Good Fortune TOP

Tävlingsreferat: Dansk triumf i nya Jockeyklubbens Grand Prix

29 augusti 2021 16:40

Den svenskuppfödda hästen var i fokus när Bro Park arrangerade SM-löpningar på söndagen. Men dagens huvudbegivenhet - nyinstiftade Jockeyklubbens Grand Prix - fick en heldansk vinnare i form av Good Fortune, tränad av Sören Jensen och riden av Oliver Wilson. Annette Stjernstrand-tränade Thunderboy bärgade en mycket knapp seger under Jacob Johansen i SM för tvååringar.

Good Fortune

Det blev dansk seger i premiärupplagan av Jockeyklubbens Grand Prix. Efter sin tredjeplats i Dansk Derby för ett par veckor sedan avväpnade Sören Jensen-tränade Good Fortune enkelt sina konkurrenter över upploppet i den 2 100 meter långa uppgörelsen. Oliver Wilson red Appel Au Maitre-sonen.

De båda stallkamraterna Helmut (P Gråberg) och Mirach (Narvaez Bravo) tog initialt hand om taktpinnen i det femton hästar starka startfältet. Good Fortune fann tidigt en position som åtta mitt i klungan och från det läget hade Oliver alla möjligheter att bevaka konkurrenternas drag.

Efter en ganska spårsnål resa genom slutsvängen sökte Good Fortune sig ut i spåren tillsammans med Hollywoodboulevard (C Lopez) och Or Harry (S Karlsson). Samtidigt ångade Mirach och Hey Brother (J Johansen) på bra närmast innerrailen.

Men över de sista 200 meterna var det liksom inget snack om vilken häst som var starkast. Good Fortune drygade enkelt ut sitt segergrepp i de avslutande galoppsprången och säkrade förstapriset på goda 400 000 kronor med dryga två längder före Hollywoodboulevard.

- Good Fortune är en riktigt fin häst som idag gjorde sin första start utanför Danmark. Jag hoppades så klart på att han skulle vinna, sade Oliver Wilson.

Sören Jensen tränar Stutteri Outback-uppfödningen åt ägarduon Havemanns och Stald Shaker.

- Hästen hanterade första resan till Bro riktigt bra. Efter den här segern har vi bland annat Breeders’ samt Danskt och Svenskt St Leger på programmet. Höstens lite mjukare gräsbanor kommer säkert att gynna honom, men vi får ta ett lopp i sänder, sade Sören Jensen.

Med marginalerna på sin sida

SM för de tvååriga hästarna utmynnade i ett rafflande upplopp där fem hästar i stort sett låg sida vid sida när mållinjen skars. Thunderboy hade marginalerna på sin sida och knep förstapriset på 165 000 kronor före Smooth Operator och Credit Card. Jacob Johansen red och Annette Stjernstrand tränar Appel Au Maitre-sonen.

Thunderboy inledde resan över de 1 200 meterna som utvändig tia i ett fält där innerspårets Crocodile Rock (P Gråberg) svarade ut Uppuppandaway (U Holmquist) i kampen om spetspositionen. Thunderboy förbättrade sig sedan genom kurvan innan han sökte sig långt ut i banan vid upploppets början.

Cobacabana (A Öhgren) tog för ett ögonblick över kommandot med 200 meter kvar, samtidigt som en hel grupp hästar närmade sig lite längre ut i spåren. Starkast i klungspurten var alltså Thunderboy, som drog det längsta strået med nos före Smooth Operator (C Lopez).

Nathalie Mortensen äger Thunderboy tillsammans med Emma Johansson. Valacken startade på Övrevoll så sent som i söndags.

- Det blev täta starter den här gången, men Thunderboy är en cool häst så vi testade. Jacob red helt perfekt, för Thunderboy kan lätt släppa bettet om man inte är på honom. Nu får hästen en liten paus så får vi fundera på en eventuell start i Breeders’, sade Nathalie Mortensen.

Fredrik Sundström och Team Högdala AB har fött upp Thunderboy som nu har två segrar på fem starter.

