Reinvent GN 2021.jpg

Tävlingsreferat: Henrik Engblom och Kahlil De Burca dagens segerteam vid 50:e GN på Strömsholm

19 juni 2021 20:39

Den 50:e upplagan av Svenskt Grand National blev annorlunda på så sätt att löpningarna fick avhållas utan publik på grund av corona-restriktioner, men solen sken i kapp med vinnarna och teamet Kahlil De Burca och Henrik Engblom lade beslag på huvudlöpningen med Mariano Commercial Ltd:s Reinvent samt novishäckloppet med samma ägares Liars Corner.

Svenskt Grand National reds alltså för 50:e gången och som brukligt över konditionskrävande 4500 meter och över 16 imponerande höga och fasta hinder. Crin Au Vent (Kim Stern) tog täten direkt från start och hoppade mycket bra hela vägen, följd i början av Accelerate (Christoper Roberts) och Boss Mans Ladder (Kevin Parkin), och med Mutadaffeq (Niklas Lovén) och Reinvent i god anslutning.

Den tyske gästen Tegerek blev tyvärr stående i starten och förlorade många längder, och efter att han hade hoppat några hinder valde ryttaren Luca Murfuni att pulla upp hästen och utgå ur loppet. Ryttaren berättade efter loppet att han trodde att det kanske var värmen som påverkade negativt.

Där framme höll Crin Au Vent ångan uppe och in på upploppet såg han fortfarande ut som loppets vinnare, men Reinvent och Henrik Engblom hade arbetat sig allt närmare från sin köposition och på allra sista biten in mot mål kom han upp jämsides och förbi, till seger med en längd. Bakom tätduon fullföljde fältets minst spelade häst Boss Mans Ladder storstilat till tredjeplatsen före Mutadaffeq och Accelerate.

Det var en känslosam tränare, Kahlil De Burca, som tog emot vinnaren efter loppet.

– Det här betyder så mycket för mig, att få vinna det största loppet inom svensk hindersport! Det är ett verkligt privilegium att få komma hit till den här banan, som är helt ny för oss, och vi håller fortfarande på att lära oss hur sporten fungerar i Sverige.

– Det kanske verkar lite tufft att skicka ut en steeplechase-novis i ett sådant här stort lopp, men han har vunnit point-to-point på Irland och har god härstamning, som dock inte är hinderrelaterad. Vi hade tur som kunde köpa honom! På Bro Park senast fick han göra grovjobbet i ledningen, men idag var det längre distans så han hade mer tid på sig att komma in i loppet.

– Henke Engblom är en skicklig ryttare och red ett perfekt lopp. Jag vill också framhålla min duktiga personal och mina hästägare; jag är bara en liten del av vårt team och så tacksam att få vara en del av denna härliga dag, sammanfattade tränaren.

Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
Reinvent Svenskt Grand National 2021 DSC_9168.jpg

Champion Hurdle till Tinolo

Den 43:e upplagan av Svenskt Champion Hurdle hade ett litet men kvalitativt fält, med fjolårets Årets Hinderhäst Wontgetfooledagen i favoritläge efter den övertygande häcksegern i Göteborg för en månad sedan, men Mr Ascots Tinolo, som tränas av Cathrine Erichsen i Norge, genrepade också fint där med en andraplats i det andra häckloppet, och visade nu att han var ytterligare framsatt.

Wontgetfooledagen gick omgående till ledningen under Henrik Engblom, med Tinolo och Christopher Roberts väl med som tvåa, följda av Point Taken (Elliot Öhgren), Arctic Waltz (Niklas Lovén) och den tyska gästen Feuerblume (Luca Murfuni). Så såg det ut under de två första varven, där samtliga hoppade väl. När fältet gick in på det tredje och sista varvet smög Tinolo upp utvändigt om Wontgetfooledagen, och på bara några språng hade han tagit över ledningen och drygade ut den under det sista halvvarvet, för att gå i mål som överlägsen vinnare före Wontgetfooledagen.

Den tyska gästen Feuerblume kom med en fantomspurt på upploppet och knep tredjepriset på mållinjen före Point Taken, medan Arctic Waltz fullföljde till femte och sista plats.

Cathrine Erichsen vann härmed sin första seger på Strömsholm och fick fira den på distans, då hon inte var närvarande på Österängen. Christopher Roberts har vunnit Svenskt Champion Hurdle en gång tidigare, 2018, med familjens häst Luris Pegasus, och var lika glad den här gången.

– Tinolo är en toppenfin häst, fint psyke och väldigt kapabel. Han gjorde det mesta själv så jag behövde bara åka med! Jag hade gärna velat ha lite mer ”hjälp” på slutet, för Tinolo blev osäker när han blev ensam i front och hoppade då lite sämre, men när de andra ”försvann” så var det bara att köra på, och jag vet att han står distans.

Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
Tinolo DSC_8735.jpg

Three Is Company i gott sällskap

Familjen Perssons Minneslöpning, som ju rids på Grand National-banan men över 1000 meter kortare distans, såg en tidig ledare i outsidern Three Is Company, som reds av Elliot Öhgren, och han fick hållas där framme medan övriga, anförda av Steccando (Henrik Engblom) och favoriten Londonia (Niklas Lovén) tycktes avvakta. In på sista varvet hade Jungleland (Kim Stern) jobbat sig fram till en tredjeplats, medan Londonia hade missat lite på sprången och förlorat mark.

Efter sista hindret var Three Is Company fortfarande i ledning, men ansattes hårt av Steccando hela vägen in mot mål, där den förstnämnde räddade hem segern med en halv längd. Jungleland avslutade bra som trea före French Warrior (Christopher Roberts) och Londonia.

Ägare och tränare till vinnaren är Lars-Åke Enström, som är verksam i Skara och som även tränar trean i Grand National, Boss Mans Ladder.

– Det här är min finaste vinst så här långt, och det är första gången jag startar hästar på Strömsholm. Jag måste berömma Elliot, som red ett klockrent lopp, och jag har aldrig sett Three is Company hoppa så bra som han gjorde idag. Det ska möjligen vara när jag träningsred honom här nyligen, skojade tränaren, som även själv tävlingsrider och kommer att förnya sin ryttarlicens inom kort.

Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
Three Is Company DSC_2448.jpg

Engblom och De Burca igen

I Novishäcklöpningen blev det ännu en fullträff för tränare Kahlil De Burca och Henrik Engblom, efter att Liars Corner hade bekräftat sin storform som inletts med två raka häcksegrar på Göteborg. Chamseddine Badr (Charlotta Ericsson) tog fronten från start, med Liars Corner tätt bakom, och Incognito (Niklas Lovén) på tredjeplatsen. Insidious (Elin Rödjare) hamnade lite på efterkälken och avstannades efter drygt ett varv.

Efter första varvet tog Liars Corner över ledningen och dundrade på där utan att släppa någon i närheten, även om Incognito försökte tappert på sista varvet. Chamseddine Badr fullföljde till tredjeplatsen.

– Det ser ut som om jag startade fel häst i Champion Hurdle, kommenterade Kahlil De Burca, med hänvisning till att Liars Corner besegrade Champion Hurdle-vinnaren Tinolo vid deras senaste möte.

– Men en vinnare är en vinnare, så det är en lättnad, och jag har en bra dag, sammanfattade tränaren.

Henrik Engblom har ridit Liars Corner även vid de tidigare segrarna och känner hästen väl.

– Det var ju hans första start på Strömsholm så jag öppnade försiktigt så han fick galoppera in sig och se sig omkring. Även om vi inte har publik idag så finns det ju mycket att titta på. Jag blev lite orolig när Niklas kom hack i häl på oss ut ur sista svängen, men Liars Corner är en ärlig kämpe och löste det på ett bra sätt, tyckte ryttaren.

Henrik Engblom vann alltså två av hinderloppen och blev tvåa i de andra två, vilket gav honom Staffan Möllers vandringspris till dagens bästa hinderryttare.

Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
Liars Corner DSC_8818.jpg

Elin besegrade proffsen

Pro-Am Cup, för året riden som en silverhandicap, är en populär löpning där proffs och amatörer möts på släta banan över 2100 meter. Last Reference (Anna Pilroth) sprang av bäst från start, följd av House Deposit och Rainbird, men med ett varv kvar av loppet hade Mr Pimms med Elin Ahlin kommit fram som tvåa, och på sista halvan gick han upp i tät och gick ifrån.

Halvvägs in på upploppet tycktes hästen och ryttaren en smula oense om vilken väg man skulle ta, men kapaciteten räckte till en liten omväg och det blev ändå en lätt seger med 3,5 längder tillgodo på Last Reference, och med House Deposit som god trea.

Maria Sandh tränar och deläger vinnaren tillsammans med Tomas Lostrand.

– Det här var jättekul! Jag har själv ridit en del här, så jag vet att det gäller dels att man prickar starten, och dels att man är med där framme när man kommer in i sista sjösvängen. Jag blev ganska orolig när Mr Pimms bröt ut, men Elin styrde upp det fint och har en riktig vinnarskalle, hon också!

Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
Mr Pimms DSC_8947.jpg

Dubbelseger för Maria Hagman

SARA Grand Prix för arabhästarna blev som så ofta en framgång för tränare Maria Hagman-Eriksson, vars tre starthästar slutade etta, tvåa och femma. Den mest betrodde av dessa, Ganjer (Andreas Tapia Dalbark), var den som sprang av bäst och ledde på första halvan av det 2100 meter långa loppet. Han avlöstes där framme växelvis av LS Armani Diamond och Pharitz Dahhia, men när det drog ihop sig till målgång så var det debuterande Muna May som hade mest krafter kvar och kunde gå ifrån till lätt seger med 2 längder före stallkamraten, och med Katyusha på tredjeplatsen.

Fredrik Janetzky satt i segersadeln och var inte överraskad över utgången av loppet.

– Det kändes säkert hela vägen; hon kvalade bra så jag trodde på god chans idag mot det här motståndet.

Maria Hagman-Eriksson fyllde i med fler lovord om det orutinerade 6-åriga stoet:

– Hon går från klarhet till klarhet och jag tror att det finns mycket utveckling kvar i henne.

Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
Muna May Maria Hagman DSC_9450.jpg

Elliot försvarade titeln

Dagen avslutades med Måns Alexanderson Memorial över 3300 meter, där Elliot Öhgren var titelförsvarare, eftersom han vann då loppet senast reds, 2019. Nu satt han på Tobias Hellgrens egentränade Ferryverygood och kunde bida sin tid i mitten av fältet, som anfördes av Mobilgas och Mindbender i förhållandevis högt tempo.

Med ett varv kvar tog Ferryverygood kommandot och vann sedan överlägset med 7 längder före Lady in Focus (Kim Stern) och Mukhaater (Evelina Rönnlund).

– Underbart att få ta en dubbel när man är hemma på besök, medgav Elliot, som numera bor och arbetar på Irland hos framgångsrike hindertränaren Willie Mullins, där han avser att stanna ett tag och bygga vidare på sin ryttarkarriär.

Tobias Hellgren var inte på plats men representerades av sin sambo Anna Pilroth, som kunde bekräfta att stallformen är god, då hon själv hade vunnit fyra lopp på Övrevoll på torsdagen, varav tre med hästar tränade av paret.

– Ferryverygood är det oftast jag som rider i träning, berättade hon vidare, och på frågan om vad Strömsholm betyder, svarade hon att det är då sommaren börjar!

Kim Stern, som bokstavligen blev slagen på mållinjen i Grand National, blev tvåa även här, och med ytterligare en tredjeplats blev han dagens främsta amatörryttare och fick ta emot Ylva Engbloms Vandringspris.

Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
Ferryverygood DSC_9585.jpg

Tack till alla volontärer!

Johan Persson, som är projektledare för Grand National-dagen på Strömsholm, kunde pusta ut efter den lyckade tävlingsdagen.

– Vi är jättenöjda med hur det flöt på, vi höll tidsprogrammet och vi avred ju fyra fina hinderlopp utan några incidenter, banan fick beröm och vi har inte fått ta emot några som helst klagomål.

– Jag vill passa på att rikta ett stort tack till alla våra volontärer, som ställer upp och hjälper till före och under tävlingarna år efter år. Utan dem skulle det inte vara möjligt att avhålla dagen!

Text Nadja Bellander

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Duca Di Como wins the ITM Spring Mile 2020.jpg Duca Di Como wins the ITM Spring Mile 2020.jpg

Söndagens tävlingsdag på Jägersro är den första för året i Malmö. Säsongen rivstartar med listedlöpningen Irish Thoroughbred Marketing Spring Mile och på Galoppappen har vi samlat presentationer av starthästarna. Läs mer

ITM Spring Mile 2023 ITM Spring Mile 2023

16 april 2024 | Nyhet

Premiär för Veckosvepet

Lagom till att galoppsäsongen startar presenterar vi en liten nyhet på hemsidan. Under rubriken “veckosvepet” ger vi dig de kommande tävlingsdagarna runt om i Skandinavien tillsammans med korta notiser från när och fjärran. Veckosvepet publiceras varje tisdag. Läs mer

Mohaymin och Andreas Tapia Dalbark efter segern i Wathba Stallions Cup 2023 redigerad Mohaymin och Andreas Tapia Dalbark efter segern i Wathba Stallions Cup 2023 redigerad

15 mars 2024 | Nyhet

Så övervintrar Mohaymin

Årets arabiska fullblod heter Mohaymin och hans tränare Annelie Eriksson var strålande glad efter utmärkelsen: "Det kändes superbra. Jag känner mig väldigt nöjd – segrar och utmärkelser är ofta bara en pinne på vägen. Jag är sällan nöjd, men nu är jag det och det är lite av en ny känsla." Läs mer