Den här sidan är arkiverad och kan innehålla inaktuell information.

Björling tog dubbel med Grimeford Lane och Capaill Liath

25 juni 2018

Tränarnestor Claes Björling hade en bra måndagskväll på kapplöpningsbanan och fick göra två besök i vinnarcirkeln. Först lyckades Grimeford Lane och Rebecca Colldin betvinga Heavenly Pulse i en treårslöpning. Stallkompisen Capaill Liath ville inte vara sämre. Med Ulrika Holmquist vid tyglarna plockade den tioårige grållen ner Bear Wells strax före mållinjen.

Grimeford Lane mål

När två träter vinner ofta en tredje brukar det heta. I V5-3, en liten fin treårslöpning över 1 200 meter, tackade Grimeford Lane och Rebecca Colldin för draghjälpen och såg till att Heavenly Pulse fick sin fina segerrad bruten.

Heavenly Pulse (C Lopez) lyckades försvara ledningen från sitt invändiga startspår men fick tidigt utvändig press av Lushes Lashes (P Gråberg) och de båda hästarna drog upp ett lite väl häftigt tempo genom svängen.

Väl inne på upploppet började flera hästar anmäla sitt intresse. Heavenly Pulse bet ifrån sig fint, men sista biten in mot mål kunde han inte svara ut Grimeford Lane, som knep årets tredje viktoria med en säker längd.

- Vi fick en perfekt position bakom ledarna. Grimeford Lane kändes jättefin runt svängen och när jag styrde ut honom i banan svarade han hela vägen in i mål, sade Rebecca Colldin.

Tränare Claes Björling stack inte ut hakan i förhandssnacket och trodde att distansen skulle vara i kortaste laget för Zoffany-sonen.

- Det är bara att konstatera att Grimeford Lane har utveckats för varje vecka. Men så fick han ju också ett väldigt bra lopp i ryggar idag, sade tränarnestorn, som hoppas att Grimeford Lane kan vara en häst för Mischa Kahns Minneslöpning senare i höst.

Gammal är äldst

Tränare Claes Björling fick göra kvällens andra besök i vinnarcirkeln tillsammans med Capaill Liath i den avslutande Bronshandicapen (V5-5). I segersadeln satt Ulrika Holmquist, som även hon fick bokföra sin andra dagsseger.

Capaill Liath

Capaill Liath hade ingen möjlighet att hänga med i det friska tempo som främst Bear Wells (C Hartsmar) och Paakame Enki (De Geer) drog upp från start. Det var först i utgången av svängen som Ulrika Holmquist styrde ut den tioårige grållen i spåren och gav marschorder.

Bear Wells höll strålande med tanke på den ambitiösa inledningen men hade inget att svara med när Capaill Liath närmade sig i de avslutande galoppsprången in mot mållinjen.

- Det var inga större problem att sitta långt bak i fältet för jag visste att Capaill Liath skulle ha mycket krafter sista biten. Jag fick rida en del, men det är tuff häst, sade Ulrika.

Capaill Liath har hunnit fylla tio år och hans tävlingskarriär sjunger förmodligen på sista versen.

- Trots sin ålder är han fortfarande väldigt fräsch. 1 600 meter är förmodligen en passande distans med tanke på att han inte längre är lika snabb från start. Hästen är anmäld till ett lärlingslopp den 10 juli. Därefter har han nog gjort sig förtjänt av ett fortsatt liv som ridhäst, sade Claes Björling.

Franciskus höll spurtkrutet torrt

Aftonens och V4-omgångens inledande Amatörhandicap över 1 200 meter i bronsklassen fick en rask öppning vilket bjöd in de mer spurtstarka hästarna över upploppsrakan. Mest spurtkrut hade Franciskus, som bärgade en lätt seger under Stephanie Demmler.

Franciscus

Innerspårets Cuban Queen (Alina Öhgren) tog resolut hand om ledningen och drog upp ett friskt tempo någon längd före Lady Kheleyf (Emma Nordin) och Soldier Blue (Josephine Chini).

Stephanie Demmler gav Franciskus en lite mer avvaktande öppning som femma och det var först när fältet svängde in på rakan som Sigyn Dysells fuxvalack började göra sig gällande från kön.

Lady Kheleyf tog för en kort stund över kommandot, men hade inget att sätta emot när 14-oddsaren Franciscus kom flygande över de avslutande 200 meterna. Även Norse Magic (Maria Heinrichs) avslutade starkt och lade beslag på andraplatsen.

- Franciskus trivs väldigt bra med Stephanie. En lite sen häst som visserligen alltid har tränat bra men inte riktigt förstått det där med att tävla. Det blir en ny start redan nästa vecka och då står han fortfarande kvar på sin gamla vikt, sade Sigyn Dysell om Bo Helander-uppfödningen.

Magic Star Line tog andra raka

Magic Star Line från Annika Sjökvists stall svarade för en strong insats när hon som fältet enda treåring bärgade sin andra raka triumf i en Bronshandicap över 2 350 meter. I vanlig ordning var det Andrés Polanco som red skimmelstoet.

Magic Star Line

Double Ten (Tapia Dalbark) tog med viss tvekan hand om ledningen genom första sväng och anförde det lilla och relativt samlade startfältet fram till upploppets början. Andrés Polanco hade serverat Magic Star Line en vilsam resa när han gav marschorder ombord på Aces Star-dottern med 400 meter kvar.

Double Ten försökte försvara sig men tvingades ge sig sista biten och Magic Star Line kunde dryga ut till en lekande lätt fyralängders-viktoria.

- Att gå ut och möta äldre hästar var en chansning, men jag hade på känn att hon skulle duga långt. Magic Star Line kan säkert klättra ytterligare i klasserna över lång distans. Breeders’ är det stora huvudmålet och eventuellt Norskt Oaks senare i höst om hon hanterar gräset, sade Annika Sjökvist.

