Den här sidan är arkiverad och kan innehålla inaktuell information.

Danish Design storskrällde i Göteborgs Stora Pris

22 augusti 2016

Stoet Danish Design från Jan Olsens stall i Danmark svarade för en jätteskräll när hon tillsammans med Shane Karlsson spurtade hem prestigefyllda Göteborgs Stora Pris på söndagen. Derbyvinnaren Duke of Burden genrepade inför pennstinna Breeders’ Trophy med en säker seger för Carlos Lopez. Henrik Engblom och Nathalie Mortensen hade en kanondag på kapplöpningsbanan med tre vinnare.

Danish Design

Göteborgs Stora Pris, en av årets sportsliga toppar på västkustbanan, hade i sedvanlig ordning samlat ett lika jämnt som kvalitativt startfält. Förstapriset på goda 150 000 kronor gick överraskande till Danish Design från Jan Olsens stall i Danmark.

Med Shane Karlsson i sadeln fick Danish Design en avvaktande öppning samtidigt som främst innerspårets Footstepsofspring (F Olsson) och favoritspelade Talk My Talk (J Johansen) drog upp farten i ledningen.

Väl inne på upploppet hade Danish Design fått upp ångan och när luckan kom mellan hästar med 300 meter kvar plockade American Post-dottern fram en kraftfull spurt och avgjorde den 1 400 meter långa handicapen till höga 19 gånger pengarna.

- Det här var helt jockeyns och hästens förtjänst, sade tränare och ägare Jan Olsen.

En dryg längd bakom vinnaren spurtade 13-oddsaren Maltho (De Barros) in som tvåa. Tredjeplatsen gick till Majestic Max (C Lopez). Rätt trio betalade hela 4 455 gånger pengarna!

Derbyvinnaren höll för favorittrycket

Som uppladdning inför penningstinna Breeders’ Trophy på Täby Galopp om ett par veckor valde Lennart Jr Reuterskiöld att sadla ut Duke of Burden i V4-omgångens inledande Summer Mile. Och visst höll Derbyvinnaren för favorittrycket i sin första start på gräs.

Duke of Burden

Carlos Lopez valde att öppna avvaktande över de 1 600 meterna. Det var först i början av upploppet som han styrde ut Footstepsinthesand-sonen i spåren och gav marschorder.

Last Interviewer (M Rodriguez) kämpade tappert i ledningen, men kunde inte freda sig mot Duke of Burden över de avslutande 100 meterna. Segermarginalen skrevs till en säker längd.

- Tanken var att ge Duke of Burden en genomkörare inför Breeders’. Göteborgs gräsbana är riktigt fin för dagen och påminner dessutom en del om Bro. Allt gick som vi hade förväntat oss, sade Junior om sin adept.

Duke Of Burden ägs och är uppfödd av Bjarne Mindes IORR Stables och kunde lägga 50 000 kronor till sitt vinstkonto.

Electrostatic förbättrad med gräs under hovarna

Sunday Sprint (V4-2) fick en minst sagt överraskande vinnare i form av treårige Electrostatic från Bo Helanders stall i Brottby.

Electrostatic

Med lätta 53 kilo sparade Max Friberg inte på krutet ombord på det irlandsuppfödda stoet. Från sitt invändiga startspår tog Electostatic genast hand om taktpinnen och visade fin attityd genom att hålla undan för såväl Dawn Raid (O Wilson) och Sarepta (C Lopez) i kampen in mot mållinjen.

- Det här var Electrostatics första start på gräs sedan hon kom till Skandinavien. Vi fick någon längd på konkurrenterna redan från start och sedan kunde de inte fånga oss, sade Max W Friberg.

Med ett vinnarodds på glada 19 gånger pengarna var Electostatic den minst spelade hästen i fältet. V4-värdet tog ett rejält kliv upp till 819 kronor med två avdelningar kvar.

Augustinian tackade för draghjälpen

V4-omgången avslutades med en handicap över 1 400 meter i den lägre klassen. Nathalie Mortensen serverade egenägde Augustinian en perfekt invändig resa och sexåringen vann lätt till drygt 8 gånger pengarna.

Augustinian

Augustinian kom iväg fint från start men kunde inte riktigt freda sig mot trion Mistraal (A Tapia Dalbark), Schoolgirl (F Olsson) och Half Girl (I Serry) i rusningen in mot kurvan.

Men en bit in på upploppet tackade den Henrik Engblom-tränade Holy Roman-sonen konkurrenterna för draghjälpen, återtog kommandot och sträckte ut till en komfortabel tvålängdersviktoria.

- Augustinian var god trea på Övrevoll i torsdag och idag var förutsättningarna perfekta, sade Henrik Engblom.

Två längder bakom vinnaren höll Mistraal bra som tvåa. Efter tre skrällar i de avslutande avdelningarna blev V4-utdelningen till slut goda 12 610 fördelat på 68 rätta system.

Ny häckseger för Hat Parade

Efter den fina debutsegern över häckar på Göteborg Galopp för några veckor sedan fick Josephine Kelly-tränade Hat Parade axla favoritskapet V5-omgångens inledande Novishäck. Den femårige fuxen svarade åter för en stark insats under Niklas Lovén och vann lätt.

Hat Parade

Från en position mitt i fältet avancerade Hat Parade fram till ledande Luris Pegasus (C Roberts) med två häckar kvar och skaffade sig ett litet övertag vid det avslutande språnget. Mållinjen skars till slut med två längder tillgodo till Good Omen (D Wirenstål).

- Det känns skönt att hästarna äntligen börjar visa from efter alla infektioner. Visst trodde jag på chans igen, men den här gången var det ju ingen maidenhäck. Nu fortsätter vi matchningen i novisserien i Norge, sade Josephine Kelly.

