King David TOP2

Tävlingsreferat: King David regerade i Swedish Open Mile

24 juli 2022 15:51

Niels Petersen-tränade King David befäste sin position som en av Skandinaviens främsta milers när han tillsammans med Oliver Wilson hemförde Listed-löpningen Lelles Legacy Swedish Open Mile (L). En Open Handicap utmynnade i en stenhård upploppduell mellan Swinging of Venice och Timo Nurmos.

Årets upplaga av Lelles Legacy Swedish Open Mile hade mönstrat ett litet med naggande gott startfält. Stockholm Stora-vinnaren King David från Niels Petersens filial i Danmark hade inga problem att axla favoritskapet i den 1 600 meter långa Listed-löpningen.

Oliver Wilson gav King David en lugn inledning. Elusive City-sonen låg länge sist i det lilla fältet som anfördes av Valence strax före Silent Night och Like a King.

Valence gjorde ett försök att rycka vid upploppets början. Samtidigt hade flera av de bakomvarande hästarna fått upp ångan. Den norska duon Match Maker och Like a King gick starkt. Men ingen kunde matcha King David, som enkelt svepte förbi Valence, för att slutligen dryga ut till en säker seger.

King David tog som bekant hem Stockholms Stora Pris (Gr 3) på Bro Park i mitten av juni. Mme Fernandes hingst, som är uppfödd i Danmark av Stutteri Stork, kan nu stoltsera med 14 segrar på 31 starter och passerade i och med segern 4,3 miljoner kronor i insprungna pengar.

- Det är bara att titta på resultaten för att konstatera att King David är en riktigt bra häst. Att han tappade en framsko idag gjorde knappast prestationen sämre, sade Oliver Wilson, som ridit King David sedan han var två år.

King David VC

Swinging of Venice nosade ut Timo Nurmos

En Open Handicap över fullvuxna 2 400 meter utmynnade i ett riktigt rafflande upplopp. När linjen skars var det så hårt mellan Swinging of Venice och Timo Nurmos att måldomaren fick ta en rejäl titt på fotot innan ordningsföljden kunde fastställas till den tidigares fördel.

I vanlig ordning var det Ulrika Holmquist som red Annika Sjökvists adept, som länge förde en anonym tillvaro längst bak i fältet.

Master Bloom öppnade starkast och tog hand om ledningen före Enge Hazard och Captain Chorus genom första sväng. En bit in på bortre lång påbörjade Timo Nurmos ett avancemang och satte utvändig press på ledaren i ingången till slutsvängen.

Timo Nurmos och Master Bloom kämpade i stort sett sida vid sida fram till 200 meter kvar. Därefter anmälde även Swinging of Venice och Captain Chorus sitt intresse. Timo Nurmos höll berömvärt, men tvingades alltså sträcka vapen mot vinnaren i det allra sista galoppsprånget.

- Jag försöket jobba in Swinging of Venice över upploppet men kunde inte se om han hade vunnit. Den här hästen fortsätter bara att imponera på mig och idag slog han riktigt bra hästar. Siktet är inställt på SM för stayers, sade Annika Sjökvist.

Swinging of Venice är uppfödd av Bo Helander och ägs av Stall T Z. Detta var Merchant of Venice-sonens nionde seger i karriären.

Swining of Venice

Efterlängtad fullträff för Innana Sacc

Annika Sjökvist och Ulrika Holmquist fick göra ytterligare ett besök i vinnarcirkeln med Innana Sacc i en 1 200 meter lång Maidenlöpning. Efter flera fina placeringar tidigare i karriären fick fuxstoet äntligen smaka segerns sötma.

- Ett ärligt sto som fått mycket träning i maidenloppen, sade Ulrika Holmquist.

Innana Sacc hittade en bra position som femma en bit bakom spetsduon All About Fun och California Gold. Den sistnämnde tog själv över kommandot med 300 meter kvar, men hade inget att svara med när Innana Sacc fyrade av det sista spurtkrutet. Även Fru Petrel avslutade starkt och tog andraplatsen, en halv längd bakom vinnaren.

White Soxs-dottern både ägs och är uppfödd av Tommy Nilssons Stuteri Saccracing AB i Skåne.

- Innana Sacc har verkligen kämpat till sig den här segern. Ett lättränat som säkert kommer att fortsätta göra det bra över främst lite längre distanser än idag, sade Annika Sjökvist.

