Duca Di Como pramms 2023 TOP

Tävlingsreferat: Duca Di Como pulveriserade motståndet i Pramms Memorial

21 maj 2023 18:22

En prestation utöver det vanliga! Norske topphästen Duca Di Como övertygade enormt när han tillsammans med sin ständige partner Elione Chaves bärgade karriärens tredje triumf i miljonlöpningen Meccom Group Pramms Memorial (L) på Jägersro.

Duca Di Como 2

Sin vana trogen visade Duca Di Como fin fart redan över de inledande 200 meterna. Från sitt utvändiga utgångsläge red Elione Chaves till från start och i ett nafs kunde den åttaårige skimmeln ta hand om ledningen från Falkor och Wolfof Vancouver i ingången till den första kurvan.

Därefter fick Clodovil-sonen löpa på i sitt eget tempo. Över bortre lång utökade han bara sitt övertag och genom slutsvängen var det plötsligt många längder ner till huvudklungan. Segergreppet blev knappast mindre över upploppsrakan. När Duca Di Como slutligen nådde mållinjen var det hela elva längder ner till Pusjkin, som avslutade fint och säkrade andraplatsen före Steinar.

- Alla stora segrar är speciella, men framgångarna med Duca Di Como är ändå något alldeles extra. Jag har ridit honom de senaste 5-6 åren och vet vilka otroliga fartresurser han har, sade en rörd Elione Chaves efter den stora segern.

Duca Di Como vann även Pramms Memorial 2020 och 2022. Totalt har irlandsimporten tagit 21 segrar på 34 starter och sprungit in drygt 6,5 miljoner kronor i Stall Comos ägarfärger.

- Jag har nästan svårt att förstå att jag har en så fruktansvärt bra häst i mitt stall. Duca Di Como älskar att träna och har ett hjärta som få andra hästar. Det är möjligt att vi startar i Valley Chapel Memorial och Nickes Minneslöpning senare i år. Men det är löpningar som han redan har vunnit. Jag ska ta ett snack med ägarna och föreslå att det nog börjar bli dags att testa honom internationellt, sade Cathrine Erichsen.

Duca Di Como VC

Irish Action infriade favoritskapet

Fartfesten Hästens Emporia Jägersro Sprint utmynnade i en spännande upploppskamp mellan tre hästar. Amon Ra och Lost My Sock bet ifrån sig riktigt fint och Irish Action fick plocka fram hela sin kapacitet för att infria favoritskapet i den 1 200 meter långa Listed-löpningen.

- Hästen kändes otroligt fin. Jag försökte undvika alla problem och i början av upploppet kände jag att han skulle hinna fram, sade segerjockeyn Andreas Tapia Dalbark.

Irish Action fick en lite trevande start och avslutade det sju hästar starka startfältet samtidigt som Lost My Sock målmedvetet tog hand om ledningen före Mountain och Amon Ra. Därmed hade Zoffany-sonen egentligen inget annat val än att påbörja ett avancemang i ganska vida spår runt kurvan.

En bit in på upploppsrakan började Stall Gransäters irlandsimport hämta in ledarnas försprång och strax före mållinjen lyckades han hinna fram för att säkra den översta pallplaceringen med en hals.

- Det blev en ganska jobbig sväng för Irish Action idag. Inför dagens start utrustade vi honom med blinkers och det gjorde nog att han slog av lite på takten när han kom upp till ledarna. Hästen gjorde det bra i Tyskland ifjol, men i år siktar vi främst på de stora sprintlöpningarna på svenska och danska derbydagarna, sade tränare Lennart Jr Reuterskiöld, som bokförde ytterligare tre segrar den här tävlingsdagen.

Irish Action

American Zodiac var ostoppbar Derbytesten

Stall Juniors första dagsseger kom redan i söndagens inledande Södra Skåningarnas Derbytest. Här levererade American Zodiac ett riktigt styrkebesked över de 2 200 meterna. Med Elione Chaves vid tyglarna tog det svenskuppfödda stoet genast hand om befälet och släppte sedan aldrig sina konkurrenter inpå livet.

- Idag fick hon fronten och visade att hon definitivt står distans, konstaterade segerjockeyn.

Juniper Tree-dottern tog genast hand om befälet och öppnade snart upp en liten lucka till Fourth Commandment och Beck. Därefter var loppet i praktiken över. För väl inne på upploppsrakan drygade American Zodiac ut sitt övertag ytterligare och säkrade sin andra seger med fem mersmakande längder.

