Sea Moonster TOP

Sea Moonster och Anna Pilroth

Tävlingsreferat: Team Hellgren / Pilroth ramade in dagen

28 maj 2023 17:38

Precis som många år tidigare arrangerade Göteborg Galopp tävlingar på Elitlopps-söndagen. Tobias Hellgren och Anna Pilroth skördade fina framgångar. En snygg dubbel med hästarna Sea Moonster och Ginmann blev dagens facit. Tyvärr inträffade även ett par otäcka olyckor under tävlingsdagen.

Sea Moonster från start till mål

Tobias Hellgren-tränade Sea Moonster var närmast en klass för sig i söndagens inledande Bronshandicap. Med Anna Pilroth vid tyglarna tog Sea The Moon-sonen genast hand om taktpinnen och släppte sedan ingen inpå livet över de 2 200 meterna.

Sea Moonster hade inga problem att dra upp farten och ta hand om ledningen i ingången till första sväng. Därefter såg Anna Pilroth ut att ha full koll på läget. Vid upploppets början utökade sexåringen sitt övertag och när han nådde mållinjen var det två längder ner till gott avslutande Ruby Carlras.

- Det var inte så komplicerat idag. Det ingick inte riktigt i planen att ta hand om ledningen, men som hinderhäst är Sea Moonster van vid längre distanser och han kunde avgöra på ren styrka, sade Anna Pilroth.

Wolfram Meyers WM Racing AB äger Sea Moonster tillsammans med Compad Racing AB.

- Idag var distansen lite längre än i förra starten och det var roligt att se honom vinna på släta banan, sade Wolfram om hästen som är uppfödd av Jacqueline Henriksson och Star Face AB.

Ginmann visade klass i häckdebuten

Paret Anna Pilroth och Tobias Hellgren fick rama in tävlingsdagen. I den avslutande Novishäcken avgjorde meriterade Ginmann på ett klart gediget sätt.

Ginmann, som tidigare i sin karriär bland annat vunnit Norsk 2000 Guineas, satt hela tiden fint placerad i ett väl samlat fält och bevakade ledarhästarna Stick Together och Latour fram till den avslutande svängen.

Därefter klev han i sällskap med Delux fram och satte press på tätduon. Över de sista språnget avgjorde nioåringen på ren klass och drygade ut med närmare fyra längder.

Tobias Hellgren äger Ginmann tillsammans med WM Racing AB.

Tyvärr inträffade en otäck olycka över den näst sista häcken. Hästen Stick Together rumplade till och ådrog sig en svår fraktur i fallet. Hästens liv gick dessvärre inte att rädda. Ridande Jacob Kvisla undkom fallet utan någon allvarligare skada.

Ginmann

Liftade med och avgjorde på speed

Chadwick från Niels Petersens stall i Norge drog det längsta strået i en liten fin treårslöpning över 1 600 meterna. Med Carlos Lopez i sadeln levererade englandsimporten en strong avslutning över de sista 200 meterna och lyckades växla ner sina konkurrenter strax före mållinjen.

Carlos Lopez gav Expert Eye-sonen en lugn inledning längst bak i det lilla fältet, där Approach Glory genast tog hand om ledningen före Liberation Bay. Den sistnämnde fullföljde fint över upploppets andra hälft, men kunde inte freda sig mot Chadwicks fina avslutning i slutvinjetten.

- Chadwick kändes väldigt avslappnad i början av loppet och sedan förbättrade han sig allteftersom. Liberation Bay såg starkt ut i början av upploppet så jag valde att ta rygg på henne. Sista biten var det min häst som hade bäst speed, konstaterade Carlos Lopez.

Chadwick ägs av Miga Horses A/S och tog sin andra seger i karriären.

Chadwick

En populär hemmaseger

Söndagens amatörlöpning, Börjes Champion ARK Cup 3, fick en populär vinnare i Tootick. Med Charlotta Ericsson i sadeln stack Åsa Edvardssons adept ifrån sina tolv konkurrenter och avgjorde lekande lätt.

Kort efter start gled Tootick fram utvändigt om Millie Grazie och Golden Song. I god tid före kurvan tog Dandy Man-sonen hand om taktpinnen, varpå han öppnade upp en ledning som ingen av motståndarna kunde hämta in över upploppsrakan. Klint fullföljde bra, men var ändå en längd bakom vinnaren i mål.

- Det var egentligen meningen att vi skulle hitta en rygg att gå med bakom. Men när det aldrig kom upp någon fick vi ta fronten. Jag försökte ge honom en liten pust genom svängen och då fanns det krafter kvar att gå undan på den lätta gräsbanan, sade Charlotta Ericsson.

Tootick ägs av konsortiet Göteborg 1 – Easy och tog karriärens sjunde seger.

