Steinway TOP

Tävlingsreferat: Gråberg rivstartade nationaldagstävlingarna på Gärdet

6 juni 2022 15:55

Efter två års uppehåll samlades en rekordstor publik för att fira nationaldagen med galopptävlingar på Gärdet. Per-Anders Gråberg rivstartade dagen med att lotsa både The Skimmer och Steinway till seger. Maria Hagman-Erikssons hästar lade beslag på större delen av den generösa priskakan i Sheikh Zayed Bin Sultan Al Nahyan Cup (L).

The Skimmer och Per-Anders Gråberg fick äran att ta emot publikens jubel i dagens inledande ATG-handicap. Henrik Engbloms adept följde därmed upp segern på Bro Park för ett par veckor sedan och kan nu alltså stoltsera med två raka viktorior i formraden.

Gråberg sände genast fram The Skimmer till ledningen i den 2 750 meter långa uppgörelsen. Första varvet var det rena promenadtempot. Men när sedan Saltie Girl och Elin Rödjare avancerade fram och satte utvändig press ökade farten rejält.

De båda hästarna låg i stort sett sida vid sida vid upploppets början. Men när Gråberg påminde Swipe-sonen om stundens allvar återtog han kommandot och drygade ut med fem längder.

- Det gick sakta över det första varvet och The Skimmer sprang mest och tittade. Men när han fick en häst utvändigt som sig skärpte han till sig, konstaterade Gråberg.

Henrik Engblom äger själv The Skimmer, som är uppfödd av Therese Staffansson.

The Skimmer

Dansk triumf i Jockeyklubbens Cup

Steinway från Sörens Jensens stall på danska Klampenborg gjorde knappast den långa resan till Stockholm förgäves. Per-Anders Gråberg skickade fram åttaåringen till spets i Jockeyklubbens 6 juni Cup. Från den positionen reglerade ekipaget sina sju konkurrenter och säkrade förstapriset på goda 75 000 kronor i snygg stil.

Steinway tog resolut hand om taktpinnen före Fast and Free och Dragonfly i ingången till första sväng. Över de sista 1 000 meterna var det främst Hawthorn som försökte ge ledaren en match.

Men som den klasshäst han i grunden är sträckte Steinway på sig över upploppsrakan och bärgade den översta pallplaceringen med närmare tre längder.

- Steinway drog mig nästan till ledningen efter start och sedan lät jag honom bestämma tempot själv. På upploppet sträckte han på sig på ett fint sätt och därefter var det game over, sade Per-Anders Gråberg om Appel Au Maitre-sonen, som ägs av Galopp Kompagniet.

Steinway vc

Marias hästar dominerade

Tränare Maria Hagman-Eriksson lyckades med bedriften att lägga beslag på de tre översta pallplaceringarna i arabhästlöpningen Sheikh Zayed Bin Sultan Al Nahyan Cup (L). Lazom Al Khalediah och Ayman utkämpade en jämn duell över upploppsrakan och måldomaren var tvungen att granska fotot för att konstatera att den förstnämnde hade nosen först över linjen.

Ulrika Holmquist placerade inledningsvis Lazom Al Khalediah som invändig trea någon längd bakom stallkompisen Djelano och Mohaymin. När sedan en lucka uppenbarade sig närmast railen i utgången av sista sväng var åttaåringen inte sen att ta den.

Lazom Al Khalediah ryckte raskt åt sig ett litet övertag, som var precis tillräckligt för att hålla gott avslutande Ayman stången i de avslutande sprången in mot mål. Djelano fullföljde starkt och säkrade tredjeplatsen.

- Jag har ridit Lazom Al Khalediah en del i träning och vet att han är kapabel. Problemet är att han inte riktigt tagit i för fullt. Men han tände tydligen till när det verkligen räknades idag, sade Ulrika Holmquist.

Maria Hagman-Eriksson äger själv sina adepter, vilket betyder att hon totalt tog hem hela 220 000 kronor av den totala prispotten på 250 000 kronor.

