Troja TOP

Tävlingsreferat: Troja dominerade i Stig Holms Pokal

13 september 2023 18:15

Som uppladdning inför söndagens storloppsfest på Bro Park arrangerade Jägersrogaloppen ett lite mer vardagsbetonat program på onsdagen. Troja från Bent Olsens stall i Danmark dominerade Stig Holms Pokal från start till mål. Rebecca Stålhandske bokförde en snygg trippel. Och så tog Max W Friberg sin första ryttarseger på hemmabanan Jägersro sedan 2015.

Stig Holms Pokal för de tvååriga stona hade samlat ett litet men kvalitativt startfält. Bent Olsen-tränade Troja visade sig vara huvudet högre än sina tre konkurrenter. Med Elione Chaves i sadeln tog USA-importen genast hand om taktpinnen och spårade sedan hela vägen över de 1 600 meterna.

- Troja är en praktfull individ efter Hard Spun, som även är far till Red Cactus och Pjerrot. Det är inte omöjligt att hon får ytterligare någon start i år, men det är först nästa säsong vi har stora planer för henne. Jag tror att det här kan vara en häst för Svenskt Derby, sade tränaren, samtidigt som han tog emot det vackra vandringspriset av Christian Holm i vinnarcirkeln.

Troja ägs av hårt satsande Lone Kaj-Nielsen och belönades med 82 500 kronor i sin första seger i fjärde försöket.

Knappt tre längder bakom vinnaren höll Great Green Rose bra som tvåa.

Troja

Debutseger för Nile Power

Ytterligare en tvååring som bör vara värd att hålla ögonen på framöver är Nile Power från Ricardo Ramallos stall. USA-importen levererade en stark avslutning för Oliver Wilson i en 1 200 meter lång Maidenlöpning och vann direkt i debuten.

- Jag försökte få Nile Power att lära sig lite idag. När luckan kom tog han den direkt och avslutade riktigt fint, sade Oliver Wilson.

Nile Power inledde lite försiktigt en bit bakom tätduon Jaguar BF och Go Get Happy. När Oliver sedan styrde ut Munnings-sonen i spåren vid upploppets början och gav full marschorder ökade han farten och slog effektivt klorna i sina två konkurrenter.

- Nile Power är köpt på Breeze Up. Han var väldigt grön när han kom till stallet, men redan i de första jobben såg vi att han var riktigt bra. En snygg, cool och professionell häst. Ägaren bor i Dubai och det känns väldigt kul att han har valt att sätta sin häst i träning hos mig, sade Ricardo Ramallo.

Nile Power

Ett efterlängtat återbesök i Jägersros vinnarcirkel

Max W Friberg skördade fina framgångar som lärling och jockey för sådär tio år sedan. Nu har han nyligen genomfört proffstränarkursen och den senaste tiden har han även tagit en del ritter. I en 1 200 meter lång Järnlöpning lotsade han Annika Delinder-tränade Black Lir till karriärens första seger. Därmed fick Max göra sitt första besök i Jägersros vinnarcirkel på åtta år.

- Anledningen till att jag satte upp Max var egentligen ett litet skämt från proffstränarkursen. Samtidigt som vi gick igenom rutinerna för startanmälan valde jag Max som jockey till min häst, sade Annika Delinder.

- Det var verkligen inget dåligt skämt. Jag har sett fram emot den här ritten och Annika berättade att Black Lir skulle ha bra chans, sade Max.

Från sitt invändiga startspår lyckades Black Lir avvisa Bedazzling i kampen om spetspositionen över de inledande 400 meterna. När favoriten Spoonful Of Sugar försökte utmana en bit in på upploppet hade Prince of Lir-sonen en extra pollett sparad och spräckte segernollan med en betryggande längd.

- Black Lir köptes av Bodil Hallencreutz på Irland. Hästen är ganska sent utvecklad och har så här långt inte riktigt infriat våra förväntningar, sade Annika Delinder om treåringen som ägs av Hans Bergman.

