Mr Kygo

Tävlingsreferat: Julian och Cornelia inledde galoppåret med en dubbel

22 januari 2023 15:39

Efter ett antal inställda tävlingsdagar kunde Bro Park äntligen inleda galoppåret 2023 på söndagen. Tränare Julian McLaren och jockey Cornelia Hartsmar bokförde en fin dubbel med hästarna Mr Kygo och The Gurka. Den senare efter att galoppdomstolen ändrat ordningsföljden. Även Per-Anders Gråberg red två vinnare och har nu bara en pinne kvar till 2 000 segrar.

Julian McLaren-tränade Mr Kygo har visat finfin form den här vintern. Med Cornelia Hartsmar vid tyglarna plockade sjuåringen fram en ypperlig spurt över upploppsrakan, som var tillräckligt stark för att slå klorna i betrodde Stureplan strax före mållinjen.

Mr Kygo fick en avvaktande inledning en bra bit bak i kön, samtidigt som Apple Valley stack till ledningen i sällskap med Snowfoot och Stureplan.

Först med 400 meter kvar började Hallucinate-sonen få närkontakt med ledagruppen. I det läget hade Stureplan övertagit ledningen. Men han hade snart inget att svara med när Mr Kygo kom flygande lite längre ut i spåren.

- En riktigt gentleman som har lite svårt att hänga med i början av loppet, men Julian sa att jag bara skulle lita hästen. På upplopprakan spetsade Mr Kygo på öronen och hittade luckan mellan hästar, sade Cornelia Hartsmar om sjuåringen, som ägs av Stall McDream och är uppfödd av Ljungstorps Gård AB.

Mr Kygo vc

Galoppdomstolen ändrade ordningsföljden

Upplösningen i dagens avslutande Bronshandicap blev lite dramatisk. April Song befäste sin stigande form genom att än en gång skära mållinjen först. Men efter att galoppdomstolen granskat ridningen blev målettan nedflyttad till en andraplats. Segern gick istället måltvåan The Gurka. Därmed kunde tränare Julian McLaren och jockey Cornelia Hartsmar inleda galoppåret med en fin dubbel.

The Gurka låg med bland de främsta redan från start. Trots att åttaåringen blev utmanad av såväl Loki och April Song över de 2 350 meterna försvarade han sig tappert över hela upploppsrakan.

April Song var visserligen snäppet starkare över de sista 200 meterna, men efter att galoppdomstolen granskat ridningen togs beslutet att ändra på ordningsföljden.

The Gurka, som ägs av McLaren Racing Stables och är uppfödd av Fredrik Reuterskiöld, bokförde därmed karriärens åttonde seger i sin 62:a start.

April Song och The Gurka

Gav inte konkurrenterna en chans

Day Trader och Per-Anders Gråberg släppte aldrig sina konkurrenter inpå livet i söndagens inledande Bronshandicap. Ledning från start till mål var det vinnande receptet för Catharina Vångs adept.

- Det var en skön start på året. Day Trader är nykastrerad och det kanske hjälpte en del, sade segerjockeyn, som tog ännu en pinne i sin jakt på seger nr 2000.

Från startspåret närmast innerrailen tog Estidkhaar-sonen resolut hand om kommandot före Cara Dune och Bloomers Drink. Positionerna höll sig i stort sett oförändrade över upploppsrakan och när Day Trader skar linjen var det en dryg längd ner till Cara Dune.

Day Trader ägs av Björn Westlund i BWP Membranteknik AB.

- Den här hästen hade en del problem under fjolåret och vi började nästan fundera på att skola om honom till ridhäst, sade Björn.

Day Trader

Seger nr 1999

Per-Anders Gråberg behövde inte vänta länge på sin 1999:e jockeyseger. Den ordnade han i sadeln på Sandra Brolin-tränade Im a Dragon i en novisuppgörelse över 1 400 meter. Även här stavades upplägget ledning från start till mål.

- Vi fick fronten som vi hade hoppats på, därefter kunde vi styra och ställa. Redan 500 meter kvar kände jag att de andra inte kunde hänga på, konstaterade Gråberg.

Irlandsimporten fick en fin start och tog hand om taktpinnen före King Felix Sacc och Nintu Sacc. Därefter var loppet i praktiken avgjort. Över de sista 300 meterna drygade den treårige Dragon Pulse-sonen ut med fem övertygande längder före Pearl Lounge, som betvingade stallkompisen King Felix Sacc i kampen om andraplatsen.

