blackpepper-wide-0402

Daniella drömmer om att upprepa den underbara segern

27 maj 2023 11:33

Daniella Haglund minns Nationaldagsgaloppen 2022 som något kaotiskt, men också som något alldeles underbart.

Allt började med att hästen fick panik när vi skulle resa upp, allt var kaos. Det slutade med att vi stod som vinnare och det är en upplevelse som jag aldrig kommer att glömma.

Då var Daniella alldeles ny som amatörtränare, vinnaren Black Pepper var en skräll och det var bara Daniellas tredje start som tränare och hennes första seger – någonsin.

Och då fick hon stå där framför nästan 50 000 åskådare, i direktsänd TV och bli intervjuad av kändisen Per Skoglund.

Jag som egentligen inte är så mycket för intervjuer och sånt. Jag brukar alltid skicka fram min man [Henrik], men nu trodde vi inte att det skulle så bra så jag var inte riktigt beredd på att smita undan.

Nationaldagsgaloppen har blivit en uppskattad tradition på Gärdet i Stockholm. Upp mot 50 000 människor brukar samlas för att äta och dricka gott, njuta av underhållning (Linda Bengtzing kommer i år), kanske vara med i den härliga hattparaden och inte minst se på några spännande galopplöpningar.

Vi har hittat ett koncept som verkligen tilltalar publiken och det brukar vara fantastiskt stämning runt banan, säger Linda Persson, projektledare.

Och det är den inramningen som skapar känslan och lite är det därför som Daniella Haglund kommer tillbaka.

Det var en fantastisk upplevelse att få vinna där. Otroligt.

6 Juli Del 1 (139 of 150)

Black Pepper på Gärdet

Då hette hästen Black Pepper, men nu kommer hon med Lastcallforalcohol.

Black Pepper har slutat tävla, hon ska få bli mamma istället. Givetvis bor hon kvar hos oss på gården, det kommer hon alltid att göra. Lastcallforalcohol är en fin häst som har blivit bättre och bättre på slutet och nu ska Rebecca Stålhandske rida.

Rebecca är Sveriges framgångsrikaste lärling, har gjort en kometkarriär inom sporten och vinner lopp snudd på varje tävlingsdag.

Jag är jätteglad att vi fått en så fin ryttare till vår häst.

Daniella är, som vi nämnde tidigare, rätt ny som galopptränare. Och egentligen är det en ren slump att hon sysslar med galopp. Hon gick utbildning på Wången (galopp– och travsportens utbildningsanläggning) för att bli montéryttare. Monté är travridning, något som Du också kan njuta av den sjätte juni på Gärdet, och det är en tävlingsform på landets travbanor där ryttarna rider på travhästar och gångarten måste vara trav.

Jag var inte riktigt nöjd med min sits i monté, men tänkte att det kan de inom galoppen. Så jag fick kontakt med Catharina Vång [professionell galopptränare] och det slutade med att jag jobbade för henne i tre år.

Under den tiden tog Daniella också licens så hon fick rida amatörlöp.

– (skratt) Det slutade jag med rätt fort. Jag var för dålig, speciellt på att rida finish.

Hon bytte sedan arbetsgivare och började hos Patrick Wahl (också han proffstränare) innan hon fick ta över sin mormors gamla gård utanför Sävsjö i Småland för att själv börja träna sina hästar. Idag går hon en utbildning som leder fram till en proffstränarlicens. Det betyder att hon kan börja träna hästar för andra hästägare i större utsträckning och att hon därmed kan jobba med hästarna hon älskar.

Och bättre skyltfönster för en blivande tränare än Nationaldagsgaloppen på Gärdet finns inte. Nu vet hon också att det inte är speciellt farligt att bli intervjuad av Per Skoglund, så bara Lastcallforalcohol vinner den sjätte juni så kliver Daniella Haglund upp på scenen för att ta emot publikens jubel.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Vill du veta mer om våra evenemang och lära dig mer om galoppsporten? Då borde du prenumerera på Svensk Galopps nyhetsbrev! Läs mer

DSC07244 DSC07244

Våra fotografer har redan levererat foton från tisdagen och glädjen fullkomligt strålar genom bilderna. Läs mer

Scytale TOP Scytale TOP

Försommarsolen värmde gott när en rekordstor publik samlades på Gärdet för att fira nationaldagen med snabba hästar, musik och härlig stämning. I centrum stod naturligtvis vinnarna i Nationaldagsgaloppens fem löpningar. Läs mer