- Tootick älskar verkligen att visa upp sig på hemmabanan. Idag var det lite extra nervöst eftersom vi gick upp i distans och planen var att spara lite på krafterna. Tootick har tagit några segrar varje år sedan vi köpte in honom och det finns några andelar till salu om någon är intresserad, sade tränare Åsa Edvardsson.

Tootick

Titanium Carlras bäst i olycksdrabbat lopp

Dramatiska scener utspelade sig i en Järnlöpning när två ryttare föll av sina hästar i hög fart. Titanium Carlras undkom incidenten och vann den 1 400 meter långa uppgörelsen under Annie Nilsson Lindahl.

Det var ungefär mitt i svängen när Cornelia Hartsmar föll av Tears In Heaven. Strax bakom närmade sig Icy Lady med Nathalie Mortensen på ryggen. Ekipaget hade inte en chans att väja och drogs i hög fart med i fallet.

Titanium Carlras låg placerad som femma, alldeles framför de två olyckdrabbade ekipagen genom svängen. Vid upploppets början tog fyraåringen upp jakten på täthästarna Gift Of Youth och Green Lantern. Avslutningen var riktigt stark och karriärens första seger bärgades med en halv längd.

Wilshire Boulevard-sonen både tränas och ägs av Annette Stjernstrand.

Ambulans och sjukvårdspersonal tog sig snabbt bort till olycksplatsen i svängen. Både Cornelia Hartsmar och Nathalie Mortensen var vid medvetande när de fördes till sjukhus för vidare undersökning.

Vi har i skrivande stund ingen säker information gällande skadeläget. Cornelia klagade på smärtor i höften och Nathalie hade främst huvudsmärtor. De två löshästarna fångades snabbt in ute på banan. Olyckan fick till följd att tävlingsdagen blev cirka en timme försenad.

Titanium Carlras

Dubbelt Mortensen/Stjernstrand

På grund av den otäcka olyckan fick Nathalie Mortensen tyvärr inte på plats uppleva när hennes båda hästar Madi Banja och Rainbird ordnade en fin dubbel i en Silverhandicap över snabba 1 200 meter. Ulrika Holmquist ersatte ägarinnan i sadeln på Eishin Dunkirk-sonen.

Madi Banja var med på noterna från start och lyckades avvisa Thatsthefinest i kampen om spetspositionen. Trots markerad toppvikt på 64 kilo visade sjuåringen inga tecken på att mattas över upploppet. Snyggt understödd av Ulrika tog han sin första seger sedan november 2020.

- Madi Banja hoppade av fint ur boxarna och då var det bara att ta närmaste vägen hem. Det är alltid kul att vinna lopp, men tråkigt att behöva ersätta Nathalie på så kort varsel. Jag hoppas att hon bättrar på sig, sade Ulrika Holmquist om Annette Stjernstrands adept.

Nathalie Mortensen äger Madi Banja tillsammans med Emma Johansson.

Madi Banja

Hadid hanterade den korta distansen

Efter två fina placeringar tidigare i år fick Camilla Nilssons Hadid in en riktig fullträff i arabgaloppörernas Queen Anne Mamorial. Detta efter att han tillsammans med Elione Chaves plockat ner en tapper Pharitz Jawad strax före mållinjen.

Från en position som femma i det fjorton hästar starka startfältet tog Hadid upp jakten på tätduon Highland Queen och Pharitz Jawad över de sista 300 meterna. Den sistnämnde såg nästan ut att ha kopplat ett vinnande grepp, när den femårige fuxen kom flygande lite längre ut i banan och säkrade årets första seger med en knapp längd.

- Hadid var bra som tvåa i förra starten. Vi var lite oroliga för att dagens distans skulle vara kortaste laget, men det klarade han bra, sade Elione Chaves.

Hadid

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Stroxx Carlras Pramms TOP Stroxx Carlras Pramms TOP

För tre år sedan nosade han ut Wolfof Vancouver i Svenskt Derby. På söndagen var Stroxx Carlras tillbaka på Jägersros kapplöpningsoval för att ta sig an den skandinaviska milereliten i Pramms Memorial (L). Efter en eminent ritt signerad Kevin Stott besegrade sexåringen hemmahoppet Plantstepsdream med säker marginal. En prestation som belönades med 540 000 kronor. Läs mer

Tord Nilsson och Kinsman TOP montage Tord Nilsson och Kinsman TOP montage

En pensionär och en amatör. Den kombinationen ligger bakom Sveriges förmodligen bästa sprinter – i alla fall hemma på Jägersros grus. Med talet 92 står Kinsman bäst till i Jägersro Sprint och utmanar Skandinaviens övriga stjärnor som samlas på Jägersro på söndag. Läs mer

Ayani TOP Ayani TOP

Benny Anderssons galoppstjärna Ayani startar i storloppet Pramms Memorial på Jägersro på söndag. Ayani, som tillhör en av favoriterna, är en av Sveriges mest löftesrika och talangfulla galopphästar – inte minst efter den populära segern i Svenskt Derby förra året. Läs mer