Vi har placerat cookies på din dator och lagrar ditt IP-nummer för att ge dig en bättre upplevelse av vår webbplats. Om du inte godkänner eller vill ha mer information kan du läsa mer >här.

freehouse_gron

Galoppsporten och djurvälfärden

Friska och välmående hästar är förutsättningen för galoppsporten i Sverige. Grunden i hela vår verksamhet är djurvälfärden.

Inom den svenska galoppsporten har vi ett viktigt, gemensamt ansvar att våra hästar behandlas med kärlek, kunskap och respekt.

Galoppsporten i Sverige har ett mycket gott anseende internationellt. Våra regler är också de strängaste i världen. Vi tillämpar i princip nolltolerans när det gäller dopning och otillåten medicinering. Svenska galopphästar får – till skillnad mot humanidrottare – till exempel varken träna eller tävla med smärtstillande medel i kroppen.

Veterinärer och domare bevakar tävlingarna

Alla våra tävlingar bevakas av domare och funktionärer. Dessutom finns en banveterinär, som är utsedd av Jordbruksverket, på samtliga tävlingar. Banveterinären är allmänhetens oberoende kontrollant för ett fungerande djurskydd.

Vi för en ständig dialog med banveterinärerna för att diskutera allt från banunderlag till hur vi kan bli bättre.

Hårda spöregler

Ryttarna får enbart använda vadderade spön. Reglerna för hur ryttarna får använda spöet är bland de hårdaste i världen. Spöet får endast användas för lättare drivning och som hjälpmedel för att hålla rakt spår. Det är inte tillåtet att använda spö i drivande syfte i tvåårslopp eller i hinderlopp. I andra löpningar kan man använda spöet maximalt tre gånger, men begränsningarna är många. Ryttarna får till exempel aldrig använda spöet på en häst som är klar vinnare eller som inte kan uppnå prisplacering. Man får heller inte vid drivning ha armen över axelhöjd.

Bidrag till hästforskningen

En av förutsättningarna för att galoppen i Sverige ska kunna fortsätta att vara ledande inom djurvälfärd är att det bedrivs ett framgångsrikt forskningsarbete. Därför avsätter Svensk Galopp via ATG årligen bidrag till hästforskningen.

Läs mer

Under För Hästfolk kan du läsa mer om vårt antidopnings och smittskyddsarbete.

Senast uppdaterad 2020-01-28. info@svenskgalopp.se

Bro Parkbro bankropp Till banan

Jägersro Galoppjägers bankropp2 Till banan

Göteborg GaloppGG bankropp2 Till banan