Falkor TOP

Tävlingsreferat: Falkor för tredje gången på raken

3 december 2023 16:08

Falkor gjorde det igen! Efter en hård kamp mot Running Rolf lyckades Patrick Wahls adept säkra sin tredje raka triumf i söndagens Open Handicap på Bro Park. I segersadeln satt Jacob Johansen, som även fick besöka vinnarcirkeln med debutanten Black Bear och I Am Yankee den här vintriga tävlingsdagen.

Patrick Wahl-tränade Falkor är i ett härligt slag just nu. På söndagen säkrade den femårige skimmeln sin tredje raka viktoria genom att avvisa Running Rolf i en stenhård upploppsstrid. Jacob Johansen red Barocci-sonen, som ägs av Stall Dömle och är uppfödd av Pernilla Nilsson.

- Den här hästen har ett riktigt stort hjärta, sade Jacob Johansen.

Falkor gled upp som utvändig tvåa samtidigt som Globemaster tog över ledningen från snabbstartande Fast And Free i slutet av bortre lång. Den positionen höll grållen genom hela svängen innan han själv tog över kommandot vid upploppets början.

Men Jacob kunde verkligen inte sitta och finåka över de sista 200 meterna. Running Rolf bjöd nämligen snart upp till kamp och duellen fram till mållinjen blev lika jämn som rafflande. Falkor vägrade dock ge sig och säkrade förstapriset, värt 50 000 kronor med ett huvud.

- En helt fantastisk prestation! Falkor ger verkligen allt och sättet han kontrade på säger en hel del om hästen. Samtidigt måste jag ge Jacob en stor eloge för en riktigt stark ritt. Han förivrade sig inte och satte in slutstöten i rätt ögonblick, sade Patrick Wahl efter årets 35:e tränarseger.

Falkor

En mersmakande debut

Tidigare på dagen presenterade tränare Patrick Wahl ett nytt intressant namn i en 1 200 meter lång Maidenlöpning. Black Bear såg riktigt stark ut när han tillsammans med Jacob Johansen effektivt plockade ner stallkompisen Funny Rebel över de sista 200 meterna.

Black Bear avancerade snabbt upp som fyra strax bakom ledande Funny Rebel och Have Faith In You. När Jacob sedan bad om lite mer med 300 meter kvar lade irlandsimporten i en extra växel, övertog kommandot och accelererade ifrån med sex övertygande längder.

- Vi vet att Black Bear är en bra häst, men än så länge är han inte 100 procent klar och debut på en krävande bana var ett frågetecken. Black Bear köptes på Breeze Up och förhoppningen är att han ska vara en häst för Derbyt nästa år, sade Patrick Wahl.

New Invest Racing och C Andersson Racing äger Sioux Nation-sonen.

Black Bear

Stark som en björn

Jacob Johansen satt även i segersadeln på I Am Yankee i en handicap för treåringarna över 1 600 meter. Julian McLarens adept tycks nu äntligen vara tillbaka i samma fina slag som för ett år sedan.

Från ett utgångsläge som fyra ökade I Am Yankee farten i ingången till svängen och satte utvändig press på tätduon Fort Doge, Dharwin och Liquid Light. Vid upploppets början tackade Freud-sonen för sällskapet och när USA-importen skar mållinjen var det hela åtta längder ner till tvåan Pearl Lounge.

Juilan McLaren har alltid haft höga tankar om treåringen som ägs av Stall Forward – Easy.

- I Am Yankee är en riktigt bra och stark som en björn. Jag visste att han skulle göra en bra insats idag, men att han skulle vinna så lätt efter en resa i fjärdespår med 64 kilo på ryggen var ändå lite överraskande, sade tränaren.

I Am Yankee

Art Defender för tredje gången i år

Art Defender gjorde knappast den långa resan från Skåne förgäves. I en 1 200 meter lång tvåårslöpning lyckades den Vanja Sandrup-tränade irlandsimporten avvisa favoriten Green Exceed med en halv längd. Annie Nilsson Lindahl red National Defense-sonen.

- Det var inga konstigheter. Art Defender tog resan bra hanterade banan fint, sade segerjockeyn.

Det gick undan från start när innerspårets Makenzie öppnade upp en lucka till huvudklungan, där Art Defender låg fint placerad som trea.

Både Frankie’s Girl och Art Defender hämtade effektivt in ledarens försprång över upploppets första hälft. Sista biten närmade sig även Green Exceed, men Art Defender höll farten och säkrade karriärens tredje seger på ett snyggt sätt.

- Tanken när jag köpte Art Defender på Breeze Up-auktionen i Gorsebridge var att han skulle vara en tidig häst. Han var lite jobbig när han kom till stallet, men efter kastrationen har han lugnat ner sig betydligt. Efter dagens fina insats funderar jag på att anmäla honom till tävlingarna om 14 dagar, sade Vanja Sandrup om den SGS III-ägda tvååringen.

Art Defender

Gold Streak släppte ingen över bron

Efter en mersmakande andraplats i förra starten gjorde Gold Streak processen kort med sina nio konkurrenter. Med Per-Anders Gråberg vid tyglarna spårade Caroline Malmborgs adept hela vägen över de 1 200 meterna i en Bronslöpning.

Från bricka två fick Gold Streak en fin start och lyckades avvisa Tatum och Bedazzling i kampen om spetspositionen. Vid upploppets början hade Gråberg fortfarande en del sparat i tyglarna. När han bad Hot Streak-sonen om lite mer ökade fuxen farten och drygade ut med tre lätta längder före Fru Petrel.

