Foto: Elina Björklund
Falkor TOP

Tävlingsreferat: Falkor för andra året i rad

19 november 2023 15:55

Patrick Wahl-tränade Falkor svarade för en briljant insats när han hemförde SGS Stockholm Hösthandicap för andra året i rad. Jacob Johansen sände genast fram den femårige skimmeln till spets och från den positionen vägrade Barocci-sonen släppa någon över bron.

- Falkor trivs bäst i front och trots bra tempo hade han hela tiden en pollett sparad, sade Jacob Johansen.

Falkor VC

Falkor fick en bra start i den 2 100 meter långa uppgörelsen och hade inga problem att svara ut såväl Running Rolf som Disraeli genom första sväng. Därefter höll stall Dömles grålle ett lika högt som malande tempo över bortre lång och in genom svängen.

Det var egentligen först när innerspårets Indy Humor avancerade fram och ställde en sista fråga mitt på upploppsrakan, som Falkor tvingades plocka fram det där lilla extra. Även Indy Humor avväpnades effektivt över de sista 200 meterna och segerpremien på 82 500 kronor bärgades med en halv längd.

- Det här var en femstjärnig insats av både häst och ryttare. Falkor fick sin favoritposition och då är det inte så lätt att haka på honom. Trots toppvikt lyckades han avvisa flera hästar idag, sade Patrick Wahl om Pernilla Nilsson-uppfödningen.

American Lily med åtta längder

Efter två starter tidigare i år avlade Patrick Wahl-tränade American Lily sitt maidenship på ett klart mersmakande sätt. När Jacob Johansen tryckte på gasen vid upploppets början drygade O W Racings Bernardini-dotter ut med åtta överlägsna längder över de sista 300 meterna.

Från en position utvändigt om stallkompisen Funny Rebel tog American Lily själv hand om taktpinnen genom kurvan. Vid upploppets början gick det inte att ta miste på att Jacob hade mycket sparat i tyglarna. Sättet som det tvååriga stoet avgjorde på över upploppets andra hälft lämnade inte så mycket i övrigt att önska.

- American Lily har dirttrack-stam. Enligt Jacob kändes det nästan som hon flöt ovanpå banan. Hästen är anmäld till både Norskt och Svenskt Derby, sade Patrick Wahl.

Bakom vinnaren tog Sienna andraplatsen före Funny Rebel.

American Lily

Fortsatta framgångar för Sjökvist och Holmquist

Tränare Annika Sjökvist och jockey Ulrika Holmquist följde upp onsdagens framgångar med ytterligare en snygg dubbel den här söndagen. Först ut var treårige Brookhaven, som levererade en strong spurt i en 1 400 meter lång Guldhandicap.

- Brookhaven var den häst som jag trodde mest på idag, sade segerjockeyn.

Ulrika gav Brookhaven en lugn inledning som sexa längst bak i en huvudklunga som anfördes av Fast And Free och Firebomb. Vid upploppets början sökte sig Buratino-sonen ut i spåren och lade i en extra spurtväxel. Brazen Soul tog över kommandot från Fast And Free med 200 meter kvar, men fick snart kapitulera mot Brookhavens fina spurt.

- Brookhaven sover och äter mest på vardagarna. Men i loppet är han en riktigt krigare. Jag tror att det finns ännu mer utveckling i honom. Nu packar vi in honom och laddar inför nästa år, sade Annika Sjökvist om fuxen som ägs av Racehorses and Bubbles.

Brookhaven

Daybreaker från start till mål

I söndagens avslutande Bronshandicap fick Annika och Ulrika sällskap i vinnarcirkeln av det stora ägargänget i Min Galopphäst i Sverige AB. Detta efter att treårige Daybreaker spårat hela vägen över de 1 600 meterna.

- Daybreaker är en tuff häst. Att vinna från front på en krävande vinterbana är inte så lätt. Dessutom känns det lite extra roligt att få avrunda säsongen med en seger med en häst från Annikas stall, sade Ulrika Holmquist.

Trots att både Yalla Yalla och Im A Dragon försökte utmana Daybreaker i kampen om spetspositionen över de inledande 400 meterna lyckades White Soxs-avkomman försvara sin position över bortre lång.

En bit in på upploppsrakan avancerade Forty Love fram och gav Daybreaker en rejäl mach. Men snyggt understödd av Ulrika vägrade fuxen ge sig. Karriärens andra viktoria säkrades med en hals.

- Daybreaker har vuxit i sin kropp och blivit starkare den senaste tiden. Idag står han 1 600 meter, sade Annika Sjökvist, efter veckans fjärde tränarseger.

- Det känns riktigt härligt efter en tids segertorka, fortsatte Annika, som själv har fött upp Daybreaker.

Daybreaker

Hanterade den lösa banan

En Bronshandicap över snabba 1 200 meter utmynnade i en ganska lätt spurtseger för Bearium. Martin Rodriguez lotsade det Alice Elmerskog-tränade stoet till årets andra fullträff.

- Banan är lite lös idag, men det var inga problem för Bearium, sade Martin Rodriguez.

Tempot blev högt redan från start när ledande Chinese Emperor fick utvändig press av både Moojim och Bedazzling. Martin Rodriguez gav Bearium en lite lugnare inledning som sjua en bit ner i fältet innan han styrde ut Verde Mar-dottern i ett fritt spår i utgången av kurvan.

