Den här sidan är arkiverad och kan innehålla inaktuell information.

Försäljningen av Täby Galopp

2 juli 2013

När Täby Galopp såldes för snart två år sedan så föregicks det av en ganska omfattande dialog med galoppsällskapen om hur försäljningen skulle gå till. Nu har det tillkommit en hel del nya personer i vår sport, och det kan vara dags för en uppdatering.

Songline Classic

Vi ville utföra försäljningen på ett sätt som skulle ge galoppsporten en stark ekonomi i många år samtidigt som vi fick bästa tänkbara utdelning och minsta möjliga risk.

Vi valde en lösning som skulle ge Svensk Galopp del i markens värdeökning och som samtidigt gjorde att köparna inte var rädda för att bli sittande med Svartepetter.

En del har missförstått upplägget och tror att Svensk Galopp kommer att få en del i de vinster som görs när det byggs och säljs på marken.

Det är fel. Det behöver inte byggas alls för att vi ska få tillkommande betalning för marken.

Upplägget handlar om byggrätter.

Byggrätter ges av en kommun när man gör en detaljplan på ett område och de anges i kvadratmeter byggyta. Ett område där man får bygga fyravåningshus kan alltså ha fyra gånger större byggrätter än ett där man bara får bygga envåningshus. Byggrätten anger vad fastighetsägaren har rätt att göra på sin mark och är det som avgör hur värdefull marken är.

Ett stort område som detaljplaneras för park är inte värd någonting i princip. Medan en liten bit där man får bygga höghus är värd stora belopp.

Det avtal som vi skrivit betyder som meddelats tidigare att vi fick en initial köpeskilling på 200 miljoner kronor plus 10 miljoner kronor om året i fem år.

Men den egentliga köpeskillingen är en procentsats på byggrätternas värde och den får vi när detaljplanerna vinner laga kraft. Värdet bestäms genom oberoende värdering, delvis i kombination med minimibelopp.

Ett område så stort som detta kan bli föremål för flera detaljplaner, och då utfaller vår ersättning efterhand som dessa vinner laga kraft.

I dag pratar man i Täby Kommun om byggrätter på ca 400 000 kvadratmeter boyta på galoppfältet.

Det som spelar roll för oss är alltså inte vad som byggs, när det byggs och hur dyrt dessa bostäder kan säljas. Det som bestämmer vår betalning är hur mycket byggrätter som fastställs i detaljplanerna och värderingen av dessa

Det är då marken får sitt värde och det är då vi får betalt.

Enkelt uttryckt - ju högre hus kommunen säger att man får bygga, desto bättre ekonomi får galoppen. Och ju förr detaljplanerna klubbas, desto tidigare får vi tillkommande betalning.

Jag hoppas att detta kan räta ut en del frågetecken. Den som har frågor är välkomna att kontakta mig eller Dag Johansson så ska vi göra vårt bästa för att besvara dem.

Hans Hansson
Ordförande, Svensk Galopp

Fler nyheter, artiklar och annonser

ledvolt 7365 på Jägersro.jpg
ledvolt 7365 på Jägersro.jpg

Skandinavisk Reglementskommitté har enats om vissa ändringar i Skandinaviskt Registrerings- och Licensreglemente att gälla från och med den 1 juli 2025. Det gäller 5 kap 10-11 och 13 §. Läs mer

20250606-DJI_0846-Redigera
20250606-DJI_0846-Redigera

Nationaldagsgaloppen på Gärdet bjöd på en stämningsfull och välbesökt festdag fylld av galopp, picknick och gemenskap. Här följer ett tack till alla inblandade från Svensk Galopps ordförande Anders Lilius, som sammanfattar känslan, upplevelsen och betydelsen av årets Nationaldagsgalopp. Läs mer

lordagsupplevelse v85
lordagsupplevelse v85

PRESSMEDDELANDE FRÅN ATG: Tre gånger högre toppvinster och fler som vinner. Lördag den 25 oktober är det premiär för ATG®:s nya lördagsspel V85®. - Travsporten och spel på hästar ligger ATG och våra kunder varmt om hjärtat. Nu tar vi nästa steg. V85 är en del av en ny lördagsupplevelse och blir den största satsningen i ATG:s historia, säger Hasse Lord Skarplöth, vd ATG. Läs mer