Annelie Eriksson är uppvuxen på en hästgård, med en mamma som tävlade i distansritt.
-Jag fick min första häst, ett russ, när jag var 5 år, och red min första distanstävling när jag var sju år, berättar Annelie, som dock snart fick börja rida lite större hästar, läs arabiska fullblod, och fyllda tolv år begicks debuten i Young Rider-SM i distansritt – och den slutade med seger!
Parallellt tävlade hon såväl i hoppning och dressyr som ponnygalopp, men från det året då hon fyllde 18 blev det distansritt på heltid – bokstavligen, då hon idag har detta som yrke.
-Jag är nog den första, och kanske hittills enda i Sverige, som är professionell distansryttare, i den bemärkelsen att jag inte har någon annan sysselsättning.
Ett antal SM-guld
Annelie Eriksson på prispallen efter sin seger i England
Detta har givit ett antal SM-guld och en hel del andra meriterande segrar i distansritt, både i Sverige och utomlands.
-Det blir ett tiotal resor om året, varav ungefär hälften till tävlingar ute i Europa, så det är tur att jag har hjälp av familjen och ett gäng trogna medryttare som både rider och tävlar mina hästar på mindre tävlingar.
Prispengarna är dock inte alltid så stora i distanstävlingar, och det hör därför till att man måste sälja en framgångsrik häst då och då för att få ekonomin att gå ihop. Skimmelstoet Jumeira Palm, som tävlade i galopp i träning hos Camilla Nilsson, var en av Annelies bästa distanshästar, och när hon vann en Dubai-sponsrad stortävling – den största i Europa – i distansritt i England, fick hon ett bud från Sheikh Mohammed som hon inte kunde neka till.
-Det var med blandade känslor jag firade storsegern den dagen, när jag visste att jag måste lämna kvar min häst, för hon var en av mina favorithästar och lämnade ett stort tomrum efter sig, minns Annelie.
Galoppstarter ett villkor
Cleopathre vinner på Jägersro
Förra året var det dags att komplettera stallet, som vanligen består av åtta hästar, och när Annelie fick se ett foto på Cleopathre, som påminde mycket om Jumeira Palm, ville hon genast åka till Frankrike och titta på henne. Det blev affär direkt! Det var bara ett krux – säljaren ville absolut att hästen skulle fortsätta att starta på galoppen (hon hade gjort några starter i Frankrike).
-Jag visste inget om galoppsporten men var beredd att låta ”Cleo” göra några starter innan hon skulle skolas om till distanshäst, så jag satte henne i träning hos Camilla Nilsson.
Hästen visade snabbt talang och vann på Jägersro och placerade sig i flera större lopp. Annelie, som är van att träna sina hästar själv, fick en känsla av att hon ville träna även Cleopathre, och gick Steg 1-kursen på hösten som en första förberedelse. Under tiden hade Cleopathre varit hemma ett tag, och sedan bytt tränare till Charlotte Goss, i vars träning det blev ytterligare ett antal goda placeringar i större lopp för arabhästar, både på Klampenborg, Jägersro och Bro Park.
Annelie skulle göra sin praktik mellan Steg 1 och Steg 2, och som alltid gick hon ”all in” och reste till kontakter i Dubai och Italien för att praktisera i galoppstallar där.
-Jag har ett stort ”driv” och när jag gör något så vill jag göra det till 100%!
Detta driv bidrog till att Cleopathre även fick göra en resa till Italien i slutet av april, där hon bärgade en meriterande fjärdeplats i tuff konkurrens, och försvarade sitt handicaptal på 75 kg.
Fler galopphästar
Eastway med jockey Ulrika Holmquist efter skrällsegern på Gärdet
Annelie fullföljde Steg 2-kursen under våren och kunde sedan ta ut sin amatörtränarlicens. Hon har tre timmars enkel resa till Bro Park, dit hon började åka med Cleopathre för att matcha henne för starten på Gärdet.
-Jag har fina träningsmöjligheter hemma avseende distansritt, och kör gärna en bit till en travtränare som har fler möjligheter, men för snabbjobben med en galopphäst måste jag åka till Bro.
-Då tänkte jag att ska jag sitta och köra så långt, så kan jag lika gärna ha två hästar med mig, och så kom det sig att Eastway, som jag köpt som distanshäst, men som tidigare visat talang för galopp, fick börja åka med till Bro.
På Nationaldagsgaloppen på Gärdet var det examen för de båda hästarna, och debut för Annelie som tränare med egen licens. Drygt 128.000 kronor inbringade den resan, och givetvis mersmak för galoppen!
-Det är inte uteslutet att jag skaffar fler galopphästar, och kanske på sikt även engelska fullblod, fastslår Annelie Eriksson, som på söndagen efter Gärdet-tävlingarna firade sin 31:a födelsedag med att rida 16 mil i SM i distansritt.
Nu på söndag, Super Sunday den 16 juni, startar både Cleopathre och Eastway i de Dubai-sponsrade storloppen på Bro Park, och den här gången blir de knappast några högoddsare!
Nadja Bellander