Stefan Melander och Swinging of Venice.jpg

Travtränaren Stefan ”Tarzan” Melander äger bland annat Swinging of Venice som tog fem raka segrar på Bro Park i vintras.

”Tarzans” galoppsatsning har bara börjat

19 november 2021 19:49

"Det vore kul att ha en svenskfödd ettåring. Men jag följer också vad som händer i Frankrike och de har fantastiskt fina galopphästar rent exteriört." Det sa travtränaren Stefan ”Tarzan” Melander till oss för rätt precis ett år sedan. Och nu äger han plötsligt tre galoppörer och Swinging of Venice gör comeback på söndag.

För ett år sedan hade hans Swinging of Venice inlett en segerrad som skulle bli fem vinster lång. Och ”Tarzan” hade verkligen fått smak för galoppen.

– Det är så fina hästar och jag tycker att galoppen är roligare än trav. Sen har jag förstått att man mycket tidigare får reda på om hästen duger till något eller inte.

På söndag gör Swinging of Venice comeback, men ”Tarzan” har inte riktigt koll på statusen.

– Jag fick sms av Annika (tränaren Annika Sjökvist) att han skulle starta den 21:a, men jag har inte riktigt koll på formen och motståndet.

Det var också meningen att Stefan skulle köpa en svensk unghäst, men så blev det inte.

– Den svenska auktionen krockade med Svenskt Travkriterium så jag hade inte möjlighet att vara på plats.

Istället valde han alltså Frankrike.

– Jag fattar ingenting om stammar och sånt i galoppen, så jag satte mig och tittade på bilderna. Sen blev de flesta för dyra, jag hade satt min gräns vid 25 000-30 000 euro.

Men tillslut så fyndade Stefan – inte en utan två franska unghästar.

Han betalade 6500 euro för en hingst efter Birchwood och en mamma som heter Charlie’s Queen och som lämnat en fransk listedvinnare.

För 25 000 euro blev han ägare till hingsten Seakine (e Seahenge) som har tre vinnande syskon i Frankrike.

– Egentligen hade jag tänkt vara på plats, men det stämde dåligt med tanke på den otäcka pandemin.

Nu är hästarna kvar i Frankrike, tanken är också att de ska få börja sina karriärer där.

– Jag har skickat dem till ett ställe som ska vara duktiga på unghästar, berättar Stefan utan att minnas alla detaljer på rak arm:

– Det fanns någon koppling till Finland. Fick tipset av Lennart Reuterskiöld.

Så vi startade ett detektivarbete; Lennart hade Ernrooth i huvudet – och Philip. Vi fortsatte med Filip Zwicky som bekräftade Ernrooth och skickade frågan vidare till Morten Buskop.

Och där blev det napp. ”Tarzans” hästar finns hos Diane Lybeck (Ecurie Diane) för pretraining. Diane Lybeck är gift med Philip Lybeck som är son till Amelie Ernrooth som driver Haras de Bourgeauville. Och mycket riktigt finns rötterna i Finland, men de har bott i Frankrike i många år.

– De får bli där till våren så vi får se vad jag köpt. Om de duger, om jag ska ta hem dem eller vad.

Oavsett har Stefan ”Tarzan” Melander en önskan.

– Att inte galoppauktionen och Svenskt Travkriterium krockar. Jag ska köpa någon svensk också.

Så galoppsatsningen har bara börjat för Stefan ”Tarzan” Melander.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

imageU1EB081V på Jägersro.jpg imageU1EB081V på Jägersro.jpg

Efter flera dagar med regn, snö och kalla temperaturer togs idag beslutet att ställa in galopptävlingarna på Jägersro den 5 och 11 december. Banan är inte i tävlingsmässigt skick. Läs mer

DucaDiComo_ElioneChaves.jpg DucaDiComo_ElioneChaves.jpg

Elione Chaves är en av de främsta jockeyerna i Skandinavien – och dessutom känd för att gärna testa sina vingar utomlands. Säsongen i Sverige lider mot sitt slut och i vanlig ordning är brasilianaren redo för nya utmaningar. Men nu ser pandemin ut att sätta stopp för planerna. Läs mer

Jägersro Galopps entre.JPG Jägersro Galopps entre.JPG

Regeringen har fattat beslut om att vaccinationsbevis kan användas som smittskyddsåtgärd vid evenemang som äger rum inomhus och samlar fler än 100 personer. Det börjar gälla från den 1 december. Svensk Galopp har därför valt att införa vaccinationsbevis för all publik under tävlingsdagar. Läs mer