Pusjkin TOP

Tävlingsreferat: Storloppshästar vässade formen

16 augusti 2023 17:51

I samband med onsdagens lunchtävlingar på Bro Park finslipade flera välbekanta hästar formen inför höstens stora uppgifter. Gästerna Pusjkin och Soulofchess infriade båda de högt ställda förväntningarna när de testade banan inför Cup-dagen. Toppviktade Espen Hill fick se sig knappt slagen av stallkompisen Redirect. Kevin Parkin tog en fin dubbel med Liars Corner och Monsieur Vic i de avslutande hinderloppen.

Bullof Wall Street sålde sig dyrt över upploppsrakan i lunchens inledande Open Handicap över 1 600 meter. Men i de avslutande galoppsprången fick han ändå ge sig för toppviktade Pusjkin, riden av Elione Chaves och tränad av Francisco Castro på Jägersro.

- Med 300 meter kvar kändes det som att vi bara skulle passera ledaren. Men Bullof Wall Street svarade bra och jag fick jobba rejält för segern idag. Pusjkin är en riktig fighter som alltid gör sitt bästa, sade segerjockeyn.

Pusjkin låg länge placerad som trea strax bakom ledande Bullof Wall Street och Running Rolf. Den förstnämnde bet ifrån sig riktigt bra över upploppsrakan och Pusjkin fick plocka fram hela sitt register för att säkra sin andra raka triumf.

Pusjkin, som ägs av Stall Inger Linell, tog nyligen hem prestigefyllda Valley Chapel Memorial med 600 000 kronor i förstapris på hemmabanan Jägersro.

- Beaktat att vi gav bort tre kilo till Bullof Wall Street tycker jag att det var en riktigt bra insats idag. Vi reste främst upp till Bro Park för att testa banan inför Nickes Minneslöpning, sade Francisco Castro om Muhaarar-sonen.

Pusjkin VC

Stalldubbel när Redirect besegrade Espen Hill

Tränare Madeleine Smith sadlade ut två hästar i en 2 100 meter lång Open Handicap. Toppviktade Espen Hill kämpade tappert under sin tränare på den mjuka gräsbanan. Men strax före mållinjen tvingades han sträcka vapen mot stallkompisen Redirect, riden av Per-Anders Gråberg.

Innerspårets Chianti var med på noterna från start och drog resolut ifrån i ledningen före Vila Nova. Espen Hill tog positionen som trea och allra sist i det utdragna fältet låg Redirect.

Vid upploppets början hade Espen Hill hämtat in en stor del av ledarens försprång. Men ungefär samtidigt som Chianti började hissa nödflagg kom Redirect flygande längre ut i banan.

Espen Hill höll farten, men kunde ändå inte freda sig mot Redirect, som bärgade årets andra seger med ett huvud.

- Madeleine berättade att Redirect är som bäst när han får komma på speed. Idag gick det jättefort i ledningen och min häst kopplade av fint. Sedan tryckte jag på med 600 meter kvar och över upploppet kämpade han riktigt bra, sade Per-Anders Gråberg om irlandsimporten ägs av Trajector AB.

Redirect

Huvudet högre än sina äldre konkurrenter

Treårige grållen Soulofchess hade inga problem att axla favoritskapet i onsdagens tredje Open Handicap, den här gången över snabba 1 200 meter. Carlos Lopez red Niels Petersens adept, som gjorde sin första start med gräs under hovarna.

- Soulofchess har tränat bra hemma på gräset. Enligt min mening är han en av de bästa sprinters vi har i Skandinavien, sade Lopez.

Carlos gav Gutaifan-sonen en lugn inledning i det lilla fältet där Lost My Sock genast tog hand om ledningen före Globemaster och Archers Ignite.

I utgången av kurvan sökte sig Soulofchess ut i ett fritt spår och över de sista 200 meterna svepte han enkelt förbi sina tre motståndare.

- Soulofchess uppträdde väldigt professionellt och gjorde egentligen inte mer än vad han behövde. Jag gillade vad jag såg och nu kan det eventuellt bli en start i det stora sprintloppet på Cup-dagen, sade Niels Petersen.

Soulofchess ägs av Glade Gutter Racing och har bortsett från niondeplatsen i Zawawi Cup inte gjort några fel så här långt.

Soulofchess

Lekande lätt för Rockofthemountain

Niels Petersen och Carlos Lopez fick även besöka vinnarcirkeln med tvåårige Rockofthemountain Irlandsimporten höll mer eller mindre lekstuga med sina sex motståndare i en 1 400 meter lång uppgörelse på gräsbanan.

