Foto: Privat
Helena Mansén Porträtt

Svensk ungdomsbok om galopp uppmärksammas i USA

1 december 2022 16:35

Många hästintresserade ungdomar i Sverige känner till böckerna om den svenska galopphästen Colorado, skrivna av Helena Mansén. Nyligen översattes den första boken till engelska och den har nu blivit uttagen som finalist på hästkulturfestivalen Equus i USA.

Helena Mansén är ett välkänt ansikte inom galoppen. Hon har tränat, skrivit otaliga galoppartiklar och jobbat i galoppstall i flera olika länder.

– Jag började att rida på Täby redan som skolflicka, minns Helena. Jag var skoltrött och hängde hos Britta Strokirk på galoppbanan i stället!

Numera är det många som känner Helena från provtagningsstallet på Bro Park där hon jobbar på tävlingsdagarna, vid sidan av sitt företag inom information och grafisk design.

Dessutom är Helena författare till fem ungdomsböcker om galopp. Mest kända är de tre böckerna om den paintfärgade galopphästen Colorado. För tre år sedan kom Spökhästen i galoppstaden som utspelar sig på gamla Täby Galopp, och för de yngre läsarna finns boken Sebbe, Ringo och galoppgänget där det är ponnygaloppen som står i centrum.

Den första Colorado-boken Colorado: galopphästen från vildmarken publicerades på svenska år 2011 och uppmärksammades i flera stora tidningar. Men bokbranschen är tuff och Helena Mansén har själv gett ut alla sina böcker.

– Som egenutgivare så man har ingen budget för reklam och sådant. Så det gäller att själv försöka marknadsföra böckerna genom exempelvis sociala medier.

För några år sedan bestämde sig Helena för att försöka översätta den första Colorado-boken till engelska. Med en mycket begränsad budget fanns ingen möjlighet att få boken översatt av en professionell översättare men som tur var kunde släktingar och vänner ställa upp.

– Min svägerska läser mycket på engelska så hon gjorde ett stort jobb med översättningen. Vi har bollat texterna mellan oss för att få alla hästord rätt och ibland tagit sociala medier till hjälp! Jag har också fått hjälp från andra vänner och släktingar.

– Den engelska översättningen följer den svenska handlingen helt och hållet. Allt är likadant – Colorado tränas i Sverige och anmäls till Svenskt Derby.

Men visst finns det relevans även för en engelskspråkig – och inte minst en amerikansk – läsare. Berättelsen handlar om att Colorados ryttare Tuva åker till USA för att ta reda på sanningen om hans ursprung. Det verkar nämligen som att Colorado växte upp som vildhäst…

Den här veckan är det Helena Manséns tur att resa över Atlanten. I helgen deltar hon i Equus Film & Arts Festival i Kalifornien. Colorado, the racehorse from the wilderness har blivit uttagen som en av finalisterna i bokkategorin.

– Det är första gången som de har ett svenskt bidrag med, så det känns väldigt speciellt! De har haft några utländska bidrag tidigare år men detta är första svenska.

– Vad som är riktigt roligt är att Equus-festivalen i år handlar mycket om de vilda mustangerna i USA, så det passar väldigt bra eftersom Colorado har en mystisk bakgrund och, visar det sig i början, kanske är en mustang. Jag har förstås med mig några exemplar av boken. Men mest ser jag fram emot att träffa andra författare och få inspiration.

Kanske ger festivalen upphov till nya skrividéer men goda nyheter för svenska galoppfans är att nästa bok redan är på gång.

– Jag har ett skrivprojekt som jag har hållit på med ett litet tag. Det är en kriminalroman för vuxna som handlar om galoppvärlden, avslöjar Helena.

Om du ännu inte har läst böckerna eller vill köpa en att ge bort i julklapp, så kan vi tipsa om att Helena Manséns svenska böcker finns på de flesta nätbokhandlar, exempelvis Adlibris och Bokus. Hör av dig direkt till Helena om du vill köpa den engelska översättningen (undertecknad kan förmedla kontakt).

Mer om Equus Film & Arts Festival kan du läsa på equusfilmfestival.net

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Light Display TOP Light Display TOP

Tränare Catharina Vång har fått en bra start på det nya galoppåret. I samband med söndagens försenade tävlingar på Bro Park fick hon göra två besök i vinnarcirkeln, först med debutanten Light Display och senare med formstarke Day Trader. Den förstnämnde reds av Leonard Rios, som även lotsade grållen Ocean Side till en övertygande viktoria. Läs mer

Den femte karnevaldagen är nyss avslutad och två svenskuppfödda hästar var med då Niels Petersen sadlade ut både Ascot Brass och Iron Butterfly.

Tor Harry Sigfridsson (vilket är Tor och Helena Sigfridsson) har all anledning att vara stolta över sin uppfödning Ascot Brass (e. Juniper Tree) och det har förstås också ägarna Stall Valley samt tränare Niels Petersen när stoet gång efter gång plockar fram tigerhjärtat och springer så hon nästan sprängs. Den här gången räckte det till en fjärdeplats i Cape Verdi (Gr. 2) över 1600 meter gräs.

Förra året var hon tvåa i det här loppet, i sin årsdebut, men det här såg nog ännu tuffare ut då det också gick några veckor senare på året. Under Dane O´Neill fick hon en fin löpning i rygg på ledande White Moonlight, men fick redan i svängen svårt att följa den (tvåa). Åt vinnaren With The Moonlight med William Buick, nämnda tvåan samt trean Samedi Rien var det en bit upp, men hon vägrade släppa resten av fältet förbi sig. Fjärdeplatsen var värd 9 000 USD.

Rävdansen Stuteri AB:s Iron Butterfly gjorde årsdebut i det sjunde och avslutande loppet. Hon kämpade på fint även om luften inte räckte på slutet och hon slutade oplacerad.

Resultat Meydan 2023-02-03

Foto: Erika Rasmussen / Svensk Galopp
Ascot Brass-2511 Cape Verdi 20230203 (3)
Stall MOF200705-04445.jpeg Stall MOF200705-04445.jpeg

I samarbete med de skandinaviska länderna samt dess nordiska kommitté (NEMAC) har Karenstids- och förbudslistan reviderats och kommer att gälla från 1. mars 2023. Läs mer