Strikta riktlinjer för aktiva och banpersonal på tävlingsdagarna

1 april 2020

Svensk Galopps tävlingsdagar kommer tills vidare att genomföras utan publik och med ett flertal restriktioner. Orsaken är att begränsa smittspridningen av covid-19. ”Riktlinjerna är framtagna för att skydda alla som arbetar på en tävling så mycket som möjligt”, säger Dennis Madsen, sportchef på Svensk Galopp.

Den svenska galoppsäsongen inleds på Bro Park den 5 april. Vanligtvis är vårpremiären en dag då hästägare, galoppintresserade och aktiva möts igen efter tävlingsuppehållet. Men den här våren kommer tävlingsdagarna att se helt annorlunda ut.

Anledningen är förstås risken för smittspridning av covid-19, sjukdomen som orsakas av det nya coronaviruset.

Alla Svensk Galopps tävlingsdagar kommer tills vidare att genomföras utan publik. Tävlingsområdet är nu endast en arbetsplats, där enbart de som arbetar på dagen får vistas.

Svensk Galopps sportchef Dennis Madsen är en av de personer som arbetat fram de nya riktlinjerna för tävlingarna.

”Vi har tagit fram de här strikta riktlinjerna för att skydda alla som arbetar på en tävling så mycket som möjligt”, förklarar han.

Antalet personer på plats på tävlingsdagar kommer att hållas på ett absolut minimum. Det innebär att endast ackrediterad personal har tillträde till tävlingsområdet. I detta ingår tränare med starthäst, ryttare med ritt på dagen, ackrediterade träckare och banpersonal.

”Vi uppmanar verkligen alla att stanna hemma. Endast personer med tillstånd kommer att släppas in på området”, fortsätter Dennis Madsen.

Utöver detta kommer det finnas andra restriktioner som aktiva och banpersonal måste följa. Allt för att minimera risken för att det nya coronaviruset sprids.

”Vi skapar arbetsförhållanden där fysisk kontakt inte är nödvändig.”

”Ett konkret exempel är att tränarna brukar lämna tävlingsdressar och hämta sadlar från ryttarna. Det har vi löst på ett annat sätt, genom att dressar och sadlar lämnas på särskilda platser”, förklarar Dennis Madsen.

De personer som har tillstånd att besöka tävlingsområdet kommer få information om de rutiner och riktlinjer som gäller inför varje tävlingsdag.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

För att ta ut proffstränarlicens inom galoppsporten krävs ett godkänt resultat på Svensk Travsports Tränarkurser.

Tränarkurs steg 1 (med ekonomi) genomförs mellan januari och maj 2022. Ansök senast den 20 november.

Mer information och anmälningsformulär hittar du här:
Proffstränarkurs - Hästsportens folkhögskola

Efter Tränarkurs steg 1 kan du söka om att gå Tränarkurs steg 2-4. Efter steg 3 är det möjligt att ansöka om proffstränarlicens.

Läs mer om galoppens tränarutbildningar på sidan Tränarkurser.

Häst i ledvolt DSC_3649.jpg Häst i ledvolt DSC_3649.jpg

Arbetsgruppen för projekt Ny bana i Skåne har skrivit en statusuppdatering om det pågående arbetet. Läs mer

Harald Dörum Harald Dörum

Harald Dörum blir ny vd för Svensk Galopp AB. Han tillträder sin nya tjänst den 1 oktober. Läs mer