Den här sidan är arkiverad och kan innehålla inaktuell information.

By The Book - stoet bakom två av Sigfridssons uppfödningar i Dubai

23 januari 2020

Elva skandinavisktränade hästar kommer till start i Dubai på torsdag. Två är uppfödda av Helena och Tor Sigfridsson. Allt började med avelsstoet By The Book: "Hon har betytt allt".

by the book med fölBy The Book är mamma respektive mormor till familjen Sigfridssons två uppfödningar i Dubai. 

Torsdag kväll i Dubai. Ascot Brass och Midnight Oil kommer till start. Olika ägare, olika tränare och olika lopp. Men med en stor, gemensam, nämnare: By the Book.

– Hon har betytt allt, hon har lämnat så otroligt fina hästar.

Det vackra omdömet om modersstoet som ligger till grund för stora delar av avelsverksamheten på Västergården utanför Falköping kommer från Helena Sigfridsson, som tillsammans med maken Tor Harry, driver uppfödningen.

Vi kanske med en gång ska nämna att uppfödaren Tor Harry Sigfridsson egentligen är Tor och Helena Sigfridsson.

– Det började med att jag en gång i tiden skrev T & H Sigfridsson med tanken att det var Tor och Helena, men min make har Harry som andranamn och vips blev det Tor Harry istället.

Men det var Helena som hade hästbakgrunden, ridtjej med förkärlek för fullblod. Men äktenskap, barn och en karriär som specialpedagog tog sin tid – så istället för ridning blev det avelsverksamhet. 1986 startade de i blygsam skala – idag håller de på att avveckla sina vanliga jobb för att helt satsa på uppfödningen.

Och det är By the Book som ligger bakom den möjligheten och sagan startade hösten 2003.

– Det började med att jag ringde ”Mischa” Kahn och undrade om han hade några fina ston som var på väg att avsluta karriären.

”Msicha” svarade att det fanns flera fina ston och redan samma dag slängde sig Helena på tåget och åkte upp till Stockholm.

– ”Mischa” ledde ut sto efter sto, fina hästar men som nummer fem kom By the Book och jag sa direkt att henne ska jag ha.

Men hon var dyr, för dyr. Så efter en förhandling slutade det med att förutom en summa pengar skulle den förre ägaren också få den första avkomman.

– Sen var hon helt vår, en fantastisk häst och hon blev också en fantastisk mamma.

Maserati med en miljon på kontot, Latitude med över 900 000 intjänat, Oaksvinnaren Obrigada och tillslut Ascot Brass som på sina fem starter (fyra segrar och ett andrapris) tjänat 1,2 miljoner. Hennes insats som mamma kan helt enkelt inte överskattas.

ascot brass meydanAscot Brass tog fyra segrar under sin tvåårssäsong. På torsdag startar det Niels Petersen-tränade stoet i UAE 1000 Guineas i Dubai. 

By the Book har lämnat de fina hästarna med olika hingstar, men har också överfört sitt lugn till sina avkommor.

Ta Latitude – hon som är tillbaka på Västergården som avelssto och mamma till Midnight Oil – är rent utseende mässigt inte speciellt lik sin mamma. By the Book var fux, Latitude är brun.
– Men de påminner väldigt mycket om varandra i sättet att vara. Kolugna, men händer det något är det samma muskel i bogen som rycker.

By the Book var unik, kommer alltid att ha en speciell plats i stallet och familjen Sigfridssons hjärta.

Helena talar också med kärlek om sina hästar. De är personligheter, alla har sina unika egenskaper och tillhör på något sätt familjen. Uppfödningen sker på kalkrika marker med gott om bete – även om just By the Book egentligen inte gillade att gå ute på bete utan mycket hellre hängde i boxen.

By the Book finns inte mer, men nu är tanken att Latitude ska föra arvet vidare – tillsammans med bl a Bitcoin (också det en dotter till By the Book) som nu är tillbaka på gården.

2019 var familjen Sigfridssons bästa år någonsin, nu finns det tio åringar och dussinet ston. Verksamheten växer, både vad det gäller kvalitet och kvantitet.

Men nu gäller det torsdagens tävlingar och att två av gårdens stjärnor startar samma kväll på Meydan i Dubai är stort.

– Vi är nästan nördigt intresserade av våra hästar, följer dem så mycket vi kan.

Och det hörs på Helena att hon innerst inne har små förhoppningar när hon bänkar sig framför datorn, kanske inte att någon av dem ska räcka till seger men i alla fall ta en fin placering.

midnight oil meydanMidnight Oil under morgonträningen på Meydan. Valacken, som tränas av Patrick Wahl, kommer till start på torsdag. 

Kan sen inte låta bli att fråga var namnen på alla uppfödningar kommer från och Helena berättar:

– Jag älskar att döpa hästarna. Midnight Oil är ju svart så kan skulle bara ha ett ”svart” namn. Ascot Brass tyckte jag bara var ett fräckt namn.

Men med tolv ston blir det många namn med tiden.

Då avslöjar Helena sin lilla hemlighet.

– Jag har en lista i telefonen. Så fort jag ser eller hör ett bra namn skriver jag upp det. Jag har nog flera hundra hästnamn där.

Så namnfrågan lär inte bli något problem de närmaste åren för Tor & Helena Sigfridsson.

Anders Engman

Fler nyheter, artiklar och annonser

silent night puff
silent night puff

Uppfödaren Pernilla Nilsson driver en liten men framgångsrik verksamhet i Krylbo, Dalarna. På hennes gård finns fyra ston – och det är inte vilka hästar som helst. Nyligen gjorde hon ett spännande nyförvärv: Terrify, ett av endast två ston i Skandinavien efter den legendariske avelshingsten Galileo. Vi pratade med Pernilla om satsningen, förväntningarna inför säsongen och hennes bästa tips till den som vill börja med fullblodsavel. Läs mer

Uppfödare till svenskuppfödda galopphästar får uppfödarpremier. De utgör en procentsats på de prispengar som hästen springer in, under vissa förutsättningar.

Procentsatsen varierar numera från år till år. Det beror på att ett fast belopp reserveras till uppfödarpremier varje år.

I slutet av året fastställs procentsatsen, beroende på den prissumma och den bonus som svenskuppfödda hästar har sprungit in i Sverige eller utomlands. Procentsatsen för 2024 blev 19,87 %.

På sidan Uppfödarpremier kan du läsa mer om reglerna.

Eva Isacsson_ston 2024
Eva Isacsson_ston 2024

Svensk Galopp påminner om att utländska resultat som bildar underlag för utbetalning av uppfödarpremier 2024 snarast ska inrapporteras. Läs mer