Avslutningen över upploppsrakan var riktigt stark och Jeremy Stable 27:s fyraåring kopplade segergreppet redan med 200 meter kvar.

- Formen är god och Bearium passar på lite lösare underlag. Vi hade förhoppningar på henne idag, sade Alice Elmerskog om Alebäck-uppfödningen.

Bearium

War Hawk nedkämpade ledaren

I en Silverhandicap lite senare på eftermiddagen var Alice Elmerskog och Martin Rodriguez tillbaka i vinnarcirkeln. Den här gången var segervapnet War Hawk. Appel Au Maitre-sonen levererade ett riktigt styrkebesked genom att plocka ner länge ledande Princeton Graduate över upploppsrakan.

War Hawk var med på noterna från start tog tidigt positionen strax bakom ledande Princeton Graduate. De två hästarna dominerade sedan den 2 350 meter långa uppgörelsen fram till upploppets början.

Då hämtade War Hawk metodiskt in det lilla försprång som ledaren skaffat sig och med knappt 200 meter kvar var duellen avgjord.

- War Hawk trivs bäst med att gå utvändigt och Martin gjorde helt rätt i att placera honom där. Jag var lite osäker på hur hästen skulle hantera banan, men den passade tydligen, sade Alice Elmerskog efter den fina stalldubbeln.

Stall Hawk äger War Hawk, som är uppfödd av C Söderberg Kraftkonsult, D Wirenstål.

War Hawk

Ännu en vinnare för Stall Poulard

Tränare Roy Arne Kvisla och ägare Stall Poulard har fått besöka vinnarcirkeln med både Twirling Ghost och Mendel’s Rock under hösten. Ytterligare ett intressant namn som vi förhoppningsvis kommer att få se mer av nästa år är Indian Rags. Den tvåårige irlandsimporten såg fin ut när han spräckte segernollan för Per-Anders Gråberg i en uppgörelse över 1 600 meter.

- En stor och valpig häst som lätt får en lite väl hög och rund aktion när man pressar honom. Idag visade han i vilket fall att styrkan finns där, sade Gråberg.

Indian Rags fick en lugn start och lät Wishforluck göra grovjobbet i front. När sedan Green Exceed gick till attack och tog över kommandot i utgången av kurvan hängde Union Rags-sonen på fint i draget. Men det var egentligen först över de sista 200 meterna som hingsten verkligen tog tag i det och avgjorde med en längd.

- Indian Rags bar blinkers för första gången och det var säkert därför han tappade lite från start. Den här hästen står distans och är anmäld till Derbyserien nästa år. Men närmast väntar ett par veckors avkoppling, sade Roy Arne Kvisla, som ropade in hästen på Breeze Up på Irland.

Indian Rags

Rundade fältet

Efter en lugn inledning rundade Mr Kygo och Thuva Hjalmarsson samtliga sex motståndare i söndagens inledande Stockholms Galoppsällskap Amatör Cup. Julian Mc Laren tränar den sjuårige Hallucinate-sonen, som bokförde årets tredje viktoria i nionde starten.

- Det gick alldeles för fort från start idag. Men jag litade på Mr Kygo, han vet vad han ska göra, sade Thuva Hjalmarsson efter sin fjärde seger i år.

Det blev bra tempo från start när Gazelle stack till ledningen och snart fick sällskap av Thunderboy och Give Me Space. Thuva Hjalmarsson gav Mr Kygo en betydligt lugnare inledning och ekipaget sladdade inledningsvis en bit bakom huvudfältet.

Men genom svängen och in på upploppet började sjuåringen ta upp jakten på de flyende ledarna. När Gazelle fångades in över de sista 200 meterna var saken klar.

- Mr Kygo är både lätt och svår att rida. Det viktiga är att ryttaren har is i magen och litar på hästen. Idag red Thuva ett fruktansvärt bra lopp och visade att hon är en stor talang, sade Julian Mc Karen, som tränar Ljungstorp-uppfödningen åt Stall McDream – Easy.

Mr Kygo

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Stroxx Carlras Pramms TOP Stroxx Carlras Pramms TOP

För tre år sedan nosade han ut Wolfof Vancouver i Svenskt Derby. På söndagen var Stroxx Carlras tillbaka på Jägersros kapplöpningsoval för att ta sig an den skandinaviska milereliten i Pramms Memorial (L). Efter en eminent ritt signerad Kevin Stott besegrade sexåringen hemmahoppet Plantstepsdream med säker marginal. En prestation som belönades med 540 000 kronor. Läs mer

Tord Nilsson och Kinsman TOP montage Tord Nilsson och Kinsman TOP montage

En pensionär och en amatör. Den kombinationen ligger bakom Sveriges förmodligen bästa sprinter – i alla fall hemma på Jägersros grus. Med talet 92 står Kinsman bäst till i Jägersro Sprint och utmanar Skandinaviens övriga stjärnor som samlas på Jägersro på söndag. Läs mer

Ayani TOP Ayani TOP

Benny Anderssons galoppstjärna Ayani startar i storloppet Pramms Memorial på Jägersro på söndag. Ayani, som tillhör en av favoriterna, är en av Sveriges mest löftesrika och talangfulla galopphästar – inte minst efter den populära segern i Svenskt Derby förra året. Läs mer