Innana Sacc

Spurtade hem fjärde årssegern

Formstarka Astron med sin ägare Nathalie Mortensen vid tyglarna rundade i stort sett hela fältet i Stewards Cup med fina 100 000 kronor i samlad prissumma. Annette Stjernstrand tränar Eishin Dunkirk-sonen, som tog sin fjärde årsseger i åttonde försöket.

Efter en riktigt jämn start lyckades de båda utvändiga hästarna Backcountry och Green Backspin ta hand om ledningen i rusningen in mot kurvan. Nathalie Mortensen gav Astron en lite lugnare öppning längst bak i kön.

Med dryga 200 meter kvar blev täthästarna avlösta av Brian Ryan och innerspårets Fury The Bullet. Men längre ut i banan närmade sig även Rubinstein och framför allt Astron. Den sistnämnde spurtade klart starkast och säkrade segern med en knapp längd.

Astron, som är uppföd av Lovisa och Christina Bohlin, tog hem Övrevoll Sprint Cup för en dryg vecka sedan.

- En väldigt fin häst som blir bättre för varje start. Vi får se var det slutar, sade Nathalie Mortensen, efter att hon tagit emot Lars och Sven Tibergs vandringspris av John Fortune.

Astron

Avväpnade motståndarna

Efter fyra försök tidigare i år stämde allt för Wido Neuroth-tränade Silvana i en 1 750 meter lång Silverhandicap. Den fyraåriga Reliable Man-dottern reds av Jan-Erik Neuroth och avväpnade effektivt sina motståndare över de sista 300 meterna.

Silvana inledde lite avvaktande samtidigt som Hootenanny och El Nino drog ifrån i ett mer ambitiöst tempo över de inledande 800 meterna.

Jan-Erik sände fram Silvana i ett fint slagläge i utgången av kurvan. När Stall EOS-egenuppfödning sedan fick order om avancemang, lade hon i en extra spurtväxel, ökade farten och accelererade ifrån med tre längder före Callmebymyname och Luna Kalejs.

- Det gick fort från start och det passade min häst, konstaterade Jan-Erik Neuroth.

Silvana

Sea Moonster fångade in Topas Royal

Rutinerade Niklas Lovén serverade Sea Moonster en väl avvägd resa över de 3 450 meterna i en novishäcklöpning. Tobias Hellgrens adept svarade med att betvinga en tapper Topas Royal över de avslutande häckarna.

Sea Moonster fann genast en fin position strax bakom ledande Chamseddine Badr. När sedan Topas Royal satte in en rejäl attack och övertog kommandot med varvet kvar till mål satt Niklas lugnt kvar i klungan och sparade spurtkrutet fram till de tre avslutande sprången.

Topas Royal höll förvisso starkt, men hade ändå inget att svara med när Sea Moonster svepte förbi över de sista häckarna och säkrade sin andra häckseger.

- Sea Moonster behöver inte gå i front, men han vill gärna ha bra tempo. Det gick nog lite för fort för de flesta idag, konstaterade Niklas Lovén.

Tobias Hellgren tränar Sea The Moon-sonen åt Compad Racing AB och WM Racing AB.

- En fin häst som gjorde det bra redan som treåring. Han kan vara lite ambitiös från start och allt blev kanske inte helt rätt i Champion Hurdle, men idag gick det bättre, sade tränaren om femåringen som är uppfödd av Jacqueline Henriksson och Start Face AB.

Sea Moonster

Styrkebesked av Steccando

Steccando tog tidigt hand om taktpinnen i dagens avslutande Baccarat Steeplechase med Göran Westerlunds hederspris. Från den positionen släppte irlandsimporten ingen över bron i den 3 500 meter långa uppgörelsen. Gabi Bourke red nioåringen som tränas av Maria Lamm.

Three Is Company tog inledningsvis hand om ledningen, men lämnade relativt tidigt över taktpinnen till Steccando. Från sin spetsposition drog Lawman-sonen ifrån i ett par längders övertag och reglerade effektivt sina fem konkurrenter.

Mutadaffeq och Three Is Company gjorde vad de kunde för att hämta in försprånget över de sista hindren, men Steccando bara fortsatte ånga på och bärgade segern med närmare tre längder.

- Steccando kändes väldigt stark och han hoppade fint så jag lät honom galoppera på, sade Gabi Bourke.

Maria Lamm äger Steccando tillsammans med Mary Thackery and Partners.

Steccando

Spräckte segernollan med många längder

I karriärens 15:e start trillade polletten definitivt ner för Patrick Wahl-tränade Cimmaron. Med Alina Öhgren i sadeln lämnade Barocci-dottern motståndarna långt bakom sig över upploppet i en 2 100 meter lång Bronshandicap.

