Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
i-hpdrh8B-X2 Falkor och Alina Öhgren slår Espen Hill i SGS Hösthandicap 2022

Alina Öhgren och Falkor (invändigt) håller undan för självaste Espen Hill och Madeleine Smith i förra årets upplaga av SGS Stockholms Hösthandicap.

Titelförsvarande Falkor är urstark för dagen

18 november 2023 12:55

Vid den här tiden förra året var det snö – dock är det tveksamt om det blir snöskrud i år, men årets första julbord dukas upp på restaurangen så vinter- och julkänslan infinner sig säkert ändå. I de här tiderna trivs Falkor med livet och han ska ut på söndag för att försvara sin inteckning i dagens huvudlöpning – SGS Stockholm Hösthandicap.

Det fina handicaploppet SGS Stockholm Hösthandicap har stort underhållningsvärde – det gällde inte minst förra året då Espen Hill var mycket stor favorit hos spelarna. Falkor, då med fem kilo mindre på ryggen än Espen Hill, tyckte annorlunda än spelarkollektivet och han vägrade att släppa någon över bron. Visst, det var målfoto, det var det absolut, men en seger är en seger – oavsett marginal. De flesta spelarna var borta direkt, men kunde glädjas åt tre riktigt fina prestationer och bra galoppsport! Tre? Jo, Beach Road One gjorde också ett riktigt bra lopp och såg segerfarlig ut ett tag.

Döpt efter en drake med många fina egenskaper

Falkor (e. Barocci) är uppfödd av Pernilla Nilsson och mycket troligt döpt efter lyckodraken i Den oändliga historien, en tysk roman som också filmatiserats (originaltitel: The NeverEnding Story). Originalnamnet är Fuchur och draken är väldigt vis och vänlig. Han är dessutom värdig, sofistikerad och inte minst otroligt optimistisk.

Mor är tyskfödda stoet Lana Jolie (e. Whipper (USA). Hon har varit väldigt framgångsrik i avelsboxen med avkommor som Blue Gem och Silver Wings bland andra. Pernilla Nilsson har stora framgångar som uppfödare där andra hästar som utmärkt sig är Snake Lake, Casanova Star, Blue Gem, Marshi, Lea, Hightower med flera. Hon närmar sig 100 uppfödarsegrar och den 96:e kan komma på söndag med Patrick Wahl-tränade och Stall Dömle-Easy-ägda Falkor. Uppfödningen Hilo skulle startat, men är tyvärr struken.

– Falkor är som bäst på senhösten och den känslan fick jag redan när han var tvååring. Han är toppviktad nu, vilket han inte var förra året när han vann det här loppet mot Espen Hill. Jag var väldigt nöjd så klart med hans insats i Ulriksdals Minneslöpning över 1600 meter och han har tagit det loppet bra. Han är starkare i kroppen nu och i nuvarande form tror jag på bra chans. Han har "mosat ner” motståndarna även över 2100 meter. Det är viktläget emot, hälsar Patrick Wahl.

I år får han alltså bära mest vikt, till skillnad från förra året. Jacob Johansen red Falkor till seger i Ulriksdals Minneslöpning, där han gick över miljonen insprunget, och får chansen igen.

Tufft motstånd väntar

I år är inte Falkors huvudantagonister från ifjol med, men fyran är det – Stall TZ:s Swinging Of Venice. Han letar efter formen, men vinna lopp kan han då han segrat hela tolv gånger. Det är mer än var tredje gång. Vem som suttit i sadeln varje gång? Ulrika Holmquist! Hon kommer från en fyrling på banan och tränare Annika Sjökvist stall ser ut att ha hittat formen.

Wido Neuroth är nu inne på sina sista starter som tränare. Han sadlar ut No Short Cuts och Indy Humor. Givetvis har de chans bägge två – särskilt Indy Humor ser ut att vara i kanonform. De, och Downtown Leo, finns också med på anmälningslistan till Jägersro Galopps sista tävlingsdag och förhoppningsvis får vi se någon av hans hästar starta då. Kanske kommer de med någon eller några hästar de två sista dagarna i december?

Cathrine Erichsen kommer med Purple Ace och han gillar Bro Parks DT, det gör också Ricardo Ramallo-tränade Repeat Offender, som har två segrar på två starter i år. Patrick Wahl har mycket bra form i stallet och tränar inte bara Falkor utan också Disraeli.

– Disraeli prövar vi en gång till på DT. Jag är inte övertygad om att det är hans underlag – han vann förvisso sin maiden på DT, men lägger sig inte ner och galopperar på samma sätt. 2100 meter är kanske en passande distans, men jag är tveksam till underlaget. Han är en outsider, säger Patrick.

