Espen Hill TOP

Tävlingsreferat: Espen Hill övertygade i årsdebuten

17 augusti 2022 16:19

Madeleine Smith-tränade Espen Hill kan säkert göra sig gällande i större sammanhang senare i år. Sexåringens årsdebut i Cup Trial lämnade i vilket fall inte så mycket i övrigt att önska. Mutadaffeq trivs på Bro Parks hinderbana och tog årets tredje steeple-seger i anrika Gyllene Hästen.

Madeleine Smiths stora stallstjärna Espen Hill svarade för en lysande årsdebut i onsdagens inledande Cup Trial. I sin första start sedan oktober bjöd Helsinki-sonen på en stark långspurt över upploppet och plockade ner en tapper Sublissimo kort före mål.

Med sin tränare vid tyglarna fick Espen Hill i sällskap med No Short Cuts en avvaktande inledning längst bak i kön. Samtidigt tog Sublissimo resolut hand om taktpinnen och svarade genast när Xcalibur gjorde honom sällskap över bortre lång.

Genom den sista kurvan påbörjade ett flertal hästar ett avancemang från kön. Swinging of Venice gick bra, men ännu starkare gick Espen Hill. Sublissimo försökte rycka vid upploppets början och höll verkligen berömvärt. Men åt Espen Hills starka avslutning över de sista 200 meterna hade han inget svar på.

- Espen Hill är en underbar häst när han springer. Mellan starterna kan han däremot vara lite jobbig. Jag trodde att jag gjorde en miss i första sväng. Men sedan försökte jag hålla mig så lugn som möjligt och lät hästen lösa det mesta. Härnäst väntar SM Classic och sedan vågar vi kanske hoppas på Cupen, sade Madeleine Smith.

Espen Hill ägs av BeWe Horseshoes AB och är uppfödd av Katarina Jacobsson.

Espen Hill

Nordic från start till mål

Wido och Jan-Erik Neuroth fick nöja sig med en fjärdeplats med No Short Cuts i Cup Trial. Betydligt bättre gick det då med Nordic i en Open Handicap. Stall Perlens femåring tog omedelbart hand om ledningen och från den positionen höll han i taktpinnen hela vägen över de 1 750 meterna.

Nordic fick lite utvändig press av Dear Bear över de första 800 meterna. Men genom kurvan och in på upploppet ryckte Gleneagles-sonen ifrån med ett par längder och visade inga tecken på att mattas när Freed From Desire satte in spurten över de sista 200 meterna.

- Nordic överraskade mig idag genom att göra hela jobbet själv. Han är väldigt framåt och gillar att löpa, sade Jan-Erik Neuroth om den tyskfödde fuxen.

Nordic

Saigon befäste storloppsformen

Martin Rodriguez serverade Saigon en riktig drömresa i Breeders’ Trophy Classic Trial. När Maria Sandhs adept fick luckan närmast innerrailen lade han i en extra spurtväxel och säkrade sin tredje raka viktoria på ett snyggt sätt.

- Saigon verkar förbättra sig för varje start och nu känns han redo för större uppgifter, sade segerjockeyn.

Saigon kom iväg fint från sitt innerspår och tog snart en position som trea i draget bakom tätduon Mahalia och Mojave Ghost.

En bit in på upploppsrakan hittade Saigon en liten lucka invändigt om stallkamraten Mahalia. Martin var inte sen att ta den och när Swipe-sonen väl fick fritt spelrum ökade han farten och betvingade en tapper Mojave Ghost med en säker längd.

- Det blev kanske onödigt spännande idag, men det är ju kul med lite kamp också, sade Tomas Lostrand som äger Rävdansen-uppfödningen tillsammans med Maria Sandh och Stall LATA.

Saigon

Årets tredje steeple-seger

Niklas Lovén har verkligen varit i hetluften den senaste tiden. Den gångna helgen vann han lopp i Italien. Och den här onsdagen lotsade han Mutadaffeq till en lätt seger i den anrika steeeplechasen Gyllene Hästen. Karen Kuszli tränar irlandsimporten, som tog årets tredje seger över fasta hinder.

