Den här sidan är arkiverad och kan innehålla inaktuell information.

Giganternas kamp om det svenska uppfödarchampionatet (del 1)

8 december 2016

Det är i nuläget bara drygt 15 000 kronor som skiljer svenska Rävdansens Stuteri och danska Hjortebo Stutteri åt i championligan bland uppfödare i Sverige 2016. Två storsatsande stuterier som arbetar hårt för sina framgångar. Hur ser deras strategier och verksamheter ut?

Vi inleder med en artikel om Stutteri Hjortebo i Danmark. De startade sin verksamhet 1967 och har ett resultat som talar för sig själv. De har varit championstuteri sex gånger i Skandinavien och tolv gånger i Danmark. I år har de för första gången chans att ta hem det svenska uppfödarchampionatet och det är redan klart att de tar hem det norska championatet bland uppfödarna 2016.

På Hjortebo Stutteri finns i nuläget 25 avelsston och 22 föl som ägs av Sören och Jette Hjorth Jensen som också är de som driver stuteriet. Det är både Sören och svärsonen Morten Buskop som har uttalat sig i nedanstående artikel.

Stutteri Hjortebo sören jette hjorth
Sören och Jette Hjorth (till vänster) tar emot priset för Championuppfödare i Danmark 2016.
Foto: Burt Seeger

 

Det finns alltså i nuläget 22 föl på Hjortebo. De flesta säljs på åringsauktionen på York nästa höst men inte alla.

-Vi har en hel del goda fasta kunder som köper hästar före auktionen. Några säljs som föl och en del under våren-sommaren. Resten säljer vi på auktionen på York. Vi vill alltid ha många fina åringar kvar till auktionen så vi säljer aldrig av för många av åringarna i förväg. Men för oss betyder det mycket att sprida försäljningen över året, både för likviditeten och för att sprida riskerna. Vi vill verkligen rikta ett stort tack till våra trogna stamkunder, de betyder mycket för oss. Det är så trevligt när de kommer och besöker oss. Min svärmor Jette är känd för sina fantastiskt goda luncher så det blir alltid trevliga besök som brukar sluta med business, berättar Morten Buskop.

 

Klar strategi inför stoköp

sto med föl hjortebo stutteri
Bild från en av hagarna på Hjortebo Stutteri
Foto: Birgitte Windfeld-Hansen

 

En intressant fråga när det gäller stuterier är hur man tänker när man köper in nya avelsston. Här har Hjortebo en ganska klar strategi.

-Vi köper nästan alltid in redan dräktiga ston, oftast på Arqanas decemberauktion i Deauville, Frankrike. Där har Sören köpt ston de senaste 10-15 åren och vi har fått bra valuta för pengarna. Men med den plånboken vi har i Skandinavien gäller det verkligen att ha öga för det här och koncentrera sig på de hästarna som man tror kommer att gå för rimliga pengar. I fjol hade vi tur och lyckades köpa stoet Tolerate (Dubawi) som då var dräkig med Lord Of England. Anledningen till att vi lyckades få henne för en peng som passade vår plånbok var troligen att hon gick ganska tidigt på dagen, det gäller att ha tur. Tolerate fick ett jättefint stoföl som vi kommer att sälja nästa år, säger Morten.

-Det absolut viktigaste för oss är att stoet redan har producerat vinnare. Sedan tittar vi självklart även på exteriören, att blodet ska passa i Skandinavien och vilken hingst stoet är betäckt med. Vi vill gärna också att stoet ska ha presterat själv på banan men det finns många ston som inte ens har startat som har blivit väldigt bra avelsston. Ibland kan vi chansa och köpa något sto som egentligen inte passar in i vår ”köpmall” men då ska det vara något extra som vi fastnar för. Men vi köper även in yngre ston ibland. Vi har bland andra köpt vår egen uppfödning Whistler som vann Svenskt Oaks och som är syster med Appelina, fortsätter Sören.

 

Hårt arbete inför åringsauktionen

stutteri hjortebo leder åring
Att leda och hantera åringarna är ett hårt och tidskrävande arbete som är nödvändigt
för att få åringarna väl preparerade inför auktionen
Foto: Birgitte Windfeld-Hansen

 

En annan fråga som är intressant är hur man preparerar och förbereder åringarna inför auktionen. Även här har Stutteri Hjortebo ett schema som man följer år från år.

