Bli hästägare

Att äga galopphäst är socialt, spännande och roligt. Är du intresserad av att köpa en galopphäst? Här hittar du information om hur du går tillväga för att bli hästägare inom galoppsporten.

Inte mycket slår känslan att stå och heja fram en häst som ger allt på upploppet, i dina unika hästägarfärger och inför en jublande publik. Många hästägare uppskattar också att åka ut till stallet med lite morötter, för att klappa sin häst och ta en kaffe med tränaren.

Äga själv eller tillsammans

Det finns ibland en vanlig missuppfattning kring hästägande, när det handlar om galoppörer. Galoppen kallas trots allt för ”The Sport of Kings”. Men vår härliga sport är inte alls förbehållet grevar och baroner, inte heller direktörer eller stora företagsledare. Precis vem som helst kan bli hästägare.

Att äga själv är det dyraste alternativet men alternativen men det som ger dig störst kontroll och kanske den största spänningen. Du sitter själv bakom ratten under hela resan, från att välja och köpa häst, besluta vem som ska träna den och även bestämma var din häst kommer att tävla och vilken jockey som kommer att rida den. Om hästen är framgångsrik är du den enda mottagaren av prispengarna.

Det finns flera praktiska anledningar att gå ihop, om man ska handla häst. Den främsta är givetvis kostnaden. Ett hästkonsortium är också ett fantastiskt sätt att umgås.

Ägandeformer

Man kan äga häst på många olika sätt. Här kan du läsa om olika ägandeformer, exempelvis andelsbolag och ägande genom företag.

Konsortium är en större sammanslutning av hästägare som tillsammans äger en eller flera hästar. De startar vanligtvis sin häst under pseudonym.

Enligt reglementet skall ett konsortium ha minst två delägare, men uppåt finns ingen begränsning.

Ett konsortium kan bestå av flera privatpersoner, flera bolag, eller en blandning av privatpersoner och bolag. Det är också vanligtvis att delägarna tillsammans startar ett handelsbolag som tillsammans äger hästen.

Ett konsortium ska ha en företrädare som representerar ägarskapet. Det finns specialister som går att anlita, som mot en avgift sköter alla ekonomiska transaktioner kring hästkonsortium. Som Easy KB i Uppsala.

Det finns också ett antal andelsbolag på marknaden. Då sköter bolaget all administration.

Många tycker att andelsbolag är det bästa sättet att bli ägare till en galopphäst första gången. Den som kräver minsta kostnad och ansvar, samtidigt som du får många av de förmåner en ägare har, exempelvis att se din häst tävla och besöka ditt stall.

Detta är det dyraste av alternativen men det som ger dig störst kontroll och kanske den största spänningen. Du sitter själv bakom ratten under hela resan, från att välja och köpa häst, besluta vem som ska träna den och även bestämma var din häst kommer att tävla och vilken jockey som kommer att rida den. Bäst av allt, om hästen är framgångsrik, är du den enda mottagaren av prispengarna och hyllningarna.

Om du har ett företag så kan det alltid vara ditt bolag som går in som ägare eller delägare.

Förhyrning är ett sätt att äga galopphäst utan långsiktigt åtagande. Du kan hyra en häst från en ägare eller tränare för exempelvis en säsong, utan kapitalkostnader, varefter hästen går tillbaka till den ursprungliga ägaren. Under denna tid åtnjuter du hästägarens privilegier men betalar alla tillhörande avgifter som t ex träningsavgift, veterinärkostnader, med mera.

Ibland kallas förhyrning för leasing, vilket helt enkelt är en engelsk översättning av ordet förhyrning.

Kostnad för att äga häst

När din häst vinner eller placerar sig får du prispengar, men att äga häst är också förenat med löpande kostnader. Nivån av investering och engagemang väljer du själv.

Förutom träningsavgifter har proffstränaren provision på pengarna hästen springer in. Träningsavgiften varierar men ligger oftast mellan 8 000 och 14 000 kronor i månaden (exklusive moms). Då är oftast inte kostnader för hovslagaren inräknad och dessutom tillkommer också anmälningsavgifter, jockeyarvoden och eventuell veterinärvård eller andra behandlingar.

Köpa häst

Det roligaste, tycker de flesta, år att köpa en åring på auktion. Det arrangeras fullblodsauktioner i både Sverige och Danmark varje år, på hösten då hästarna är runt ett och ett halvt år gamla. Och det finns hästar i alla prisklasser. Många hästar kostar runt 30 000-60 000 kronor, men det finns även ett fåtal hästar i Skandinavien vars prisklass ligger närmare miljonen. Beroende på stamtavla, exteriör och presumtiva förutsättningar och förväntningar.  

Fördelen med att handla en svenskuppfödd häst är att de förutom prispengarna, även får hästägarpremier när de tävlar mot ”importer”, alltså hästar födda utanför Skandinavien. Detta gäller de svenskfödda 2-, 3- och 4-åringarna.

Det går givetvis även att resa till något av de större galoppländerna för att handla sin häst. Som England, Irland, Tyskland, Frankrike eller USA. Där finns auktioner för föl, åringar och hästar i träning.

Oavsett var man handlar hästen, är det en god idé att anlita en agent eller den tilltänkta tränaren som rådgivare, särskilt om man inte är särskilt van hästägare själv!

Vem ska träna?

Galoppappen kan du söka fram galopptränare i Sverige. Där hittar du också kontaktuppgifter.

Du kan också träna din egen häst. Då behöver du ta tränarlicens. Den kan du få efter att ha gått Svensk Galopps tränarutbildning.

Fler sidor om att äga galopphäst

Priser Elina Björklund.jpg

Prispengar och hästägarpremier

Svensk Galopp betalar årligen ut över 60 miljoner kronor i prispengar, hästägarpremier och uppfödarpremier.

Tävling jockeys Elina Björklund.jpg

Hästägarfärger

Det är hästägaren som bestämmer färgen och mönstret på tävlingsdressen som jockeyn ska rida i. Här kan du läsa om regler för hästägarfärger och hur du ansöker om en dress.

jockeys_ledvolt02 Elina Björklund.jpg

Designa din dress

Genom det här verktyget kan du designa dina egna hästägarfärger.

MOF200712-05693 Magnus Östh.jpg

Pseudonym

Du kan registrera en pseudonym för ditt ägarskap som visas istället för ditt namn. På den här sidan kan du läsa om hur du går tillväga.

Tävling KlappVinnarcirkeln Elina Björklund.jpg

Praktisk information om hästägande

Alla galopphästar ägs av ett ägarskap. På den här sidan kan du läsa om vad ett ägarskap är och vad det innebär att vara företrädare för ett ägarskap.