Den här sidan är arkiverad och kan innehålla inaktuell information.

Öppenhjärtig intervju med Pia Höiom

20 maj 2015

Amie Karlsson spenderade en morgon med Pia Höiom för att ta reda på hur det är att träna galopphästar i Västsverige. Läs om Pias förväntningar inför den kommande säsongen och om hennes syn på livet som nykter alkoholist.

pia höiom square
Pia Höiom

 

Det är en gråmulen lördagsmorgon i mitten av maj. Klockan är strax efter åtta och jag har just anlänt till Pia Höioms gård i Åsa i Kungsbacka. Utanför stallet står tre hästar och deras ryttare och väntar på instruktioner. Pia berättar att vanligtvis rider hon själv, men då två extra ryttare har letat sig till stallet den här morgonen får hon istället chansen att se hästarna från marken. Hon instruerar tjejerna att cantra tre varv på träningsbanan.

-Det är väldigt individuellt hur ofta de cantrar, men det brukar bli ungefär tre eller fyra gånger i veckan under säsongen. Dessutom rider vi ut i skogen, och klättrar. Ibland rider vi på stranden, förklarar Pia.

stall pia höiom
Pia ger ridorder inför träningspasset

-Det är en fördel att ha galoppbanan i Göteborg på nära håll, och vi åker dit ibland för att gå snabbjobb eller träna i startboxarna. Men den mesta av träningen gör vi här hemma.

Hon berättar att hästarna också rids på ridbana en gång i veckan, vilket hon anser är ett utmärkt sätt att känna om hästarna rör sig som de ska och att de inte är stela eller har ont någonstans. Dessutom masseras hästarna ofta, och i stallet finns ett vibrerande behandlingsgolv som ökar blodcirkulationen.

-För mig handlar träning om att hålla hästarna glada och friska.

Och visst verkar det fungera. Det är väldigt sällan som hästarna är skadade, berättar Pia, och många av stallets hästar startar tills de är åtta eller nio år. Hon ser nöjd ut när de tre hästarna galopperar förbi. De rör sig lätt och avslappnat, konstaterar hon. Den allsidiga träningen är också en fördel när hästarna närmar sig slutet av sina karriärer och ska säljas som ridhästar.

- Är de vana att gå i skog och mark och att ridas på ridbana, blir det mycket enklare att skola om dem till ridhästar.

Efter att ha tränat både i Norge och från en hyrd gård utanför Kungsbacka köpte Pia och hennes familj för några år sedan mark i närheten av havet. De bestämde sig för att bygga en anläggning precis som de själva ville ha den. Resultatet blev ett timrat boningshus, ett ljust och luftigt stall med tolv boxar, en skrittmaskin och en lång, kuperad träningsbana som sträcker sig runt stallområdet. På gården finns också ett flertal rasthagar med olika underlag.

Alla stallets hästar går i hage minst fyra timmar om dagen, berättar Pia. Att daglig utevistelse inte är praxis i alla stall är den nyanlända arabhingsten Al Haail (IRQ) ett levande bevis för. Från fikabordet utanför stallet betraktar vi skimmelhingsten som hälsar nyfiket på hästkompisen i hagen bredvid och tittar mycket misstänksamt på elstaketet som separerar dem åt. Pia berättar att han anlände från Frankrike kvällen innan, och att han sannolikt inte varit i hage sedan han var föl.

Al Haail kommer från den irakiska uppfödaren och hästägaren Mohammed Al Nujaifi. De flesta av hans hästar tränas i Frankrike, men för några år sedan valde han att även skicka några av sina arabhästar till en tränare i Skandinavien. Då föll valet på Pia.

-Vi har ett fantastiskt samarbete. Det är oerhört fina hästar, och de kan verkligen springa. Dessutom är Mohammed en fantastisk man att träna hästar för. Han har en bred kunskap och tycker verkligen om sina hästar.

-Jag brukar få de hästar som inte håller tillräckligt hög kvalitet för att starta i Frankrike, där konkurrensen är hårdare. Dessutom kan jag erbjuda en annan typ av träning här än vad som är möjligt hos många tränare i Frankrike. Den allsidiga träningen ute i skog och mark och att få gå i hage varje dag passar vissa hästar väldigt väl.

Fyra av de tio hästarna i träning är arabiska fullblod och de ägs alla av utländska ägare som gillar att motståndet i Skandinavien inte är så tufft som i många andra länder. Men självklart finns det också nackdelar med att träna i ett land när arabgaloppen är marginell. Det finns inte så många löpningar som passar hästarna, och vissa hästar blir så bra att det inte finns tillräckligt med chanser för dem i Skandinavien. Visserligen kan de då starta utomlands. Choumoukqardibiyah (FR) startade nyligen på den frusna sjön i St Moritz i Schweiz, och med stoet Gharraa (IRQ) fick Pia chansen att besöka två av de riktigt stora banorna: Ascot i England och Longchamp i Frankrike. Men det är både kostsamt och krångligt för en svensktränad häst att regelbundet starta utanför Skandinavien, så de hästarna som är tillräckligt bra brukar istället få flytta till Frankrike. Visserligen är det tråkigt att se bra hästar åka, berättar Pia, men samtidigt är det ett bevis på framgång.

