När det gäller ponnygaloppen har det ridits 22 tävlingsdagar med totalt 97 lopp under året på Bro Park, Jägersro Galopp, Göteborg, Strömsholm och på Gärdet. Jockeyklubben Cup har, som namnet antyder, sponsrats generöst av Jockeyklubben och den har ridits på samtliga banor förutom på Gärdet.
Segrarna av Jockeyklubben Cup vinner en träningshelg på British Racing School (kat C+D) och på familjen Hedmans ponnygaloppridskola på Angarn (kat A+B). De åtråvärda priserna innebär att fler ekipage reser mellan banorna vilket ökar flödet. Som en extra morot har därför Finn Blichfeldts Tapwell sponsrat med resebidrag till resande ekipage under året till tävlingsdagarna i Jockeyklubben Cup vilket vi är mycket tacksamma för.
I juni åkte fyra ekipage till Angarn för en träningshelg och i juli var det dags för de fyra segrarna från 2016 att resa till British Racing School för en intensiv kurs. Båda lägren var mycket uppskattade. Här kan du läsa mer om lägret på Angarn och här från kursen på British Racing School.
Det är de med flest poäng under året i serien som får åka på träning men även de som har vunnit flest priser inom Jockeyklubben Cup Hederspris. Här bedöms ryttarnas sits, balans, finishridning och taktiska upplägg. Men även om någon har jobbat hårt och förbättrat t ex lydnaden på en svår ponny eller någon som har uppträtt extra sportsligt.
På hemmaplan hade vi ponnygaloppläger både på Bro Park och i Göteborg. I Göteborg är ponnygaloppen verkligen på stark frammarsch, mycket tack vare Susanne Sivrup-Rosenqvist, Charlotta Ericsson och många engagerade föräldrar.
Fin reklam för ponnygaloppen på Ridsport EM i Göteborg
Uppställning efter ponnyloppet på Heden under EM i Göteborg. Till vänster segraren BW's Spidermann och Cornelia Fischer. Fullblodet Royal Rainford i mitten sitter jockey Anna Pilroth på.
Ponnygaloppen var också med och gjorde reklam för galoppen på Ridsport EM i Göteborg. Bro Parks referent David Crona var med och refererade ett ponnylopp samt intervjuade ryttarna. Det var fem ekipage från Göteborg med och gjorde reklam för ponnygaloppen på Heden.
Segrare i ponnyloppet blev BW´s Spidermann som för övrigt har en egen blogg där kretsen kring ponnyn bloggar mycket om galoppen och bland annat BW´s Spidermann dröm att vinna ett storlopp, kul läsning! Klicka här för att komma till bloggen och här för att läsa mer om galoppens medverkan på Ridsport EM.
Jonas Tunell red ponnylopp i Abu Dhabi
Uppställning för några av de ponnyjockeys som red i Abu Dhabi. Jonas Tunell i svenskfärgad dress näst längst till vänster
12-åriga Jonas Tunell representerade Sverige i det allra första ponnylopp som reds i Abu Dhabi. Hela storyn började med Nationaldagsgaloppen på Gärdet den 6 juni. Jonas vann ett ponnylopp inför ögonen på Lara Sawaya som leder hela festivalen i Abu Dhabi. Hon älskade ponnygaloppen och bestämde sig på stående fot att det skulle ridas ett ponnygalopplopp. Jonas fick en personlig inbjudan till festivalen av Lara och han hade några otroliga dagar i värmen vid Persiska Viken.
Inför loppet, som reds på Jonas’s 12-årsdag, blev han intervjuad av den välkände engelske TV–mannen och referenten Derek Thompson. Han fick skaka hand med Shejk Mansoor som står bakom hela festivalen. Han har fått möjligheten att följa med bakom kulisserna, blivit bjuden på galamiddagar, fått se hur riktigt tuff jockeyträning går till och hela resan har blivit en upplevelse för livet. Men trots allt var loppet den roligaste upplevelse, där Jonas slutade på en sjundeplats.
I Sverige är det förbjudet att rida med spö i ponnylopp men i Abu Dhabi var barnen tvungna att rida med ett spö i handen. Jonas höll glädjande nog den svenska linjen och använde inte sitt spö under loppet. Han red ett jättefint lopp i god balans och med en snygg finish. En extra stark insats med tanke på att Jonas bara hade ridit A-ponnylopp innan detta lopp där han red en stor c-ponny.
Loppet i Abu Dhabi kan ha varit ett genombrott internationellt för ponnygaloppen. Nu finns det planer på en internationell serie om tio lopp redan nästa år. Läs mer om Jonas upplevelse i Abu Dhabi, klicka här.