Mutadaffeq spenderade en stor del av de 4 200 meterna som trea-fyra några längder bakom ledande Steccando och Jungleland.

När sedan Steccando försökte rycka med varvet kvar till mål var New Approach-sonen inte sen att hänga på. Redan med fem språng kvar var ledaren infångad och därefter hade Niklas Lovén full koll på läget. Över de sista hindren drygade Mutadaffeq ut med många längder.

- När jag red honom förra gången på Bro Park var han inte helt toppad. Då fattades den växeln som han hade idag. Nu blir det nog HM Konungens Pris i nästa start, sade Niklas Lovén.

Karen Kuszli tränar Mutadaffeq åt Stall Stora Skuggan.

- Jag trodde faktiskt inte att han skulle vara så bra idag, sade Karen, som även sadlade ut Leo The Lion till en fin tredjeplats i samma lopp.

Mutadaffeq

Mr Suarez släppte ingen inpå livet

Efter två strykningar kom endast tre hästar till start i den Calvados Memorial. Patrick Wahls Mr Suarez dominerade fullständigt den nyinstiftade häcklöpningen genom att spåra hela även över de den 3 450 meterna.

Kevin Parkin sände genast fram Mr Suarez till ledningen, varpå Philomatheia-sonen snabbt öppnade upp en lucka till Early Voice och Last Reference.

Det övertag åttaåringen skaffat sig i loppets inledningsskede förvaltade han sedan på ett utmärkt sätt över samtliga häckar och årets första seger var aldrig i fara.

- Mr Suarez är väldigt stark men han har inte så mycket speed. Därför bestämde jag mig för att köra i ett högt tempo från start, sade Kevin Parkin.

Patrick Wahl äger själv sin adept och fick ta emot både vandrings- och hederspris av Stefan Ratell i vinnarcirkeln.

- Mr Suarez har blivit lite tempotorsk ett par gånger tidigare. Så idag bestämde vi oss för att dra upp tempot. Jag tyckte nästan att det gick för fort, men det höll hela vägen. Vi har även hoppat honom på steeple-hinder i träning och jag får fundera på vad vi väljer i nästa start, sade Patrick Wahl.

Mr Suarez

Årets första fullträff

Efter två mersmakande andraplatser den senaste månaden fick El Camino äntligen in årets första fullträff i en 1 400 meter lång Silverhandicap. Leonard Rios red den fyraårige skimmeln som tränas av Maria Johansson.

Från utvändiga bricka 13 sände Leonard Rios resolut fram El Camino och satte utvändig press på ledande Huddle.

Redan vid upploppets början övertog Gleneagles-sonen kommandot och därefter släppte han ingen över bron. Huddle höll bra som tvåa, en dryg längd bakom vinnaren.

Maria Johansson äger själv sin adept.

El Camino

Dubbel segerglädje

Tränare Annika Sjökvist och ägarkonstellationen Lars-Otto Thorin – Tesch Power KB kunde bokföra en finfin dubbel med hästarna Whiskey Sour och Miss Mehmas i dagens Maidenlöpning för den yngsta årgången. Den förstnämnde var starkast över de sista 200 meterna och besegrade sin stallkompis med en dryg längd.

Miss Mehmas fick en riktigt fin start och anförde det lilla fältet i sällskap med Jungle Vibes i ingången till kurvan. Några längder bakom tätduon hittade Whiskey Sour och Ulrika Holmquist en perfekt position som trea.

Miss Mehmas försökte rycka vid upploppets början och skaffade sig även ett litet övertag. Men då hade även Whiskey Sour lagt i överväxeln. Saka men säkert hämtade White Soxs-avkomman in stallkamratens försprång och säkrade slutligen karriärens första seger.

Annika Sjökvist var naturligtvis helnöjd efter stalldubbeln. Att hon dessutom har fött upp Whiskey Sour gjorde så klart inte segerglädjen mindre.

- Whiskey Sour och Miss Mehmas har varit likvärdiga i träning och det var skönt att Miss Mehmas var förbättrad jämfört med förra starten. Whiskey Sour är inte anmäld till Breeders’, men har SM och Auktionslöpningen på schemat, sade Annika.