-Jag vet att om de flyttar så har jag gjort ett bra jobb.

darjeeling labwah
Darjeeling och Labwah cantrar

Det har dock inte alltid varit så lätt att glädjas över andras framgångar eller se hästar lämna gården för att skickas till andra tränare. Över en kopp kaffe berättar Pia hur ett flerårigt alkoholproblem påverkade hennes liv på många olika sätt, och då inte minst hennes inställning till konkurrenterna.

-Jag var bitter, arg, avundsjuk. Som alkoholist går man in i ett sånt sjukt beteende, och man sugs verkligen ner i skiten. När man dricker är alla andra idioter. Ingen kan någonting. Sedan vaknade jag varje morgon med ångest och panik, och funderade på vilka jag hade ringt och skällt på kvällen innan.

-Det här pågick i tio år. Jag var hela tiden medveten om att jag hade ett problem. Jag försökte sluta flera gånger, och min man bad mig sluta dricka för barnens skull. Jag försökte på många olika sätt men det hjälpte inte.

Men för två och ett halvt år sedan bestämde sig Pia för att det verkligen fick vara nog. En månad på ett behandlingshem blev startskottet för ett liv utan alkohol, och nu beskriver sig Pia själv som en nykter alkoholist. I efterhand kan Pia se hur alkoholen tog kontrollen över hennes liv.

-Nu kan jag läsa resultatlistorna och glädjas åt att andra vinner. Och det är en äkta glädje. Jag hade en oerhört låg självkänsla innan, även om det kanske inte var så folk uppfattade mig. Nu börjar jag bygga upp den. Som alkoholist trycker man ständigt ner sig själv, men nu kan jag börja tänka om. När vi vinner löp nu så inser jag att det kanske inte bara är för att vi har tur.

-Jag hanterar situationer på ett helt annat sätt nu. Tidigare drack jag av alla anledningar – glädje, sorg, ilska. Jag drack om jag skulle göra någonting jag inte kände mig bekväm med, till exempel om jag behövde ta ett beslut eller till och med om jag behövde ringa och diskutera någonting jobbigt med en hästägare. Som nykter måste jag lära mig att hitta andra grunder att stå på.

Nu håller Pia sitt alkoholproblem under kontroll genom nolltolerans, och möten med AA tre gånger i veckan.

-De är som en stor familj för mig, och de har hjälpt mig enormt mycket. Det gör stor skillnad att vara omgiven av folk som förstår, som själv har varit i ett missbruk.

Pia berättar att hon inte skäms över sitt problem utan har valt att vara öppen.

-Jag förstår att det är en sjukdom och jag vet hur maktlös man är mot alkoholen. På sätt och vis är jag tacksam för att det har hänt. Jag har lärt mig så mycket, inte minst om mig själv. Alla borde göra en sådan inventering av sig själv som jag var tvungen att göra under min behandling. Samtidigt är jag oerhört tacksam för att jag inte söp bort allt. Jag har fortfarande familjen, vännerna, företaget och kunderna kvar.

Med alkoholproblemet bakom sig och några riktigt intressanta hästar i stallet, är Pia optimistisk inför året. Ingen av hästarna har vunnit än i år, men nästan alla har varit på pengar. På fredag är det säsongspremiär på Göteborg Galopp och hon räknar med att ha fyra hästar till start. Vi avslutar förmiddagen med att åka med några hästar till banan i Göteborg, där Winterzeit (GER) och Al Rannan (GB) går snabbjobb på sandbanan som förberedelse inför fredagen. De båda hästarna ser riktigt fina ut och förhoppningarna inför säsongsstarten på banan är stora.

stallet pia höiom
Stallgången hos Stall Höiom

 

-Mest ser jag fram emot att se hur det går för Winterzeit i år. Hon hade en tuff säsong ifjol men är som en annan häst nu. Hon är mycket starkare och verkar ha landat i sig själv.

Pia berättar dock att hon själv inte kommer vara på plats på fredag, då hon och några ägare åker till Irland på Breeze Up-auktion med förhoppningen att köpa en tvåårig hingst som kan starta i sommar.

-Agenten har gått igenom katalogen och hittat femton passande hästar som vi ska titta närmare på. Jag ser fram emot att få in lite nytt material i stallet!

Pia om hästarna i stallet:

AL RANNAN (GB) är en sjuårig fullblodsvalack som vi haft i stallet sedan han var två. Jag och Barbro Frodi åkte till en auktion i England för att köpa ett mörkbrunt sto, men hem kom vi med en fuxfärgad valack. Men jag tror inte Barbro har ångrat det då han har vunnit tre lopp och varit på pengar åtskilliga gånger. Dessutom är han en riktig gentleman – han är en riktig läromästare när det kommer till att lära praktikanter att träcka på tävlingarna, och Barbro red honom faktiskt på sin 80-årsdag ifjol! Al Rannan hade en dålig säsong ifjol då han började på ett väldigt högt handicaptal, men det började bra med en andraplats i debuten i år. Han startar i Göteborg på säsongspremiären på fredag den 22 maj.