-Att presentera en åring i ett skick lite utöver det vanliga kräver hårt arbete. Våra åringar går ute dygnet runt över sommaren och får verkligen vara ”vildhästar”. Sju veckor innan auktionen startar arbetet. Då börjar vi med att ta in dom i stallet ett par timmar om dagen för att sedan ha dom inne över natten. I samband med detta börjar vi att leda hästarna minst 20 minuter varje dag. Då lär de sig att ha bett i munnen, att ställa upp ordentligt och bli mer och mer hanterbara. Det är också viktigt att de lär sig att vara ensamma så att det inte blir några problem på auktionen eller senare när de ska ridas in hos en tränare.

-När det gäller foder så får de bland annat mer olja i maten så att de blir lite extra glansiga i pälsen. Vi försöker hela tiden att förbättra oss och vi tar bland annat in inspiration från Anna Drion Coulonces Consignment i Frankrike. Hon arbetar professionellt med att presentera åringar på auktioner och har ett helt fantastiskt sätt att arbeta på. Det är viktigt att lära sig och ta intryck av det som är bättre. Det gäller att kämpa och följa med i utvecklingen för att inte stagnera, säger Sören.

 

Appelina efter seger i Breeders Trophy Classic
Fina stoet Appelina (Appel Au Maitre) är uppfödd på Hjortebo och hon hade en fantastisk treårssäsong 2016. Här i vinnarcirkeln efter segern i Breeders' Trophy Classic. Hon vann även Norsk 1000 Guineas och BreedersPrize Classic. Appelina galopperade in nästan 1,9 miljoner kronor i år. Från vänster: Morten Buskop, Iben Hjorth-Buskop med sonen Christian i famnen, Bente Jordanger från Stall Perlen och Wido Neuroth
Foto: Elina Björklund, Svensk Galopp

 

Sören är snart 70 år men han arbetar på sitt stuteri sju dagar i veckan året runt tillsammans med hustru Jette som är fodermästare och stuteriets organisatör. När Sören fick en stegräknare kunde man snabbt konstatera att han promenerar mellan en och två mil om dagen. Varje år grävs alla boxar ur, stallet högtryckstvättas, desinficeras och målas om. Ett hårt men nödvändigt arbete.

-Sören lever för Hjortebo. Han har en hög ambition och arbetar stenhårt. Han är i stallet klockan 5.30 varje morgon och han har kämpat hårt med att bygga upp sin verksamhet under 40 år varav de sista 20 åren har varit framgångsrika. Han söker hela tiden efter perfektion och han lämnar ogärna sin gård. När han någon gång besöker Klampenborg så längtar han tillbaka till Hjortebo. Enda gången har lämnar Danmark är då han åker på auktion i december varje år. Men jag måste också berömma Jette som även hon sliter hårt och har en stor del av framgångarna, menar Morten.

 

Tur med avelshingstarna

suspicous mind sören och jette hjorth
Sören och Jette Hjorth med Per Anders Gråberg och Stuteri Hjortebos uppfödning Suspicious Mind (Appel Au Maitre) efter segern i Dansk Derby. Suspicious Mind vann även Dansk St Leger och Bro Park Classic 2016. Han tjänade nästan 1,8 miljoner kronor under året.
Foto: Burt Seeger

 

Vad är då nyckeln till alla framgångar?

-Hårt arbete, rätt val av hingstar och ston, hög ambition och ett bra öga för detaljer. Vi har haft tur med våra avelshingstar. Först Academy Award och nu har vi Appel Au Maitre som har haft en strålande start på sin avelskarriär. Vi har också Center Divider på stuteriet som är relativt ny inom aveln. I övrigt är hela familjen involverade och hjälper till med stuteriet, vi är ett team vilket är en enorm styrka. Vi är också noggranna med att ge hästarna bästa möjliga foder, att motionera dom väl och att alla hästar kommer ut varenda dag året runt, berättar Sören.

 

Vad finns det för planer framöver, är det några nya inköp på gång?

-Nej, det är fullt i samtliga boxar för tillfället. Jag tror ändå att det blir en tripp till auktionen i Frankrike i början av december så man ska aldrig säga aldrig. Det känns som om vi är bättre rustade än någonsin vilket känns jätteroligt.