Thunderboy

Master Bloom vägrade ge sig

Master Bloom svarade för en smått heroisk insats genom att avvisa Seneschal över hela upploppsrakan i SM- Classic med 250 000 kronor i prispotten. Med Elione Chaves vid tyglarna reglerade Cathrine Erichsens adept den 2 100 meter långa uppgörelsen från start till mål.

Master Bloom tog genast hand om befälet i det fem hästar starka startfältet. Positionerna höll sig därefter i princip oförändrade fram till upploppsrakan då både Seneschal (J Neuroth) och Espen Hill (M Smith) försökte gå i närkamp med ledaren.

För en kort stund såg det ut som om Seneschal skulle lyckas, men Master Bloom svarade storstilat över de sista 100 meterna och avvisade sin värsta konkurrent med ett huvud.

Master Bloom var knappt slagen tvåa bakom Espen Hill i fjolårets upplag av SM Classic och fick alltså revansch i år.

- Ifjol var det inget tempo i loppet. Så i år fick jag order om att sända fram Master Bloom så han fick göra jobbet själv. En riktigt stark häst som kan sitt jobb, sade Elione Chaves.

Inge Knutsson i IKC Racing äger och har dessutom fött upp Pastorious-sonen tillsammans med Stall Reuterskiöld HB.

Master Bloom

Good Eye serverades en perfekt resa

Shane Karlsson serverade Good Eye en perfekt resa över de 1 400 meterna i SM – Sprinters. En bit in på upploppsrakan tackade den Jessica Long-tränade sexåringen ledarna för draghjälpen och accelererade ifrån till en lekande lätt viktoria.

Innerspårets Everest Voice (J Neuroth) tog genast hand om ledningen efter start, men fick ganska snart sällskap av Mountain (M Rodriguez). I draget bakom spetsduon kunde Good Eye glida med perfekt som trea strax före Silent Night (E Chaves).

En bit in på upploppsrakan hade Mountain avgjort spetsstriden och kopplat ett litet grepp. Men ledaren hade inte mycket att svara med när Good Eye fyrade av det spurtkrutet över de sista 200 meterna. Starkt avslutade även Tante Tove (O Wilson), som bärgade andraplatsen, drygt tre längder bakom vinnaren.

Eishin Dunkirk-sonen ägs av Oldies But Goodies och tog årets första seger i sjätte starten.

- Good Eye har inte varit riktigt i form tidigare i år, men den senaste tiden har han känts jättefin i träning. Dessutom är 1 400 meter på Bro Park mitt i prick för hans del. När jag såg att Shane satt lugn runt svängen räknade jag med att det skulle finnas lite speed sparat till upploppet, sade tränaren.

Good Eye är uppfödd av Per Arvidsson och Equo Bloodstock HB.

Good Eye

Mystery Night visade klass

Norska Mystery Night infriade de högt ställda förväntningarna i ITM Amacitalöpning för de tvååriga stona. Irlandsimporten tränas av Wido Neuroth, reds av Jan-Erik Neuroth och ägs av Stall Perlen.

Jan-Erik gav Mystery Night en lugn inledning i den 1 200 meter långa uppgörelsen och lät Night of Thunder-dottern hitta rytmen några längder bakom tätduon Miss Donalita (E Chaves) och Greet Me (M Holmberg).

Vid upploppets början hade Mystery Night tagit rygg på Miss Donalita och med 300 meter kvar uppenbarade sig en liten lucka invändigt om ledaren.

För en kort stund blev det kanske en smula trångt mellan de båda täthästarna, men det var ändå inget snack om vem som var starkast i slutvinjetten. Mystery Night sträckte på sig och säkrade sin andra seger på lika många försök med en halv längd.

- En mycket professionell häst med en massa speed, sade Jan-Erik Neuroth efter segern som var värd 125 000 kronor.

Ulrika Holmquist föll dessvärre av Ode To My Mother i startögonblicket och skadade foten. Ulrika fördes till sjukhus med ambulans för kontroll. Incidenten gjorde även de resterande loppen blev något försenade.

