Foto: UP9, Creative Commons CC BY-SA 3.0
Flag_of_Ukraine.jpeg

En magisk röst, ett par använda ridbyxor och ett snabbt fullblod gör dagen blågul

1 juni 2022 20:33

Blått och gult blir ett dominerande färginslag på Nationaldagsgaloppen på Gärdet. Rätt givet på den svenska nationaldagen den sjätte juni, men blått och gult kan också symbolisera Ukraina. – Vi är många samlade på Gärdet och förhoppningsvis kan vi visa vårt stöd och vår solidaritet, säger Linda Persson, projektledare för Nationaldagsgaloppen.

Per–Anders Gråberg, en av Sveriges absolut främsta jockeys, skänker de ridbyxor han använder på Gärdet till förmån för Ukraina. Du kan vara med och och bidra genom att lägga ett bud på hans byxor (utgångsbudet är 2000 kr).

– Vi känner alla att vi vill göra något. Förhoppningsvis finns det någon bland alla människorna på Gärdet som vill ha ett par inramade jockeybyxor på väggen, säger Per–Anders.

Så här går du tillväga för att vara med i budgivningen:

  1. Skicka ett sms till Mimmi Jarl, Svensk Galopp, på 076-610 53 47.
  2. Du kan börja buda den 6 juni klockan 11.00.
  3. Vid varje nytt bud får du ett sms.
  4. Om du vill buda över det, svarar du på sms.
  5. Budgivningen avslutas den 7 juni klockan 15.00. Högste budgivare meddelas via sms.
  6. Byxorna överlämnas enligt överenskommelse.

I det sista loppet under Nationaldagsgaloppen rider Per–Anders det engelska fullblodet Gin. Som ägare till hästen står stall Ukraina. Det är uppfödaren Henrik Engblom som skänkt hästen till Ukrainas befolkning. När jockey– och tränararvodet är avdraget går resten av prispengarna till stöd för den krigsdrabbade befolkningen. Per–Anders Gråberg rider också i en gul och blå jacka – den ukrainska flaggans färger.

– Det handlar om medmänsklighet, att försöka göra något för det ukrainska folket, säger initiativtagaren Henrik Engblom.

Bland artisterna under Nationaldagsgaloppen hittar vi också den 17-åriga talangen Maria Sur. Hon är flykting från Ukraina, delar av hennes familj är fortfarande kvar där, och hon var med i The Voice i sitt hemland strax innan kriget bröt ut.

När Maria kom till Sverige sökte hon kontakt med svenska artister hon kände till via Instagram, fick svar av Sarah Dawn Finer. Den kontakten resulterade i att Maria fick uppträda på insamlingsgalan ”Hela Sverige Skramlar” där en artistelit samlades för insamlingskonsert i Avicii Arena i solidaritet med Ukraina.

Maria gjorde succé och fick stående ovationer, Warner Music signerade ett skivkontrakt med henne och nu finns hon på plats på Gärdet för att sjunga sin nya singel ”That’s the Way. Och alla intäkter från den låten går oavkortat till hjälparbetet i Ukraina.

Se hennes framträdande i Hela Sverige Skramlar (01 h57min in i programmet) här.

Se hennes medverkan i ukrainska The Voice här.

Här kan du se hålltider med mera för Nationaldagsgaloppen 2022.

Varmt välkommen!

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Nationaldagsgaloppen 220606MOF-BLO00861.jpg Nationaldagsgaloppen 220606MOF-BLO00861.jpg

Vilken succé! Nationaldagsgaloppens återkomst efter pandemin blev inget annat än en stor succé. Massor av folk – publikrekord, perfekt väder och Per–Anders Gråberg som Kung av Gärdet. "Jag är så nöjd", sa Linda Persson, projektansvarig. "Vi har haft en kanondag." Läs mer

Steinway TOP Steinway TOP

Efter två års uppehåll samlades en rekordstor publik för att fira nationaldagen med galopptävlingar på Gärdet. Per-Anders Gråberg rivstartade dagen med att lotsa både The Skimmer och Steinway till seger. Maria Hagman-Erikssons hästar lade beslag på större delen av den generösa priskakan i Sheikh Zayed Bin Sultan Al Nahyan Cup (L). Läs mer

NDG.jpg NDG.jpg

På måndag, den 6 juni, är det återigen dags för Nationaldagsgaloppen på Gärdet. Här hittar du all info inför dagen. Som vanligt är det fri entré och gratis program. Läs mer