Little Arabella TOP

Tävlingsreferat: Little Arabella svepte fältet i Jockeyklubbens Grand Prix

27 augusti 2023 18:03

Bro Park arrangerade ett fullspäckat söndagsprogram med en lång rad stora lopp. I Jockeyklubbens Grand Prix spurtade Patrick Wahl-tränade Little Arabella förbi samtliga motståndare efter en spårsnål ritt signerad Sandro de Paiva. Jenny Hedlund tog sin största tränarseger med Rue De Roses i ITM Amacitalöpning. Söndagens tre fyrbenta SM-vinnare blev Nimitz, Silent Night och Espen Hill.

Little Arabella mål

Sist ut från start, men först över mållinjen! En spårsnål resa och en urstark spurt långt ut i banan gav Little Arabella segern i Jockeyklubbens Grand Prix med 300 000 kronor i samlad prissumma. Sandro de Paiva red det Patrick Wahl-tränade stoet, som ägs av Global Farm AB och är uppfött av Rävdansens Stuteri.

- Vi blev lite klämda i startögonblicket. Därefter försökte jag rida på väntan och spara mark. På upploppet blev Little Arabella bara bättre för varje galoppsprång och avslutningen var riktigt stark, sade segerjockeyn.

Little Arabella hamnade allra längst bak i fält där Dharwin inledningsvis tog hand ledningen före Lucien och Forty Love. Väl inne på bortre lång styrde Sandro ner Karakontie-dottern längs innerrailen, varpå hon snart började plocka placeringar.

Vid upploppets början sökte sig ekipaget sig åter ut i ett fritt spår. Med 300 meter kvar tog Xotica över kommandot från tätgruppen. I det läget hade även Little Arabella fått fyr på spurtkrutet och efter en stark spurt lyckades hon slå klorna i Xotica strax före mållinjen.

- Little Arabella hade ett taskigt utgångsläge och när jag såg att hon blev lite klämd i starten trodde jag att det var kört. Den här hästen är inte stor i växten, men hon har ett stort hjärta och det visade hon verkligen idag, sade tränaren.

- Det har varit en rolig resa med den här hästen. Ibland har Little Arabella haft lite otur i loppen, men när allt stämmer så är hon riktigt bra, sade Hans Nelén i Global Farm AB, samtidigt som han tog emot det ståtliga vandringspriset av Jockeyklubbens ordförande Jan Kleerup.

Jenny Hedlunds största tränarseger

Rue Des Roses och Per-Anders Gråberg stal showen i ITM Amacitalöpning. Det franskfödda stoet, som tränas av Jenny Hedlund och ägs av Stefan Melanders Stall T Z, tog genast hand om ledningen och reglerade sedan de 1 200 meterna fram till mållinjen.

- Hästen var lite långsam ut i debuten för att sedan avsluta bra. Idag sprang hon av riktigt bra och när hon ostört hamnade i front kunde hon nyttja sin fina aktion, sade segerjockeyn.

Magician-dottern fick en perfekt start och hade inga problem att ta hand om ledningen från startspåret närmast innerrailen. Därefter reglerade hon effektivt Frankie’s Girl och Troja genom svängen innan hon ryckte ifrån konkurrenterna vid upploppets början.

Jenny Hedlund har haft framgångar både som ryttare och tränare genom åren. Men det här var hennes första tränarseger med en tvåårig häst. Och vad kunde vara bättre än att spräcka den segernollan i ett storlopp som Amacitalöpning.

- Rue Des Roses är en tuff men okomplicerad häst som visat rätt inställning sedan dag ett. Jag hade förhoppningar på att hon skulle kunna vinna idag, sade Jenny efter sin största tränarseger.

Travtränare Stefan Melander och Catarina Lundström fanns båda på plats för att ta emot segerekipaget i vinnarcirkeln.

- Det här känns både lite overkligt och chockartat. Jag har faktiskt inte sett Rue Des Roses sedan jag köpte in henne. Jenny har gjort ett fantastiskt jobb med hästen och nu får vi se vad fortsättningen blir, sade Stefan Melander.

Två längder bakom vinnaren tog Sienna andraplatsen före Great Green Rose.