Carlos Lopez sände resolut fram irlandsimporten till spets. När U S Navy Flag-sonen sedan svängde in på upploppsrakan lade han i en extra växel, utökade ledningen och när mållinjen skars var det hela åtta längder ner till Hilo, som fullföljde bra som tvåa.

- Rockofthemountain är en av flera goda tvååringar i stallet och vi försöker matcha dem i lite olika lopp. Jag var väldigt nöjd med hästen idag. Närmast satsar vi på Svealandlöpning och därefter får vi se, sade Niels om Stall Uniteds hingst.

Rockofthemountain

Tackade för draghjälpen

Elva treåringar mätte krafterna i en trial inför storloppet Breeders’ Trophy Classic den 10 september. Starkast över de 1 750 meterna var Ylva Brandt-tränade Edge of Darkness, som tackade ledaren för draghjälpen och drygade ut på ett snyggt sätt över de sista 200 meterna.

Andreas Tapia Dalbark ersatte en skadad Angelika Berg i sadeln på Juniper Tree-dottern. Efter en fin start kunde stoet tidigt ta rygg på ledande Dharwin. Den positionen höll Edge of Darkness fram till upploppets början då hon snart slog klorna i ledaren för att slutligen säkra årets tredje seger med en dryg längd.

- Edge of Darkness kändes superfin och gjorde verkligen allt rätt idag. Hon vill gå i sin egen pace och fick en häst framför sig som drog länge. Samtidigt som det är kul att vinna känns det tråkigt att Angelika inte fick rida henne idag, sade Andreas Tapia Dalbark.

Edge of Darkness ägs av Erna van Doorn och är uppfödd i Danmark av Stald Jupiter.

Edge of Darkness

Styrkebesked av Liars Corner

Den anrika steeplechasen Gyllene Hästen fick ett något märkligt löpningsförlopp. I sällskap med Last Reference drog Liars Corner genast ifrån i en klar ledning. Trots den ambitiösa öppningen lyckades Henrik Engbloms adept hålla sina sex konkurrenter bakom sig över de drygt fyra kilometrarna.

- Liars Corner kändes fantastisk idag. Men det gick det fortare än jag hade tänkt. En bit in i loppet försökte jag dämpa tempot så att Liars Corner skulle ha kvar lite krafter till slutet, sade segerryttaren Kevin Parkin.

Liars Corner var den enda hästen som följde med i det tempo som Last Reference drog upp kort efter start. De båda ekipagen öppnade snart upp en ordentlig lucka till det resterande fältet. En lucka som skulle visa sig bli omöjlig att hämta in.

Med halva distansen avverkad tog Liars Corner själv över kommandot med Last Reference strax bakom sig. Visst hämtade det resterande fältet in en betydande del av ledarnas försprång. Bäst avslutade Sea Moonster. Men Liars Corner och Last Reference hade ändå tillräckligt med krafter sparade för att säkra första- respektive andraplatsen.

Enligt den officiella statistiken var detta Henrik Engbloms 300:e tränarseger.

- Jag är otroligt nöjd med hästen. I hindersammanhang är han fortfarande en unghäst. Löpningsförloppet blev inte som vi hade trott, men han hoppade fint hela vägen och löste det ändå. Det här loppet blev en bra prep inför HM Konungens Stora Pris, sade tränaren.

Liars Corner

Monsieur Vic efter perfekt resa

Kevin Parkin satt även i segersadeln på Monsieur Vic i häcklöpningen Calvados Memorial. Sigyn Dysells adept fick en perfekt resa över de 3 450 meterna och tackade tätduon för draghjälpen över de två avslutande sprången.

- Monsieur Vic är en ärlig häst som svarar direkt när man ber honom om det. Det känns skönt att få vinna för Sigyn idag. Jag blev nämligen målfotoslagen med Battleoftrafalgar på Strömsholm för några år sedan och sedan dess har jag alltid känt att jag är skyldig henne en seger, sade Kevin Parkin efter den fina dubbeln.

Efter en lugn inledning längst bak i fältet avancerade Monsieur Vic tidigt fram till en tredjeplats några längder bakom tätduon Suspicious Boy och Impact of Bloom. Den positionen behöll den sexårige skimmeln fram till utgången av den sista svängen med tre språng kvar att hoppa.