- American Zodiac fick inte till det i förra starten och hamnade i sprutet. Idag testade vi ett annat upplägg, skärpte upp henne med blinkers och då levde hon upp till vad hon visat i träning. De två stora målen är Derbyt och Oaks, sade tränaren.

American Zodiac ägs av Tord Olsson, som skördat fina framgångar inom både travet och galoppen den senaste tiden. För paret Jacqueline och Lennart Henriksson var detta den första av totalt tre uppfödarsegrar den här tävlingsdagen.

American Zodiac

Två raka segrar efter comebacken

Lennart Jr Reuterskiöld-tränade Pratia följde upp comebacksegern för en månad sedan med ännu en merskakande insats i en Silverhandicap. Då liksom nu var det Martin Rodriguez som red Stall Tandems sto.

Pratia fick en ambitiös inledning över de 1 730 meterna. Redan genom den första svängen öppnade hon upp en klar ledning till det resterande fältet. Det övertaget förvaltade Pride of Dubai-dottern sedan på ett utmärkt sätt fram till mållinjen.

Headora såg ut som en utmanare vid upploppets början, men Pratia hade en växel sparad och sträckte ut med närmare tre längder.

Stall Tandems ägarfärger har varit ett återkommande inslag på Jägersros kapplöpningsoval sedan mitten av 80-talet.

- Vi har sparat på Pratia och nu verkar hon komma för fullt. Det gäller att leva på hoppet, sade Vivy Svenby i Stall Tandem.

Tränare Lennart Jr Reuterskiöld fyllde i:

- Det ser ut som om det finns mer att hämta i den här hästen. Hon såg ut att slappna av fint därframme och sedan gick hon undan när Martin bad dom det.

Precis som American Zodiac är Pratia uppfödd av Jacqueline och Lennart Henriksson.

Pratia

Tredje raka för Tin Win

Lennart Jr Reuterskiöld ramade in en framgångsrik tävlingsdag med att ta emot Tin Win i vinnarcirkeln. Detta efter att Appel Au Maitre-sonen betvingat fjolårets Oaks-etta Scarlett i Malmö Vårhandicap.

Med Oliver Wilson vid tyglarna skuggade Tin Win ledande Warwick Avenue fram till 800 meter kvar. Därefter tog Stall Zadas fyraåring själv över kommandot. Scarlett försökte ta upp jakten över upploppsrakan, men fick se sig besegrad med närmare tre längder.

- Oliver placerade Tin Win fint från start och det såg inte ut att bli ett alltför tungt lopp för honom, sade Lennart Jr Reuterskiöld efter sin fjärde dagsseger.

Tin Win avslutade fjolåret starkt. Efter söndagens helgjutna årsdebut kan han nu stoltsera med tre raka ettor i formraden.

Med i vinnarcirkeln fanns även Catarina och Malcolm Briem, som efter Marianne Andréns bortgång tidigare i år blir den tredje generationen att förvalta Stall Zadas anrika hästägarfärger.

- Tin Win är en fantastisk häst och hans seger idag gjorde säkert mamma glad uppe i himlen, sade Catarina.

Tin Win är liksom American Zodiac och Pratia uppfödd av Jacqueline och Lennart Henriksson.

Tin Win

Ayani med åtta längder

Tränare Jessica Long och Benny Andersson i Chess Racing ser tveklöst ut att ha en gryende stjärna i treårige Ayani. I en 1 600 meter lång treårslöpning gjorde Starspangledbanner-sonen närmast mos av ett gäng relativt meriterade konkurrenter.

Med Oliver Wilson vid tyglarna tog Ayani genast hand om ledningen i ingången till första sväng. Redan över bortre lång öppnade ekipaget upp en lucka till det resterande fältet. Därefter fortsatte Ayani bara att ånga på.

Med långa galoppsprång utökade han sin ledning ytterligare över de sista 300 meterna och säkrade sin andra raka viktoria med åtta längder före Bushmill.

- Det är ett stort nöje att få rida en häst som Ayani. Med tanke på att han är storväxt ville jag ogärna bli inpackad i fältet. Därför valde jag att gå till front och han kändes bara bättre för varje meter, konstaterade Oliver Wilson.

Jessica Long var inte helt överraskad efter segern och har höga tankar om sin adept.