Lazom-al-Khalediah

Focus on Me betvingade Chinese Emperor

Stockholms Galoppsällskaps Sommarhandicap över 1 500 meter utmynnade i en rafflande upploppskamp. Focus On Me från Lena Natt och Dags stall i skånska Skurup levererade en stark spurt och lyckades slå klorna i Chinese Emperor strax före mållinjen. Malin Holmberg satt i segersadeln.

Från en position som fyra i ett fält där innerspårets Samara Bay drog friskt i ledningen började Focus On Me förbättra sig i ingången till sista sväng. En bit in på upploppsrakan blev Samara Bay rejält ansatt av Chinese Emperor. Båda tvingades dock sträcka vapen när Focus On Me fyrade av det sista spurtkrutet.

- Några av hästarna i fältet ville gå fort, så jag placerade Focus On Me en bit bakom och sparade på krafterna. Sedan var det bara att trycka på knappen, sade Malin Holmberg.

Lite dramatik var det även strax före start. Focus On Me behövde nämligen rätta till en lös sko.

- Jag litade på personalen och hovslagaren fixade till det snabbt, sade Lena Natt och Dag.

Focus On Me

Daniellas första tränarseger

Även dagens avslutande ”Vi är sporten” blev en uppgörelse för de mer spurtstarka hästarna. Angelika Berg red till på Black Pepper i ingången till sista sväng och det femåriga stoet svarade med att betvinga Huddle i en spännande upploppduell. Black Pepper tränas av Sävsjö-amatören Daniella Haglund, som därmed sadlade ut karriärens första vinnare.

Black Pepper hittade en bra position som trea bakom spetsduon Ruby Dream och Lady Daniela, som såg till att det blev bra fart på tillställningen i ingången till första sväng. När sedan ledarna började mattas bestämde sig Angelika för att det var dags för ett avancemang.

I ett nafs tog Barocci-dottern över kommandot vid upploppets början och bet ifrån sig fint när Huddle närmade sig över de sista 100 meterna.

- Black Pepper är en stark häst. Därför valde jag att gå ganska tidigt och hoppades på att de andra inte skulle hänga på, sade Angelika Berg efter sin första segerritt på Gärdet.

För Daniella Haglund var det så klart extra speciellt att ta sin första tränarseger på nationaldagen.

- Jag var riktigt nervös när hon svängde in på upploppet. Idag svarade Black Pepper fint, vilket hon faktiskt inte brukar göra. Den här hästen betyder väldigt mycket för mig. Jag har haft hand om henne sedan hon var åring hos Patrick Wahl och sedan har det tyvärr varit många skador längs vägen, sade Daniella.

Black Pepper

Fler nyheter, artiklar och bloggar

i-XKKdNnb-X3 Ayani i vinnarcirkeln efter Svenskt Derby 2023 i-XKKdNnb-X3 Ayani i vinnarcirkeln efter Svenskt Derby 2023

Årets champions på Jägersro Galopp är klara då säsongen på grund av vädrets makter var tvungen att avslutas med en tilltänkt tävlingsdag kvar. Historien upprepade sig från ifjol avseende tränarchampionaten samt lärlings- och amatörryttarchampionaten där titlarna försvarades. 2023 var ett år med många sportsliga höjdpunkter och underhållande tävlingsarrangemang. Läs mer

DSC_7573 DSC_7573

27 november 2023 | Nyhet

Galopp den här veckan

Bro Park inleder galoppårets sista månad med en tävlingsdag som går i julens tecken. Läs mer

895A3271 Targaryen och Evelina Rönnlund 895A3271 Targaryen och Evelina Rönnlund

Förra helgen avslutades den danska säsongen i Århus. I somras summerade vi säsongen på provinsbanorna Odense, Ålborg och Århus till och med juli. Det har blivit dags att redogöra för resten av galoppåret på de danska provinsbanorna och tre svenskuppfödda hästar var först över mållinjen. Läs mer