DARJEELING (GER) är en sexårig fullblodsvalack som vi tänker hoppa in på häck. Vi har löshoppat honom en del och han hoppar riktigt fint, så förhoppningsvis får ni se honom över häck senare under säsongen! Han var bara slagen en och en halv längd på Klampenborg i sin första start för året och startade därefter på Täby vilket resulterade en sjätteplats, men han trivs inte så bra på dirttrack. Förhoppningsvis startar han i Göteborg på fredag den 22 maj.

GOLDEN SHINE är ett sjuårigt fullblodssto. Hon blev den segerrikaste hästen på Göteborg Galopp ifjol med tre segrar! Hon gillar banan och vi hoppas på liknande framgångar i år. Golden Shine kom till oss hösten 2013 och hon har sedan dess gått upp sju kilo i handicap. Det är roligt att äldre hästar förbättra sig så!

WINTERZEIT (GER) är ett femårigt fullblodssto som startar i Göteborg nu på fredag den 22 maj. Hon kom från Tyskland hösten 2013 och hade ett tufft år i fjol då hon startade några gånger utan framgångar, men i år är hon mycket starkare... hon är en helt annan häst! Hon gick bra i debuten, och jag har stora förhoppningar inför nästa start, då hon har P-A Gråberg i sadeln och vi testar utan blinkers. Winterzeit är den häst som jag ser mest fram emot att se i år!

CHOUMOUKQARDABIYAH (FR) är ett fyraårigt arabsto som jag tror mycket på. Hon startade på isen i St Moritz ett par gånger tidigare år vilket bland annat resulterade i en tredjeplats trots hård konkurrens. Jag är inte särskilt nöjd med hennes två starter i Skandinavien i år, men hon startar på Gärdet på nationaldagen och jag har höga förväntningar på henne. Efter Gärdet tittar vi på ett löp i Holland, och det är inte omöjligt att det blir några fler starter ute i Europa under året.

LABWAH (IRQ) är ett sexårigt arabsto. Hon kommer betäckas snart men ska fortsätta starta i år. Hon var fyra på Prammsdagen i sin första start för året och jag är nöjd med hennes insats, speciellt då distansen var i det skarpaste laget. Hon trivs bäst på långa distanser. Labwah känns mycket starkare i år än i fjol men det är svårt att hitta löp, speciellt då vi vill hålla oss inom Skandinavien. Nästa start blir sannolikt på Gärdet på nationaldagen.

AIM HIGHER (GB) gör sista starten på torsdag den 21 maj i Norge och kommer efter det att bli ridhäst. Han verkar trivas bäst på Övrevolls dirttrack och vann tre lopp där ifjol. Den här säsongen började han på ett högt handicaptal men han har ändå varit på pengar i alla tre starter.

SEHL ALQUARDABIYAH (FR) är en fyraårig arabhingst som ska debutera i juni. Han går fint här hemma och har varit inne på banan i Göteborg några gånger, men jag tror han kommer behöva lite tid för att lära sig vad det handlar om.

FAJR QUARDABIYAH (FR) är en treårig arabhingst som jag har mycket stora förväntningar på. Han ger sken av att vara en riktig klasshäst och gör allting rätt. Trots att han är hingst är han mycket fokuserad och jag tror det kan bli en häst att hålla utkik efter i år.

AL HAAIL (IRQ) är en fyraårig arabhingst som jag hämtade i Frankrike för några dagar sedan. Han startade en gång i Frankrike i slutet av februari, men jag vet inte så mycket mer om honom än så. Jag hoppas att han ska kunna starta i slutet av juni.

Amie Karlsson

 


 

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Manuel Santos toppmontage Manuel Santos toppmontage

Det var jubel, rop och applåder. Manuel Santos, Manolito kallad av en del, var en mycket populär vinnare när han gjorde comeback – som amatör. Sex år efter senaste loppet och sju år efter den senaste vinsten är han tillbaka. Läs mer

pusjkin 0210 pusjkin 0210

Pusjkin har seglat upp som favorit till i storloppet Pramms Memorial. Det efter att han spurtat ner storfavoriten Duca Di Como i ITM Spring Mile (L) vid Jägersros årspremiär. Läs mer

Duca Di Como wins the ITM Spring Mile 2020.jpg Duca Di Como wins the ITM Spring Mile 2020.jpg

Söndagens tävlingsdag på Jägersro är den första för året i Malmö. Säsongen rivstartar med listedlöpningen Irish Thoroughbred Marketing Spring Mile och på Galoppappen har vi samlat presentationer av starthästarna. Läs mer