Globemaster TOP

Tävlingsreferat: Globemaster säkrade årets andra fullträff

5 oktober 2022 15:40

Onsdagens lunchtävlingar på Bro Park toppades med en fin Guldhandicap. Martin Rodriguez serverade Globemaster en fin smygresa i den 1 200 meter långa uppgörelsen. Över de sista 200 meterna tackade Maria Sandhs adept täthästarna för draghjälpen och säkrade årets andra fullträff i snygg stil.

Från sitt invändiga startspår kunde Globemaster inte riktigt matcha Visiteur Du Pom, som genast tog hand om taktpinnen före Stureplan och Fury The Bullett. Istället gled den femårige fuxen med fint i draget bakom täthästarna.

I utgången av kurvan rådde det inga tvivel om att Rodriguez hade mycket sparat i tyglarna. Visiteur Du Pom kämpade visserligen på bra över upploppsrakan, men fick ändå ge sig för Globemaster över de sista 200 meterna.

- Globemaster kändes betydligt bättre jämfört med förra starten. Det fungerade fint att gå bakifrån och det blev lätt till slut, konstaterade Martin Rodriguez.

Zaahid-sonen ägs av Sandh, Sjöberg, Lostrand och Brilliant Kind. Uppfödare är C Söderberg, Kraftkonsult och D Wirenstål.

Globemaster VC

Växte i ledningen

Spenzer visade sig vara svårfångad i en 1 400 meter lång Bronshandicap. Med Elione Chaves vid tyglarna tog den Catharina Vång-tränade fyraåringen genast hand om taktpinnen och bärgade sin första årsseger på ett övertygande sätt.

- Jag har bara ridit Spenzer en gång tidigare. Han var lite av och på i loppet, men när jag verkligen bad om det gick han ifrån, sade Elione Chaves.

Wilshire Boulevard-sonen var med på noterna från start och kunde tidigt ta hand om ledningen före Bloomers Drink och Huddle. Väl inne på upploppsrakan lade Spenzer i en extra växel och drygade ut till en plättlätt viktoria.

- Det är första gången som Spenzer får fronten i år. Eftersom han kan vara ganska bekväm måste han känna att han är jagad, sade Catharina Vång om valacken som ägs av Stall Spenzer Easy och är uppfödd av Vägerstorps Stuteri HB.

Spenzer

Gazelle för andra gången

Sandra Brolin-tränade Gazelle har verkligen hittat stilen. Stärkt efter den lätta segern för en vecka sedan visade Devil’s Drink-dottern lika fina takter i en Silverhandicap. Även den här gången var det Angelika Berg som stod för styrningen.

- Gazelle kändes pigg och var mer fokuserad idag. Jag satt bara och väntade på att någon skulle komma upp och trycka, men det dök aldrig upp någon, sade segerlärlingen.

Från sitt invändiga utgångsläge hade den treåriga fuxan inga problem att lägga beslag på spetspositionen. Främst Apple Valley och Sir Gnet försökte ta upp jakten vid upploppets början. Men Gazelle var omöjlig att fånga och segermarginalen skrevs till två längder.

Lisbeth Bolin äger Gazelle tillsammans med tränare Sandra Brolin och B Sahlberg.

- Förra veckan var jag upptagen i ett samtal och missade helt när Gazelle vann sitt lopp. Idag var jag mer uppmärksam, sade Lisbeth.

Gazelle är liksom Globemaster uppfödd av C Söderberg Kraftkonsult och D Wirenstål.

Gazelle

Från andraplats till seger

Så sent som i lördags bärgade Thunderboy en mersmakande andraplats på Göteborg Galopp. I onsdagens start i en 1 600 meter lång treårshandicap räckte det hela vägen till vinnarcirkeln. Ridande Nathalie Mortensen äger Appel Au Maitre-sonen tillsammans med Emma Johansson.

Det gick undan från start när Forward Focus och Snowstorm klev fram och tog hand om taktpinnen. En bit längre ner i fältet avancerade Thunderboy snart upp på en tredjeplats.

Forward Focus gjorde ett försök att rycka vid upploppets början och fram till åtminstone 150 meter kvar såg det ut som ett vinnande drag. Men sista biten in mot linjen hittade Thunderboy en extra spurtväxel, som ledaren inte hade en chans att svara på.

- Thunderboy är en stor diva. Han kändes stark i början, sedan släppte han bettet genom kurvan för att åter ta tag i det på upploppet, sade Nathalie Mortensen om fjolårets SM-vinnare.

