Slava Ukraini

Tävlingsreferat: Slava Ukraini nosade ut Maxmartin i Breeders’ Trophy Classic

10 september 2023 16:20

Maxmartin eller Slava Ukraini? Det var frågan som alla ställde sig efter att hästarna skurit mållinjen i miljonlöpningen Breeders’ Trophy Classic. Målfotot avslöjade snart att storfavoriten Slava Ukraini besegrat hemmahoppet med en nos. Den Niels Petersen-tränade Mohaajim-sonen kunde därmed lägga drygt 827 000 kronor till sitt vinstkonto och befäste samtidigt sin position som en av Skandinaviens främsta treåringar.

Slava Ukraini

Med Carlos Lopez vid tyglarna hamnade Slava Ukraini pyrt på det redan från start. Efter 200 meter låg jättefavoriten allra sist i det 15 hästar starka startfältet, som anfördes av Bull’s Eye i sällskap med Master Zone.

- Allt blev fel från start och jag gav Slava Ukraini ett riktigt dåligt lopp, erkände segerjockeyn.

En betydligt bättre inledning fick Maxmartin, som tidigt avancerade fram i ett fint slagläge strax bakom tätduon. En bit in på upploppsrakan kunde hemmahästen överta kommandot och såg för en kort stund ut att ha kopplat ett vinnande grepp.

Långt ute i spåren hade Slava Ukraini emellertid äntligen fått upp farten. Med mäktiga galoppsprång tog han upp jakten på Maxmartin över de sista 200 meterna och duellen in mot linjen blev riktigt jämn.

- Även om resan blev tuff så gjorde hästen det största jobbet idag. Jag lyckades åtminstone rida finish sista biten, sade Carlos Lopez.

Det var en lättad Niels Petersen som mötte upp i vinnarcirkeln tillsammans med delar av ägargänget i Stald Handshake och uppfödaren Lars Christian Nielsen.

- Det blev alldeles för spännande idag! Med 500 meter kvar såg det riktigt besvärligt ut och jockeyn såg ut att ha en hel del att stå i. Men viktigast är att vi vann till slut. Vi tar en start i taget med den här hästen och vi får fundera på om vi går mot Norskt Breeders’, sade tränaren.

Chianti avgjorde på styrka

En häst från Niels Petersens stall tog även hem Breeders’ Trophy Mile för de fyraåriga hästarna. Chianti levererade ett riktigt styrkebesked då han tackade Titannia för sällskapet mitt på upploppet för att slutligen säkra förstapriset på 400 000 kronor med en dryg längd före gott avslutande Mahalia.

- Chianti är väldigt framåt och ärlig. Han gjorde det bra i förra starten på Bro Park och idag höll han fint hela vägen in i mål, sade segerjockeyn Sandro De Paiva om Zarak-sonen.

Redan över de inledande 200 meterna klev Chianti fram och satte utvändig press på Titannia. Genom kurvan öppnade de båda hästarna upp en liten lucka till det resterande fältet.

Vid upploppets början var det som upplagt för en fin duell mellan de båda hästarna. Men med 200 meter kvar lämnade Chianti sin värsta konkurrent bakom sig. Istället var det Mahalia som avslutade starkast sista biten.

- Idag satte vi allt på ett kort och satte press på Titannia redan från start. Det blev som förväntat och Chianti såg stark ut hela vägen in i mål. Den här hästen blev tyvärr rejält skadad mellan två- och treårssäsongen. Sedan kom han tillbaka starkt i höstas och den här segern var välförtjänt, sade Niels Petersen om den franskfödde valacken som ägs av Miga Horses A/S och är uppfödd i Frankrike av Ecurie Biraben & Antoine Gilbert.

Chianti

Kis släppte ingen över bron

Kis från Bent Olsens stall i Danmark gjorde processen kort mot sina fjorton konkurrenter i Tommy Gustafsson Memorial (BT Juvenile) med 800 000 kronor i prispotten. Med Elione Chaves vid tyglarna tog Moohaajim-dottern genast hand om ledningen och släppte sedan ingen över bron i den 1 400 meter långa uppgörelsen.

- Kis inledde karriären starkt med två raka segrar. Sedan saknade hon det lilla extra när jag red henne i Kriteriet förra veckan. Men vi tog en ny chans och idag vann hon, sade Elione Chaves.