Black Lir

En nytändning på höstkanten

Trots Rebecca Stålhandskes lärlingslättnad bar Lennart Jr Reuterskiöld-tränade Mountain markerad toppvikt i en Guldhandicap över korta 1 200 meter. Även om Eishin Dunkirk-sonen blev rejält utmanad av Mirador vid upploppets början hittade han en extra växel och drygade ut på ett fint sätt sista biten in mot linjen.

- Mountain är en fantastisk äldre herre som är väldigt enkel att rida. Jag tror att han gillar att ha en lärling på ryggen. Då får han nämligen galoppera lite som han själv vill, sade Rebecca Stålhandske efter sin första av totalt tre segrar den här tävlingsdagen.

Sexåringen tävlar i Stall Gransäters välbekanta ägarfärger. Efter flera starter i ganska tuffa sällskap bokförde han sin andra årsseger i sjunde starten.

- Det verkar som den gamle har fått en liten nytändning så här på höstkanten, konstaterade Vivi Munthe när hon tog emot sin häst i vinnarcirkeln.

Lennart Jr Reuterskiöld kunde bara hålla med.

- Mountain vill inte ha det alldeles jobbigt i loppen. Idag fick han galoppera ganska ostörd i ledningen. I början av upploppet trodde jag faktiskt att han skulle bli tvåa, men han gillade tydligen att kuta de där sista 100 meterna, sade tränaren om Rävdansen-uppfödningen.

Mountain

Primacor för andra veckan i rad

Förra onsdagen lyckades Hans-Inge Larsens Primacor knipa en lika knapp som efterlängtad seger. Betydligt enklare blev triumfen i dagens inledande Bronshandicap. Med Per-Anders Gråberg i sadeln avvisade Primatico-sonen gott avslutande Cibelle med en styv längd.

- Hans-Inge är bra på att hålla hästarna på gott humör och Primacor verkar fortfarande tycka det är kul att tävla, sade Gråberg.

Primacor fick en fin start och svarade effektivt ut Prima Kalejs genom första sväng. De båda täthästarna ryckte sedan ifrån i ett par längders ledning i slutet av bortre lång. Väl inne på upplopprakan tackade Primacor för sällskapet och drygade ut på ett fint sätt.

- Primacor har mest tagit det lugnt mellan starterna och idag vann han dessutom med alla fyra skorna på, sade Hans-Inge Larsen, som själv äger sin adept.

Primacor

Point Boy fångade in Freemanip

Ulrika Holmquist är tillbaka i god vinnarform efter skadeuppehållet. I en 1 200 meter lång Bronshandicap red hon Point Boy för tränare Susanne Sivrup-Rosenqvist. Efter en strong avslutning mellan hästar lyckades Mingun-sonen säkra årets andra seger i åttonde starten.

- Hästen gillar Jägersro och jag har vunnit med honom på banan tidigare. Efter skadan försöker jag än så länge ta det lite lugnt. Ett par ritter per tävlingsdag går bra, sade Ulrika Holmquist.

Point Boy fick en lite trevande inledning längst bak i klungan innan han påbörjade ett avancemang genom kurvan. Länge ledande Freemanip såg för ett ögonblick ut att ha kopplat ett vinnande grepp mitt på upploppsakan. Men Point Boys avslutning var riktigt stark och segergreppet kopplades i de sista sprången.

- För mig var det en självklarhet att Ulrika skulle rida Point Boy. Tyvärr fick han en muskelskada i juni, samtidigt som han börjar komma upp i åren. Men den senaste tiden har han känts otroligt fin i träning, sade tränaren.

Point Boy

Nya framgångar för Hanna och Madeleine

När Hanna Nimåker får en ritt av tränare Madeleine Smith förvaltar hon den väl. I Wendes Artilleriregementes Cup följde hon upp SM-segern med Tough Love med att lotsa Olivers Dream först över mållinjen. Därmed spräckte Uppercut Action-sonen segernollan i femte försöket.

