En mångfacetterad dagsfest – Gör dig redo för Nationaldagsgaloppen!

23 maj 2017 21:32

Då den är starkt förknippad med hästar och galopptävlingar är det lätt att förbise Nationaldagsgaloppen som en heldagsfest för både hästentusiaster och livsnjutare i största allmänhet. Eftersom grönområdet fylls med uppskattningsvis runt 50 000 besökare kan det vara bra att känna till vad som händer på Gärdet den 6 juni redan nu.

nd-flagga-4481

Då den är starkt förknippad med hästar och galopptävlingar är det lätt att förbise Nationaldagsgaloppen som en heldagsfest för både hästentusiaster och livsnjutare i största allmänhet. Eftersom grönområdet fylls med uppskattningsvis runt 50 000 besökare kan det vara bra att känna till vad som händer på Gärdet den 6 juni redan nu.

Inviger galopptävlingarna gör Riksidrottsförbundets ordförande, Björn Eriksson kl.12.15. Vid hans sida står vår konferencier, programledare och hästsport-experten Per Skoglund, som tar oss igenom hela dagen.

Dagen kommer såklart genomsyras av galopptävlingarna. Det generösa grönområdet med en galoppbana som omfamnas av sluttande gräsmarker ger dig som besökare utmärkt utsikt över loppen. Tävlingarna startar med ett ponnylopp som sätter igång kl. 12.40. Därefter rids sju lopp till under dagens gång med både fullblod och ponnys. Totalt rids det två ponnylopp och sex lopp med fullblodshästar. Av de sex loppen med fullblodshästar rids två med arabiska fullblod. Totalt har vi alltså åtta lopp och spelkassorna står redo för den som tror sig veta vilket ekipage som är i bäst form. Dock kan man inte spela på ponnyloppen.

Tävlingarna direktsänds i TV12 och de arabiska fullblodsloppen sänds även i Förenade Arabemiraten där intresset för galoppsporten är utomordentligt.

Multiartisten från svenska Melodifestivalen, David Lindgren, kommer underhållas oss med sång och dans. I början av dagen får vi se honom framföra Sveriges nationalsång och lite senare kör han två set för att sätta stämningen tillsammans med sina proffsdansare.

En mängd aktiviteter finns att både betrakta och delta i. Man bör inte missa den populära Hattparaden där det är fritt fram att delta i någon av kategorierna Barn, Herr, Dam och Match your Dog. Tävlingen går helt enkelt ut på att ta på sig valfri hatt och visa upp sig för juryn. I juryn ser vi Ann Wilson, Anders Bagge och Daniel Paris som är riktiga proffsbedömare och numera hattkännare. Konkurrensen är dock hård och bara din egen fantasi sätter gränser för vad du visar upp dig själv i.

Barn med hög energinivå kommer inte behöva sitta stilla då det kommer finnas massor av skojiga aktiviteter för dem att prova på. Den som efter alla lopp själv blir sugen på att rida kan prova på ponnyridning. Tycker man riktiga hästar inte är spännande nog kan man rida mekanisk galopphäst istället då vi har en Winmachine på plats på Gärdet. Är det andra maskinella ting som lockar har vi grävskopor att testa på. Dessa finns både för de mindre och de större besökarna. Man kan också hoppa hoppborg och spela på chokladhjul. Dagen är med andra ord fullspäckad av saker att göra och uppleva!

En dag som Nationaldagsgaloppen kräver energipåfyllning. Som tur är kommer det finnas massvis med foodtrucks och matförsäljning på området. Det blir global representation i form av mat från Indien, Medelhavet, Thailand, Mellanöstern och mycket mer. Som tidigare år har vi även servering av läckra tunnbrödsrullar och god mat från grillen. Lite champagne eller en öl sitter väl heller inte fel när solen gassar och stämningen är hög. Både en champagnebar en pub ser till att dessa behov tillfredsställs. Hundarna ska såklart också få ha lite kul på nationaldagen. Ta med vovven till hundbaren där den kan socialisera med andra hundar och få sig något gott att tugga på.

Serveringarna öppnar redan kl. 11.30 och vid kl. 16.15 rundas nationaldagsfirandet av. Det är fritt inträde hela dagen så ta med vänner och familj och njut tillsammans av en härlig dag mitt i centrala Stockholm.

Varmt välkomna!

Fler nyheter, artiklar och bloggar

nationaldagsgaloppen nationaldagsgaloppen

Kombinationen av Svensk Galopps ekonomiska situation och styrelsens bedömning av Coronaläget har lett till beslutet att Nationaldagsgaloppen 2021 ställs in. Läs mer

_DSC0807 _DSC0807

På grund av Covid-19 är ju som vi tidigare berättat Nationaldagsgaloppen på Gärdet inställd. Vad gör våra aktiva istället och hur känns det att dagen som så många sett fram emot inte blir av? Läs mer

MOF190606-305407 Magnus Östh.jpg MOF190606-305407 Magnus Östh.jpg

”Drottningen av Gärdet” utropades duktiga jockeyn Ulrika Holmquist till efter sina fyra segrar på Nationaldagsgaloppen 2019. Här kan du läsa om hennes tankar inför året och hur det känns efter beskedet att årets Nationaldagsgalopp ställs in. Läs mer