- Det finns inte så många passande lopp för Im A Dragon den närmaste tiden, så nu ger vi honom vintervila, sade Sandra Brolin, som äger irlandsimporten tillsammans med Lisbeth Bolin och B Sahlberg.

Im A Dragon

Dominerade med tränaren i sadeln

Toppvikten 66 kilo inklusive tränare Henrik Engblom på ryggen var inget som stoppade Mogsy för att dominera en Silverhandicap. När sjuåringen väl tagit hand om befälet släppte han ingen över bron över de 1 200 meterna.

Mogsy var verkligen med på noterna från start och öppnade snabbt upp en lucka till Miss Donalita och Fast And Free.

Väl inne på upploppsrakan visade Dandy Man-sonen inga tecken på att mattas och när han nådde linjen skrevs segermarginalen till komfortabla fem längder.

Henrik Engblom äger själv irlandsimporten genom He Racing AB.

Mogsy

Loki betvingade Spenzer

En 1 200 meter lång Bronshandicap fick en lite strulig inledning. Dels föll Angelika Berg av Alvena Sadi i startögonblicket. Lägg därtill att Henrik Engblom fick rida utan stigbyglar ombord på Constanzia. Men ingen skugga ska falla på vinnaren Cece Amazing, som tillsammans med Leonard Rios effektivt slog klorna i Spenzer över upploppsrakan.

Marie Twomeys-adept kom iväg fint från start men kunde inte riktigt matcha Spenzer i kampen om spetspositionen över de inledande 400 meterna. Men redan en bit in i kurvan gled Cece Amazing fram utvändigt om ledaren. De båda hästarna låg sedan sida vid sida fram till 200 meter kvar då Spenzer tvingades sträcka vapen.

Marie Twomey äger själv Cece Amazing som är uppfödd av Rothen Till Hälsa AB.

Cece Amazing

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Light Display TOP Light Display TOP

Tränare Catharina Vång har fått en bra start på det nya galoppåret. I samband med söndagens försenade tävlingar på Bro Park fick hon göra två besök i vinnarcirkeln, först med debutanten Light Display och senare med formstarke Day Trader. Den förstnämnde reds av Leonard Rios, som även lotsade grållen Ocean Side till en övertygande viktoria. Läs mer

Den femte karnevaldagen är nyss avslutad och två svenskuppfödda hästar var med då Niels Petersen sadlade ut både Ascot Brass och Iron Butterfly.

Tor Harry Sigfridsson (vilket är Tor och Helena Sigfridsson) har all anledning att vara stolta över sin uppfödning Ascot Brass (e. Juniper Tree) och det har förstås också ägarna Stall Valley samt tränare Niels Petersen när stoet gång efter gång plockar fram tigerhjärtat och springer så hon nästan sprängs. Den här gången räckte det till en fjärdeplats i Cape Verdi (Gr. 2) över 1600 meter gräs.

Förra året var hon tvåa i det här loppet, i sin årsdebut, men det här såg nog ännu tuffare ut då det också gick några veckor senare på året. Under Dane O´Neill fick hon en fin löpning i rygg på ledande White Moonlight, men fick redan i svängen svårt att följa den (tvåa). Åt vinnaren With The Moonlight med William Buick, nämnda tvåan samt trean Samedi Rien var det en bit upp, men hon vägrade släppa resten av fältet förbi sig. Fjärdeplatsen var värd 9 000 USD.

Rävdansen Stuteri AB:s Iron Butterfly gjorde årsdebut i det sjunde och avslutande loppet. Hon kämpade på fint även om luften inte räckte på slutet och hon slutade oplacerad.

Resultat Meydan 2023-02-03

Foto: Erika Rasmussen / Svensk Galopp
Ascot Brass-2511 Cape Verdi 20230203 (3)
Häst i hage Häst i hage

1 februari 2023 | Nyhet

Svensk Galopps Värdegrund

Ni vet väl om att Svensk Galopp har en värdegrund som vi jobbar mot? Här lyfter vi hur vi ska uppträda, verka och agera för att göra galoppsporten tillgänglig för alla oavsett förutsättningar och bakgrund. Läs mer