Annette Stjernstrand tränar treåringen, som är uppfödd av Fredrik Sundström och Team Högdala AB.

Thunderboy

Engbloms tvååring dominerade

Jungle Vibes dominerade helt i en tvåårsmaiden över 1 200 meter. Med två raka andraplatser i bagaget tog Henrik Engbloms adept omedelbart hand om ledningen och över upploppsrakan fanns det i stort sett bara en häst på banan.

Shane Karlsson sände genast fram Jungle Vibes till spets före Miss Mehmas och Miss Mack. Redan vid upploppets början hade Bungle In Thejungle-sonen skaffat sig ett så pass stort övertag att loppet i praktiken redan var avgjort.

- I de tidigare starterna har Jungle Vibes testat gräs och lite längre distanser. Men 1 200 meter på dirttracken verkar vara hans melodi. Det får bli ytterligare några starter i höst, sedan har vi förhoppningsvis en riktigt fin sprinter till nästa år, sade Henrik Engblom.

Dressyrryttaren Mads Hendeliowitz från Strömsholm äger Jungle Vibes tillsammans med Stall Mahogny och Westerberg.

Jungle Vibes

Gimme Love och Thuva fick luckan

En lugn inledning följd av en invändig lucka blev ett framgångsrikt upplägg för Gimme Love och Thuva Hjalmarsson i Britta Strokirks Memorial för kvinnliga amatörryttare. Lenitha Adolfsson tränar och äger femåringen som för andra gången i karriären fick smaka segerns sötma.

Gimme Love lång länge placerad som fyra i ett ganska utdraget fält där främst Cava Queen och Moloch Sacc stod för farthållningen. När sedan täthästarna började tappa lite fart vid upploppets början fick Gimme Love en invändig lucka som på beställning.

I ett nafs tog Reliable Man-sonen över kommandot. Troublemaker, som legat med i front över de inledande 1 000 meterna, kontrade fint, men lyckades aldrig fånga Gimme Love, som säkrade segern med en dryg längd.

- Det kändes bra att de andra hästarna drog upp tempot över den lite längre distansen. Gimme Love blev kanske lite ensam i front, men det var egentligen aldrig någon fara, sade Thuva Hjalmarsson efter sin tredje ryttarseger.

Wretman Stable & Stud har fött upp femåringen.

Gimme Love

En blivande stjärna

Camilla Nilsson kan ha en gryende stjärna i Hasard De Faust. Med Per-Anders Gråberg i sadeln tog femåringen sin andra seger på lika många försök i dagens avslutande Arabhästlöpning.

Hasard De Faust delade taktpinnen med Oas Marco fram till upploppets början. Därefter tog Dahess-sonen själv tag i saken och utökade sitt segergrepp över de sista 300 meterna. När mållinjen slutligen skars var det hela sex längder ner till Highland Queen.

- Hasard De Faust är en kapabel häst som nästan ser ut som ett fullblod. Det var kanske inte helt optimal distans för honom idag och han vinglade en del på upploppet. Men här finns absolut mer utveckling, sade Per-Anders Gråberg.

Hasard De Faust

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Veckosvep 24 toppbild
Veckosvep 24 toppbild

Från Nationaldagsfirandet på Gärdet till storloppen på Bro Park. Den gångna veckan bjöd på många minnesvärda ögonblick. Men vi nåddes även av det sorgliga beskedet att Gunnar Nordling har lämnat oss. De närmaste dagarna väntar flera spännande tävlingsdagar runt om i Skandinavien, inte minst Svenskt Grand National på Strömsholm. Läs mer

Monseiur Vic DSC_1427.jpeg
Monseiur Vic DSC_1427.jpeg

Hindersportens stora höjdpunkt är de årliga kapplöpningarna på Strömsholm med de två stora hinderloppen EMC Svenskt Grand National och Autoexperten Svenskt Champion Hurdle. På lördag är det äntligen dags och nedan presenterar vi starthästarna i de båda huvudloppen. Läs mer

Stockholms Stora 2024
Stockholms Stora 2024

Storloppsdag på Bro Park – men de grova pengarna hamnade i Norge och Danmark. Niels Petersen (två segrar), Jan–Erik Neuroth, Bent Olsen, Annike Bye Hansen och framförallt Sören Jensen vann de stora löpningarna. Stockholms Stora Pris (Gr3), dagens huvudlöpning, vanns av Good Fortune efter en snygg ritt av Kevin Stott. Läs mer