Foto: Amie Karlsson/Svensk Galopp
Lykke på Bro Park-5

På lördagseftermiddagen fick Bro Park besök av antidopningshunden Lykke

Antidopningshunden Lykke på besök inför Stockholm Cup

14 september 2024 21:03

Lördagseftermiddagen på Bro Park bjöd inte bara på förberedelser inför söndagens Stockholm Cup-dag, utan också på ett viktigt besök från antidopningshunden Lykke. Riesenschnauzern Lykke, Sveriges enda antidopningshund, fanns på plats tillsammans med sin förare Fia Mårdfelt för att bidra till att alla deltagande hästar tävlar på lika villkor och utan otillåtna preparat.

Alla hästar som deltar i söndagens huvudlopp Stockholm Cup International (Gr.3) var skyldiga att anlända till Bro Park senast klockan 16 på lördagen. Detta för att möjliggöra dopingkontroller innan tävlingarna. Lykke, som är den första antidopningshunden i Sverige som analyserar hästurin, har snabbt blivit en värdefull resurs i trav- och galoppsportens arbete mot otillåten medicinering.

Ett viktigt steg i antidopningsarbetet

Lykke letar efter otillåtna substanser genom att analysera urin från hästarnas boxar. Proverna tas direkt från strömaterialet i boxarna, vilket gör metoden snabb och effektiv. Detta innebär att blodprov inte är nödvändigt, och hästarna kan kontrolleras utan ingrepp.

– En stor fördel med den här metoden är att vi kan analysera många prover snabbt, förklarar Fia Mårdfelt, som tränar och äger Lykke.

Lykke fungerar som ett första "screeninginstrument" och hjälper Svensk Galopp att identifiera potentiella fall där otillåtna preparat kan ha använts.

Strikt antidopningsreglemente

Svensk galoppsport följer ett strikt antidopningsreglemente med nolltolerans mot läkemedel och andra behandlingar som kan påverka prestationerna på tävlingsdagen. Alla hästar i Stockholm Cup International (Gr.3) och ett slumpmässigt urval av hästar i de andra loppen testades under lördagen.

– Som en del av vårt antidopningsarbete var Lykke på plats på Bro Park. Alla hästar behövde vara på plats en viss tid för att Lykke skulle kunna analysera proverna, berättar Svensk Galopps sportchef Dennis Madsen.

Genom att använda Lykke och den här metoden får Svensk Galopp möjlighet att snabbt och effektivt identifiera potentiella fall av otillåten medicinering, vilket bidrar till att endast friska hästar deltar i loppen.

Se några bilder från besöket i bildspelet nedan.

Fler nyheter, artiklar och annonser

Bakom kulisserna header long
Bakom kulisserna header long

Det tar i runda slängar 1,40 – alltså 100 sekunder – för en hygglig galopphäst att springa 1600 meter. Det är ungefär så mycket som den genomsnittlige åskådaren uppfattar av sporten. Men sanningen är att tiden på tävlingsbanan är det lilla i sammanhanget – det visade inte minst Jessica och Padraig Long när de öppnade upp stall Rancho för besökare. Läs mer

Veckosvepet 18
Veckosvepet 18

Den här galoppveckan kan vi se fram emot ett minst sagt fullspäckat veckoslut. På lördag inleder Klampenborg den klassiska cirkusen i Skandinavien med stonas Mowerinaløb. Jägersro följer upp med årets första svenska Listed-löpning på söndag. Ute i den stora galoppvärlden rids dubbla Guineas-löpningar på brittiska Newmarket och i USA avgörs Kentucky Derby. Läs mer

Twirling Ghost
Twirling Ghost

På söndag är det dags för årets första stora kraftmätning när Irish Thoroughbred Marketing Spring Mile (L) avgörs på Jägersro Galopp. Startfältet är klart och förväntningarna är höga. Läs mer