Good Fortune TOP

Tävlingsreferat: Good Fortune besegrade Iron Butterfly i Breeders’ Trophy Classic

12 september 2021 15:30

Bro Park bjöd på tre penningstinna Breeders’-löpningar på söndagen. Danske Good Fortune visade på nytt att han stortrivs på Bro Park då han avvisade favoriten Iron Butterfly i Breeders’ Trophy Classic. Ledning från start till mål var det vinnande receptet för både Semper Fi och Solveig i Breeders’ Juvenile respektive Mile.

Good Fortune mål

Good Fortune gjorde det igen! Efter en suverän seger i Jockeyklubbens Grand Prix för ett par veckor sedan visade Sören Jensens adept att han stortrivs på Bro Parks gräsbana genom att betvinga favoriten Iron Butterfly i Breeders’ Trophy Classic. I vanlig ordning var det Oliver Wilson som red Appel Au Maitre-sonen som efter den fina prestationen kunde lägga hela 1 084 000 kronor till sitt vinstkonto.

Good Fortune fick en väldigt lugn start och låg faktiskt bland de allra sista fram till slutet av bortre lång. My Jamil (J Johansen) tog tidigt hand om ledningen och anförde fältet strax före Thunder Mack (E Chaves) och Hollywoodboulevard (P Cosgrave) fram till upploppets början.

Oliver Wilson manade på Good Fortune med 800 kvar, varpå han snabbt började plocka positioner ute i spåren. Ungefär samtidigt som förhandsfavoriten Iron Butterfly (C Lopez) satte in attacken vid upploppets början hade även Good Fortune börjat få tätkänning.

För en kort stund stod det och vägde mellan de båda treåringarna, men i slutvinjetten var det inget snack om vem som var starkast. För när Good Fortune sträckte på sig betvingade han sin värsta konkurrent med en dryg längd.

- Good Fortune är en riktigt fin häst. Han verkade gilla banan idag och regnet som föll före tävlingarna hjälpte säkert, sade Oliver Wilson.

Good Fortune, som slutade trea bakom Iron Butterfly i Dansk Derby, ägs av Havemanns och Stald Shaker. Uppfödare är danska Stutteri Outback.

- Jag hoppades på att Good Fortune skulle få ett lite mjukare underlag och de senaste timmarnas regn var säkert ett stort plus för honom. Hästen låg nästan sist i fältet över bortre lång, men sedan förbättrade han sig på ett fint sätt genom kurvan. Nu har han startat i två tuffa löpningar på Bro Park, så jag får fundera på om det blir fler starter i år, sade Sören Jensen.

Solveig besegrade storfavoriten

Ascot Brass hade egentligen alla möjligheter att bärga ytterligare en Breeders’-triumf i fyraåringarnas Breeders’ Trophy Mile. Men den här gången fick toppstoet nöja sig med att spela andrafiolen bakom Solveig. Med tränarsonen Jan-Erik Neuroth i sadeln spårade Wilshire Boulevard-dottern hela vägen över de 1 600 meterna och knep segern med ett huvud.

Solveig var riktigt alert från start och öppnade tidigt upp en liten lucka till Ellis St Martin (Tapia Dalbark) och I Rely (S Karlsson). Ytterligare en bit längre ner i fältet hittade Ascot Brass (P Gråberg) ett perfekt slagläge som fyra.

Över de sista 300 meterna började Ascot Brass sakta men säkert plocka in ledarens försprång. Men Solveig visade inga direkta tecken på att mattas. Snyggt understödd av Jan-Erik Neuroth vägrade hon släppa ifrån sig taktpinnen och avvisade storfavoriten med knapp marginal.

- En sak är säker, när hästar har tränat bra och de dessutom hanterar banan, då är det bara att gå. Solveig har inte riktigt fått till det i loppen, men hon har tränat riktigt fint och pappa Wido har aldrig slutat tro på henne. Jag såg ingen anledning att bråka med henne idag utan lät henne bara gå undan, sade Jan-Erik Neuroth efter segern som var värd goda 400 000 kronor.

Solveig är en dotter till fina stoet Solvana som både vann Altamiralöpning och Rosengårdlöpning. Ägare Stall EOS både äger och har fött upp Solveig, men hon har växt upp hos Eva Isacsson-Sjunnesson i Sverige.