Mystery Night

Ny seger för Neuroth och Stall Perlen

Wido och Jan-Erik Neuroth tog även hem 7 Furlong Challenge, en handicap för treåriga hästar med goda 165 000 kronor i prispotten. Den här gången hette segervapnet Miss Haven, som även hon tävlar i Stall Perlens ägarfärger.

Det blev en rejäl dust uppe i spets då Spenzer (R Stålhandske), Wildfire (C Hartsmar), Prince of Fjords (C Lopez) och senare även Samara Bay (M Holmberg) alla var angelägna om att ligga med bland de främsta.

Jan-Erik gav Miss Haven en vilsam inledning längst bak i kön och väntade med att trycka på gasen till en bit in på upploppsrakan. Därefter växlade Twilight Son-dottern enkelt ner ledarna och tog över kommandot. Den enda som kunde svara på tempoväxlingen var Thunder Mack (P Gråberg), som fullföljde starkt som tvåa.

Miss Haven fick inte till det i varken svenskt eller norskt 1 000 Guineas.

- Hon fungerade inte på den hårda banan i förra starten på Bro Park. Dessutom har stallet dragits med en del förkylda hästar under sommaren, sade Jan-Erik.

Miss Haven

Dubbelt Engblom

Tränare Henrik Engblom kunde räkna in en snygg stalldubbel i Sunday Special. Constanzia spårade länge över de 1 200 meterna, men tvingades sträcka vapen mot stallkamraten Cromer i de avslutande galoppsprången. Den sexårige irlandsimporten reds av norska lärlingen Willa Synöve Schou.

Från bricka 12 hade Cromer ingen möjlighet att gå med i den värsta startrusningen som stallkamraten Constanzia (E Nordin) drog upp i sällskap med Archers Ignite (A Pilroth). Men redan i utgången av kurvan hade Willa styrt ut Footstepsinthesand-sonen i ett fint slagläge ute i spåren.

Constanzia höll storstilat över hela upploppet, men kunde inte freda sig för den starka spurt som Cromer levererade över de sista 200 meterna. Vid målgång skilde det ett huvud mellan de båda stallkompisarna.

- Cromer kom iväg bra från start och när jag tog ut honom i banan svarade han bra över hela upploppet, sade Willa Synöve Schou.

Henrik Engblom äger själv sina båda adepter.

- Cromer och Constanzia är ganska jämna och löpningsförloppet är A och O i dessa sammanhang. Cromer fick en mer avvaktande inledning från sitt utvändiga spår och gynnades kanske av en lite mjukare bana just idag. Båda hästarna är anmälda till Göteborg Galopp nästa vecka, meddelade Henrik.

Cromer

Monsieur Vic drog det längsta strået

Monsieur Vic och Malakai utkämpade en riktigt jämn upploppduell i en 2 100 meter lång Silverhandicap. Den förstnämnde plockade fram det lilla extra i det sista galoppsprånget och knep sin första årsseger med ett huvud. Angelika Berg red Sigyn Dysells adept.

Både Monsieur Vic och Malakai (L Rios) inledde lite försiktigt från start. Istället var det Givousasmile (M Rodriguez) och Venezuela (L Pettersson) som tidigt tog över ledningen från Quagmire (Tapia Dalbark).

Men i utgången av kurvan hade duon både fått marschorder och tätkänning. Malakai tog det första initiativet vid upploppets början och försökte rycka. Monsieur Vic hängde emellertid på bra och över de sista 200 meterna utkämpade de båda hästarna en riktigt jämn kamp där Monsieur Vic till slut drog det längsta strået.

- Trots att distansen var i kortaste laget tyckte jag att han skulle ha bra chans idag. Det blev hårt i mål, men jag kände att vi var först, sade Angelika Berg.

Stephanie Demmler äger den fyraårige Lawman-sonen tillsammans med tränare Sigyn Dysell.

- Jag brukar rida Monsieur Vic i träning och då blir det mest turer i skogen. Han är bäst på gräset, så vi får se om vi kan hitta ytterligare någon bra uppgift för honom senare i år, sade Stephanie.