Över de två avslutande häckarna var det inget snack om vilken häst som var starkast. Suspicious Boy höll visserligen bra, men hade ingen chans att svara när Monsieur Vic satte in slutstöten.

Sigyn Dysell äger Monsieur Vic tillsammans med Stephanie Demmler.

- Monsieur Vic vann en förlöpning inför Strömsholm tidigare i år. Tyvärr slog han i ett hinder i samband med den starten och jag vågade inte starta honom i Champion Hurdle. Han var inte hårt matchad inför den här starten och med den höga vikten trodde jag inte att han skulle fixa det. Men han hoppade verkligen kanonfint och om allt går som planerat får Drottningens Pris bli årets huvuduppgift, sade Sigyn.

Monsieur Vic

Försvarade innerspåret fram till mållinjen

Amatörlöpningen Silverhästen har ridits sedan 1979. Årets upplaga mynnade ut i en härlig upploppskamp mellan tre ekipage. Bäst kämpaglöd visade Sir Duke och Elin Ahlin, som avvisade The Gurka i de avslutande galoppsprången.

Från sitt invändiga startspår sände Elin fram Nadja Bellanders adept till spets genom första sväng. Strax utvändigt om ledaren låg The Gurka fint placerad och en bit in på bortre lång gjorde även April Song tätgruppen sällskap.

Tättrion drog upp farten genom slutsvängen och med 300 meter kvar såg utgången fortfarande oviss ut. Men i den avslutande kampen in mot linjen var det Sir Duke som hade mest krafter sparade och Eishin Dunkirk-sonen avgjorde den 2 350 meter långa uppgörelsen med en halv längd.

- Idag hoppade Sir Duke av bra från start och var nöjd med tempot. Han kämpade på fint när han fick tryck, sade Elin Ahlin, som redan under morgondagen rider Fegentri-lopp på Irländska Leopardstown.

Stall 25 äger Sir Duke, som är uppfödd av Rävdansens Stuteri.

Sir Duke

Höll spurtkrutet torrt bakom tätduon

Elione Chaves ersatte ägarinnan Nathalie Mortensen i sadeln på Ruby Carlras i en Järnlöpning. Den ritten förvaltade han på bästa sätt över de 2 400 meterna.

Redan i ingången till första sväng hittade Ruby Carlras en perfekt position i draget bakom tätduon Double Rock och Nikki. När Elione sedan gav marschorder i utgången av upploppskurvan fanns det gott om spurtkrut sparat.

- Nathalie sa att jag kunde rida som jag ville. Vi hittade en fin position och när jag bad om mer flög hon bara in i mål, sade Elione.

Annette Stjernstrand tränar den fyraåriga Appel Au Maitre-dottern, som är uppfödd av Stutteri Hjortebo i Danmark.

Ruby Carlras

Angelika Berg förd till sjukhus

Även den här tävlingsdagen fick tyvärr en tråkig inledning. Angelika Berg skadade sig illa inför kvalificeringsloppet och fick föras till sjukhus. En undersökning visade snart en fraktur på bäckenbenet och Angelika kommer genomgå en operation under torsdagen. Som ett resultat av olyckan startade tävlingarna ca 30 minuter senare än planerat.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Stroxx Carlras Pramms TOP Stroxx Carlras Pramms TOP

För tre år sedan nosade han ut Wolfof Vancouver i Svenskt Derby. På söndagen var Stroxx Carlras tillbaka på Jägersros kapplöpningsoval för att ta sig an den skandinaviska milereliten i Pramms Memorial (L). Efter en eminent ritt signerad Kevin Stott besegrade sexåringen hemmahoppet Plantstepsdream med säker marginal. En prestation som belönades med 540 000 kronor. Läs mer

Tord Nilsson och Kinsman TOP montage Tord Nilsson och Kinsman TOP montage

En pensionär och en amatör. Den kombinationen ligger bakom Sveriges förmodligen bästa sprinter – i alla fall hemma på Jägersros grus. Med talet 92 står Kinsman bäst till i Jägersro Sprint och utmanar Skandinaviens övriga stjärnor som samlas på Jägersro på söndag. Läs mer

Ayani TOP Ayani TOP

Benny Anderssons galoppstjärna Ayani startar i storloppet Pramms Memorial på Jägersro på söndag. Ayani, som tillhör en av favoriterna, är en av Sveriges mest löftesrika och talangfulla galopphästar – inte minst efter den populära segern i Svenskt Derby förra året. Läs mer