- Gold Streak är fortfarande väldigt orutinerad och jag tror att det finns mycket utveckling i honom. 1 200 meter var nog i kortaste laget, men idag var Gold Streak snabbt från start och då löste det sig fint. Tar han det här loppet på ett bra sätt blir det eventuellt en ny start nästa tävlingsdag, sade Caroline Malmborg om englandsimporten som ägs av Stall Winning Streak.

Gold Streak

Lovely Spirit med många längder

Per-Anders Gråberg bytte snabbt häst för att i den följande Maidenlöpningen losta Ylva Brandt-tränade Lovely Spirit till en övertygande viktoria. Även här stavades segerreceptet ledning från start till mål.

- Jag hade en grundidé om att ta ledningen, men fick bruka en del krafter för att nå den. Lovely Spirit är ingen häst man sitter och smyger med, sade Gråberg.

Lovely Spirit laddade i ingången till första sväng och lyckades snart betvinga Strike Eagle i kampen om spetspositionen. I slutet av bortre lång och in i kurvan var det egentligen bara Hammertime som lyckades följa det amerikanskfödda stoet.

Väl inne på upploppsrakan visade Lovely Spirit inga tecken på att mattas och ner till gott avslutande Knight Run var det många längder.

Mor Spirit-dottern ägs av Stall Poulard HB, som har fått göra flera besök i vinnarcirkeln den senaste tiden.

- Lovely Spirit har inte riktigt vuxit färdigt mentalt, men idag gick det trots allt lite bättre. Hon startar troligtvis den 17:e december och sedan får vi sikta på fyraårssäsongen, sade Ulf Byström.

Lovely Spirit

Söndagens stora smällkaramell

Sunday Special-handicapen såg öppen ut på förhand. Den 2 100 meter långa uppgörelsen fick också en riktigt överraskande vinnare i form av 32-oddsaren Warwick Avenue, tränad av Göran Schillström och riden av Darren James Williamson.

- När vi väl fann luckan med 400 kvar gick Warwick Avenue riktigt starkt. Han hade kunnat springa lite till, sade Darren James Williamson.

Warwick Avenue fick en riktig smygresa och förde länge en anonym tillvaro långt bak i kön, samtidigt som ett flertal hästar var angelägna om att nå den åtråvärda spetspositionen.

När Snowstorm tog över kommandot från Gazelle genom kurvan såg loppet ut att vara avgjort. Men väl inne på upploppsrakan fann Warwick Avenue en liten lucka mellan hästar, dök plötsligt upp som gubben ur lådan och växlade effektivt ner ledaren över de sista 200 meterna.

Warwick Avenue gjorde sin fjärde start i Göran Schillströms regi.

- Efter att jag gjorde en liten paus från tränandet hade flera av stallets äldre hästar hunnit gå i pension. Så nu har jag tagit in Warwick Avenue och Strawberry i träning. Warwick Avenue är stark som en oxe. Han har jobbat i djupsnö hemma på gården och det tycks ha varit en perfekt uppladdning inför dagens start, sade Göran Schillström om den sexårige Hallucinate-sonen, som är uppfödd av Scanstar Farm AB.

Warwick Avenue

Stark när han vill

Efter ett antal mindre lyckade insatser tände Hasard De Faust till på alla cylindrar i arabgaloppörernas Scandinavian Stud & Racing Cup. Med Leonard Rios i sadeln vägrade Camilla Nilssons adept att lämna över ledningen till någon av sina sju konkurrenter.

- Den här hästen är stark när han själv vill, konstaterade tränaren.

Hasard De Faust lyckades ta hand om spetspositionen från startspåret närmast innerrailen, men blev uppvaktad av såväl stallkompisen Pharitz Dahhia och framför allt Moulaan Ad under resans gång. Rios gav emellertid inte sexåringen en lugn stund och lyckades plocka fram en extra pollett i Dahess-sonen över de sista 200 meterna.

Totalsegern i Scandinavian Stud & Racing Cup gick till Highland Queen, som slutade femma i finalupplagan.

Hasard De Faust

Spännande tomteduell

Ponnygaloppens traditionella tomterace utmynnade i en spännande duell. Alvin med Stella Österlund i sadeln spårade över större delen av upploppet. Men i de avslutande galoppsprången tvingades de ge sig för fint spurtande Valentino Betty Boop, riden av Ida Lindersson Hagberg.

Tomterace 2023

Nu gör galoppen ett tävlingsuppehåll i två veckor. Den 17 december rids årets sista tävlingsdag på Bro Park.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Ulrika Holmquist med häst i Nya Zeeland redigerad privat Ulrika Holmquist med häst i Nya Zeeland redigerad privat

När vintermörkret är som mörkast och dagarna korta så är en del av den skandinaviska jockeyeliten på äventyr i olika delar av världen. Vi har tagit pulsen på tre av våra absolut mest framgångsrika ryttare som skördar framgångar i Nya Zeeland och Australien. Läs mer

Jacob Johansen 50 Jacob Johansen 50

22 februari 2024 | Nyhet

Så övervintrar Jacob Johansen

På sociala medier ser vi bilder på svenska ryttare som jobbar och njuter i solen under vintern. Nya Zeeland, Australien, USA och andra länder med ett behagligare klimat än den svenska vintern. Men det gäller inte alla. Jacob Johansen övervintrar på hemmaplan. Läs mer

Free House och Jessica Long Free House och Jessica Long

15 februari 2024 | Nyhet

Nu är vårens kursprogram klart

Nu är vårens kurser öppna för anmälan! Under våren och försommaren arrangerar vi en introduktionskurs, en amatörtränarkurs, två tappskokurser, tre ponnylicenskurser och två ryttarlicenskurser samt utbildningsdagar för ryttare. Läs mer