- Solvana är tyvärr inte med oss längre. Jag minns Solveig som ett tufft litet föl, sade Eva.

DSC_9100 copy.jpg

Semper Fi från start till mål

Semper Fi från Raphael Freires stall i Norge dominerade Wikingtryck Breeders’ Trophy Juvenile. Med Malin Holmberg i stigbyglarna tog fuxstoet genast hand om taktpinnen och visade sedan fin attityd genom att avvisa Bearium över de avslutande 200 meterna.

Semper Fi fick en riktigt fin start och lyckades relativt lätt ta hand om ledningen före Bearium (F Janetzky) och Titannia (J Neuroth). Trots öppningen visade Appel Au Maitre-dottern inga tecken på att mattas över upploppsrakan.

Bearium gjorde visserligen ett litet försök att gå i närkamp, men Semper Fi svarade hela tiden och bärgade förstapriset på fina 400 000 kronor med en halv längd.

- Semper Fi är en liten häst, men hon har verkligen ett hjärta av guld. Hon är otroligt snabb från start och har en hög cruising speed, sade Malin Holmberg.

Raphael Freire har haft professionell tränarlicens i tre år och tog sin hittills största seger.

- Det är egentligen första året som jag har riktigt bra hästmaterial i stallet och denna segern måste jag ranka som den främsta. Semper Fi är en otroligt snabb och professionell häst, som vet exakt när det är dags att jobba. Hemma i stallet är hon hur lugn och snäll som helst, sade Raphael.

Semper Fi är uppfödd av Öien Gård i Norge och ägs av The Squad.

Semper Fi

Wildfire höll undan efter optimal resa

I tröstlöpningen Breeders’ Trophy Classic Consolation lyckades Alice Elmerskog-tränade Wildfire precis hålla undan för Impact of Bloom och Penfolds. Jacob Johansen red Zaahid-dottern, som ägs av Stall Wilda.

Från en position som sexa i det 15 hästar starka fältet avancerade Wildfire fram som tvåa strax bakom ledande Freya Lucy (U Holmquist) i utgången av kurvan.

Med dryga 200 meter kvar till mål tog fuxan över kommandot, skaffade sig ett par längder övertag, som skulle visa sig vara helt avgörande när Impact of Bloom (E Chaves) kom flygande i sällskap med Penfolds (C Lopez) i slutvinjetten. Segermarginalen skrevs till ett huvud.

- Vi hittade en bra position och Wildfire fick det lopp hon behöver med tanke på att distansen nog var i längsta laget på dagens blöta gräsbana, sade Jacob Johansen.

Tränare Alice Elmerskog valde mellan att starta Wildfire i det ”stora” Breeders’ Classic och Consolation.

- När jag fick Jacob att rida henne så föll valet på Consolation, sade Alice, som naturligtvis även var riktigt nöjd med Beariums andraplats i Breeders’ Juvenile.

Bo Helanders-uppfödningen Wildfire har levererat väldigt jämna prestationer i år och tog här sin fjärde årsseger i nionde starten.

Wildfire

Fick perfekt draghjälp

Per-Anders Gråberg lotsade Lushes Lashes till en snygg seger i en 1 400 meter lång Guldhandicap. Roy Arne Kvislas adept tog rygg på ledande Youonlyliveonce och tackade sedan för draghjälpen över upploppsrakan.

Lushes Lashes var riktigt snabb från start men svarade inte när Youonlyliveonce (Tapia Dalbark) tryckte på utvändigt. Zaahid-dottern gled sedan med i draget bakom ledaren innan Gråberg styrde ut henne ett hack i banan och gav marschorder.

Över de sista 200 meterna fick Youonlyliveonce ge sig samtidigt som Lushes Lashes sträckte på sig och bärgade årets andra seger med en halv längd.

- Jag provade att få fronten men upptäckte snabbt att Andreas var mer angelägen. Därför släppte jag och fick istället en bra rygg att gå i. Lushes Lashes har ett stort hjärta men vinner aldrig med några stora marginaler, sade Gråberg.

Roy Arne Kvisla tränar Dalalaat-dottern åt HM Travgänget Lushes Lashes.

