Den här sidan är arkiverad och kan innehålla inaktuell information.

Björn ”BZ” Zachrisson 75 år!

27 juni 2013

Lennart Reuterskiöld uppmärksammar jubilaren Björn Zachrisson, som fyller 75 år torsdagen den 17 juni:

Det har förflutit många år sedan Zacke och bl a undertecknad för första gången red på Ulriksdals turf. 1952 på sommaren deltog vi i en löpning, må vara en jaktlöpning, men vi deltog i en kapplöpning och sedan dess blev vi fast i galoppsporten.

Zacke blev med tiden en mycket framgångsrik amatörryttare både på slätt och hinder med segrar förutom i Skandinavien även i Frankrike och USA. Han fick ett stipendium för att studera tryckerikonsten i USA men det blev nog galoppsporten som fångade hans största intresse och när han återkommit till Sverige två år senare med färska kunskaper om "The sport of kings" à la USA gjorde han sitt yttersta för att introducera nya idéer i Sverige.

För den yngre galoppgenerationen är mycket självklart inom galoppsporten, såsom formrader, startboxar, m m. Zacke drev igenom, trots hårt motstånd av de dåtida styrande, användningen av startboxar i Sverige, vilket även de stora galoppländerna i Europa följde efter. Han lät med Erik Söderbergs hjälp bygga de första startboxarna i början av 60-talet.

BZ startade också en galopptidning, Jockey. Tyvärr blev den av ekonomiska skäl inte långvarig, men i en artikel visionerade han om att införa en nationell V5 med en mycket stor pott. Det blev inget av denna idé då, men drygt 10 år senare skrev han och Åge Paus det så kallade Kungabrevet och begärde att statsmakterna skulle utreda de ekonomiska förutsättningarna för galoppsporten! Travsporten tyckte det var ett bra initiativ och hakade på. Detta brev blev följaktligen starten för bildandet av ATG.

Grand National på Strömsholm är också en av BZ:s skapelser. Dåvarande generalsekreteraren tyckte då han presenterades för ett svenskt GN att det var alldeles för pretentiöst. Löpningen borde kallas Strömsholmssteeplechase i stället. BZ stod på sig och på eget initiativ besökte han Mrs Mirabel Topham (ägare av Aintree-banan i Liverpool) och fick henne att donera det fantastiska hederspriset.

Om man skulle räkna upp alla bra förslag och idéer som BZ ligger bakom får man hålla på länge. Inte att förglömma är alla trycksaker såsom årsböcker, stuteriböcker, auktionskataloger, galopp-program m m. En gemensam nämnare för alla dessa är hög kvalitet och vacker formgivning.

Under ett antal år refererade han Grand National på Aintree för Svensk TV med flera löpningar. På Strömsholm refererade han löpningarna med karaktäristisk amerikansk stil. De populära jockeyturneringarna med världsstjärnor som Lester Piggot m fl låg han också bakom.

Tränare Stig Fribergs uppskattade memoarer, som utkom för ett par år sedan, förvandlades av Björn från ett rå-manuskript till en läsbar och intressant berättelse från galoppen förr i tiden.

Mycket av vad Björn har gjort och gör för den svenska galoppen är av utrymmesbrist omöjligt att berätta om. Men ett är säkert; att det kommer att komma fler högintressanta galopptankar och idéer från Björns skaparlya på Vendevägen i Djursholm med stor hjälp av hans hustru Gunilla.

Våra varmaste gratulationer på Högtidsdagen!

 

Fler nyheter, artiklar och annonser

Under Valborgshelgen har Svensk Galopp följande öppettider: Onsdag 30 april: kl 9:00 - 13:00 Torsdag 1 maj: Stängt. Trevlig Valborg!

Bakom kulisserna header long
Bakom kulisserna header long

Det tar i runda slängar 1,40 – alltså 100 sekunder – för en hygglig galopphäst att springa 1600 meter. Det är ungefär så mycket som den genomsnittlige åskådaren uppfattar av sporten. Men sanningen är att tiden på tävlingsbanan är det lilla i sammanhanget – det visade inte minst Jessica och Padraig Long när de öppnade upp stall Rancho för besökare. Läs mer

Veckosvepet 18
Veckosvepet 18

Den här galoppveckan kan vi se fram emot ett minst sagt fullspäckat veckoslut. På lördag inleder Klampenborg den klassiska cirkusen i Skandinavien med stonas Mowerinaløb. Jägersro följer upp med årets första svenska Listed-löpning på söndag. Ute i den stora galoppvärlden rids dubbla Guineas-löpningar på brittiska Newmarket och i USA avgörs Kentucky Derby. Läs mer