Magic Star Line både ägs och är uppfödd av Ulf Stjernfeldts U S Star Racing.

Cash Is King fick en perfekt resa

Cash Is King blev svaret i den 2 100 meter långa Järnlöpning som utgjorde V4-3 och V5-1. Elione Chaves serverade Catharina Vångs adept en klockren resa och fuxen svarade med att ta årets första seger i tredje försöket.

Cach Is King

Elione Chaves parkerade inledningsvis Cash Is King som fyra några längder bakom ledande Good Lad (I Toverud). Genom svängen kunde Center Divider-sonen smyga fram närmast railen innan han sökte sig ut ett par spår i banan och lade in överväxeln.

Good Lad kämpade på bra, likaså Siam (F Jantezky), men båda fick ge sig för Cash Is King, som accelererade ifrån med tre lätta längder över de avslutande 100 meterna in mot mål.

- Idag var distansen perfekt för Cash Is King och jag är inte speciellt överraskad. En väldigt enkel och okomplicerad häst att rida, som går när man ber honom om det, sade Catharina Vång om fyraåringen som både ägs och är uppfödd av Anders Brostrand.

För favoriten Ghashaam (Tapia Dalbark) och Made of Stars (Nilsson Lindahl) blev det en strulig start och båda hästarna utgick ur loppet.

Al Muna skrällde i V4-avslutningen

Al Muna gör i stort sett aldrig någon dålig insats. Efter ett par fina placeringar tidigare i år var det dags för det Emelie Backlund-tränade stoet att göra årets första besök i vinnarcirkeln efter en strong avslutning under lärlingen Ulrika Holmquist.

Al Muna

Al Muna spenderade de inledande 1 000 meterna som sjua-åtta mitt i fältet, samtidigt som treårige Street War (S Karlsson) drog friskt uppe i ledningen.

En bit in i sista sväng hade Ulrika Holmquist fått upp ångan ombord på Al Muna. Redan med 300 meter kvar slog Zoffany-dottern klorna i ledaren och därefter kunde ingen hota irlandsimporten, som vann lekande lätt före en positiv Colourist (E Chaves).

- Vi hade en vid startbox idag och lyckades inte nå en framskjuten position. Men vi låg med fint bakom tätgruppen och jag behövde inte be Al Muna om speciellt mycket för att hon skulle öka farten, sade Ulrika Holmquist efter segern till närmare 18 gånger pengarna.

Emilie Backlund var så klart väldigt nöjd när hon tog emot sin adept tillsammans med delägarna i Stall Muna.

- Al Muna är en riktig stjärna som aldrig gör ett dåligt lopp. Hon är inte så startsnabb, men så länge hon hänger med gör hon det oftast riktigt bra, sade tränaren.

Det hände även incident med drygt 800 meter kvar då Andreas Tapia Dalbark föll av Tap For Me. En första rapport sade att Andreas var okej efter omständigheterna.

Rätt V4-rad betalade 6 888 kronor fördelat på 43 system.

Norsk gäst infriade favoritskapet

Lillemann såg till att det blev norsk seger i en maidenlöpning över 1 600 meter (V5-4). Carlos Lopez red den fransfödde hingsten som tränas av Are Hyldmo.

Lillemann

Favoritspelade Lilleman kom iväg fint från start och tog positionen som tvåa någon längd bakom ledande Without Choice (C Roberts). En bit in på upploppsrakan gled Merchant of Venice-sonen fram utvändigt om ledaren och ganska snart kopplade han ett litet grepp som vid målgång skrevs till en längd. Zäta (P Gråberg) spurtade storstilat som trea.

Lillemann både ägs och är uppfödd av Kim Fangen.

- Han föddes nere i Frankrike eftersom jag sände ner hans mamma för att bli betäckt med Sinndar. Därefter stannade han i träning på Chantilly fram till i januari i år. Nästa uppgift blir en novislöpning på Övrevoll över 1 730 meter på gräsbanan, sade Kim.

Segern var förhoppningsvis lite plåster på såren för tränare Are Hyldmo som blev illa sparkad över käken när han skulle lasta hästar i transporten under gårdagen. Are har blivit opererad och mår efter omständigheterna väl.

Rätt V5-rad gav goda 16 242 kronor.

- SO

> Se fler bilder på svenskgalopp.smugmug.com

Fler nyheter, artiklar och annonser

Havandi Spring Mile TOP
Havandi Spring Mile TOP

Vårvärmen är här, gräset grönskar och på söndag är det säsongspremiär på Göteborg Galopp. På Bro Park är det lunchgalopp med årets första hinderlöpningar. Från den internationella scenen noterar vi att Godolphin Racing fullständigt dominerade i de stora årgångsloppen på Newmarket och Churchill Downs. Läs mer

Kinsman 0567
Kinsman 0567

Jockeyn Annie Nilsson Lindahl hade precis kommit hem från ett vinteräventyr i Nya Zeeland när telefonen ringde. Det var championtränaren Lennart Reuterskiöld Jr som ringde och undrade om hon ville komma och rida turer i stallet. Och svaret var givet. Läs mer

Veckosvepet 18
Veckosvepet 18

Den här galoppveckan kan vi se fram emot ett minst sagt fullspäckat veckoslut. På lördag inleder Klampenborg den klassiska cirkusen i Skandinavien med stonas Mowerinaløb. Jägersro följer upp med årets första svenska Listed-löpning på söndag. Ute i den stora galoppvärlden rids dubbla Guineas-löpningar på brittiska Newmarket och i USA avgörs Kentucky Derby. Läs mer