Kis fick en perfekt start och skaffade sig genast en liten ledning före Ken, Loretta och Chelsea Morning. När Elione sedan bad om mer med ca 300 meter kvar skaffade sig stoet ett par längders övertag, som skulle visa sig bli avgörande när gott spurtande Appelino närmade sig i slutvinjetten.

- Det här är ett riktigt snyggt sto som redan i debuten visade att hon har kapacitet. Efter den här segern ger vi henne en liten paus och det är inte omöjligt att vi kommer tillbaka till Vinterfavoriternas Pris senare i höst, meddelade Bent Olsen, samtidigt som han tog emot priser av Patrick Wahl och Marianne Dufva i vinnarcirkeln.

Kis är uppfödd i Danmark av Stutteri Hjortebo och ägs av Ingelise och Tony Saunders.

Kis

Växlade ner motståndarna

Silver Wings från danske Sören Jensens stall profiterade på ett högt utgångstempo och växlade effektivt ner sina motståndare Breeders’ Trophy Classic Consolation. Oliver Wilson red Appel Au Maitre-sonen, som är uppfödd i Sverige av Pernilla Nilsson.

- Silver Wings är en stark häst som främst gjort det bra över lite längre distanser. Det var nog tur att banan var lite krävande idag, annars hade nog distansen varit i kortaste laget, sade segerjockeyn.

Det blev bra fart från start när Dharwin stack till ledningen före Mufti och Bronx Carlras. Oliver Wilson tog det lite lugnare ombord på Silver Wings och placerade sin häst som tia i ett relativt utdraget fält.

Silver Wings plockade några positioner genom svängen innan han styrdes ut i ett fritt spår och lade i en extra spurtväxel med 300 meter kvar. Segergreppet kopplades i god tid före linjen.

- Jag var definitivt orolig för att dagens distans skulle vara för kort. Det är anledningen till att vi valde att gå ut i Consolation istället för det stora huvudloppet. Nästa uppgift för Silver Wings kan bli Svenskt St Leger på Göteborg Galopp, sade Sören Jensen om skimmeln som ägs av Lokalebasen dk A/S.

Även på de övriga pallplaceringarna blev det danskt genom Longchamp och Bronx Carlras.

Silver Wings

Ulrika vann direkt i comebacken

Ulrika Holmquist är tillbaka i sadeln efter den skada hon ådrog sig i samband med ett kvallopp för en dryg månad sedan. Comebacken kunde knappast bli bättre. I en 1 400 meter lång Guldhandicap satte hon dit Mudawy från Patrick Wahls stall.

- Det känns lite extra emotionellt att komma tillbaka och vinna för Patrick Wahl. Jag vet att Mudawy kan vara lite lurig att rida. Så jag försökte sitta kall, trots att jag hade fulla händer, sade Ulrika Holmquist.

Från en position som fyra strax bakom tätduon El Camino och Visiteur Du Pom gled Mudawy fram i ett fint slagläge mellan hästar vid upploppets början. Buddy Bob gav den sexårige grållen en tuff match över de sista 200 meterna, men Mudawy sträckte på sig sista biten och säkrade årets första seger med ett huvud.

- Den här hästen har gett oss mycket huvudvärk. Mudawy kan så mycket mer och i träning finns det knappt någon som kan gå med honom, sade Patrick om Dark Angel-sonen som ägs av Mudawy Racing Int.

Mudawi

Första segern trots vingligt upplopp

Söndagens tävlingar inleddes med en liten fin Maidenlöpning för den yngsta årgången. Efter två försök tidigare i karriären var det dags för Patrick Wahl-tränade King Kaye att smaka på segerns sötma. Per-Anders Gråberg red Hurricane Red-sonen.

- Hästen är fortfarande en stor bebis. Så länge han hade sällskap gick det bra, men när han blev ensam på upploppet blev det lite vingligt, sade segerjockeyn.

Från startspåret närmast innerrailen skuggade King Kaye stallkompisen Pineapple genom kurvan. En bit in på upploppet kopplade Lisa Johnsson-uppfödningen ett litet grepp som han sedan förvaltade fint när Mada Mia närmade sig bakifrån sista biten in mot mål.

- Vi var förberedda på att King Kaye skulle uppträda valpigt. Den dagen polletten verkligen trillar ner kan han nog bli riktigt fin, sade Patrick Wahl om hästen som ägs av Racemusic och Rönnsumak Entertainment.

