Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp
Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp
Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp

Lopptyper

I galoppsporten tävlar vi i olika typer av löpningar. Vissa lopp är endast öppna för specifika hästar eller ryttare. Till vissa lopp måste man anmäla i väldigt god tid. På den här sidan reder vi ut djungeln av olika lopptyper, discipliner och sportgrenar inom galoppen.

Släta banan eller över hinder?

De flesta löpningarna i Sverige är slätlöpningar. Det finns också hinderlöpningar.

Slätlöpningar

Slätlöpningar rids på distanser mellan 1000 meter och 3200 meter. Underlaget är dirttrack (en blandning av sand och jord) eller gräs. Utomlands finns det också syntetiska allvädersbanor.

Läs mer om distanser och banunderlag.

Hinderlöpningar

Galopp över hinder kallas hinderlöpningar. Det finns två olika typer av hinderlopp: häcklöpning och steeplechase. Häckar är lägre och går att riva. I steeplechaselöpningar är hindren högre och har mer variation.

Hinderlöpningarna rids över längre distanser än slätlöpningar och med högre vikter. Därför går det långsammare i hinderloppen. Distanserna i hinderloppen brukar vara mellan 2800 upp till 4500 meter och hinderloppen rids alltid på gräs.

Läs mer om hinderlöpningar.

Åldersvikt eller handicap?

Det finns två grundtyper av löpningar, åldersviktslöpningar och handicaplöpningar. I åldersviktlöpningarna bestäms vikten som hästen skall bära av ålder och kön. I handicaplöpningar bestäms vikten utifrån hästens handicaptal.

Åldersviktslöpningar

I åldersviktslöpningar bär hästar olika vikt beroende på ålder och kön. Det kan också förekomma vikttillägg och viktlättnader beroende på hästens prestationer.

Ston har 1,5 kg viktlättnad gentemot hingstar och valacker. I löpningar för arabiska fullblod är lättnaden för ston 2 kg.

Alla hästar debuterar i en åldersviktlöpning. Alla våra klassiska lopp är åldersviktlöpningar.

Handicaplöpningar

I handicaplöpningar bär varje häst vikt efter sitt handicaptal. Meningen med handicaplopp är att alla hästar ska ha samma chans, oavsett om de är olika bra, genom att de bär olika vikt på ryggen. Den kapacitetmässigt bästa hästen i fältet bär högst vikt och den lägst rankade bär lägst vikt.

Läs mer på sidorna om vikter och handicaptal.

Vilken hästras?

De allra flesta lopp är för engelska fullblod.

De arabiska fullbloden tävlar i sina egna lopp. Dessa tävlar oftast över distanser mellan 1200 meter upp till 2400 meter vilka rids både på dirttrack och på gräsbana.

Läs mer om sidan om hästen.

Det finns även ponnygalopp där ponnyerna tävlar på en riktig galoppbana. Läs mer på sidan om ponnygalopp.

Vilka ryttare får rida?

I de allra flesta löpningar rider professionella jockeys och lärlingar.

Amatörryttare får rida i amatörlöpningar. Vikterna i amatörlöpningar är generellt sett högre än i vanliga proffslopp för att ge även dem som inte är byggda som en jockey möjlighet att rida lopp.

I hinderlöpningar får både professionella jockeys och amatörryttare rida.

Läs mer om ryttare på sidan om jockeys och amatörryttare.

Hur bra är loppet?

Järn, Brons, Silver eller Guld

I Sverige delar vi in de flesta löpningar i järn, brons, silver eller guld. I guldlöpningarna startar de hästar som har ett högt handicaptal och i järnlöpningarna startar de hästar som har ett lågt handicaptal.

Maidenlopp

En maiden är en häst som aldrig vunnit ett lopp. Maidenlöpningar är endast öppna för dessa hästar.

Storlopp

De bästa löpningarna kallas storlopp. De är insatslöpningar där avgiften för att man ska få vara med betalas vid två eller flera tillfällen. Anmälan sker oftast långt före loppen rids. På Galoppappen kan du söka fram alla kommande insatslöpningar.

De allra bästa löpningarna är grupplopp och listedlopp. De håller en viss internationell standard. På sidan om grupp- och listedlopp finns mer information om dessa.

Det finns fem klassiska lopp i Sverige. Läs mer på sidan om klassiska lopp.

Övriga löpningar

Det finns också lopp som inte räknas in i någon av de här kategorierna, exempelvis flera tvåårslöpningar och treårslöpningar.

En annan typ av löpning är kvallöpningar. Hästar ska godkännas i en kvallöpning innan de kan starta i en ordinarie löpning.

Fler sidor om galoppsportens grunder

FMO160501-2110.jpg

Galoppsporten i Sverige

I Sverige finns tre galoppbanor och vi arrangerar tävlingar nästan varje vecka. Ungefär 700 galopphästar finns i träning i Sverige. På den här sidan kan du läsa om den svenska galoppsporten.

Folkswood-R4 Meydan 2018 foto Amie Karlsson.jpg

Galoppsport utomlands

Galoppen tillhör världens allra största sporter och det tävlas i galopp i samtliga världsdelar.

Major Calloway champ 4463.jpg

Hästen

Engelska fullblod och arabiska fullblod är de hästraser som tävlar i galoppsport i Sverige.

MOF200705-04109 Magnus Östh.jpg

Yrken och roller

Det finns många yrken och roller inom galoppsporten. Här kan du läsa om några av personerna som står bakom en galopphäst och se vilka olika alternativ det finns om du vill hålla på med galopp.

MOF200712-06610 Magnus Östh.jpg

Utrustning

Galopphästens och jockeyns utrustning är annorlunda än inom andra hästsporter. På den här sidan finns information om bland annat sadlar, viktvojlockar, blinkers, googles och tävlingsstövlar.

Tävling Amatörlöp Elina Björklund.jpg

Handicap

Hästens handicaptal är en officiell ranking som anger hur bra hästen är. På den här sidan kan du läsa om handicaptal och handicaplöpningar.

Vågrum Malin Holmberg foto Amie Karlsson.png

Vikter

I galoppsporten är det reglerat vilken vikt jockeyerna ska rida med i loppet. På den här sidan kan du läsa om in- och utvägning, viktlättnader och vad som inkluderas i ridvikten.

DSC_6861.jpg

Distanser och banunderlag

Inom galoppsporten tävlar vi på olika distanser och banunderlag. Vanligen ligger distanserna mellan 1000 meter och 2800 meter men det finns både kortare och längre lopp. I Sverige tävlar vi på underlagen gräs och dirttrack.

MOF190606-109840 Magnus Östh.jpg

Så går en tävlingsdag till

Här kan du läsa hur en vanlig tävlingsdag på galoppbanan går till.

FMO150630-10010695.jpg

Galoppordlista A-Ö

Galoppbegreppen är många och kanske inte alltid helt lätta att förstå. På den här sidan finns en ordlista med de vanligaste galopporden.

ulriksdal 50 tal från mnotorvägen-Återställd.jpg

Historia

I Sverige har vi tävlat i galopp i över 200 år. På de här sidorna kan du läsa om galoppsportens historia i Malmö, Göteborg, Stockholm och Strömsholm.