mer

03
03

Den 14 juni samlades unga ryttare från hela landet på anrika Strömsholm för att göra upp om titlarna i årets Svenska Mästerskap i Ponnygalopp. Det blev en dag fylld av spänning, glädje och kamratanda. Som vanligt visade sig ponnygaloppen från sin bästa sida. Här bjuder våra fotografer på några extra bilder från en av årets roligaste tävlingsdagar! Läs mer