Rue Des Roses

Nimitz förde befälet

Med två riktigt övertygande triumfer tidigare i år talade allt för Nimitz i SM för 2-åringar. Henrik Engbloms adept gjorde så klart inga misstag under Elione Chaves. U S Navy Flag-sonens tredje raka och hittills största triumf säkrades efter receptet ledning från start till mål.

- Nimitz gör allt rätt och är väldigt lätt att rida. Med 100 meter kvar såg jag att det var klart och då kunde vi slå av lite på takten, sade segerjockeyn.

Chaves sände genast fram Nimitz till spets. Strax bakom följde Hilo och Conquest. Men väl inne på upploppsrakan lade Nimitz i en extra växel, ökade farten och drygade effektivt ut med tre komfortabla längder före gott avslutande Loretta.

- Det här är en häst med många växlar. Idag fick han ett annat löpningsförlopp än vad han egentligen ska ha. Det ska bli intressant att testa honom över lite längre distanser senare för det ska inte vara några problem att rida honom på väntan, sade Henrik Engblom.

Torgny Karlsson har varit engagerad i galoppsporten sedan 1962 och har ägt många fina hästar genom åren.

- Det är naturligtvis alltid roligt när våra förhoppningar infrias. Dessutom behöver det komma in lite prispengar för att täcka räkningarna för mina andra hästar. Men framför allt gäller det att ha kul och nu blir det förhoppningsvis ytterligare några större lopp för Nimitz senare i år.

Helena och Tor Harry Sigfridsson har fött upp Nimitz, som fått sitt namn efter en berömd amiral i den amerikanska flottan.

Nimitz

Tillbaka i gammalt gott slag

Toppstoet Silent Night hade inga som helst problem att försvara titeln i SM Sprinters. När Per-Anders Gråberg bad den Patrick Wahl-tränade sexåringen om lite mer vid upploppets början lämnade hon konkurrenterna långt bakom sig.

- Idag fick Silent Night visa hur bra hon faktiskt är. Redan i svängen tyckte hon att det var dags att gå och jag ville inte göra henne besviken, sade Gråberg.

Från sitt invändiga startspår hittade Silent Night snabbt en fin position strax invändigt om ledande Visiteur Du Pom. Gråberg bevakade sitt invändga spår fram till utgången av kurvan. Därefter tackade Night of Thunder-dottern för sällskapet och accelererade undan med hela åtta längder före Röde Baronen.

- Silent Night bet mig i handen tidigare idag. Det är dagar då hon är lite bitter som hon brukar vara som bäst. Den senaste veckan har jag dessutom haft på känn att den gamla Silent Night är tillbaka. Men numera är det lite mjuka banor hon ska ha och vi har anmält henne till Lanwades Stakes, sade Patrick Wahl.

Silent Night är uppfödd av Rävdansens Stuteri och tävlar i Stall Dömle-Easys ägarfärger.

- Det här är en häst som vi har haft mycket glädje av. Vi har egentligen sagt att detta blir hennes sista säsong på tävlingsbanan, men nu måste vi kanske ta oss en extra funderare, sade Jan Ohlsson i ägargänget.

Silent Night

Lekte med konkurrenterna

Madeleine Smiths stora stallstjärna Espen Hill gjorde det igen! För tredje gången i karriären tog Helsinki-sonen hem SM Classic på ett riktigt övertygande sätt.

- Är man kung så är man! Visst var jag lite orolig efter förra loppet, men som tur är har jag en bra veterinär i stallet, sade Madeleine Smith.

Som fältets högst rankade häst tog Espen Hill inledningsvis positionen som fyra strax bakom tätduon Running Rolf och Ready Teddy.

Men redan genom slutsvängen avancerade den sjuårige valacken fram utvändigt om ledaren och segergreppet kopplades vid upploppets början. Seneschal fullföljde fint som tvåa, men fick ändå se sig besegrad med fyra längder av Espen Hill.

- Espen Hill lekte ju bara med konkurrenterna idag. Jag var nog lite mer orolig än Madeleine efter den senaste starten. Samtidigt var det ju en handicap och Redirect är ingen dålig häst, sade ägare Börje Wetterlind i BeWe Horseshoes AB, som även bekräftade att andra insatsen till Stockholm Cup är betald.

Katarina Jacobson har fött upp Espen Hill, som nu tog sin 14:e seger i karriären och kunde lägga ytterligare 125 000 kronor plus bonus till det redan välfyllda vinstkontot.

