Foto: Roman Ramström/Svensk Galopp
DSC07772

Under dagen kommer fem galopplopp, två montélopp, två ponnylopp och ett speedrace för Gotlandsruss att avgöras. Nytt för i år är att du kan boka en kostnadsfri entrébiljett till tävlingsdagen och samtidigt ta del av en rad förmåner.

Äntligen dags för årets stora folkfest - här är alla nyheter

15 maj 2024 13:43

På nationaldagen den 6 juni är det äntligen dags för årets stora folkfest - Nationaldagsgaloppen på Gärdet. I år gästas festen av artisterna Klara Hammarström och Mange Schmidt som bjuder på både ny musik och (glassiga) hits. Och såklart årets hattparadsdomare - musikern Anders Bagge, dansprofilen Ann Wilson och årets nytillskott, simstjärnan Therese Alshammar. Och viktigaste av alla är förstås våra galoppstjärnor som ger sitt allt och bjuder på nagelbitande spänning.

Efter den långa väntan på våren har väl längtan efter att tillbringa mer tid utomhus aldrig varit större för oss svenskar. Sveriges nationaldag, torsdag den 6 juni, är ett utmärkt tillfälle att få en heldag ute i försommarvärmen. Det är en ledig dag för många och Svensk Galopp bjuder in till en stor folkfest på vackra Gärdet i centrala Stockholm när Nationaldagsgaloppen ska avgöras.

MOF190606-304896

Ta med picknickfilten och picknickkorgen och njut av toppsport under Nationaldagsgaloppen. Vill du hellre köpa mat och dryck på plats finns flera olika foodtrucks att välja mellan.

Det här är det 10:e året som tävlingarna arrangeras och årets fest kommer att ledas av galopp-profilen Anna Thelander. Varje år gästas dessutom Nationaldagsgaloppen av en folkkär artist och i år blir det artisten Klara Hammarström som sjunger Nationalsången och artisten Mange Schmidt som bjuder på sina bästa hits. Båda artisterna har nya låtar på gång och planen är att Nationaldagspubliken kommer att få höra några av dessa.

Njut av sporten på nära håll

Under dagen kommer fem galopplopp, två montélopp, två ponnylopp och ett speedrace för Gotlandsruss att avgöras och du kan verkligen njuta av loppen från första parkett. Ta med picknickfilten och picknickkorgen och slå dig ner i gräset på Gärdetsfältet. Vill du hellre köpa mat och dryck på plats så finns ett serveringsområde och en rad foodtrucks att välja mellan.

När du besöker Svensk Galopps tält finns även möjlighet att träffa flera galoppstjärnor och få en inblick hur livet som jockey och galopptränare är. Även Svensk Travsport är på plats med ett eget tält med spännande aktiviteter och publiktävlingar.

Klappa Snöboll och Chip

Men det är inte bara hästarna som kommer att vara i fokus den här dagen. Även andra fyrbenta vänner kommer att visas upp så som sjukhushästen Snöboll, sjukhushunden Chip och antidopinghunden Lykke, som dessutom är en av Agrias hjältehundar. Lykke arbetar som Svensk Travsports första antidopinghund och kan identifiera otillåtna substanser i urinen hos tävlingshästar. Snöboll och Chip gör ett viktigt jobb med att tillsammans med sin matte stötta och trösta sjuka barn.

Ta på dig din bästa hatt

För dig som gillar att tävla finns det möjlighet att delta i tre olika kategorier i den traditionsenliga Hattparaden. Du kan välja att delta i ”Gärdets bästa hatt”, ”Bästa barnhatt” och ”Match your dog”. I Match your Dog tävlar du tillsammans med din fyrbenta vän och ni matchar varandra med en kreativ, elegant eller rolig outfit. Genom åren har vi kunnat se flera otroliga kreationer. I juryn sitter musikprofilen Anders Bagge, dansprofilen Ann Wilson och simstjärnan Therese Alshammar. Anders Bagge och Ann Wilson är veteraner då de suttit i juryn för Hattparaden i flera år medan simdrottningen Therese Alshammar ett spännande nytillskott i juryn.