Running Rolfs tränare Roy-Arne Kvisla har också riktigt bra form på sina hästar eller vad sägs om 9 segrar på 17 starter under oktober och november? Han startar bland annat formhästen Alsimsaam i dagens första lopp (Stockholms Galoppsällskap Amatör Cup). I sadeln sitter Elin Hedman upp och hon leder den allsvenska ligan över segerrikaste ryttare på slätt. Stall Wahl tränar en av huvudmotståndarna.

– Miss Donalita är jämnheten själv och gjorde ett riktigt bra lopp senast då hon kom snabbt längst ut. Hon måste ha bra chans, men Alsimsaam blir svårslagen från spets! säger Patrick.

Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
i-9PnZF5N-X2 Falkor efter segern i SGS Hösthandicap

Falkor med glada ägare och ryttare i vinnarcirkeln. Prisutdelare var Eva McLaren, ordförande i Stockholms Galoppsällskap.

Andra chanser från Stall Wahl

Det är högtryck i stallet nu och förutom nämnda hästar kommer en kvintett ut.

– Green Exceed (lopp 2) var ju superbra i "Vinterfavoriternas". Han är en lovande häst som vi vill testa på dirttrack innan vinterträningen.

– Duke Of Hastings (lopp 2) har haft ett lite uppehåll och det kan saknas lite luft. Bägge (syftandes också på nu strukna Hilo. Författarens anm.) får normalt svårt mot Green Exceed som jag håller högt, avslutar Patrick Wahl som hade bråttom och lämnade över till ställföreträdande tränare Mayra Montelius.

– Funny Rebel (lopp 3) gjorde inte mer än en okej debut på en tråkigt dirttrackbana över en lite för lång distans. Hon är släkt med Blue Origin och Sankt Peder som har varit bäst på gräs. Hon är ett ärligt litet sto som mår bra efteråt och ska väl förhoppningsvis kunna gå bättre över en bättre distans.

– American Lily (lopp 3) fick skenben efter senast i Amacitalöpning och har vilat sedan dess. Hon skulle egentligen gått till vinterträning, men eftersom det blir lopp i vinter så får hon starta nu då hon är fräsch och dirttrackstammad. Hon är en riktigt fin häst. Jag tror att hon kommer leva upp till det hon kan på underlaget.

– Cousteau (lopp 7) tror jag är en bra chans med Jacob Johansen. Han har också haft en lång säsong, men är väldigt fräsch och pigg. Ocean Side är värst emot – han har också sin säsong på vintern och hann var tvåa bakom honom senast, avslutar Mayra.

Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
i-Mvd876H-X2 El Camino 20 nov 2022

En av vinnarna från förra året, Maria Johansson-tränade El Camino, här med Andreas Tapia Dalbark, startar motsvarande tävlingsdag i år igen.

SGS Stockholms Hösthandicap har samlat ett fint startfält och är bara det värt entrépengarna, men hela dagen ser härligt trevlig ut, inte minst 1400-metersloppet i högsta klassen, bland annat startar El Camino och han vann denna dag förra året. Lite kuriosa för de som följer det som spelarkollektivet kallar "årstidare" så startar också Strawberry och Liquid Light i samma lopp (8). De vann på varsitt håll också den här tävlingsdagen förra året.

För dig som vill ha en heldag så kom tidigt och titta på årets sista ponnygaloppdag som börjar redan klockan 09:00. Det första kvalloppet startar 10:35 och det andra, där Patrick Wahl ska kvala den extremt intressanta tvååringen Black Bear, startar klockan 11:00. Första start är sedan redan 11:25.

Du kan äta, dricka och fika hos Bro Park Krog. Banprogrammet hittas bland annat här och där finns startlistan till ponnygaloppen också. De kan också hittas här.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Veckosvep 24 toppbild
Veckosvep 24 toppbild

Från Nationaldagsfirandet på Gärdet till storloppen på Bro Park. Den gångna veckan bjöd på många minnesvärda ögonblick. Men vi nåddes även av det sorgliga beskedet att Gunnar Nordling har lämnat oss. De närmaste dagarna väntar flera spännande tävlingsdagar runt om i Skandinavien, inte minst Svenskt Grand National på Strömsholm. Läs mer

Stockholms Stora 2024
Stockholms Stora 2024

Storloppsdag på Bro Park – men de grova pengarna hamnade i Norge och Danmark. Niels Petersen (två segrar), Jan–Erik Neuroth, Bent Olsen, Annike Bye Hansen och framförallt Sören Jensen vann de stora löpningarna. Stockholms Stora Pris (Gr3), dagens huvudlöpning, vanns av Good Fortune efter en snygg ritt av Kevin Stott. Läs mer

Alegretto TOP
Alegretto TOP

På söndag drömmer 30 förhoppningsfulla delägare om att svenskfödda Allegretto ska vinna Jockeyklubbens 2000 Guineas på Bro Park. Vid mållinjen väntar 415 000 kronor (och svenskbonus) på vinnaren. Läs mer