Espen Hill

Diamond Soul för tredje gången i år

Madeleine Smith nöjde sig inte med en seger den här söndagen. I 7 Furlong Challenge för de treåriga hästarna lotsade hon egentränade Diamond Soul till snygg viktoria. Irlandsimporten ägs av Noosa Racing och fick in sin tredje fullträff i år.

Från en position som fyra i ett samlat fält där Miss Wintown och Brookhaven länge stod för farthållningen skaffade sig Diamond Soul ett perfekt slagläge i utgången av kurvan. Brookhaven försökte rycka med 400 meter kvar, men Diamond Soul tog upp jakten och segergreppet kopplades i god tid före mållinjen.

På Göteborg Galopp för två veckor sedan fick Diamond Soul se sig slagen med en nos av Brookhaven. Den här gången blev ordningsföljden den omvända.

- Jag var lite besviken efter starten på Göteborg eftersom vi fick ett stopp på vägen. Men det hade vi igen idag och nu blev det seger. Diamond Soul har tillsammans med ett par andra hästar i stallet dragits med småinfektioner tidigare på säsongen. Det är först nu de börjar leverera, sade Madeleine Smith efter segern värd fina 82 500 kronor.

Diamond Soul

Hanna säkrade SM-titeln

En stark spurt i sadeln på Tough Love gav Hanna Nimåker den prestigefyllda segern i SM för Amatörryttare. Stoet tränas av Madeleine Smith, som därmed bokförde sin tredje dagsseger.

- Det känns skönt att ta den här titeln. Jag var slagen med hals i SM för två år sedan och den förlusten har suttit i, sade Hanna Nimåker i vinnarcirkeln där hon möttes av en kvartett bestående av såväl tidigare som nuvarande ordförande i Amatörryttarklubben.

Hanna gav Tough Love en väl avvägd resa över de 1 600 meterna. Hallucinate-dottern gick aldrig med i det tempo som främst Tootick och Grey Runner drog upp från start. Istället bidade fyraåringen sin tid i ryggar fram till upploppsrakan då hon sökte sig ut i ett fritt spår.

Greppet kopplades redan med 200 meter kvar och Hanna kunde kosta på sig en rejäl segergest sista biten. För när mållinjen skars var det hela fyra längder ner till Tootick.

- Hanna och jag var ute och åt i Malmö för ett tag sedan. Då frågade hon om jag inte kunde ordna en ritt till henne. Idag ser vi resultatet, konstaterade Madeleine Smith, som själv äger Ljungstorp-uppfödningen.

Tough Love

Stall Wahls tredje dagsseger

Även Patrick Wahl hade en bra dag på jobbet. I en 1 200 meter lång Maidenlöpning bokförde han sin tredje dagsseger med tvåårige Duke of Hastings. Elione Chaves red Juniper Tree-sonen, som ägs av New Invest Racing och är uppfödd av Tor Harry Sigfridsson.

- Duke of Hastings är fortfarande en stor bebis. Med lite mer press över upploppet tror jag att han hade haft mer att ge, sade Elione Chaves.

Duke of Hastings var med på noterna från start och tog genast positionen utvändigt om stallkamraten Sea Snake. Redan mitt i slutsvängen med ca 600 meter kvar kopplade Duke of Hastings ett grepp som han sedan förvaltade på ett bra sätt över hela upploppsrakan.

- En fin individ som tycks mogna för varje start. Även om han blev ensam i ledningen så kan han ju inte mer än vinna. Nästa uppgift blir Breeders’, sade Patrick Wahl.

Duke of Hastings

Oche Dart höll hela vägen

Carlos Lopez visste vad han hade att åka med ombord på Oche Dart. Även om det tog emot lite i de avslutande galoppsprången lyckades Niels Petersens adept hålla undan med knapp marginal i Sunday Special.

- En fint härstammad häst, som är ärlig och alltid gör sitt bästa, sade Carlos Lopez.

Med en färsk seger i kroppen laddade Oche Dart från start och satte genast press på Brazen Soul. Väl inne i kurvan kopplade Carpe Diem-sonen ett grepp som han sedan förvaltade över hela upploppsrakan. Moojim närmade sig visserligen betänkligt i de avslutande sprången, men USA-importen lyckades hålla undan med ett huvud.