King Kaye

Från andraplats till seger

I förra starten på Göteborg Galopp fick Quentino se sig besegrad med en nos. I söndagens Silverhandicap gick det bättre för Tobias Hellgrens adept. Med Anna Pilroth i sadeln tog den femårige fuxen genast hand om taktpinnen från sitt utvändiga startspår och vägrade sedan släppa konkurrenterna inpå livet.

Anna visste att hon hade en hel del att åka med när hon från bricka femton lät Quentino avancera framåt ute i spåren över bortre lång. Därefter var loppet i praktiken avgjort. För över upploppet visade Sea The Moon-sonen inga tecken på att mattas och årets första seger säkrades med en längd före Klint.

- Quentino gjorde det bra och är på gång. Jag hade nog en bättre bana än konkurrenterna där ute i spåren. Men sedan valde jag ändå att placera honom längs innerrailen i ingången till kurvan, sade Anna Pilroth om hästen, som tränaren äger tillsammans med Stall Quebello.

Quentino

Mohaymin för andra året i rad

Mohaymin var obeveklig i arabhästarnas Lill Sham Cup till minne av Ingrid Kindh. Andreas Tapia Dalbark sände tidigt fram sjuåringen till spets och över upploppet gav den Annelie Eriksson-tränade fuxen inte motståndarna en chans.

Innerspårets Hadid var snabbast ut ur boxarna men fick tidigt lämna över taktpinnen till Mohaymin, som resolut tog hand om befälet i den 2 100 meter långa uppgörelsen.

Från den positionen fick Seaphin Du Paon-sonen styra och ställa. Väl inne på upploppsrakan fanns det ytterligare en växel sparad och segern säkrades med fyra övertygande längder.

- Det känns riktigt kul att Mohaymin fick vinna det här loppet för andra året i rad. Förra starten på Jägersro blev nog en bra genomkörare inför den här inför den här uppgiften, sade Annelie Eriksson, som tränar den franskfödde hästen åt P-O Fridén AB.

Mohaymin

Saint Jimmy och Moa från start till mål

Förra helgen tog Moa Ek hem Taittinger Skandinavisk Ladies Cup på Klampenborg. Den här söndagen fick hon göra ett nytt besök i vinnarcirkeln efter att hon lotsat Cecilia Durchbach-tränade Saint Jimmy först över mållinjen i Britta Strokirk Memorial. Segerreceptet stavades ledning från start till mål.

Efter en bra start tog Saint Jimmy relativt enkelt hand om taktpinnen och fick sällskap av Blue Osprey och Midnight Oil genom svängen. Väl inne på upploppsrakan visade Epaulette-sonen inga tecken på att mattas. Årets första seger säkrades med två lätta längder.

- Jag visste att Saint Jimmy ville ha font och valde att gå invändigt trots att banan inte var som bäst där. Jag var aldrig orolig, det var bara att styra, sade Moa Ek efter sin tionde seger som amatörryttare.

- Saint Jimmy hanterar i princip alla underlag, så för hans del var det perfekta förutsättningar idag. Han får löpa på så länge han tycker det är roligt, sade Jan Durchbach i Team Duria.

Saint Jimmy

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Stroxx Carlras Pramms TOP Stroxx Carlras Pramms TOP

För tre år sedan nosade han ut Wolfof Vancouver i Svenskt Derby. På söndagen var Stroxx Carlras tillbaka på Jägersros kapplöpningsoval för att ta sig an den skandinaviska milereliten i Pramms Memorial (L). Efter en eminent ritt signerad Kevin Stott besegrade sexåringen hemmahoppet Plantstepsdream med säker marginal. En prestation som belönades med 540 000 kronor. Läs mer

Tord Nilsson och Kinsman TOP montage Tord Nilsson och Kinsman TOP montage

En pensionär och en amatör. Den kombinationen ligger bakom Sveriges förmodligen bästa sprinter – i alla fall hemma på Jägersros grus. Med talet 92 står Kinsman bäst till i Jägersro Sprint och utmanar Skandinaviens övriga stjärnor som samlas på Jägersro på söndag. Läs mer

Ayani TOP Ayani TOP

Benny Anderssons galoppstjärna Ayani startar i storloppet Pramms Memorial på Jägersro på söndag. Ayani, som tillhör en av favoriterna, är en av Sveriges mest löftesrika och talangfulla galopphästar – inte minst efter den populära segern i Svenskt Derby förra året. Läs mer