Hat Parade ägs av Jump For Joy samt IKC Racing och är alltså fortfarande obesegrad över häckar.

Överlägsen Lindenthaler i maidenhäcken

I sin debut över häckar fick Lindenthaler spela andrafiolen bakom Hat Parade. Med i andra försöket var det inget snack om vilken häst som var starkast. Den Fredrik Reuterskiöld-tränade åttaåringen var helt överlägsen i Maidenhäcklöpningen (V5-2).

Lindenthaler

Christopher Roberts placerade Lindenthaler mitt i fältet och bara väntade med att sätta in slutstöten till upploppets början. När den tyskfödde valacken väl fick fritt spelrum tog han resolut över kommandot från Lady Driver (A Pilroth) och Force Group (H Engblom).

Sista häcken och upploppsspurten avverkades i ett nafs och när Lindenthaler skar mållinjen var det plötsligt 12 överlägsna längder ner till Force Group.

- Det blev väldigt enkelt idag. Planen var att placera honom bakom hästar och bara hoppa med. Vi kom nästan upp i front för tidigt, men det hanterade han på ett bra sätt och blev förhoppningsvis även en erfarenhet rikare, sade Christopher Roberts om hästen som ägs av Hästgruppen i Lund AB.

Nathalies andra dagsseger

Stärkt av segern med Augustinian tog Nathalie Mortensen sin andra dagsseger som ryttare och ägare i arabhästlöpningen Queen Anne Sprint (V5-3) över 1 400 meter. Den här gången hette segervapnet Bisht.

Bisht

Bisht fick i stort sett samma upplägg som Augustinian tidigare på dagen. Från sitt invändiga utgångsläge släppte han ledningen till El Dor Pribot (M Holmberg) runt kurvan, men återtog ganska snart kommandot och hade inga problem att hålla undan för Pamills Lipse (A Pilroth) och Al Murjan (F Janetzky) i slutvinjetten.

Bisht tränas precis som Augustinian av Henrik Engblom. Det här var skimmelns andra raka seger.

Backcountry tog andra raka

I bara farten fick Henrik Engblom och Nathalie Mortensen göra ytterligare ett besök i vinnarcirkeln med Backcountry i V5-4, Börjes Champion ARK Cup 10. Men den här gången var det Philip Scott som satt i segersadeln.

Backcountry

Med färsk vinnarform från Övrevoll tidigare i veckan fick den fyraårige englandsimporten en fin resa närmast railen och klev undan till en lekande lätt viktoria över upploppet.

- Backcountry har inte riktigt fått till det på de svenska banorna tidigare, men idag hade han en duktig amatörryttare i sadeln och det hjälpte naturligtvis, sade Henrik Engblom.

Fem längder bakom vinnaren tog My Pearl (Nathalie Johnsson) andraplatsen. Länge ledande Charmör Dynamite (Kate Alvesparr) höll positivt som trea.

Ythan Waters från start till mål

Eftermiddagen och V5-omgången avslutades med en Supertrio. Den 2 400 meter långa uppgörelsen blev i praktiken en ”one horse show”. Fabienne De Geer sände nämligen genast fram hemmahästen Ythan Waters till spets och från den positionen släppte ekipaget ingen över bron.

Ythan Waters

Över bortre lång hade Ythan Waters ett tiotal längders övertag till närmaste konkurrent. Den ambitiösa öppningen tog naturligtvis ut sin rätt över de sista 200 meterna. Poppapp (P Gråberg) närmade sig rejält i de avslutade galoppsprången, men Fabienne höll igång sin häst och segern var egentligen aldrig i fara.

Fyraårige Ythan Waters både tränas och ägs av amatören Pamela Engelbrektsson i Hyssna.

- Det här var lite överraskande. Men riktigt starkt att Ythan Waters kunde hålla undan i ledningen efter den öppningen, sade Pamela.

Med Poppapp som tvåa och Oh My Rose (S Karlsson) som trea blev triooddset 2 552,45. Rätt V5-rad betalade 8 075 kronor fördelat på 33 system.

507 personer följde tävlingarna på plats denna soliga sensommardag. Totalomsättningen kom upp i 3 383 000 kronor och hästägarna fick dela på 837 000 kronor.

> Se fler bilder på svenskgalopp.smugmug.com

Fler nyheter, artiklar och annonser

Havandi Spring Mile TOP
Havandi Spring Mile TOP

Vårvärmen är här, gräset grönskar och på söndag är det säsongspremiär på Göteborg Galopp. På Bro Park är det lunchgalopp med årets första hinderlöpningar. Från den internationella scenen noterar vi att Godolphin Racing fullständigt dominerade i de stora årgångsloppen på Newmarket och Churchill Downs. Läs mer

Kinsman 0567
Kinsman 0567

Jockeyn Annie Nilsson Lindahl hade precis kommit hem från ett vinteräventyr i Nya Zeeland när telefonen ringde. Det var championtränaren Lennart Reuterskiöld Jr som ringde och undrade om hon ville komma och rida turer i stallet. Och svaret var givet. Läs mer

Veckosvepet 18
Veckosvepet 18

Den här galoppveckan kan vi se fram emot ett minst sagt fullspäckat veckoslut. På lördag inleder Klampenborg den klassiska cirkusen i Skandinavien med stonas Mowerinaløb. Jägersro följer upp med årets första svenska Listed-löpning på söndag. Ute i den stora galoppvärlden rids dubbla Guineas-löpningar på brittiska Newmarket och i USA avgörs Kentucky Derby. Läs mer