Strikta riktlinjer för aktiva och banpersonal på tävlingsdagarna

1 april 2020 00:00

Svensk Galopps tävlingsdagar kommer tills vidare att genomföras utan publik och med ett flertal restriktioner. Orsaken är att begränsa smittspridningen av covid-19. ”Riktlinjerna är framtagna för att skydda alla som arbetar på en tävling så mycket som möjligt”, säger Dennis Madsen, sportchef på Svensk Galopp.

Den svenska galoppsäsongen inleds på Bro Park den 5 april. Vanligtvis är vårpremiären en dag då hästägare, galoppintresserade och aktiva möts igen efter tävlingsuppehållet. Men den här våren kommer tävlingsdagarna att se helt annorlunda ut.

Anledningen är förstås risken för smittspridning av covid-19, sjukdomen som orsakas av det nya coronaviruset.

Alla Svensk Galopps tävlingsdagar kommer tills vidare att genomföras utan publik. Tävlingsområdet är nu endast en arbetsplats, där enbart de som arbetar på dagen får vistas.

Svensk Galopps sportchef Dennis Madsen är en av de personer som arbetat fram de nya riktlinjerna för tävlingarna.

”Vi har tagit fram de här strikta riktlinjerna för att skydda alla som arbetar på en tävling så mycket som möjligt”, förklarar han.

Antalet personer på plats på tävlingsdagar kommer att hållas på ett absolut minimum. Det innebär att endast ackrediterad personal har tillträde till tävlingsområdet. I detta ingår tränare med starthäst, ryttare med ritt på dagen, ackrediterade träckare och banpersonal.

”Vi uppmanar verkligen alla att stanna hemma. Endast personer med tillstånd kommer att släppas in på området”, fortsätter Dennis Madsen.

Utöver detta kommer det finnas andra restriktioner som aktiva och banpersonal måste följa. Allt för att minimera risken för att det nya coronaviruset sprids.

”Vi skapar arbetsförhållanden där fysisk kontakt inte är nödvändig.”

”Ett konkret exempel är att tränarna brukar lämna tävlingsdressar och hämta sadlar från ryttarna. Det har vi löst på ett annat sätt, genom att dressar och sadlar lämnas på särskilda platser”, förklarar Dennis Madsen.

De personer som har tillstånd att besöka tävlingsområdet kommer få information om de rutiner och riktlinjer som gäller inför varje tävlingsdag.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

BP22APRIL2020_05.jpg BP22APRIL2020_05.jpg

Skatteverket har nyligen publicerat en omarbetning av ett ställningstagande om beskattningsbar person. Svensk Galopp har tillsammans med Svensk Travsport och LRF Häst sedan en tid tillbaka varit starkt engagerade i att påverka för en rimlig tillämpning av situationen för hästverksamheter i det ställningstagandet. Här beskriver vi vad det nya ställningstagandet innebär. Läs mer

Jägersro MOF200712-02523.jpg Jägersro MOF200712-02523.jpg

På en extrastämma lördagen den 17 april avgjorde Svensk Galopps fullmäktige frågan om en galoppbana i Bara. Stämman beslutade att Bara-projektet i dess nuvarande form ska avslutas, och en ny arbetsgrupp ska tillsättas för att efter den 30 juni söka efter en ny plats för den kommande galoppbanan. Läs mer

Ponnyer på väg till start på Bro Park DSC_9786.jpg Ponnyer på väg till start på Bro Park DSC_9786.jpg

På måndag kväll arrangerar Svensk Galopp en digital föreläsning med idrottspsykologen Johan Fallby. Föreläsningen handlar om att skapa de bästa förutsättningarna för barn och ungdomars idrottande, för att må bra och utvecklas optimalt. Läs mer