Stort intresse för Svensk Galopps jockeycoach Fredrik Johansson
Fredrik Johansson tränar tjejerna från sommarens ponnygaloppläger på Bro Park
Under året anställdes före detta stjärnjockeyn Fredrik Johansson som jockeycoach. Fredrik har träningar för både ponnyjockeys, arbetsryttare, amatörryttare, lärlingar och jockeys både på Jägersro och Bro Park. Han har även varit ett par gånger på Göteborg. Intresset är stort och nu har även montéryttarna fått upp ögonen för Fredriks kunskaper och han har träningar både på Jägersro och på Bro Park med montéryttarna. Fredrik har även hand om genomgångarna efter amatörloppen, ett nog så viktigt inslag i att ge våra amatörryttare rätt förutsättningar för att utvecklas.
Under HH Sheikh Mansoor Bin Zayed Al Nahyan Global Arabian Horse Flat Racing Festival i Abu Dhabi fanns Svensk Galopps jockeycoach Fredrik Johansson på plats. Idag är det en rejäl utmaning att försöka slå igenom som jockey, det räcker inte med att kunna rida och vara tuff. Det krävs full satsning inom en rad områden för att bli bra. Därför var utbildning, träning och utveckling av jockeys, lärlingar och amatörer var en tung punkt på det digra programmet under Festivalen.
Richard Perham, f.d. jockey som ridit hundratals vinnare (bl a för den engelska drottningen) och numera senior jockeycoach på British Racing School, ledde den fysiska delen av utbildningen tillsammans med Fredrik som knöt en rad viktiga kontakter under resan.
Under året har en tränings- och ungdomslokal ställts iordning på Bro Park. Det är Stockholms Galoppsällskap som tillsammans med Jockeyklubben och Svensk Galopp har finansierat ombyggnaden av lokalen som både innehåller ett pentrykök, toalett och bastu. Förutom till träningar kommer lokalen att användas till genomgångar efter ponnygaloppens tävlingar, licenskurser och föreläsningar.
Svensk Galopp tog under året fram en film om Fredriks arbete som jockeycoach. För att kunna visa den i internationella sammanhang spelades den in både i en svensk och en engelsk version. Helena Gärtner visade filmen under IFHA's konferens för Hälsa och säkerhet för ryttare i Dubai och det var många länder som var mycket intresserade av Fredriks upplägg.
Klicka här för att se filmen om Fredriks arbete som jockeycoach
Många studiebesök från skolor och ridskolor
Intresset är stort, både från skolor och ridskolor, att besöka galoppbanorna.
Vi kan se tillbaka på 2017 och vara väldigt nöjda när det gäller intresset från både skolor och ridskolor. Totalt har vi haft tio studiebesök från skolor och tio studiebesök från ridskolor på Bro Park och på Jägersro.
Svensk Galopp var också på plats på Säva Ridcenter i Uppsala där Catrine Östberg och Elliot Öhgren var på plats med Plastic Wonder på Ridcentrets stora årliga familjeevent Hästivalen den 1 maj. Det är ett gyllene tillfälle att marknadsföra galoppen eftersom det kommer runt 700 personer från Upplandsområdet. Solen sken och kön var lång till Plastic Wonder.
Ponnygaloppen – en fantastisk rekryteringsbas
Julia Presits blev både amatörryttarchampion och amatörtränarchampion på Jägersro 2017. Både Julia och syster Sofia Presits fick upp intresset för galoppen via ponnygaloppen.
Under året har vi haft fem ponnylicenskurser med totalt 63 deltagare på Bro Park (2), Göteborg (1) och på Jägersro (1). Ryttarlicenskurserna inom den stora galoppen har haft 25 deltagare på fyra kurstillfällen. Dessa har genererat i 13 nya amatörryttare varav fyra av dessa kommer från ponnygaloppen; lärlingen Cornelia Hartsmar, Alina Öhgren, Marika Masuhr och Elin Nordin.
När vi summerar 2017 bland våra amatörryttare ser vi att sex av de tio som hamnade högst på championlistan kommer från ponnygaloppen. Julia Presits, Melissa Juneskans, Sofia Presits, Emma Nordin (även champion på Bro Park 2017), Elliot Öhgren (även bronsmedaljör inom herrarnas Fegentri 2017) och Emma Schillström. Emmas pappa Göran Schillström, hårt satsande amatörtränare och amatörtränarchampion på Bro Park 2017, har också slussats in i sporten via ponnygaloppen.
Bland lärlingarna har vi Josefin Landgren, Annie Nilsson Lindahl och ovan nämnda Cornelia Hartsmar som alla började sin bana inom ponnygaloppen. Går vi till dagens jockeykår så har Shane Karlsson, Max W Friberg, Rebecca Colldin, Anna Pilroth, Fanny Olsson och Malin Holmberg tävlat ponnygalopp.
Lotta Malmborg