 

Vision om ett komplett skandinaviskt samarbete

föl hage stutteri hjortebo
Vilostund i hagen på Stutteri Hjortebo
Foto: Birgitte Windfeld-Hansen

 

Nu är championstriden i full gång. Vem som blir uppfödarchampion i Sverige 2016 står än så länge skrivet i stjärnorna. I nuläget skiljer det cirka 15 000 kronor mellan Hjortebo Stutteri och Rävdansens Stuteri.

-Det är jätteroligt att kämpa mot Rävdansens Stuteri om championatet. Jag har väldigt stor respekt för dom då det är ett mycket fint stuteri som satsar hårt. Det är viktigt för skandinavisk avel att det kommer fler och fler stuterier så att galoppsporten kan växa, säger Sören.

Det skandinaviska championatet är däremot redan i hamn för Hjortebo. De har satt ett personligt rekord med cirka 8,1 miljoner kronor 2016. De har också haft otroliga 19 storloppsvinnare under året.

Avslutningsvis har Sören en hel del tankar om att galoppsporten måste få till ett bättre och effektivare samarbete mellan de skandinaviska länderna.

-Internationellt sett ser de andra länderna Danmark, Sverige och Norge som ett och samma land, Skandinavien. Det borde vi också göra. Jag tror att vi skulle kunna få en mycket mer effektiv och billigare administration om vi gjorde på det viset. Jag tycker att hästarna borde vara skandinaviskuppfödda, inte dansk-, svensk- eller norskuppfödda. Vidare borde vi ha ett och samma Breeders’ system. Med en gemensam vision kan vi tillsammans satsa framåt men det måste göras snart, väldigt snart, avslutar Sören Hjorth Jensen.

Läs om Rävdansens Stuteri, klicka här

Lotta Malmborg

 


 

 

 

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Sto och föl i hage Sto och föl i hage

I år lanserar Svensk Galopp ett nytt spännande projekt för att stimulera svensk fullblodsavel. Ambitionen är att skapa en positiv bild av den svenskuppfödda hästen, samt stärka kontakten mellan uppfödare och sportens övriga intressenter. Läs mer

Katarina Jacobson redigerad Katarina Jacobson redigerad

HELGINTERVJUN: Hon har vigt sitt liv till att föda upp hästar och det kan vara dags för en ny utmärkelse på Galoppgalan i Malmö. Möt uppfödaren som fött upp långt över hundra hästar och ligger bakom den prisnominerade stjärnan Espen Hill. – Jag älskar fullblodshästar – de är så vackra och har ett fantastiskt humör och psyke, berättar Katarina Jacobson. Läs mer

Under fredagen var det åringsauktion på York Stutteri då Scandinavian Yearling Open Sale 2023 arrangerades. Av de 89 åringarna som gick genom ringen såldes 47.

Breeding & Racing I/S har fött upp katalognummer 20 som alltså är stjärnan Seaside Songs första föl. Far är Study Of Man (IRE) och priset slutade på 520 000 DKK. Köpare var tränare Cathrine Erichsen som hade det framgångsrika stoet i träning under tävlingskarriären (då hon ägdes av Stall Irish Coffee).

Pernilla Nilsson är uppfödare till nummer 46, American Queen (e. Cracksman u. America Mon Amie), som Bent Olsen köpte å Lone Kaj-Nielsens vägnar för 500 000 DKK.

Epic Bloom (Eva Isacsson Sjunnesson) återropades på den svenska auktionen för 580 000 kronor. Nu blev stoet efter Pastorius undan Millibloom sålt för 350 000 DKK av Stald Ras.

Bland övriga svenska uppfödare så sålde Stall CeCe/Malin Roth, JP Long, Yasmine Nilsson och Staffan Lidbeck en eller flera hästar för mellan 100 000 och 230 000 DKK.

Snittpriset på de sålda åringarna slutade på108 083 DKK.

Det slutgiltiga auktionsresultatet fastslås av Dansk Galop på måndag. Här är resultatet som det såg ut fredag kväll efter avslutad åringsauktion (med förbehåll för rättelser).

Foto: Burt Seeger
Scandinavian Open Yearling Sale 2023_DSC7872