Ekipaget fick en riktigt lugn inledning över de 1 730 meterna. Avslutningen var desto snabbare.

- Hästen hoppade av ganska bra idag. Sedan blev det bra pace och då lät jag de andra dra iväg. Men jag valde ändå att gå ganska tidigt, för jag vet att Oliver Dream är stark, sade Hanna Nimåker.

Tränare Madeleine Smith lotsade själv Olivers Dream till en god andraplats bakom Primacor på Jägersro förra onsdagen.

- Olivers Dream har haft lite otur och blivit trängd i sina senaste starter. Ägare Bengt Pettersson var lite tveksam till att starta honom idag, men jag lyckades övertala honom, sade Madeleine Smith om Bo Helander-uppfödningen.

Olivers Dream

Slappnade av fint ute i spåren

Rebecca Stålhandske bokförde sin andra dagsseger i sadeln på Positano i en Järnlöpning över stayerbetonade 2 200 meter. Jan Ohlin tränar den sjuårige valacken som ägs av Thomas A Johansson.

Från en utvändig position en bit bakom täthästarna Juliana Popjoy och Amazing Too skruvade Positano upp farten i slutet av bortre lång för att sedan koppla segergreppet vid upploppets början. El Chapo avslutade vasst sista biten, men utgjorde inget riktigt hot mot vinnaren.

- Positano slappnade av fint en bit ute i spåren och gick fint hela vägen, även om jag fick jobba en del över upploppet, sade Rebecca.

Positano

Fullbordade trippeln i sadeln på 13-åring

Rebecca Stålhandskes tredje dagsseger säkrades i sadeln på 13-årige Mahany De Piboul i dagens avslutande Emirates Breeding Program för de arabiska fullbloden. Camilla Nilssons adept slog klorna i sin 10-år yngre konkurrent Moulaan AD vid upploppets början och sedan var segern aldrig i fara.

- Det här var min första trippel i år, förra året tog jag faktiskt två. Det blev en ganska okomplicerad resa. Mahany De Piboul är en gammal herre och han gjorde det fint, sade Rebecca.

Mahany De Piboul ägs av SG Galopp AB, Camilla och Roger Nilsson. Detta var fuxens andra seger i femte starten för året.

- Hemma på gården har Mahany De Piboul mycket skit för sig och gör lite som han själv vill, oftast med tränaren på ryggen, sade Camilla om den gamla hederkämpen.

Mahany De Piboul

Fler nyheter, artiklar och bloggar

i-QwQ9m9k-X3 Ulrika Holmquist vinner Bobbie Killicks Minneslöpning på Saigon 2023 i-QwQ9m9k-X3 Ulrika Holmquist vinner Bobbie Killicks Minneslöpning på Saigon 2023

Det är en stor bedrift att vinna en sådan här internationell jockeyturnering en gång, men att göra det två gånger på två försök är otroligt bra gjort. Det är precis vad Ulrika Holmquist lyckades med när hon under söndagen presterade imponerande insatser i sadeln i den kvinnliga jockeyturneringen Campeonato Internacional de Jocketas på Hipódromo de la Zarzuela i Madrid. Läs mer

St Leger Göteborg St Leger Göteborg

25 september 2023 | Nyhet

Galopp den här veckan

Näringslivsdag på Bro Park, en klassisk säsongsfinal på Göteborg Galopp och flera storlopp i Norge. Det händer mycket spännande i den skandinaviska galoppsporten denna vecka. Till det kan läggas Prix de l'Arc de Triomphe, som avgörs i Paris på söndag. Läs mer

Zidane TOP Zidane TOP

Zidane före Wakaba. Tränare Lennart Jr Reuterskiöld bokförde en fin stalldubbel när tvååringarna gjorde upp i Jägersro-upplagan av Jockeyklubbens Auktionslöpning på söndagen. Miss Wintown från Niels Petersens stall bekräftade än en gång att hon stortrivs på Malmö-ovalen efter en sylvass segerspurt i Rosengårdlöpning. Läs mer