- Lushes Lashes gör sällan någon besviken. Hon fick en bra start idag och såg ut att gilla banan, sade Roy om Bo Helander-uppfödningen.

Lushes Lashes

Fast And Free gick inte att fånga

Efter hela 16 försök bärgade Fast And Free med råge årets första viktoria i en lika vidöppen som fullsatt Sunday Special. Emma Nordin sände genast fram Sandra Brolins adept till ledningen och väl inne på upploppsrakan lade Iffraaj-dottern i en extra växel och drygade ut till en lekande lätt viktoria.

Sin vana trogen var Fast And Free snabb ut ur boxarna och lyckades relativt lätt ta hand om taktpinnen före Zingaro Boy (A Öhgren) och Cromer (Synöve Schou).

Englandsimporten hade skaffat sig ett klart grepp vid upploppets början, som hon sedan drygade ut ytterligare över de avslutande 300 meterna. När mållinjen skars var det hela fyra längder ner till Astron (Hagelund-Holm) som var klar tvåa före Baby I’m Burnin (F Janetzky).

- Vi fick en perfekt resa och Fast and Free bara flög hem, sade Emma Nordin.

Lisbeth Bolin äger Fast And Free tillsammans med Sandra Brolin och Claerence Öhrhammar.

- Jag köpte Fast and Free när jag fyllde 75 år och sedan dess har hon bara levererat, sade Lisbeth.

Fast and Free

Dubbelt Neuroth och Perlen

Tränare Wido Neuroth inledde Breeders’-dagen med att sadla ut en fin dubbel med tvååringarna Indy Humor och Pas De Faux. Båda hästarna tävlar i Stall Perlens välbekanta ägarfärger.

Med Jan-Erik Neuroth vid tyglarna skuggade Indy Humor ledande Pas De Faux (De Paiva) genom svängen. Vid upploppets början var det upplagt för en fin duell mellan de båda stallkamraterna.

Pas De Faux kämpade på fint, men tvingades kapitulera mot Indy Humor över de sista 200 meterna.

- Indy Humor och Pas De Faux är två riktigt bra och ganska jämngoda hästar, som eventuellt kommer ut i Vinterfavoriternas Pris, sade Jan-Erik Neuroth.

Indy Humor

Maria fick vinna med sin egen häst

Gold Sensation med sin tränare och ägare Maria Heinrich i sadeln bjöd på en stark spurt i dagens avslutande Britta Strokirk Memorial. Strax före mållinjen lyckades ekipaget slå korna i Ittmaam för att vinna med en halv längd.

Gold Sensation fick en lugn inledning i den 1 600 meter långa uppgörelsen samtidigt som Golders Green (Evelina Rönnlund) drog upp ett friskt tempo före A Certain Romance (Kate Alvesparr) och Ittmaam (Elin Ahlin).

Ittmaam lyckades slå klorna i ledaren med 200 meter kvar, men hade sedan inget att svara med när Gold Sensation kom flygande lite längre ut i banan.

- Det känns roligt att jag äntligen fick vinna med min egen häst. Gold Sensation brukar vara lite långsam i början, men sedan går det undan när hon väl får upp farten, sade Maria Heinrich om sin adept som är uppfödd av Scanstar Farm AB.

Gold Sensation

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Fyra jockeys.jpg Fyra jockeys.jpg

Emma Nordin, Per-Anders Gråberg, Malin Holmberg och Ulrika Holmquist är i elden den här veckan – på två av världens mest berömda galoppbanor. Emma Nordin tog en tredjeplats i sin debut på Gulfstream Park igår och Gråberg, Holmberg och Holmquist tävlar på Meydan under helgen. Läs mer

SUSPICIOUS MIND (DEN)-2877.JPG SUSPICIOUS MIND (DEN)-2877.JPG

Vilken härlig fredagseftermiddag vi fick förra veckan när ”karnevalen” invigdes. På fredag är det dags igen och den här gången är det hela sju skandinavisktränade hästar i listorna som ska förgylla vår helguppladdning. Läs mer

Travvolt 220118.jpg Travvolt 220118.jpg

Planeringen och förberedelserna inför omläggningen av dirttrackbanan på Bro Park pågår för fullt. Nu lägger vi sand på en provslinga på travvolten för att alla ska få se och känna på materialet. Läs mer