Den här sidan är arkiverad och kan innehålla inaktuell information.

”Gräsbanan på Bro Park blir bättre och bättre”

30 juni 2017

Citat Anders Westman från Sportgräs som har ansvaret för Bro Parks gräsbana. Här kan du läsa mer om banan och hur den sköts.

Hur är status på Bro Parks gräsbanan idag?

Den blir hela tiden bättre och bättre. Vi jobbar efter en plan med banan för att få den mjukare. När vi började arbetet så var det bara 8 centimeters mjukhet i banan, så långt som rötterna kunde växa. Tryckvågen när hästarna slår ner i full fart går ungefär 15-17 centimeter ner så jag förstår att den upplevdes som väldigt stum. Nu har vi luftat banan med olika maskiner, på olika djup och vid den senaste mätningen var vi nere på mellan 20 och 22 centimeters mjukhet. Vi har utvärderat banan efter varje tävlingsdag med de aktiva och de blir mer och mer nöjda med underlaget. Det här innebär också att rötterna numera kan växa längre nedåt vilket självklart är väldigt positivt.

Vilka åtgärder gör ni för att förbättra banan?

Vi utvärderar och analyserar varje större insats på bana så som luftningar, för att uppnå bästa resultat. Den största maskinen luftar ända ner på 25 centimeters djup med svärdliknande blad. Den processen tar 32 timmar då det bara går att köra 1,3 kilometer per timme och maskinen bara är två meter bred. Efter att ha gjort ett så pass stort ingrepp på banan måste den få vila sig i 14 dagar på grund utav att gräset är stressat. Men den lilla luftningen med pinnar är mer skonsam och kan göras oftare.

Vi sår också in nytt gräs vilket får förgro innan sådd så att det blir snabba resultat. Till en början gjorde vi en plan och strategi för arbetet och det är den vi följer nu. Sedan är det som sagt viktigt att ha en dialog med både tränare och jockeys för att följa upp och utvärdera arbetet. Vi har en bra hjälp av anläggningens personal med stöppling och flytt av rail vilket underlättar läkningen av banan efter tävling.

Gödslingen av banan är också viktig. Vi gödslar gräsbanan var 14:e dag istället för var 30:e dag som gjordes tidigare. Det jämnar ut kurvan på växtlighet och på klippning. Vi har tagit prover på jordmån, grässorter och behovet av vattning på olika ställen på banan. Minst en gång i veckan testar vi fuktigheten. Vissa områden kräver mer och vissa mindre bevattning. Därför har vi kalibrerat bevattningen och anpassat denna efter banans struktur.

Bevattningen är ett kapitel i sig där man måste ta med i beräkningen att vi inte har obegränsat med vatten på Bro Park, det är en bristvara. Dammen på innerplan är 5-10 gånger för liten och pumphuset är på gränsen att klara av de två banorna vi har idag på Bro Park. Bevattningen måste ske kvälls- och nattetid då det är svalare, mindre blåst och därmed mindre avdunstning. Därför blir fönstret då vi kan vattna banorna begränsat.

Avslutningsvis vill jag säga att jag tycker att gräsbanan på Bro Park har satt sig bra men det är ett levande material så det är en ständig process att arbeta med den. Vi strävar mot att kunna presentera en bana som alla tycker är fantastisk och det kommer att ta tid men jag tycker att vi är på god väg, avslutar Anders Westman från Sportgräs.

Lotta Malmborg 

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Manuel Santos toppmontage Manuel Santos toppmontage

Det var jubel, rop och applåder. Manuel Santos, Manolito kallad av en del, var en mycket populär vinnare när han gjorde comeback – som amatör. Sex år efter senaste loppet och sju år efter den senaste vinsten är han tillbaka. Läs mer

Ayani och Slava Ukraini Ayani och Slava Ukraini

23 april 2024 | Nyhet

Veckosvepet 17

Nu är säsongen igång på allvar! Vi ser fram emot en välfylld galoppvecka i Skandinavien med tävlingar varje dag mellan onsdag och söndag. Lite extra intressant är lördagens Jockey Club Cup på Klampenborg där de båda derbyvinnarna Ayani och Slava Ukraini möts i en spännande duell. Läs mer

pusjkin 0210 pusjkin 0210

Pusjkin har seglat upp som favorit till i storloppet Pramms Memorial. Det efter att han spurtat ner storfavoriten Duca Di Como i ITM Spring Mile (L) vid Jägersros årspremiär. Läs mer