Foto: Stefan Olsson
Stroxx Carlras Pramms TOP

Stroxx Carlras triumferade i Pramms Memorial

19 maj 2024 17:25

För tre år sedan nosade han ut Wolfof Vancouver i Svenskt Derby. På söndagen var Stroxx Carlras tillbaka på Jägersros kapplöpningsoval för att ta sig an den skandinaviska milereliten i Pramms Memorial (L). Efter en eminent ritt signerad Kevin Stott besegrade sexåringen hemmahoppet Plantstepsdream med säker marginal. En prestation som belönades med 540 000 kronor.

- Stallet har gjort ett fantastiskt jobb med den här hästen. Han är stor i växten och har behövt lite tid på sig att utvecklas. Idag klaffade allt. Min bror Nicolaj berättade hur jag skulle rida och sedan var det egentligen bara att styra, sade Kevin Stott, som till vardags är baserad i Storbritannien.

Stroxx Carlras och Kevin

Kevin Stott serverade Stroxx Carlras en spårsnål resa.

Kevin gav Stroxx Carlras en lugn inledning från det utvändiga startspåret och styrde genast ner honom mot innerrailen, samtidigt som storfavoriten Duca Di Como planenligt tog hand om ledningen och öppnade upp en liten lucka till Plantstepsdream och Chianti.

Stroxx Carlras behövde inte lämna innerspåret förrän vid upploppets början, då han redan hade sökt sig upp i ett fint slagläge strax bakom täthästarna.

Duca Di Como tvingades slänga in handduken mitt på upploppsrakan. Istället var det Plantstepsdream och Chianti som svarade bäst när Stroxx Carlras plockade fram det lilla extra i slutvinjetten.

Båda fick dock ge sig för Footstepsinthesand-sonen, som effektivt säkrade sin första seger sedan treårssäsongens två Derbytriumfer.

Rikke Rohbach Bonde tränar irlandsimporten tillsammans med Nicolaj Stott i Danmark.

- Stroxx Carlas har utvecklats och blivit betydligt starkare jämfört med ifjol. Han har känts fantastiskt fin den senaste veckan. När han verkligen är i form och kämpar krävs det en väldigt bra häst för att slå honom. Stroxx Carlras kommer bara att bli bättre med åren, sade Nicolaj Stott, om hingsten som ägs av Stald Ras.

Hemmaseger i sprinten

Tord Nilsson-tränade Kinsman höll för favorittrycket i Jägersro Sprint. Med Annie Nilsson Lindahl vid tyglarna gled den sjuårige fuxen fram utvändigt om ledande El Guanche och Globemaster genom kurvan. Även om El Guanche höll starkt över upploppsrakan hade han inget mer att svara med när Kinsman svepte förbi över de sista 100 meterna.

Det var en tagen tränare och ägare som tog emot sin adept i vinnarcirkeln.

- Det här är mer än en dröm, det känns nästan ofattbart. Dagens uppgift var verkligen inte enkel. Trots det infriade Kinsman alla förväntningar, sade Tord.

Kinsman

Fler nyheter, artiklar och bloggar

TravGaloppMontage.width-980
TravGaloppMontage.width-980

Vill du uppleva trav, galopp och en synnerligen intressant paneldiskussion så ska du bege dig till Bro Park på tisdag. Då arrangeras Hästsportens dag, ett gemensamt initativ av Svensk Galopp, Sundbyholmstravet, Svenska Ridsportförbundet, Svensk Travsport och ATG. Läs mer

Sankt Peder 3
Sankt Peder 3

Det är något visst med stranden i Sibirien. Det är många fullblod som slipar formen på den hästvänliga stranden strax utanför Ängelholm. Senast i raden är Anna-Maria Andersson från Munka Ljungby som låter sina hinderhästar galoppera i vattenbrynet på den långa strandremsan. Och det har gett resultat – på lördag startar båda hennes hästar vid den så populära tävlingsdagen på Strömsholm. Läs mer

Veckosvep 24 toppbild
Veckosvep 24 toppbild

Från Nationaldagsfirandet på Gärdet till storloppen på Bro Park. Den gångna veckan bjöd på många minnesvärda ögonblick. Men vi nåddes även av det sorgliga beskedet att Gunnar Nordling har lämnat oss. De närmaste dagarna väntar flera spännande tävlingsdagar runt om i Skandinavien, inte minst Svenskt Grand National på Strömsholm. Läs mer