- Oche Dart stod faktiskt på stallets transferlista. Det är inte sällan då som hästarna brukar kvickna till. Segern i det sista loppet på den norska Derbydagen togs på en riktigt tung bana. Nu stod han inne på sitt gamla handicaptal och vi tog en chansning, sade Niels Petersen om hästen som ägs av Lucky7 och Stall Gullik.

Oche Dart

Seger direkt i sverigedebuten

Tränare Johanna Ericsson sadlade ut ett intressant nyförvärv i en 1 400 meter lång Järnlöpning. Tina Långström sände genast fram Bedazzling till ledningen och irlandsimporten löste sverigedebuten på bästa sätt genom att reglera sina fjorton konkurrenter hela vägen fram till linjen.

Från bricka två lyckades Bedazzling svara ut Snowstorm och Daybreaker i kampen om spetspositionen. Vid upploppets början hade Exceed And Excel-dottern skaffat sig ett litet grepp som skulle visa sig vara värdefullt över de sista 200 meterna. Både Blue Osprey och Lancaster avslutade nämligen starkt och Bedazzlings segermarginal blev endast en hals.

- Jag hade egentligen ingen förbestämd plan utan jag fick rida på känsla. Bedazzlings krafter var slut sista biten, men vi lyckades hålla undan, erkände Tina Långström.

Det treåriga stoet, som ägs av Liliane Wåhlin och Bianca Wåhlin Damberg, startade i England så sent som i mitten av juli.

- Jag har ägt ett antal starthästar tidigare. De är pensionerade nu och går hemma på gården. Bedazzling är min första vinnare. Nu hoppas jag att hon kan bidra lite med försörjningen av de andra, sade Liliane.

Bedazzling

Första fullträffen i år

Henrik Engblom fick göra dagens andra besök i vinnarcirkeln efter att Dear Bear lagt beslag på den översta pallplaceringen i den Silverhandicap som avslutade tävlingsdagen. Jacob Johansen red irlandsimporten som spräckte årets segernolla i åttonde försöket.

- Dear Bear är en bra häst på sin dag. Det gick fort i front och han hängde på fint i tempot, sade Jacob Johansen.

Efter en perfekt start valde Jacob att backa ner Dear Bear till en fjärdeplats bakom tätduon Cousteau och American Impact. Från den positionen kunde Kodi Bear-sonen hushålla med krafterna fram till upploppets början då Jacob styrde ut fyraåringen i ett fritt spår.

American Impact fick ge sig med knappt 200 meter kvar. Att Mojave Ghost - stall Engbloms andra häst i fältet - lyckades knipa andraplatsen, en dryg längd bakom stallkompisen, gjorde naturligtvis inte saken sämre.

- Dear Bear kändes fin efter senaste starten över 2 400 meter på Övrevolls mjuka gräsbana. Jag är nöjd med båda mina hästar idag, sade Henrik Engblom, som har startanmält Dear Bear till Göteborg Galopp redan nu på onsdag.

Dear Bear

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Veckosvep 24 toppbild
Veckosvep 24 toppbild

Från Nationaldagsfirandet på Gärdet till storloppen på Bro Park. Den gångna veckan bjöd på många minnesvärda ögonblick. Men vi nåddes även av det sorgliga beskedet att Gunnar Nordling har lämnat oss. De närmaste dagarna väntar flera spännande tävlingsdagar runt om i Skandinavien, inte minst Svenskt Grand National på Strömsholm. Läs mer

Monseiur Vic DSC_1427.jpeg
Monseiur Vic DSC_1427.jpeg

Hindersportens stora höjdpunkt är de årliga kapplöpningarna på Strömsholm med de två stora hinderloppen EMC Svenskt Grand National och Autoexperten Svenskt Champion Hurdle. På lördag är det äntligen dags och nedan presenterar vi starthästarna i de båda huvudloppen. Läs mer

Stockholms Stora 2024
Stockholms Stora 2024

Storloppsdag på Bro Park – men de grova pengarna hamnade i Norge och Danmark. Niels Petersen (två segrar), Jan–Erik Neuroth, Bent Olsen, Annike Bye Hansen och framförallt Sören Jensen vann de stora löpningarna. Stockholms Stora Pris (Gr3), dagens huvudlöpning, vanns av Good Fortune efter en snygg ritt av Kevin Stott. Läs mer