Foto: Magnus Östh/Svensk Galopp
Per-Anders Gråberg 220606MOF-BMO02598.jpeg

ATG Hästarnas Mästare: Gråberg är urstark, uthållig, kunnig – och favoriten?

23 juni 2022 16:10

Per–Anders Gråberg behärskar alla tre grenarna i trekampen. Och han är urstark – och uthållig. Favorit till att vinna ATG Hästarnas Mästare den första juli på Jägersro? "Nja, säger han och skrattar. Det är fyra bra ryttare med och sen är det en 'materialsport' vi håller på med så jag vet inte om jag ska kallas favorit."

Per-Anders är professionell jockey sedan många år, hans hemmabana är Bro Park strax utanför Stockholm. Han är oerhört meriterad med stora framgångar både nationellt och internationellt. Han har över 1950 segrar och har ridit in närmare 150 miljoner till hästägarna. En av hans styrkor är just – styrkan.

# I vintras åkte han Vasaloppet på drygt sex timmar. För en oinvigde kan vi förklara att det är en ruskigt stark prestation.

# Han cyklade Vätternrundan på 11 timmar och 41 minuter. Det ger en snitthastighet på strax under 30 km/h. Han höll moppe-hastighet i 31,5 mil på sin cykel.

Lägg därtill att han kan ”alla” grenarna i Hästarnas Mästare.

Galoppdelen behöver vi inte förklara, där är han helt enkelt mästaren och den givna favoriten.

– Men de andra är också duktiga ryttare, säger han och försöker dämpa favorittrycket.

Travloppet är också något som han är bekant med. Han var med i ett uppvisningslopp på Jägersro där tre jockeys mötte tre travkuskar i ett lopp på Jägersro. Och inför det loppet åkte P-A ut till Stig H Johansson – en av Sveriges främsta travtränare genom alla tider – för att öva.

– Det är ju några år sedan…

Men när det gäller banhoppningen har han lite färskare erfarenhet. Han har helt enkelt lånat dotterns hopphäst för att öva lite.

– Jodå, det gick bra.

Just alla de förberedelserna är ett signum för Per-Anders Gråberg. Han är noga med detaljerna, att vara tränad inför det han ska göra.

Och undrar ni varför han cyklade Vätternrundan så sent som förr veckan så kan vi avslöja att han då tog första benet i en Svensk Klassiker. Sen ska han simma Vansbrosimmet, springa Lidingöloppet och tillslut åka Vasaloppet. Det är helt enkelt så att en galoppjockey som har sin arbetsplats två meter ovanför marken, i 55 km/h och lätt guppande – ibland sex-sju gånger per tävlingsdag – måste vara helt genomtränad. Annars duger man inte.

Och nu ska han försöka vinna ATG Hästarnas Mästare på Jägersro Galopp den 1 juli.

Fast P-A kan räkna med tufft motstånd från Selma Hammarström, Emilia Leo och Pontus Hugosson i den populära trekampen.

Fakta: ATG Hästarnas Mästare

ATG Hästarnas Mästare avgörs klockan 17 fredagen den 1 juli på Jägersro Galopp.

Fyra hästsportprofiler möts i en spännande trekamp bestående av galopplopp, travlopp och banhoppning. Årets deltagare är Pontus Hugosson, Selma Hammarström, Emilia Leo och Per-Anders Gråberg. Deltävlingarna varvas med mellansnack och galopplöpningar.

Mer information hittar du på sidan ATG Hästarnas Mästare.

Fakta: ATG Hästarnas Mästare

ATG Hästarnas Mästare avgörs klockan 17 fredagen den 1 juli på Jägersro Galopp.

Fyra hästsportprofiler möts i en spännande trekamp bestående av galopplopp, travlopp och banhoppning. Årets deltagare är Pontus Hugosson, Selma Hammarström, Emilia Leo och Per-Anders Gråberg. Deltävlingarna varvas med mellansnack och galopplöpningar.

Mer information hittar du på sidan ATG Hästarnas Mästare.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Moon String TOP Moon String TOP

Sprinten Kay Jensens Pris för de treåriga hästarna toppade onsdagens program på Jägersro. Den 1 200 meter långa uppgörelsen fick en fin vinnare i form av Moon String från Fredrik Reuterskiöld stall. Skimmeln reds till seger av Valmir De Azeredo. Läs mer

Stefan Jönsson Stefan Jönsson

ATG Hästarnas Mästare närmar sig – den 1 juli är det dags. Kanske faller avgörande i den avslutande banhoppningen, precis som det gjorde förra gången när Klara Hammarström vann. Den som har koll på svårigheterna och regisserar dramatiken är banbyggaren Stefan Jönsson. Läs mer

Una Matina Una Matina

20 juni 2022 | Nyhet

Galopp den här veckan

Här är galopptävlingarna och sändningarna du inte får missa under vecka 25 (20-26 juni). Höjdpunkten i Skandinavien är lördagens storloppsdag på Övrevoll. Läs mer