NATIONALDAGSGALOPPEN2017_HattparadDamerFinal

Ta på dig din snyggaste eller coolaste hatt och tävla i den årliga Hattparaden. I juryn sitter musikprofilen Anders Bagge, dansprofilen Ann Wilson och simstjärnan Therese Alshammar.

Kul aktiviteter för barnen

För de yngre besökarna finns ett barnområde där du kan träffa, klappa och kanske ta selfies med Snöboll och Chip. I barnområdet finns även Svenska Djurambulansen på plats – en möjlighet att träffa alla hjältar som arbetar med att ta hand om skadade djur. Dessutom kan du titta in i ambulansen och se hur de räddar skadade djur.

För dig som är nyfiken och vill prova på livet som jockey så kommer den mekaniska galopphästen, Plastic Wonder, finnas i barnområdet. Där kan du själv testa hur det känns att rida ett lopp.

Tillsammans med Lilla Rörby Ryttarklubb kan du även prova på käpphästhoppning. Har du en egen käpphäst hemma kan du gärna ta med den, annars finns det käpphästar att låna.

Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
DSC_6960

I barnområdet kan du testa den mekaniska galopphästen Plastic Wonder.

Möjlighet att boka fribiljetter

Nytt för i år är att du kan boka fribiljetter till Nationaldagsgaloppen. Du bokar dina biljetter, utan kostnad, på Tickster och får samtidigt möjligheten att ta del av senaste nytt inför festen. När du sedan besöker Nationaldagsgaloppen den 6 juni så scannar du din fribiljett i Svensk Galopps tält som ligger precis vid huvudentrén. I samband med detta får du en rad av förmåner; bland annat kostnadsfritt program och rabatt på mat och dryck. Boka dina biljetter här.

Har du ännu inte spikat planerna den 6 juni så är det läge att boka in Nationaldagsgaloppen på Gärdet i kalendern – årets upplaga kommer garanterat bli något alldeles extra.

Mer om Nationaldagsgaloppen 2024

Nationaldagsgaloppen arrangeras 6 juni i år på Ladugårdsgärdet i centrala Stockholm.

Tävlingarna lockar tusentals besökare och är helt gratis.

Förutom galopp bjuds det på musik, god mat och dryck, barnområde, en uppskattad hattparad med bland annat Match your dog och en kändisjury.

TV4 sänder live mellan kl. 12.00 - 14.30. På atg.se kan du se alla officiella lopp.

Vill du ha senaste nytt om Nationaldagsgaloppen? Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Mer om Nationaldagsgaloppen 2024

Nationaldagsgaloppen arrangeras 6 juni i år på Ladugårdsgärdet i centrala Stockholm.

Tävlingarna lockar tusentals besökare och är helt gratis.

Förutom galopp bjuds det på musik, god mat och dryck, barnområde, en uppskattad hattparad med bland annat Match your dog och en kändisjury.

TV4 sänder live mellan kl. 12.00 - 14.30. På atg.se kan du se alla officiella lopp.

Vill du ha senaste nytt om Nationaldagsgaloppen? Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Fler nyheter, artiklar och bloggar

publik-27
publik-27

Nationaldagsgaloppen på Gärdet slutade med succé. 50 000 besökare fick ta del av oförglömliga minnen på den tillfälliga galoppbanan i centrala Stockholm. I sommar finns det ny chans att njuta av sporten då sex stora galoppfester arrangeras på landets galoppbanor. – Det här är den bästa tiden att uppleva galoppsporten på plats, säger galopprofilen Anna Thelander. Läs mer

sir walter-2
sir walter-2

Vilken underbar nationaldag vi fick på Gärdet! Nationaldagsgaloppen blev återigen en stor succé med massor av besökare, härlig stämning, glada vinnare och oförglömliga minnen! Här är några av våra favoritbilder. Läs mer

Nationaldagsgaloppen 2024
Nationaldagsgaloppen 2024

Nationaldagsgaloppen på Gärdet hade allt och den stora publiken – runt 50 000–55 000 besökare enligt Kungliga Djurgårdens förvaltning – njöt hela eftermiddagen. Och det var verkligen en Nationaldag för alla med en ståtlig invigning med tal av talman Andreas Norlén och därefter Nationalsången framförd av Klara Hammarström. Läs mer