- Det jobb som Ayani gick i förra veckan är bland det värsta jag sett. Det uppenbara vore nog att matcha honom mot Voterlöpning och Svenskt Derby, men vill jag diskutera saken med Benny först. Jag tror nämligen inte att vi får se hästens fulla potential förrän han släpps ut på lite större banor, sade Jessica Long, som bara någon timme tidigare nåddes av beskedet att Good Eye slutat god tvåa i en tysk Listed-löpning.

Ayani

Från derbylöfte till sprinter

Rangoon från Fredrik Reuterskiölds stall spåddes en fin framtid när de stora treårsloppen nalkades ifjol. Tyvärr satte en skada strax före Svenskt Derby tillfälligt stopp för fortsatt tävlande. Men nu tycks Mr Ascots fux vara tillbaka i gott slag.

I en 1 200 meter lång Guldhandicap sände Valmir De Azeredo resolut fram El Kabeir-sonen till ledningen. Trots att Moon String - ytterligare en fyraåring som är tillbaka efter ett längre uppehåll – blev rejält närgången i de avslutande galoppsprången kom han inte närmare än en nos.

- Rangoon har inte gjort många starter och är fortfarande oexponerad. Hästen har mycket fart i sig och härstamningen är god. Vi köpte honom som en Derbyhäst och han var inte långt slagen i Derby Trial innan han drog på sig en skada. Som fyraåring har han inte längre några Derbyn att starta i och min plan är att skola om honom till en bra sprinter, sade Fredrik Reuterskiöld.

Rangoon

Röde Baronen för andra gången i år

Röde Baronen är ytterligare en fyraåring som inte tycks ha några problem att matcha sina äldre konkurrenter. I en 1 600 meter lång Guldhandicap tog Vanja Sandrups-adept sin andra seger för året.

- Röde Baronen gick ett fantastiskt jobb förra lördagen och jag trodde på god segerchans idag, sade tränaren.

Röde Baronen snabb ut ur startboxarna. Med ridande Per-Anders Gråberg valde att släppa ledningen till Weltruhm i ingången till den första kurvan. Därefter kunde Casamento-sonen lifta med i draget bakom ledaren fram till upploppets början.

Weltruhm höll visserligen farten över de avslutande 200 meterna, men kunde ändå inte freda sig mot Röde Baronen, som till slut bärgade segern med en säker längd.

Jan och Maj-Lis Marttorp både äger och har fött upp Röde Baronen. Ägarparet har sedan säsongsstarten även skördat fina framgångar med hästarna Sir Macken och Princess Latifa.

- Det känns helt otroligt. Och det är så klart lite extra roligt när man vinner med en egenuppfödd häst, sade Maj-Lis i vinnarcirkeln.

Röde Baronen

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Ayani Voter TOP Ayani Voter TOP

Jessica Long-tränade Ayani infriade med råge de högt ställda förväntningarna när han tillsammans med Oliver Wilson lämnade konkurrenterna bakom sig i prestigefyllda Voterlöpning på hemmabanan Jägersro. Chess Racings egenuppfödning framstår nu som en av de tyngsta favoriterna inför Svenskt Derby om en dryg månad. Läs mer

Söndagen den 11 juni rids Stockholms Stora Pris på Bro Park. I år ser Grupp 3-löpningen ut att få en intressant internationell gäst i form av Brave Emperor från Archie Watsons stall i Storbritannien. Minst lika spännande är att treåringen sannolikt kommer att ridas av Luke Morris, jockeyn som lotsade Kirsten Rausings toppsto Alpinista till åtta raka segrar, däribland Prix de l'Arc de Triomphe i Paris.

Luke Morris ligger för närvarande sexa i den brittiska jockeyligan och har tagit 48 segrar i sitt hemland i år. Uppgifter till Svensk Galopp säger att Luke även kan tänka sig att ta andra ritter när han gästar Bro Park denna storloppsdag.

Brave Emperor reser till Sverige med dokumenterad form. Sioux Nation-sonen har ett handicaptal på respektingivande 93 och har så här långt segrat i hela sex av sina nio starter. Treåringen kommer närmast från en lätt seger i Grupp 3-löpningen Grosser Preis der Wohnstatte i tyska Krefeld.

i-4nZn8Zn-X2 Twirling Ghost kopia i-4nZn8Zn-X2 Twirling Ghost kopia

Han har gjort det lätt i sina två första starter, ja, det har sett ut som att han lekt lite bara innan han fått besöka vinnarcirkeln efter varje start hittills. Nu växlar hingsten efter Twirling Candy upp och går för seger i Voterlöpning när Jägersro Galopp anordnar fina tävlingar på söndag. Läs mer