Den här sidan är arkiverad och kan innehålla inaktuell information.

Drygt hälften av åringarna såldes på Scandinavian Yearling Sale

28 september 2013

Det har talats mycket om en stor gemensam skandinavisk åringsauktion de senaste åren. På fredagen gjorde Dansk Galopp och Skånes Fullblodsauktioner slag i saken. Scandinavian Yearling Sale på skånska Roslövsholm blev ett välbesökt arrangemang. Drygt hälften av de 91 åringarna som gick genom ringen bytte ägare.

Roslövsholm allm

Auktionsresultatet nådde kanske inte riktigt upp till de nivåer som arrangören och många uppfödare hoppats på. Auktionens dyraste åring blev nr 12 (Mingun - Haakima), som ägarkonstellationen NDP ApS ropade in för 265 000 kronor. Stoet är uppfött av York Stutteri i Danmark och ska enligt uppgift sättas i träning hos Niels Petersen i Norge.

Roslövsholm - Zofi ZaidZofi Zaid

För tre år sedan ropade Tommy Gustafsson in Zen Zansai Zaid för 230 000 kronor på Roslövsholms-auktionen. En bra affär har det visat sig. Den nu fyraårige fuxen har fram till dags dato sprungit in drygt 1,2 miljoner kronor. I fredags var Tommy tvungen att gå upp ytterligare 20 000 kronor i pris för lägga vantarna på Zen Zansai Zaids halvsyster, nr 67 Zofi Zaid (Gloria De Campeao - Le Petite Chinoise). Uppfödare och säljare var Jan Johansson.

250 000 kronor blev även klubbslaget för nr 85 (Academy Award – Pull The Plug). Stoet är uppfött i Danmark av York Stutteri och köpare var danska Stald Ras.

Vid sidan av sin tränarrörelse har Francisco Castro även börjat föda upp galopphästar. Bland de åringar han sålde på auktionen nådde nr 94 (Verglas - Una Hora) det högsta priset. 200 000 kronor betalade Jan Marttorp för danska Oaks-ettan Una Horas första avkomma.

Toppnummer hade kunnat bli en av de sju icke skandinaviskuppfödda åringar som inledde auktionen. Danska Stald Hongkong ApS valde dock att ropa tillbaka nr 4 (Holy Roman Emperor-Scripture), en halvbror till derbyvinnaren Moe Green, för 320 000 kronor.

Många säljare fick dock nöja sig med betydligt lägre belopp. En majoritet av de cirka 45 åringar som bytte ägare låg på priser mellan 10 000 och 50 000 kronor. En tydlig indikation på att det fortfarande är svårt att föda upp galopphästar med vinst i Skandinavien.

Det högst preliminära snittpriset på auktionen blev drygt 48 000 kronor. Det kan jämföras med fjolårets auktion i Danmark som nådde en bit över 67 000 omräknat till svenska kronor. Siffran är även klart lägre än SÅEF-auktionens i sammanhanget anmärkningsvärt höga snitt på över 70 000 kronor tidigare i år.

I övrigt var arrangemanget välbesökt och Roslövsholms ridhus var fullt med galopprofiler från hela Skandinavien. Att hela Skandinavien fanns representerat bland köparna visar även den preliminära resultatlista som går att läsa på danskgalop.dk.

> Se resultatlistan på danskgalop.dk

Fler nyheter, artiklar och annonser

Ticksterbiljett
Ticksterbiljett

Du som har en aktiv roll i galoppsporten eller är medlem i ett galoppsällskap eller Jockeyklubben kan nu ladda ner eller beställa ett kostnadsfritt årskort. Årskortet ger innehavaren fri entré till samtliga tävlingsdagar under året. Läs mer

silent night puff
silent night puff

Uppfödaren Pernilla Nilsson driver en liten men framgångsrik verksamhet i Krylbo, Dalarna. På hennes gård finns fyra ston – och det är inte vilka hästar som helst. Nyligen gjorde hon ett spännande nyförvärv: Terrify, ett av endast två ston i Skandinavien efter den legendariske avelshingsten Galileo. Vi pratade med Pernilla om satsningen, förväntningarna inför säsongen och hennes bästa tips till den som vill börja med fullblodsavel. Läs mer

Uppfödare till svenskuppfödda galopphästar får uppfödarpremier. De utgör en procentsats på de prispengar som hästen springer in, under vissa förutsättningar.

Procentsatsen varierar numera från år till år. Det beror på att ett fast belopp reserveras till uppfödarpremier varje år.

I slutet av året fastställs procentsatsen, beroende på den prissumma och den bonus som svenskuppfödda hästar har sprungit in i Sverige eller utomlands. Procentsatsen för 2024 blev 19,87 %.

På sidan Uppfödarpremier kan du läsa mer om reglerna.