Frågor och svar om Svensk Galopps riktlinjer under coronapandemin

18 november 2020

Vi besvarar de vanligaste frågorna om den inställda tävlingsdagen på Bro Park den 15 november och om Svensk Galopps riktlinjer med anledning av coronapandemin.

Varför ställde Svensk Galopp in tävlingsdagen på Bro Park den 15 november?

Anledningen var ett fall av covid-19 på Bro Parks stallbacke. I ett av stallarna som ligger utanför tävlingsområdet vid Bro Park hade en person testat positivt för covid-19. Flera personer hade varit i kontakt med den smittade och vi var rädda att smittan kunde ha spridits. Vi fick information om att smittan potentiellt kunde ha spridits till flera olika stall så det räckte inte med att isolera stallet där den smittade personen hade befunnit sig. Vi behövde därför säkerställa att det inte fanns någon smittspridning på Bro Park innan vi arrangerade tävlingar.

Hur mår personen som testade positivt?

Personen som testade positivt för covid-19 hade ett lindrigt sjukdomsförlopp. Personen har tillfrisknat och mår bra.

Kan någon mer ha smittats?

Alla personer som har kommit i kontakt med den smittade personen har nu testat sig och samtliga provsvar var negativa. Vi kan nu med stor säkerhet utesluta att det skulle vara en generell spridning på Bro Park.

Det är strikta riktlinjer på tävlingsdagarna. Var det verkligen nödvändigt att ställa in den 15 november?

Vi har mycket strikta rutiner och riktlinjer för alla som arbetar på tävlingsdagar för att minimera risken för smittspridning. Men här visste vi att det fanns ett fall på Bro Parks stallbacke och vi var medvetna om att det kunde finnas en spridning. Då är det oansvarigt att tävla. Provsvaren kom efter tävlingarna.

Varför användes inte munskydd på tävlingsdagen den 15 november istället för att ställa in den?

Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer när det gäller munskydd, vilket bland annat innebär att munskydd måste ses som ett komplement till övriga mer centrala riskreducerande åtgärder. Vi ville därför säkerställa att det inte fanns någon smittspridning på stallbacken innan vi arrangerade tävlingar. Det är tillåtet att bära munskydd på våra tävlingsdagar men vi har inget krav på munskydd.

Andra arbetsplatser stänger inte ner på grund av ett positivt fall. Varför gör ni det?

Vi tar pandemin på största allvar och vi har ett ansvar gentemot ryttare, tränare, hästskötare och personal för att säkerställa arbetsmiljön på tävlingsdagar. Vi hade blivit informerade om att det fanns ett fall på Bro Parks stallbacke och vi var medvetna om att det kunde finnas en större spridning. Då anser vi att det är oansvarigt att tävla. Vi kan inte svara för hur andra arbetsplatser eller verksamheter gör men vi utgår från att alla tar sitt ansvar och stänger ner om det behövs.

Vad händer nu?

Alla provsvar är negativa så vi kan nu med stor säkerhet utesluta att det skulle vara en generell spridning på Bro Parks stallbacke. Vi kommer därför arrangera en extrainsatt tävlingsdag på Bro Park lördagen den 21 november. Vi tävlar dessutom som planerat på Jägersro den 18 november och på Bro Park söndagen den 22 november.

Vilka åtgärder har ni satt in på tävlingsdagarna?

Först och främst är vi väldigt restriktiva med vilka som släpps in på tävlingsområdet. Tävlingsområdet är en arbetsplats och endast de som arbetar på tävlingsdagen får tillträde. Utöver det har vi gått ut med allmänna rekommendationer om att stanna hemma om man har sjukdomssymtom eller riskerar att bära på smitta. Dessutom uppmanar vi alla som arbetar på tävlingsdagarna att hålla stort avstånd till varandra, tvätta händerna regelbundet och hitta alternativ till att flera personer samlas på samma yta. Vi har extra städinsatser och väldigt få personer i lokalerna. Vi tittar förstås hela tiden på om vi kan göra ytterligare åtgärder eller om vi kan behöva ytterligare strama åt restriktionerna för att minimera risken för smittspridning.

Varför används inte munskydd på tävlingsplatserna?

Vi följer Folkhälsomyndighetens råd gällande munskydd. De skriver bland annat att det kan finnas en risk för att användningen av munskydd ger en falsk trygghet som leder till att man inte följer andra rekommendationer såsom att stanna hemma vid symtom och att hålla avstånd. Risker kan också finnas med att man rör vid munskyddet och på det sättet sprider smitta via händerna, mer än om man inte har munskydd. Av den anledningen har vi inget krav på munskydd i dagsläget. Det är dock tillåtet att bära munskydd på våra tävlingsdagar om man önskar.

Vad gör ni om en person som har vistats på stallbacken eller tävlingsområdet visar sig vara sjuk i covid-19?

Först och främst ska den personen då söka den vård den behöver. Det är viktigt att Svensk Galopp får information om någon på stallbacken eller tävlingsområdet har covid-19, så att vi kan informera berörda och bestämma vilka åtgärder som vi ska vidta. I övrigt gäller samma riktlinjer som för alla. Om man har minsta symptom så ska man isolera sig. Om man har träffat någon som har covid-19 så ska man undvika nära kontakt med andra människor under inkubationstiden.

Länkar

Information från Svensk Galopp med anledning av covid-19
 

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Manuel Santos toppmontage Manuel Santos toppmontage

Det var jubel, rop och applåder. Manuel Santos, Manolito kallad av en del, var en mycket populär vinnare när han gjorde comeback – som amatör. Sex år efter senaste loppet och sju år efter den senaste vinsten är han tillbaka. Läs mer

pusjkin 0210 pusjkin 0210

Pusjkin har seglat upp som favorit till i storloppet Pramms Memorial. Det efter att han spurtat ner storfavoriten Duca Di Como i ITM Spring Mile (L) vid Jägersros årspremiär. Läs mer

Duca Di Como wins the ITM Spring Mile 2020.jpg Duca Di Como wins the ITM Spring Mile 2020.jpg

Söndagens tävlingsdag på Jägersro är den första för året i Malmö. Säsongen rivstartar med listedlöpningen Irish Thoroughbred Marketing Spring Mile och på Galoppappen har vi samlat presentationer av starthästarna. Läs mer