- Cimmaron gled upp så lätt i front och vid upploppets början visste jag inte hur mycket jag hade att åka med. Men jag gav bara henne en smack varpå hon gick undan som en raket, sade Alina Öhgren.

Cimmaron låg hela tiden placerad i tätgruppen, men blev uppvaktad av både Paakame Enki och High Peak under resans gång. Men väl inne på upploppsrakan tog den fyraåriga Rävdansen-uppfödningen tag i saken, drygade snabbt ut sitt övertag och när mållinjen skars var det många längder ner till stallkamraten Linda Lou.

- Den här hästen har överraskat oss, både när det gäller utveckling och distansförmåga. Ägare Linda Holmén har lagt ner mycket jobb på Cimmaron och har en stor del i den här segern, sade Patrick Wahl efter stalldubbeln.

Cimmaron

Paulines första med formstark Huddle

Huddle fortsätter att gå från klarhet till klarhet. I dagens inledande Hipp’s Whip gjorde Emelie Backlunds adept processen kort med sina sex konkurrenter. Den sexåriga englandsimporten reds av Pauline von Schinkel, som därmed bokförde första segern i blott andra ritten.

Huddle var snabb som blixten från start och öppnade upp en rejäl ledning till det resterande fältet genom kurvan. House Deposit och Ruby Dream gjorde tappra försök att hämta in det stora försprånget över upploppsrakan, men fick snart rikta in sig på att göra upp om andra- och tredjeplatsen.

- Huddle har verkligen kommit igång. Snart får vi kanske testa henne i en supersprint, sade Emelie Backlund.

Pauline von Schinkel var bara slagen med en hals som trea i sadeln på Bearded Lady i sin debut för ett par veckor sedan.

- Då var jag besviken för att det inte riktigt räckte hela vägen. Idag var det riktigt häftigt, sade Pauline, som fick ta emot Claes Björlings vandringspris i vinnarcirkeln.

Huddle

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Quebello_S3I7774 vinner Oslo Cup på Övrevoll 25 juni.jpg Quebello_S3I7774 vinner Oslo Cup på Övrevoll 25 juni.jpg

Han har inte mycket rutin och kom i gång ganska sent för att vara galopphäst, men utvecklingen har varit explosionsartad sedan Quebello började tränas av Tobias Hellgren. Hur är det då för en relativt ny proffstränare att få en riktig reklamhäst i stallet? Läs mer

Carl_XVI_Gustaf_Drottning_Silvia_Foto_Peter_Knutson_Kungahuset.se (1).jpg Carl_XVI_Gustaf_Drottning_Silvia_Foto_Peter_Knutson_Kungahuset.se (1).jpg

19 augusti 2022 | Nyhet

Kungaparet besöker Bro Park

Om en månad får galoppbanan Bro Park kungligt besök. DD.MM. Konungen och Drottningen närvarar vid de stora galopptävlingarna i Bro den 18 september. Läs mer

Det har inte varit något höjdarväder i Oslo under veckan, men dirttrackbanan, som alla lopp reds på denna dag före den stora dagen, var i ett fint skick och klassades som god. Det blev också två svenska segrar.

Dragonfly (e. Appel Au Maitre) reds av Anna Pilroth till en klar seger över 2500 meter. Ekipaget kom för ovanlighetens skull bakifrån och var bara starkast till slut när de andra ridit klart över en krävande distans. En fin insats. Tobias Hellgren tränar och Stalltrollet äger. Hon är uppfödd av C Söderberg, Kraftkonsult, D Wirenstål.

Marie Lustig-tränade Penny Lane (e. Helsinki) segrade i sista loppet över 1600 meter under Emelie Gustafsson som deläger ihop med Grytåsa Ridcenter. Scanstar Farm AB är uppfödare. Stoet har en lysande säsong och tog fjärde årssegern, varav tredje på Övrevoll.

–Hon är en jättebra häst. Jag tänkte att det här kommer att bli en kanonhäst, men så blev hon påriden i Göteborg och föll och det tog nästan ett år att få tillbaka hennes självförtroende. Vi tar ett lopp i taget, vi tar det sakta, berättade en glad Marie Lustig i vinnarcirkeln.

Läs mer: Resultat, nyheter, referat och kommande tävlingsdagar på Ovrevoll.no

Foto: ©hesteguiden.com
Dragonfly_S8I9908 i vinnarcirkeln Övrevoll 18 augusti.jpg