Monsieur Vic

Spurtstark debut av Sandstorm

Tvåårige fuxen Sandstorm svarade för en mersmakande debut när han tillsammans med Andreas Tapia Dalbark rundade sina konkurrenter i en Maidenlöpning över 1 400 meter. Caroline Malmborg tränar Giant Sandman-sonen.

Sandstorm var sist in i startboxarna och fick även en avvaktande öppning längst bak i ett fält där främst Canaveral (K Ingolfsland) och Muraki (D Williamson) drog upp farten.

I utgången av svängen styrde Andreas Tapia Dalbark ut Sandstorm i spåren och gav marschorder, samtidigt som Kimono (M Holmberg) övertog kommandot närmast railen.

Sandstorm hade fortfarande en bra bit fram till ledaren med 200 meter kvar, men sista biten in mot mål gick det riktigt fort och när han skar mållinjen hade segergreppet plötsligt drygats ut med en halv längd före Saigon (M Rodriguez).

- Sandstorm är lite grön, men när man trycker på gasen så händer det en hel del, sade Andreas Tapia Dalbark.

Jacqueline och Lennart Henriksson har fött upp Sandstorm, som ägs av Levante Racing.

- Sandstorm gjorde det svårt för sig idag. Han är väldigt grön, var sist ut och fick runda motståndarna. Ändå var han bäst. Det här är en häst som jag håller väldigt högt. Breeders’, Auktionslöpningen och Kriteriet finns med i planerna, sade Caroline Malmborg.

Sandstorm

Essere gav Elin SM-titeln

En lång tävlingsdag avslutades med SM för Amatörryttare. Här serverade Elin Ahlin Essere en fin resa över de 1 600 meterna. Ylva Brandts adept svarade med att avvisa gott avslutande Sir Gnet i en relativt hård upploppsduell.

Essere var snabb ut ur startboxana men droppade snabbt ner en bit i fältet när Surfers Paradise (Emelie Gustafsson), Gift of Youth (Sofia Presits) och Roman King (Tina Henriksson) tryckte på utvändigt.

Men ledarna fick ge sig vid upploppet början då Essere åter tog tag i saken och gled upp i front. Showcasing-dottern såg för en kort stund ut att gå mot en säker seger. Men över de sista 150 meterna närmade sig Sir Gnet (Kate Alvesparr) betänkligt och vid målgång var det endast ett huvud som skilde mellan de båda hästarna.

Elin Ahlin rider verkligen i medvind och tog här sin åttonde årsseger.

- Essere kändes verkligen superfin idag. Jag rider henne varje dag i träning och det känns helt underbart att få vinna med just den här hästen. Vi fick en perfekt start och redan då kände jag att det var vår dag, sade Elin.

Essere, som både ägs och är uppfödd av Erna van Doorn, tog här sin tredje seger för året.

Essere

Fler nyheter, artiklar och bloggar

TravGaloppMontage.width-980
TravGaloppMontage.width-980

Vill du uppleva trav, galopp och en synnerligen intressant paneldiskussion så ska du bege dig till Bro Park på tisdag. Då arrangeras Hästsportens dag, ett gemensamt initativ av Svensk Galopp, Sundbyholmstravet, Svenska Ridsportförbundet, Svensk Travsport och ATG. Läs mer

Sankt Peder 3
Sankt Peder 3

Det är något visst med stranden i Sibirien. Det är många fullblod som slipar formen på den hästvänliga stranden strax utanför Ängelholm. Senast i raden är Anna-Maria Andersson från Munka Ljungby som låter sina hinderhästar galoppera i vattenbrynet på den långa strandremsan. Och det har gett resultat – på lördag startar båda hennes hästar vid den så populära tävlingsdagen på Strömsholm. Läs mer

Veckosvep 24 toppbild
Veckosvep 24 toppbild

Från Nationaldagsfirandet på Gärdet till storloppen på Bro Park. Den gångna veckan bjöd på många minnesvärda ögonblick. Men vi nåddes även av det sorgliga beskedet att Gunnar Nordling har lämnat oss. De närmaste dagarna väntar flera spännande tävlingsdagar runt om i Skandinavien, inte minst Svenskt Grand National på Strömsholm. Läs mer