Whiskey Sour

Full pott för Douze Points

Stärkt av segern med Whiskey Sour bytte Ulrika Holmquist häst för att sedan lotsa Douze Points till en kassaskåps-säker seger i en 2 100 meter lång Järnlöpning. Caroline Malmborg tränar treåringen, vars segerrecept stavades ledning från start till mål.

Douze Point fick en perfekt start och tog omgående hand om spetspositionen. Pie In The Sky gjorde snart honom sällskap och de båda hästarna drog undan i en klar ledning över bortre lång och in genom sista sväng.

Vid upploppets början bad Ulrika Barocci-sonen om lite mer, varpå han tackade Pie In The Sky för sällskapet och drygade ut med hela åtta längder.

- Jag tror att det var bra att vi fick sällskap för Douze Points är lite grön i front. Jag vet att stallet har lagt ner mycket jobb på den här hästen, sade Ulrika Holmquist.

Efter en stark andraplats i förra starten stod Douze Points mer eller mindre på tur för seger.

- På förhand såg det ut som en vinnarchans. Men jag var ändå lite orolig för att hans orutin skulle ställa till det. Men Douze Points lärde sig mycket på den här starten och nu har vi siktet inställt på Breeders’, sade Caroline Malmborg om sin adept, som är uppfödd av Egendomsmäklarna i Slöta AB.

Bakom ägarpseudonymen Ecurie Chanson döljer sig bland annat mediaprofilen Göran Borgås, som refererat otaliga trav- och galopplöpningar genom åren.

- Jag har jobbat mycket med Caroline tidigare. När hon ringde mig och frågade om jag ville vara med på en häst var det svårt att tackan nej, sade Göran.

Douze Points

Thuvas första segerritt på Bro Park

Ledning från start till mål var det vinnande receptet för Black Power och Thuva Hjalmarsson i onsdagens avslutande Silverhästen för amatörryttare. Thuvas mamma Lenitha Adolfsson tränar den fyraårige irlandsimporten.

Black Power fick en riktig smakstart från sitt invändiga startspår och tog omedelbart hand om ledningen före Liveyourowndream och Jungle Dream. Den sistnämnde försökte ta upp jakten på ledaren vid upploppets början, men Black Power bara fortsatte ånga på och säkrade segern med närmare fyra längder.

Thuva Hjalmarsson tog en seger i Norge förra året, men detta var hennes första seger i Sverige.

- Vi har bara haft Black Power i stallet några månader och det var riktigt kul att jag fick vinna med honom idag. En jättefin och snäll häst att rida. Idag var han snabb ut och svarade hela vägen idag, sade Thuva.

Black Power

Fler nyheter, artiklar och bloggar

TravGaloppMontage.width-980
TravGaloppMontage.width-980

Vill du uppleva trav, galopp och en synnerligen intressant paneldiskussion så ska du bege dig till Bro Park på tisdag. Då arrangeras Hästsportens dag, ett gemensamt initativ av Svensk Galopp, Sundbyholmstravet, Svenska Ridsportförbundet, Svensk Travsport och ATG. Läs mer

Sankt Peder 3
Sankt Peder 3

Det är något visst med stranden i Sibirien. Det är många fullblod som slipar formen på den hästvänliga stranden strax utanför Ängelholm. Senast i raden är Anna-Maria Andersson från Munka Ljungby som låter sina hinderhästar galoppera i vattenbrynet på den långa strandremsan. Och det har gett resultat – på lördag startar båda hennes hästar vid den så populära tävlingsdagen på Strömsholm. Läs mer

Veckosvep 24 toppbild
Veckosvep 24 toppbild

Från Nationaldagsfirandet på Gärdet till storloppen på Bro Park. Den gångna veckan bjöd på många minnesvärda ögonblick. Men vi nåddes även av det sorgliga beskedet att Gunnar Nordling har lämnat oss. De närmaste dagarna väntar flera spännande tävlingsdagar runt om i Skandinavien, inte minst Svenskt Grand National på Strömsholm. Läs mer