Galoppsporten i Sverige

I Sverige finns tre galoppbanor och vi arrangerar tävlingar nästan varje vecka. Ungefär tusen galopphästar finns i träning i Sverige. På den här sidan kan du läsa om den svenska galoppsporten.

Galopptävlingar året om

Svensk Galopp arrangerar ungefär 70 tävlingsdagar per år. I Sverige tävlar vi året runt oavsett väder. Våren, sommaren och början av hösten är galoppens huvudsäsong. Under vintern tävlas det på Bro Park, där det är tävlingar året runt.

I Sverige organiseras all galoppsport av Svensk Galopp, som också övervakar och utvecklar sporten. Svensk Galopp ansvarar för reglementet och fördelar tävlingsdagarna mellan banorna.

Tre galoppbanor

Det finns tre huvudbanor i Sverige: Bro Park utanför Stockholm, Jägersro Galopp i Malmö och Göteborg Galopp. Dessutom finns de två mindre banorna Strömsholm och Blommeröd där vi endast tävlar en eller några dagar per år. På Nationaldagen tävlar vi på Gärdet i Stockholm.

I Sverige tävlar vi på gräs eller dirttrack. Dirttrack är ett underlag som främst består av sand. Jägersro Galopp har en dirttrackbana. På Bro Park finns både en gräsbana och en dirttrackbana. På Göteborg Galopp tävlas det endast på gräs.

På Bro Park, Göteborg, Strömsholm och Blommeröd arrangerar vi också hinderlopp, där hästarna springer över längre distans och dessutom ska hoppa häckar eller fasta hinder under loppet.

Våra hästar

Vi tävlar med två hästraser: engelska fullblod och arabiska fullblod. Det finns ungefär 900 engelska fullblod och 50 arabiska fullblod i galoppträning. Dessutom finns cirka 120 ponnyer som tävlar i ponnygalopp.

Galopp på lika villkor

Inom galoppsporten tävlar män och kvinnor på lika villkor. I Sverige finns ungefär lika många manliga som kvinnliga utövare av sporten, både bland galopptränare och ryttare.

Skandinaviskt samarbete

Galoppsporten i Sverige, Norge och Danmark är nära sammanlänkad. Hästar och jockeys tävlar ofta i alla tre länder.

Statistik

Galoppsporten i siffror

Fler sidor om galoppsporten

MOF200712-08156 Magnus Östh.jpg

Introduktion till galoppsporten

Är du intresserad av att lära dig om vår fartfyllda sport? Här hittar du information om galoppsporten.

Folkswood-R4 Meydan 2018 foto Amie Karlsson.jpg

Galoppsport utomlands

Galoppen tillhör världens allra största sporter och det tävlas i galopp i samtliga världsdelar.

Tävling KlappVinnarcirkeln Elina Björklund.jpg

Börja med galopp

Inom galoppen kan du alltid hitta din egen plats oavsett vad du är intresserad av. Här kan du läsa om hur du börjar med galopp.

IMG__28468.JPG

Besök en galopptävling

Vill du uppleva något nytt och spännande? Gå på en galopptävling! Ta med familjen, kollegorna, kunderna eller varför inte en god vän och kom till galoppbanan. På galoppen tävlar vi i stort sett året runt.

ulriksdal 50 tal från mnotorvägen-Återställd.jpg

Historia

I Sverige har vi tävlat i galopp i över 200 år. På de här sidorna kan du läsa om galoppsportens historia i Malmö, Göteborg, Stockholm och Strömsholm.

FMO150630-10010695.jpg

Galoppordlista A-Ö

Galoppbegreppen är många och kanske inte alltid helt lätta att förstå. På den här sidan finns en ordlista med de vanligaste galopporden.

Förledvolt Bro Park.jpg

Häng med bakom kulisserna på galoppbanan

Häng med på en spännande tur bakom kulisserna på galoppbanan.Se hästarna springa av i full fart från startboxarna på nära håll, träffa en jockey och titta in i ett galoppstall. Det är några av de saker du kan få uppleva förutom att se de fartfyllda loppen under vår Bakom kulisserna-visning.